Κυστίτιδα

Ορισμός

Κυστίτιδα (sis-TI-TIS) είναι ο ιατρικός όρος για φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Τις περισσότερες φορές, η φλεγμονή προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη, και ονομάζεται μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι επίπονη και ενοχλητική, και μπορεί να γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, εάν η λοίμωξη εξαπλώνεται σε νεφρά σας.

Λιγότερο συχνά, κυστίτιδα μπορεί να προκύψει ως αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, ακτινοθεραπεία ή πιθανές ερεθιστικές ουσίες, όπως γυναικείας υγιεινής ψεκασμού, σπερματοκτόνες ζελέ ή μακροχρόνια χρήση ενός καθετήρα. Κυστίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως επιπλοκή της άλλης ασθένειας.

Η συνήθης θεραπεία για βακτηριακή κυστίτιδα είναι τα αντιβιοτικά. Η θεραπεία για άλλους τύπους κυστίτιδας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Κυστίτιδα σημάδια και τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν:

 • Μια ισχυρή, επίμονη ανάγκη για ούρηση
 • Ένα αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
 • Περνώντας συχνές, μικρές ποσότητες ούρων
 • Αίμα στα ούρα (αιματουρία)
 • Περνώντας θολό ή με έντονη οσμή ούρων
 • Δυσφορία στην περιοχή της πυέλου
 • Ένα αίσθημα πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλιάς
 • Χαμηλός πυρετός

Στα μικρά παιδιά, νέα επεισόδια τυχαίας ημέρας διαβροχής μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι μιας λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Νυκτερινές κρεβάτι-βρέξιμο από μόνη της δεν είναι πιθανό να σχετίζεται με ουρολοίμωξη.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε σημεία και συμπτώματα κοινά σε μια λοίμωξη των νεφρών, όπως οι εξής:

 • Πίσω ή στο πλάι του πόνου
 • Πυρετός και ρίγη
 • Ναυτία και έμετος

Εάν αναπτύξετε επείγουσα, συχνή ούρηση ή επώδυνη ούρηση που διαρκεί για αρκετές ώρες ή περισσότερο ή αν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας, καλέστε τον γιατρό σας. Εάν έχετε διαγνωσθεί με μια ουρολοίμωξη κατά το παρελθόν και θα αναπτύξουν συμπτώματα που μιμούνται μια προηγούμενη UTI, καλέστε τον γιατρό σας.

Επίσης, καλέστε τον γιατρό σας αν τα συμπτώματα της κυστίτιδας επιστρέψει αφού έχετε τελειώσει μια πορεία των αντιβιοτικών. Μπορεί να χρειαστεί ένα διαφορετικό είδος της φαρμακευτικής αγωγής.

Εάν το παιδί σας αρχίζει να έχει τη διάρκεια της ημέρας ατυχήματα διαβροχής, καλέστε τον παιδίατρό σας.

Στην κατά τα άλλα υγιείς άνδρες, κυστίτιδα είναι σπάνια και θα πρέπει να εξετάζεται από το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνει τα νεφρά, ουρητήρες σας, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Όλα παίζουν ρόλο στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα σας. Τα νεφρά σας - ένα ζευγάρι όργανα σε σχήμα φασολιού που βρίσκονται προς το πίσω μέρος του άνω κοιλιακή χώρα σας - φίλτρο απόβλητα από το αίμα σας και να ρυθμίζουν τις συγκεντρώσεις πολλών ουσιών. Οι σωλήνες που ονομάζονται ουρητήρες μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά σας στην ουροδόχο κύστη, όπου είναι αποθηκευμένο μέχρι να βγαίνει το σώμα σας μέσω της ουρήθρας.

Βακτηριακή κυστίτιδα
Ουρολοιμώξεις εμφανίζονται συνήθως όταν τα βακτηρίδια έξω από το σώμα εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα, μέσω της ουρήθρας και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Οι περισσότερες περιπτώσεις της κυστίτιδας που προκαλείται από ένα είδος της Escherichia coli (Ε. coli) βακτήρια.

Βακτηριακές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης μπορεί να συμβεί σε γυναίκες ως αποτέλεσμα της σεξουαλικής επαφής. Αλλά ακόμα και σεξουαλικά ανενεργό τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού, διότι η γυναικεία περιοχή των γεννητικών οργάνων συχνά φιλοξενεί τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν κυστίτιδα.

