Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Ορισμός

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στην ουροδόχο κύστη σας - ένα μπαλόνι σε σχήμα όργανο στην πυελική περιοχή σας που αποθηκεύει τα ούρα. Καρκίνος της ουροδόχου κύστης ξεκινά συνήθως στα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης. Καρκίνος της ουροδόχου κύστης επηρεάζει συνήθως τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καρκίνων της ουροδόχου κύστης έχουν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο - όταν ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμη. Ωστόσο, ακόμα και σε πρώιμα στάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι πιθανόν να επαναληφθεί. Για το λόγο αυτό, επιζώντες του καρκίνου της ουροδόχου κύστης συχνά υποβάλλονται σε παρακολούθηση δοκιμές για να ψάξουν για υποτροπή του καρκίνου της ουροδόχου κύστης για πολλά χρόνια μετά τη θεραπεία.

Συμπτώματα

Σημάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αίμα στα ούρα (αιματουρία) - ούρα μπορεί να φαίνεται σκούρο κίτρινο, έντονο κόκκινο χρώμα ή κόλα. Ή τα ούρα μπορεί να εμφανίζονται κανονικά, αλλά το αίμα μπορεί να ανιχνευθεί σε μία μικροσκοπική εξέταση των ούρων
 • Συχνουρία
 • Επώδυνη ούρηση
 • Ο πόνος στην πλάτη
 • Πυελικό άλγος

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν, όπως το αίμα στα ούρα σας.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Δεν είναι πάντα σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Καρκίνο της ουροδόχου κύστης έχει συνδεθεί με το κάπνισμα, μια παρασιτική μόλυνση, ακτινοβολία και έκθεση σε χημικές ουσίες.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα στην ουροδόχο κύστη αρχίζουν να αναπτύσσονται ασυνήθιστα. Αντί να αναπτύσσονται και διαιρούνται με μεθοδευμένο τρόπο, τα κύτταρα αυτά αναπτύσσουν μεταλλάξεις που προκαλούν τους να αυξάνονται εκτός ελέγχου και να μην πεθάνει. Αυτά τα ανώμαλα κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Διαφορετικοί τύποι κυττάρων στην ουροδόχο κύστη σας μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικά. Ο τύπος του κυττάρου της ουροδόχου κύστης, όπου ο καρκίνος αρχίζει καθορίζει τον τύπο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ουροδόχου κύστης τύπου σας καρκίνο καθορίζει ποιες θεραπείες μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για σας. Τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

 • Μεταβατικές καρκίνωμα. Μεταβατικές καρκίνωμα εμφανίζεται στα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό της κύστης σας. Μεταβατικές κύτταρα διαστέλλονται όταν κύστη σας είναι πλήρης και η σύμβαση, όταν κύστη σας είναι άδειο. Τα ίδια τα κύτταρα γραμμή στο εσωτερικό των ουρητήρων σας και την ουρήθρα σας, και οι όγκοι μπορεί να σχηματιστεί σε αυτά τα μέρη, καθώς και. Μεταβατικές καρκίνωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην Ευρώπη.
 • Πλακώδες καρκίνωμα. Πλακώδη κύτταρα εμφανίζονται στην ουροδόχο κύστη σας, ως απάντηση στην μόλυνση και τους ερεθισμούς. Την πάροδο του χρόνου μπορούν να γίνουν καρκινικά. Πλακωδών κυττάρων καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι σπάνια στην Ευρώπη. Είναι πιο συχνή σε μέρη του κόσμου όπου ένα συγκεκριμένο παρασιτική λοίμωξη (σχιστοσωμίαση) είναι μια διαδεδομένη αιτία των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης.
 • Αδενοκαρκίνωμα. Αδενοκαρκίνωμα αρχίζει σε κύτταρα που απαρτίζουν βλέννα αδένες που εκκρίνουν στην κύστη. Αδενοκαρκίνωμα της ουροδόχου κύστης είναι σπάνια στην Ευρώπη.

