Ιναδένωμα

Ορισμός

Ινοαδενωμάτων (FY-Broe-ad-UH-NO-muhz) είναι στερεά, noncancerous όγκων του μαστού που πιο συχνά συμβαίνουν σε νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες κάτω από την ηλικία των 30.

Ιναδένωμα είναι μια επιχείρηση, λεία, ελαστική ή σκληρό εξόγκωμα με ένα καλά καθορισμένο σχήμα. Κινείται εύκολα κάτω από το δέρμα σας, όταν άγγιξε και συνήθως είναι ανώδυνη. Συνήθως περίπου το μέγεθος ενός μαρμάρου, ινοαδενώματα μπορεί να διευρύνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Ινοαδενώματα είναι ένα από τα πιο κοινά εξογκώματα του μαστού σε νεαρές γυναίκες. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει προσεκτική παρακολούθηση για την ανίχνευση μεταβολών στο μέγεθος ή την αίσθηση του ιναδενώματος, ή χειρουργική επέμβαση για να το αφαιρέσετε.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Ινοαδενώματα είναι στερεά εξογκώματα του μαστού ή μάζες που συνήθως είναι:

 • Γύρος με σαφή όρια
 • Μετακινηθεί εύκολα
 • Επιχείρηση ή ελαστική
 • Ανώδυνος

Ιναδένωμα μπορεί να αισθάνεται σαν ένα μάρμαρο στο στήθος σας όταν πατήσετε σε αυτό. Μπορείτε να έχετε ένα ή περισσότερα ινοαδενώματα. Η μέση ιναδένωμα είναι περίπου μια ίντσα (2,5 εκατοστά) σε διάμετρο. Αυτές οι μεγαλύτερες από 2 ίντσες (5 εκατοστά) ονομάζεται γιγαντιαία ινοαδενώματα.

Τα ινοαδενώματα πρώτη συμβαίνουν κατά την εφηβεία ονομάζεται νεανική ινοαδενώματα. Μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και να γίνει τόσο μεγάλο όσο 4 ίντσες (10 εκατοστά) σε διάμετρο.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Φυσιολογικό ιστό του μαστού σε υγιείς γυναίκες αισθάνεται συχνά άμορφο. Εάν διαπιστωθούν τυχόν νέα κομμάτια του μαστού - ή εάν έχει προηγουμένως αξιολογηθεί κατ 'αποκοπή του μαστού φαίνεται να έχουν αυξηθεί ή άλλως αλλάξει - να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να σας δει.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η αιτία της είναι άγνωστη ινοαδενώματα. Ωστόσο, ιναδένωμα εξέλιξη αυτή πιθανώς σχετίζεται με αναπαραγωγικές ορμόνες. Ινοαδενώματα εμφανίζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας σας, μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή θεραπεία με οιστρογόνα και έχουν την τάση να συρρικνώνονται μετά την εμμηνόπαυση, όταν η διέγερση των οιστρογόνων μειώνονται.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Οι περισσότεροι ινοαδενώματα δεν επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, του μαστού τον κίνδυνο καρκίνου ενδέχεται να αυξηθεί ελαφρώς, αν έχετε ένα πολύπλοκο ιναδένωμα - η οποία μπορεί να περιέχουν κύστεις ή τα κομμάτια του πυκνά, αδιαφανή ιστό που ονομάζεται αποτιτανώσεις.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Πιθανότατα θα συζητήσει κατ 'αποκοπή το στήθος σας με τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον γυναικολόγο σας.

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από τον διορισμό σας, ίσως να θέλετε να γράψετε μια λίστα που απαντά στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Πότε θα παρατηρήσετε πρώτα το εφάπαξ; Έχει πάρει μεγαλύτερες από τότε;
 • Μήπως το κατ 'αποκοπή αλλαγή στο μέγεθος γύρω από το χρόνο της εμμήνου ρύσης σας;
 • Έχετε εσείς ή άλλα μέλη της οικογένειάς σας είχε προβλήματα του μαστού στο παρελθόν;
 • Ποια ημερομηνία την τελευταία έμμηνο ρύση σας αρχίζουν;
 • Ποια φάρμακα και τα συμπληρώματα παίρνετε τακτικά;

Ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι νομίζετε ότι αυτό το κατ 'αποκοπή μπορεί να είναι;
 • Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Θεραπείες Τι είναι διαθέσιμες;
 • Έχετε κάποια φυλλάδια για αυτό το θέμα;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Είναι η προσφορά κατ 'αποκοπή ή επώδυνη;
 • Είχατε οποιαδήποτε εκροή των θηλών;
 • Έχει κάποιος στην οικογένειά σας είχε καρκίνο του μαστού;
 • Είχατε ποτέ μια μαστογραφία; Εάν ναι, πότε;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγξει και τα δύο στήθη για τα κομμάτια και άλλα προβλήματα. Ανάλογα με την ηλικία σας και τα χαρακτηριστικά του κατ 'αποκοπήν, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δοκιμές:

 • Μαστογραφία. Μαστογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να παράγει μια εικόνα (μαστογραφία) των ύποπτων περιοχών στον ιστό του μαστού σας. Ιναδένωμα εμφανίζεται συνήθως σε μια μαστογραφία ως μάζα του μαστού με λείες, στρογγυλεμένες ακμές, η οποία διακρίνεται από τον περιβάλλοντα ιστό του μαστού. Για να αξιολογηθεί μια υποψία ιναδένωμα, οι μαστογραφίες ρουτίνας για τις γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω.
 • Υπερηχογράφημα μαστού. Εάν είστε κάτω των 30 ετών, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξουν ένα υπερηχογράφημα μαστού αντί για μια μαστογραφία για την αξιολόγηση ενός εξογκώματος μαστού. Πυκνά ιστό του μαστού σε νεαρές γυναίκες κάνει μαστογραφία είναι δύσκολο να ερμηνευθούν. Υπερηχογράφημα του μαστού μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει αν ένα εξόγκωμα μαστού είναι στερεά ή γεμάτη με υγρό. Μια στερεή μάζα, είναι πιο πιθανό ιναδένωμα, και ένα γεμάτο υγρό μάζα είναι πιο πιθανό μια κύστη.
 • Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα. Μέσα από μια λεπτή βελόνα εισάγεται στο κατ 'αποκοπή του μαστού, ο γιατρός σας προσπαθεί να αποσύρει το περιεχόμενο των κατ' αποκοπή του μαστού. Εάν το υγρό βγαίνει, η κατ 'αποκοπή είναι πιο πιθανό μια κύστη.
 • . Πυρήνα βελόνα βιοψία Για να είστε σίγουροι ότι μια σταθερή κατ 'αποκοπή του μαστού είναι μια ιναδένωμα και όχι ο καρκίνος του μαστού, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια βελόνα βιοψία πυρήνα - η οποία χρησιμοποιεί μια μεγαλύτερη βελόνα για να λάβει δείγματα ιστού από το κατ' αποκοπή για να στείλει για ανάλυση.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει θεραπεία είναι απαραίτητη. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να έχουν ινοαδενώματα τους αφαιρεθεί χειρουργικά μόνο για την ειρήνη του μυαλού τους.

Μη χειρουργική διαχείριση
Εάν ο γιατρός σας είναι λογικά σίγουρο ότι εξόγκωμα μαστού σας είναι ιναδένωμα και όχι του καρκίνου του μαστού - με βάση τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης του μαστού, απεικόνισης δοκιμής και βιοψία - χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι περιττή.

Μπορεί να αποφασίσετε να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση, διότι:

 • Χειρουργική επέμβαση μπορεί να αλλοιώσει το σχήμα και την υφή του μαστού
 • Ινοαδενώματα συχνά συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται από μόνα τους
 • Το στήθος έχει πολλαπλές ινοαδενώματα που φαίνεται να είναι σταθερή

Εάν επιλέξετε να μην έχουν ιναδένωμα αφαιρεθεί, η συνέχιση της παρακολούθησης, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν μεγαλώνουν. Ανά πάσα στιγμή που θα γίνει υπερβολικά ανήσυχοι για ιναδενώματος, μπορείτε να επανεξετάσει τη χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ιναδένωμα εάν μία από τις δοκιμές σας - η κλινική εξέταση του μαστού, μια απεικονιστική εξέταση ή μια βιοψία - δεν είναι φυσιολογικό.

Η διαδικασία για να αφαιρέσετε ένα ιναδένωμα ονομάζεται ογκεκτομή ή βιοψία δι 'εκτομής. Ο ιστός θα εξεταστεί σε ένα εργαστήριο για τον έλεγχο για τον καρκίνο. Μετά ιναδένωμα αφαιρείται, είναι πιθανό ότι μία ή περισσότερες νέες ινοαδενώματα μπορεί να αναπτυχθεί.

Ιναδένωμα. Τι να περιμένετε από το γιατρό σας.
Ιναδένωμα. Τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Νέα κομμάτια πρέπει να αξιολογηθούν με μαστογραφία, υπερηχογράφημα και, ενδεχομένως, βιοψία - να καθορίσει εάν η κατ 'αποκοπή είναι ιναδένωμα ή καρκίνο. Μπορεί να χρειαστεί άλλη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ιναδένωμα εάν αφήνοντας στη θέση του θα σας κάνει να ανησυχούν.

Βλέπε επίσης