Κύριοι τύποι λοιμώξεων
Οι δύο κύριοι τύποι των βακτηριακών λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης είναι:

 • Κοινότητα λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Οι λοιμώξεις αυτές συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι που δεν είναι σε μια ιατρική μονάδα φροντίδας αναπτύξει μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
 • Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Αυτές οι λοιμώξεις, που ονομάζεται επίσης νοσοκομειακή (nos-o-KO-me-ul) λοιμώξεις, συμβαίνουν σε ανθρώπους σε μια ιατρική μονάδα φροντίδας, όπως είναι ένα νοσοκομείο ή γηροκομείο. Πιο συχνά συμβαίνουν σε αυτούς που είχαν ουροκαθετήρα τοποθετείται μέσω της ουρήθρας και μέσα στην κύστη για τη συλλογή των ούρων, μια κοινή πρακτική πριν από μερικές χειρουργικές διαδικασίες, για ορισμένες διαγνωστικές δοκιμές, ή ως μέσο αποστράγγισης ούρων για τους ηλικιωμένους ενήλικες ή περιορίζονται οι άνθρωποι στο κρεβάτι.

Μη λοιμώδεις κυστίτιδα
Αν και βακτηριακές λοιμώξεις είναι η πιο κοινή αιτία της κυστίτιδας, μια σειρά από μη λοιμώδεις παράγοντες, επίσης, μπορεί να προκαλέσει την ουροδόχο κύστη για να γίνει φλεγμονή. Μερικά παραδείγματα:

 • Διάμεση κυστίτιδα. Η αιτία αυτής της χρόνιας φλεγμονής της ουροδόχου κύστης, που ονομάζεται επίσης επώδυνο σύνδρομο της ουροδόχου κύστης, είναι ασαφής. Οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε γυναίκες. Η κατάσταση μπορεί να είναι δύσκολο για τη διάγνωση και τη θεραπεία.
 • Επαγώμενη κυστίτιδα. Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα τα φάρμακα χημειοθεραπείας κυκλοφωσφαμίδη και ιφωσφαμίδη, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της ουροδόχου κύστης σας, όπως τα σπασμένα-down συστατικά της εξόδου φαρμάκων στο σώμα σας.
 • Κυστίτιδα ακτινοβολίας. Ακτινοβολία θεραπεία της πυελικής περιοχής μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις αλλαγές στον ιστό της ουροδόχου κύστης.
 • Ξένου σώματος κυστίτιδα. Μακροχρόνια χρήση ενός καθετήρα μπορεί να σας προδιαθέτει για βακτηριακές λοιμώξεις και σε βλάβη του ιστού, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.
 • Χημική κυστίτιδα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζουν υπερευαισθησία σε χημικές ουσίες που περιέχονται σε ορισμένα προϊόντα, όπως το αφρόλουτρο, γυναικεία σπρέι υγιεινής ή spermicidal ζελέ, και μπορεί να αναπτύξει αλλεργική αντίδραση τύπου μέσα στην κύστη, προκαλώντας φλεγμονή.
 • Κυστίτιδα συνδέεται με άλλους όρους. Κυστίτιδα μπορεί μερικές φορές να συμβεί ως επιπλοκή άλλων διαταραχών, όπως γυναικολογικό καρκίνο, φλεγμονώδεις διαταραχές της πυέλου, η ενδομητρίωση, η νόσος του Crohn, η εκκολπωματίτιδα, λύκος ή φυματίωση.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό από ό, τι οι άλλοι να αναπτύσσουν λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Οι γυναίκες είναι μια τέτοια ομάδα. Ένας βασικός λόγος είναι η φυσική ανατομία. Οι γυναίκες έχουν μικρότερη ουρήθρα από τους άνδρες να έχουν, που μειώνει τα βακτήρια σε απόσταση πρέπει να ταξιδέψουν για να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη.

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ουρολοιμώξεων περιλαμβάνουν εκείνα που:

 • Είναι σεξουαλικά ενεργές. Σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε βακτήρια που ωθούνται στην ουρήθρα.
 • Η χρήση ορισμένων τύπων ελέγχου των γεννήσεων. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν διαφράγματα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για ουρολοίμωξη. Διαφράγματα που περιέχουν σπερματοκτόνο παράγοντες να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο.
 • Είναι έγκυος. Ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης της ουροδόχου κύστης.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου και στις δύο άνδρες και γυναίκες περιλαμβάνουν:

 • Παρεμβολή με τη ροή των ούρων. Αυτό μπορεί να συμβεί σε συνθήκες όπως μια πέτρα στην ουροδόχο κύστη ή σε άνδρες, μια διευρυμένη προστάτη.
 • Αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να συμβεί με τις συνθήκες όπως ο διαβήτης, λοίμωξη HIV και τη θεραπεία του καρκίνου. Ένα μείωσε το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακής και, σε μερικές περιπτώσεις, ιικές μολύνσεις της ουροδόχου κύστης.
 • Η παρατεταμένη χρήση των καθετήρων της ουροδόχου κύστης. Οι σωλήνες αυτοί μπορεί να χρειαστούν σε άτομα με χρόνιες ασθένειες ή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευπάθεια σε βακτηριακές λοιμώξεις, καθώς και βλάβη ιστού της ουροδόχου κύστης.