Ορισμένοι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα τύπο κυττάρων.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

 • Κάπνισμα. Κάπνισμα τσιγάρα, πούρα ή σωλήνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, προκαλώντας επιβλαβείς χημικές ουσίες να συσσωρεύονται στα ούρα σας. Όταν καπνίζετε, το σώμα σας επεξεργάζεται τις χημικές ουσίες στον καπνό και αποβάλλει μερικά από αυτά στα ούρα σας. Αυτές οι επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν την επένδυση της κύστης σας, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.
 • Η αύξηση της ηλικίας. Τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης αυξάνεται όπως την ηλικία σας. Καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι σπάνια σε άτομα ηλικίας κάτω των 40.
 • Όντας λευκό. Whites έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης από ό, τι κάνουν οι άνθρωποι των άλλων φυλών.
 • Το να είσαι άνθρωπος. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης από τις γυναίκες.
 • Η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες. Νεφρά σας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο φιλτράρισμα επιβλαβείς χημικές ουσίες από το αίμα σας και μεταφορά τους μέσα στην κύστη σας. Εξαιτίας αυτού, είναι πιστεύεται ότι είναι γύρω από ορισμένες χημικές ουσίες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Χημικές ουσίες που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν αρσενικού και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των βαφών, καουτσούκ, δέρμα, υφάσματα και τα προϊόντα βαφών.
 • Προηγούμενη θεραπεία του καρκίνου. Θεραπεία με αντι-καρκίνου κυκλοφωσφαμίδη ναρκωτικών (Cytoxan) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Οι άνθρωποι οι οποίοι έλαβαν θεραπείες ακτινοβολίας με στόχο την λεκάνη για παλιότερη καρκίνο μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
 • Λαμβάνοντας ένα συγκεκριμένο φάρμακο διαβήτη. Οι άνθρωποι που παίρνουν το διαβήτη φαρμακευτική αγωγή με πιογλιταζόνη (Actos) για περισσότερο από ένα χρόνο μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Άλλα φάρμακα διαβήτη περιέχουν πιογλιταζόνη, συμπεριλαμβανομένης της πιογλιταζόνης και μετφορμίνης (Actoplus Met) και η πιογλιταζόνη και γλιμεπιρίδη (Duetact).
 • Η χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Χρόνια ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ή φλεγμονές (κυστίτιδα), όπως μπορεί να συμβεί με τη μακροχρόνια χρήση του ουροκαθετήρα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο εκ πλακωδών κυττάρων της ουροδόχου κύστης. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, πλακώδες καρκίνωμα συνδέεται με χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης που προκαλείται από την παρασιτική μόλυνση είναι γνωστή ως σχιστοσωμίαση.
 • Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Εάν είχατε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το πάρει και πάλι. Εάν ένα ή περισσότερα από τους άμεσους συγγενείς σας έχουν ιστορικό καρκίνου της ουροδόχου κύστης, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο της νόσου, αν και είναι σπάνιο για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης να τρέξει στις οικογένειες. Ένα οικογενειακό ιστορικό κληρονομικών nonpolyposis καρκίνου του παχέος εντέρου, που ονομάζεται επίσης σύνδρομο Lynch, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ουροποιητικού σας συστήματος, καθώς και στην άνω και κάτω τελεία σας, μήτρα, ωοθήκες και σε άλλα όργανα.

Επιπλοκές

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης επαναλαμβάνεται συχνά. Εξαιτίας αυτού, επιζώντες του καρκίνου της ουροδόχου κύστης συχνά υποβάλλονται σε παρακολούθηση δοκιμών για χρόνια μετά από επιτυχή θεραπεία. Τι εξετάσεις θα υποβληθούν και πόσο συχνά θα εξαρτηθεί από το είδος του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και τη θεραπεία σας, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Ρωτήστε το γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο παρακολούθησης για σας. Σε γενικές γραμμές, οι γιατροί συνιστούν μια δοκιμή για να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης σας (κυστεοσκόπηση) κάθε τρεις έως έξι μήνες για τα πρώτα χρόνια μετά τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Στη συνέχεια, μπορεί να υποβληθούν σε κυστεοσκόπηση κάθε χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλες δοκιμές σε διάφορα χρονικά διαστήματα, καθώς και.

Οι άνθρωποι με επιθετικές μορφές καρκίνου μπορούν να υποβληθούν σε πιο συχνή εξέταση. Εκείνοι με λιγότερο επιθετικές μορφές καρκίνου μπορούν να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης λιγότερο συχνά.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Έναρξη με να δει τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό, εάν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε εξετάσεις και διαδικασίες για τη διερεύνηση σημεία και τα συμπτώματα σας.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, μπορεί να αναφέρεται σε ένα γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία ασθενειών και παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος (ουρολόγο). Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναφέρεται σε άλλους ειδικούς, όπως είναι οι γιατροί που τη θεραπεία του καρκίνου (ογκολόγοι).

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Θεωρήστε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Έχω καρκίνο της ουροδόχου κύστης;
 • Ποιο είναι το στάδιο του καρκίνου μου;
 • Θα χρειαστώ επιπλέον εξετάσεις;
 • Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας μου;
 • Μπορεί ο οποιοσδήποτε θεραπείες θεραπεύσει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης μου;
 • Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι της κάθε θεραπείας;
 • Είναι μια θεραπεία που αισθάνεστε ότι είναι καλύτερο για μένα;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό; Ποια θα είναι το κόστος, και θα ασφαλιστική μου κάλυψη;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση μου εκεί;
 • Φυλλάδια εκεί ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;
 • Τι θα καθορίσει αν θα πρέπει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη παρακολούθησης;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να ζητήσετε άλλες ερωτήσεις που συμβαίνουν σε σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να επιτρέψουν χρόνο αργότερα για να καλύψει άλλα σημεία που θέλετε να αντιμετωπίσει. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Εξετάσεις και διάγνωση

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μεταβατικές καρκίνωμα.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μεταβατικές καρκίνωμα.

Διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κυστεοσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της κυστεοσκόπηση, ο γιατρός σας εισάγει ένα στενό σωλήνα (κυστεοσκοπίου) μέσα από την ουρήθρα σας. Η κυστεοσκοπίου έχει ένα φακό και οπτικών ινών σύστημα φωτισμού, που επιτρέπει το γιατρό σας για να δείτε το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης σας. Μπορείτε συνήθως λαμβάνουν ένα τοπικό αναισθητικό κατά τη διάρκεια της κυστεοσκόπηση για να βοηθήσει να σας κάνει άνετα.
 • Βιοψία. Κατά τη διάρκεια της κυστεοσκόπηση, ο γιατρός σας μπορεί να περάσει ένα ειδικό εργαλείο μέσα από το πεδίο εφαρμογής και στην ουροδόχο κύστη σας, προκειμένου να συλλέξει ένα δείγμα κυττάρων (βιοψία) για δοκιμή. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται μερικές φορές διουρηθρική εκτομή (TUR). TUR μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. TUR γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία.
 • Κυτταρολογική εξέταση ούρων. Ένα δείγμα των ούρων σας αναλύεται κάτω από ένα μικροσκόπιο για να ελέγξει για τα καρκινικά κύτταρα σε μια διαδικασία που ονομάζεται κυτταρολογική εξέταση ούρων.
 • Οι εξετάσεις απεικόνισης. Οι εξετάσεις απεικόνισης επιτρέπουν στο γιατρό σας να εξετάσει τις δομές του ουροποιητικού συστήματος σας. Δοκιμές για να τονίσει το ουροποιητικό σύστημα μερικές φορές χρησιμοποιούν μια χρωστική ουσία, που ενίεται σε φλέβα πριν από τη διαδικασία. Μια ενδοφλέβια pyelogram είναι ένα είδος ακτίνων Χ εξέταση απεικόνισης που χρησιμοποιεί μια χρωστική ουσία για να τονίσει τα νεφρά, ουρητήρες και την ουροδόχο κύστη σας. Μια αξονική τομογραφία (CT scan) είναι ένα είδος ακτίνων Χ τεστ που επιτρέπει στο γιατρό σας για να δείτε καλύτερα ουροποιητικού συστήματος σας και τους γύρω ιστούς.

Σταδιοποίηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Μόλις αυτό επιβεβαίωσε ότι έχετε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει πρόσθετες δοκιμές για να διαπιστωθεί η έκταση (stage) του καρκίνου. Δοκιμές σταδιοποίηση μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αξονική τομογραφία
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI)
 • Σπινθηρογράφημα οστών
 • Η ακτινογραφία θώρακος

Στάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Τα στάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι:

 • Στάδιο Ι. Ο καρκίνος σε αυτό το στάδιο εμφανίζεται στο εσωτερικό τοίχωμα της κύστης, αλλά δεν έχει κατακλύσει το μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης.
 • Στάδιο II. Σε αυτό το στάδιο, ο καρκίνος έχει εισβάλει το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, αλλά εξακολουθεί να περιορίζεται στην ουροδόχο κύστη.
 • Stage III. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί μέσω του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης στους περιβάλλοντες ιστούς. Μπορούν επίσης να έχουν εξαπλωθεί στον προστάτη σε άνδρες ή της μήτρας ή του κόλπου στις γυναίκες.
 • Stage IV. Σε αυτό το στάδιο, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και άλλα όργανα, όπως οι πνεύμονες, τα οστά ή το συκώτι σας.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Επιλογές θεραπείας για καρκίνο της ουροδόχου κύστης εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του τύπου και το στάδιο του καρκίνου, τη γενική υγεία σας, και τις προτιμήσεις θεραπείας σας. Συζητήστε τις επιλογές σας με το γιατρό σας για να καθορίσει ποιες θεραπείες είναι καλύτερο για σας.

Χειρουργικές επεμβάσεις

Τα είδη των χειρουργικών επεμβάσεων στη διάθεσή σας μπορεί να βασίζεται σε παράγοντες όπως το στάδιο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης σας, τη γενική υγεία σας και τις προτιμήσεις σας.

Χειρουργική για πρώιμου σταδίου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Εάν ο καρκίνος σας είναι πολύ μικρό και δεν έχει εισβάλει στο τοίχωμα της κύστης σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

 • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Διουρηθρική εκτομή (TUR) χρησιμοποιείται συχνά για την αφαίρεση καρκίνου της ουροδόχου κύστης που περιορίζονται στα εσωτερικά στρώματα της κύστης. Κατά τη διάρκεια της TUR, ο γιατρός σας περνά ένα μικρό συρμάτινο βρόχο μέσω κυστεοσκοπίου και στην ουροδόχο κύστη σας. Ο βρόχος χρησιμοποιείται για να κάψει τα καρκινικά κύτταρα με ένα ηλεκτρικό ρεύμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα υψηλής ενέργειας λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του ηλεκτρικού ρεύματος. TUR μπορεί να προκαλέσει επώδυνη ούρηση ή αιματηρή για λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία.
 • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και ένα μικρό τμήμα της κύστης. Κατά την τμηματική κυστεκτομή, μερικές φορές ονομάζεται μερική κυστεκτομή, ο χειρουργός αφαιρεί μόνο το τμήμα της κύστης που περιέχει καρκινικά κύτταρα. Τμηματική κυστεκτομή μπορεί να είναι μια επιλογή εάν ο καρκίνος σας είναι περιορισμένος σε μία περιοχή της ουροδόχου κύστης που μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί χωρίς να βλάπτουν τη λειτουργία της κύστης.

  Χειρουργική επέμβαση ενέχει τον κίνδυνο αιμορραγίας και λοίμωξης. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πιο συχνή ούρηση μετά την τμηματική κυστεκτομή, δεδομένου ότι η λειτουργία μειώνει το μέγεθος της κύστης σας. Πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να βελτιωθεί.

Χειρουργική επέμβαση για διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Εάν ο καρκίνος σας έχει εισβάλει στα βαθύτερα στρώματα του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, μπορείτε να εξετάσετε:

 • Χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει το σύνολο της ουροδόχου κύστης. A ριζική κυστεκτομή είναι μια λειτουργία για να αφαιρέσει το σύνολο της ουροδόχου κύστης, καθώς και γύρω από τους λεμφαδένες. Στους άνδρες, ριζική κυστεκτομή συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεση του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων. Στις γυναίκες, ριζική κυστεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας, των ωοθηκών και μέρος του κόλπου.

  Κυστεκτομή ενέχει τον κίνδυνο της μόλυνσης και της αιμορραγίας. Στους άνδρες, η απομάκρυνση του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, ο χειρουργός σας μπορεί να επιχειρήσει να διαθέσει τα νεύρα που απαιτούνται για τη στύση. Στις γυναίκες, η αφαίρεση των ωοθηκών προκαλεί στειρότητα και την πρόωρη εμμηνόπαυση.