Στους άνδρες χωρίς προδιαθεσικούς θέματα υγείας, κυστίτιδα είναι σπάνια.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Όταν όμως αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σωστά, λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης σπάνια να οδηγήσει σε επιπλοκές. Αλλά αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να γίνει κάτι πιο σοβαρό. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Λοίμωξη των νεφρών. Μια ανεπεξέργαστα λοίμωξη της ουροδόχου κύστης μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη των νεφρών, επίσης, ονομάζεται πυελονεφρίτιδα (πίτα-uh-χαμηλού-τσου-ΟΔΓ-TIS). Λοιμώξεις των νεφρών μπορεί να βλάψει μόνιμα τα νεφρά σας. Τα μικρά παιδιά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης των νεφρών από τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, επειδή τα συμπτώματά τους συχνά παραβλέπονται ή να συγχέεται με άλλες καταστάσεις.
 • Αίμα στα ούρα. Με την κυστίτιδα, μπορεί να έχετε τα κύτταρα του αίματος στα ούρα σας που μπορεί να δει μόνο με το μικροσκόπιο (μικροσκοπική αιματουρία) και που συνήθως υποχωρεί με τη θεραπεία. Εάν τα κύτταρα του αίματος παραμείνουν μετά τη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν ειδικό για να προσδιορίσει την αιτία. Αίμα στα ούρα που μπορείτε να δείτε (μακροσκοπική αιματουρία) είναι σπάνιο χαρακτηριστικό, βακτηριακή κυστίτιδα, αλλά αυτό το σημείο δεν είναι ασυνήθιστο με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία που προκαλείται από κυστίτιδα.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν έχετε ενδείξεις ή συμπτώματα κοινά για κυστίτιδα, κλείστε ένα ραντεβού με το φορέα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας σας. Μετά από μια αρχική αξιολόγηση, μπορεί να αναφέρεται σε ένα γιατρό που ειδικεύεται σε παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολόγο ή νεφρολόγο).

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και υπάρχει συχνά πολλά να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε πριν από το ραντεβού σας, όπως η συλλογή δείγματος ούρων.
 • Καταγράψτε τα συμπτώματά σας, περιλαμβανομένων εκείνων που φαίνονται άσχετα με κυστίτιδα.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλες τις πληροφορίες, και ένας συγγενής ή φίλος μπορεί να ακούσει κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Για κυστίτιδα, περιλαμβάνουν βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των σημείων και συμπτωμάτων μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες;
 • Χρειάζομαι κάποιες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση;
 • Ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι μπορεί να συνέβαλαν στην κυστίτιδα μου;
 • Ποια προσέγγιση θεραπεία μου προτείνετε;
 • Εάν η πρώτη θεραπεία δεν λειτουργεί, αυτό που θα σας συστήσει το επόμενο βήμα;
 • Είμαι σε κίνδυνο των επιπλοκών από αυτή την κατάσταση;
 • Τι είναι ο κίνδυνος ότι το πρόβλημα αυτό θα επαναληφθούν;
 • Ποια μέτρα μπορώ να πάρω για να μειώσουν τον κίνδυνο μου επανάληψης;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή, όταν δεν καταλαβαίνουν κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Πότε θα παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα σας;
 • Έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για την κύστη ή λοίμωξη των νεφρών στο παρελθόν;
 • Πόσο σοβαρή είναι η δυσφορία σας;
 • Πόσο συχνά ουρείτε;
 • Ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα από την ούρηση;
 • Έχετε χαμηλό πόνο στην πλάτη;
 • Έχετε είχε πυρετό;
 • Έχετε παρατηρήσει κολπικές εκκρίσεις ή αίμα στα ούρα σας;
 • Είστε σεξουαλικά ενεργή;
 • Να χρησιμοποιείτε αντισύλληψη; Τι είδους;
 • Θα μπορούσατε να είστε έγκυος;
 • Είσαι που υποβάλλονται σε θεραπεία για τυχόν άλλες ιατρικές παθήσεις;
 • Έχετε ποτέ χρησιμοποιήσει έναν καθετήρα;
 • Τι φάρμακα που λαμβάνει σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των over-the-counter και συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και βιταμίνες και τα συμπληρώματα;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Εάν έχετε συμπτώματα της κυστίτιδας, μιλήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν. Εκτός από τη συζήτηση σημεία και τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει αυτές τις εξετάσεις:

 • Η ανάλυση ούρων. Εάν είναι ύποπτα ότι έχετε μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει ένα δείγμα ούρων για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα βακτήρια, αίμα ή πύον είναι στα ούρα σας.
 • Κυστεοσκόπηση Επιθεώρηση της κύστης σας με ένα κυστεοσκοπίου -. Ένας λεπτός σωλήνας με ένα συνημμένο φως και κάμερα που μπορεί να εισάγεται μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη σας - μπορεί να βοηθήσει με τη διάγνωση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν το κυστεοσκοπίου να αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα ιστού (βιοψία) για ανάλυση στο εργαστήριο. Η δοκιμή αυτή πιθανότατα δεν θα είναι απαραίτητη αν αυτή είναι η πρώτη φορά που είχατε σημεία ή συμπτώματα της κυστίτιδας.
 • . Απεικονιστικές εξετάσεις εξετάσεις απεικόνισης συνήθως δεν είναι αναγκαία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις - ειδικά όταν δεν υπάρχει ένδειξη λοίμωξης βρίσκεται - μπορεί να είναι χρήσιμη. Για παράδειγμα, μια ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει αποκλείει άλλες πιθανές αιτίες της φλεγμονής της ουροδόχου κύστης, όπως έναν όγκο ή δομική ανωμαλία.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Κυστίτιδα προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη είναι γενικά αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Η θεραπεία για μη λοιμώδους κυστίτιδα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Θεραπεία της βακτηριακής κυστίτιδας
Τα αντιβιοτικά είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για κυστίτιδα προκαλείται από βακτήρια. Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται και για πόσο χρονικό διάστημα εξαρτάται από τη γενική υγεία σας και τα βακτήρια που βρέθηκαν στα ούρα σας.

 • Για πρώτη φορά λοίμωξη. Συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται σημαντικά μέσα σε μια ημέρα ή έτσι της αντιβιοτικής θεραπείας. Ωστόσο, θα χρειαστεί πιθανότατα να λάβει αντιβιοτικά για τρεις ημέρες σε μια εβδομάδα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Δεν έχει σημασία ποια είναι η διάρκεια της θεραπείας, να λάβει την όλη πορεία των αντιβιοτικών συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η μόλυνση έχει εξαφανιστεί εντελώς.
 • Επαναλάβετε τη μόλυνση. Εάν έχετε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την πλέον αντιβιοτική θεραπεία ή να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό που ειδικεύεται σε παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολόγο ή νεφρολόγο) για την αξιολόγηση, για να δούμε αν ουρολογικές ανωμαλίες μπορεί να προκαλεί τις λοιμώξεις. Για μερικές γυναίκες, λαμβάνοντας μια μόνο δόση ενός αντιβιοτικού μετά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι χρήσιμη.
 • Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Νοσοκομειακές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι μια πρόκληση για τη θεραπεία επειδή τα βακτήρια που βρέθηκαν στα νοσοκομεία είναι συχνά ανθεκτικά στους κοινούς τύπους των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κοινότητας λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Για το λόγο αυτό, διάφορα είδη των αντιβιοτικών και διαφορετικές προσεγγίσεις θεραπείας μπορεί να απαιτηθεί.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην κυστίτιδα. Ως μέρος της θεραπείας σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια κολπική κρέμα οιστρογόνου - αν είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο για άλλα προβλήματα υγείας.

Θεραπεία της διάμεσης κυστίτιδας
Με διάμεση κυστίτιδα, η αιτία της φλεγμονής είναι αβέβαιο, οπότε δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία που λειτουργεί καλύτερα για κάθε περίπτωση. Θεραπείες που χρησιμοποιούνται για να διευκολύνει τα σημεία και τα συμπτώματα της διάμεσης κυστίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα ή να εισαχθεί απευθείας στην ουροδόχο κύστη σας
 • Διαδικασίες που χειρίζονται την κύστη σας να βελτιώσει τα συμπτώματα, όπως να τεντώνονται την ουροδόχο κύστη με νερό ή φυσικό αέριο (διάταση της ουροδόχου κύστης) ή χειρουργική επέμβαση
 • Διέγερση των νεύρων, η οποία χρησιμοποιεί ήπιες ηλεκτρικούς παλμούς για να ανακουφίσει πυελικό πόνο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μειωθεί συχνουρία

Κατεργασία άλλες μορφές μη λοιμώδους κυστίτιδας
Εάν έχετε υπερευαισθησία σε ορισμένες χημικές ουσίες σε προϊόντα όπως αφρόλουτρο ή σπερματοκτόνα, αποφεύγοντας τα προϊόντα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα ευκολία και να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω επεισοδίων κυστίτιδας.

Η θεραπεία της κυστίτιδας που αναπτύσσεται ως επιπλοκή της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας επικεντρώνεται στην διαχείριση του πόνου, συνήθως με τα φάρμακα, και ενυδάτωση για να καθαρίσουμε ερεθιστικά ουροδόχου κύστης. Οι περισσότερες περιπτώσεις της χημειοθεραπείας που προκαλούνται από κυστίτιδα τείνουν να εξαφανίζονται μετά την χημειοθεραπεία έχει τελειώσει.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Κυστίτιδα μπορεί να είναι επώδυνη, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ανακουφίσουν σας:

 • Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι θέρμανσης. Μερικές φορές ένα μαξιλάρι θέρμανσης τοποθετείται πάνω κάτω μέρος της κοιλιάς σας μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση αισθήματα πίεση της κύστης ή του πόνου.
 • Μείνετε ενυδατωμένο. Πίνετε άφθονα υγρά, αλλά αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά με καφεΐνη, χυμούς εσπεριδοειδών και πικάντικα φαγητά μέχρι λοίμωξη έχει εκκαθαριστεί. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να ερεθίσουν την κύστη σας και να επιδεινώσει συχνή ή επείγουσα ανάγκη σας να ουρήσει.
 • Πάρτε ένα μπάνιο Sitz. Ενυδάτωση σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό (Sitz μπάνιο), για 15 έως 20 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο ή δυσφορία.

Αν έχετε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, ενημερώστε το γιατρό σας. Μαζί, μπορείτε να αναπτύξει μια στρατηγική για τη μείωση των υποτροπών και την ταλαιπωρία που κυστίτιδα μπορεί να φέρει.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Χυμό cranberry ή δισκία που περιέχουν proanthocyanidin μπορεί ή δεν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης για μερικές γυναίκες. Αντικρουόμενα αποτελέσματα από έρευνες είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν ο χυμός μούρων βοηθά πραγματικά ή αν υπάρχει ένα φαινόμενο placebo. Ως θεραπεία στο σπίτι, αποφύγετε το χυμό cranberry, εάν παίρνετε το αντιπηκτικά φάρμακα βαρφαρίνη (Coumadin). Πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του χυμού cranberry και η βαρφαρίνη μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία.

Αν δεν είναι αυτά τα προληπτικά self-care μέτρα καλά μελετηθεί, οι γιατροί συνιστούν μερικές φορές το εξής για επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης:

 • Πίνετε άφθονα υγρά, ειδικά το νερό. Πίνοντας άφθονο υγρά είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν παίρνετε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ιδιαίτερα τις ημέρες θεραπείας.
 • Ουρείτε συχνά. Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να ουρήσει, να μην καθυστερήσει τη χρήση της τουαλέτας.
 • Σκουπίστε από εμπρός προς τα πίσω μετά από μια μετακίνηση εντέρων. Αυτό αποτρέπει τα βακτήρια στην περιοχή του πρωκτού από τη διάδοση στον κόλπο και την ουρήθρα.
 • Κάνετε ντους αντί για μπάνιο μπανιέρα. Εάν είστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις, ντους αντί για μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τους.
 • Πλύνετε απαλά το δέρμα γύρω από τον κόλπο και τον πρωκτό. Κάνετε αυτό καθημερινά, αλλά μην χρησιμοποιείτε σκληρά σαπούνια ή να πλύνετε πολύ δυνατά. Το ευαίσθητο δέρμα γύρω από αυτές τις περιοχές μπορεί να ερεθιστούν.
 • Αδειάσετε την κύστη σας όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την επαφή. Πιείτε ένα γεμάτο ποτήρι νερό για να βοηθήσει ξεπλύνετε τα βακτήρια.
 • Αποφύγετε τη χρήση σπρέι αποσμητικών ή προϊόντων γυναικείας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να ερεθίσουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.

Βλέπε επίσης