 • Χειρουργική επέμβαση για να δημιουργήσετε ένα νέο τρόπο για τα ούρα να αφήσετε το σώμα σας. Αμέσως μετά από ριζική κυστεκτομή σας, ο χειρουργός σας εργάζεται για να δημιουργήσει ένα νέο τρόπο για να απομακρύνει τα ούρα. Υπάρχουν αρκετές επιλογές. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς εξαρτάται από την κατάστασή σας και τις προτιμήσεις σας. Ο χειρουργός σας μπορεί να δημιουργήσει ένα σωλήνα (ούρων αγωγό), χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι του εντέρου σας. Ο σωλήνας τρέχει από τα νεφρά σας έξω από το σώμα σας, όπου τα ούρα σας αποχετεύσεις σε ένα σάκο (bag ουροστομίας) φοράτε στην κοιλιά σας.

  Σε μια άλλη διαδικασία, ο χειρουργός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τμήμα του εντέρου για να δημιουργήσετε ένα μικρό δοχείο για τα ούρα μέσα στο σώμα σας (δερματική εκτροπή ούρων ήπειρο). Μπορείτε να στραγγίξει τα ούρα από την δεξαμενή μέσα από μια τρύπα στην κοιλιά σας, χρησιμοποιώντας ένα καθετήρα μερικές φορές κάθε μέρα.

  Σε επιλεγμένα περιπτώσεις, ο χειρουργός σας μπορεί να δημιουργήσει μια κύστη-όπως δεξαμενή από ένα κομμάτι του εντέρου σας (neobladder). Αυτή η δεξαμενή βρίσκεται μέσα στο σώμα σας και είναι συνδεδεμένο με την ουρήθρα σας, η οποία σας επιτρέπει να ουρήσει κανονικά. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν καθετήρα για να αδειάσετε όλα τα ούρα από neobladder σας.

Βιολογική θεραπεία (ανοσοθεραπεία)
Βιολογική θεραπεία, μερικές φορές ονομάζεται ανοσοθεραπεία, λειτουργεί με τη σηματοδότηση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σας για να βοηθούν τα κύτταρα στην καταπολέμηση του καρκίνου. Βιολογική θεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης τυπικώς χορηγείται μέσω της ουρήθρας και σας απευθείας στην κύστη (ενδοκυστική θεραπεία).

Βιολογικά φάρμακα θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

 • Μια ανοσο-διεγέρσεως βακτήριο. Bacille Calmette-Guerin (BCG) είναι ένα βακτήριο που χρησιμοποιείται σε εμβόλια φυματίωσης. BCG μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της ουροδόχου κύστης και το αίμα στα ούρα σας. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται σαν να έχουν τη γρίπη μετά τη θεραπεία με BCG.
 • Μια συνθετική μορφή της πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ιντερφερόνη είναι μία πρωτεΐνη που το ανοσοποιητικό σας σύστημα κάνει για να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Μία συνθετική εκδοχή της ιντερφερόνης, που ονομάζεται ιντερφερόνη άλφα-2b (Intron Α), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ιντερφερόνη άλφα-2b είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με BCG. Ιντερφερόνη άλφα-2b μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα γρίπης.

Βιολογική θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί μετά την TUR να μειώσει τον κίνδυνο ότι ο καρκίνος θα επαναληφθούν.

Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Χημειοθεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης συνήθως περιλαμβάνει δύο ή περισσότερα φάρμακα χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό. Τα φάρμακα μπορούν να δοθούν μέσα από μια φλέβα στο χέρι σας (ενδοφλέβια), ή μπορούν να χορηγούνται απευθείας στην ουροδόχο κύστη σας περνώντας μια σωλήνα μέσα από την ουρήθρα σας (ενδοκυστική θεραπεία).

Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να παραμένουν μετά την επέμβαση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από την επέμβαση. Στην περίπτωση αυτή, η χημειοθεραπεία μπορεί να συρρικνωθεί ένας όγκος ώστε να επιτρέπει στον χειρουργό να εκτελέσει μια λιγότερο επεμβατική χειρουργική. Η χημειοθεραπεία είναι μερικές φορές σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία.

Ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται σπάνια σε άτομα με καρκίνο ουροδόχου κύστης. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτίνες που αποσκοπούν κατά του καρκίνου σας για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης προέρχεται συνήθως από μια μηχανή που κινείται γύρω από το σώμα σας, κατευθύνοντας τις δέσμες ενέργειας σε συγκεκριμένα σημεία.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να παραμείνουν. Ακτινοθεραπεία είναι μερικές φορές σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Ζώντας με την ανησυχία ότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης σας μπορεί να επαναληφθούν μπορεί να σας αφήσει σαν να έχουν μικρή έλεγχο του μέλλοντός σας. Αλλά ενώ δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης σας δεν θα επαναληφθούν, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διαχειριστεί το άγχος.

Με τον καιρό θα βρείτε ό, τι λειτουργεί για σας, αλλά μέχρι τότε, ίσως:

 • Έχετε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης εξετάσεις και να πάει σε κάθε ραντεβού. Όταν ολοκληρώσετε τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ρωτήστε το γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρακολούθησης δοκιμές. Πριν από κάθε follow-up εξετάσεις κυστεοσκόπηση, αναμένουμε να έχουμε κάποια ανησυχία. Μπορεί να φοβούνται ότι ο καρκίνος έχει επιστρέψει ή να ανησυχείτε για τη δυσάρεστη εξετάσεις. Αλλά μην αφήστε αυτό να σας σταματήσει από το να πηγαίνουν στο ραντεβού σας. Αντ 'αυτού, σχεδιάζουν τρόπους για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σας. Γράψτε τις σκέψεις σας σε ένα περιοδικό, μιλήστε με έναν φίλο ή τεχνικές χαλάρωσης χρήση, όπως ο διαλογισμός.
 • Φροντίστε τον εαυτό σας ώστε να είστε έτοιμοι για την καταπολέμηση του καρκίνου, αν έρχεται πίσω. Φροντίστε τον εαυτό σας με την προσαρμογή διατροφή σας να περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Άσκηση για τουλάχιστον 30 ημέρες πρακτικά το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας. Να κοιμάστε αρκετά, έτσι ώστε να ξυπνήσετε νιώθοντας ξεκούραστος.
 • Συζητήστε με άλλους επιζώντες του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Σύνδεση με τους επιζώντες του καρκίνου της ουροδόχου κύστης που βιώνουν τους ίδιους φόβους που αισθάνεστε. Επικοινωνήστε με τον τοπικό σας κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρκίνου να ρωτήσω σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας. Ή επικοινωνήστε CancerCare σε 800-813-HOPE (800-813-4673) για πληροφορίες στο τηλέφωνο με βάση τις ομάδες υποστήριξης. Σε απευθείας σύνδεση πίνακες μηνυμάτων, όπως ο καρκίνος του Δικτύου Επιζώντων της Ευρωπαϊκής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της WebCafe καρκίνο της ουροδόχου κύστης, είναι μια άλλη επιλογή.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Παρόλο που δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σας. Για παράδειγμα:

 • Μην καπνίζετε. Δεν το κάπνισμα σημαίνει ότι καρκινογόνες χημικές ουσίες στον καπνό δεν μπορεί να συλλέξει στην ουροδόχο κύστη σας. Αν δεν καπνίζετε, μην το αρχίσετε. Εάν καπνίζετε, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα σχέδιο για να σας βοηθήσει να σταματήσει. Οι ομάδες υποστήριξης, φάρμακα και άλλες μέθοδοι μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα.
 • Να είστε προσεκτικοί με τις χημικές ουσίες. Εάν εργάζεστε με χημικά, ακολουθήστε όλες τις οδηγίες ασφάλειας για να αποφύγετε την έκθεση.
 • Πίνετε νερό όλη την ημέρα. Θεωρητικά, πίνω υγρά, ειδικά το νερό, μπορεί να μειώσει τις τοξικές ουσίες που μπορεί να συγκεντρώνεται στα ούρα σας και ξεπλύνετε τους έξω από την κύστη σας πιο γρήγορα. Μελέτες έχουν ασαφή ως προς το αν το πόσιμο νερό θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
 • Επιλέξτε μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά. Επιλέξτε μια διατροφή πλούσια σε μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου.