Η κακή όραση χρωμάτων

Ορισμός

Κακή όραση χρώμα είναι μια μειωμένη ικανότητα να διακρίνει μεταξύ ορισμένων αποχρώσεις. Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο "αχρωματοψία" για να αναφερθεί στη μειωμένη ικανότητα να διακρίνει μεταξύ ορισμένων χρωμάτων, αλήθεια colorblindness περιγράφει μια συνολική έλλειψη οράματος χρώματος. Η ικανότητα για να δείτε μόνο αποχρώσεις του γκρι είναι σπάνια.

Η κακή όραση χρώματος είναι μια κληρονομική πάθηση, στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν γεννηθεί με την κακή αντίληψη των χρωμάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι με κακή όραση χρώμα δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε ορισμένες αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου. Λιγότερο συχνά, τα άτομα με κακή όραση χρώμα δεν μπορεί να διακρίνει αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου. Ορισμένες παθήσεις των ματιών και ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακή αντίληψη των χρωμάτων.

Συμπτώματα

Μπορεί να έχουν κακή όραση χρώματος και να μην το ξέρετε. Μπορείτε, επίσης, δεν μπορεί να υποπτεύονται την κατάσταση στον εαυτό σας ή το παιδί σας μέχρι η κατάσταση προκαλεί σύγχυση ή παρανόηση - όπως όταν υπάρχουν προβλήματα διαφοροποίηση των χρωμάτων σε ένα φανάρι ή προσπαθεί να ερμηνεύσει χρωματικά κωδικοποιημένα υλικά μάθησης.

Οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την κακή αντίληψη των χρωμάτων μπορεί να μην είναι σε θέση να διακρίνει:

 • Διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου
 • Διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου
 • Οποιαδήποτε χρώματα σε όλα

Η πιο κοινή ανεπάρκεια χρώμα είναι η ανικανότητα να δούμε κάποιες αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου. Συχνά, ένα πρόσωπο που είναι κόκκινο-πράσινο ή μπλε-κίτρινο ανεπάρκεια δεν είναι εντελώς αναίσθητος σε δύο χρώματα. Ελαττώματα μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Κάποιος με κόκκινο-πράσινο ή μπλε-κίτρινο ανεπάρκεια μπορεί να μην είναι σε θέση να διαφοροποιήσει τα χρώματα του ουράνιου τόξου ή να αναγνωρίσει ένα τριαντάφυλλο στο χρώμα του ουρανού στην ανατολή ή δύση του ηλίου.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν υποψιάζεστε ότι το όραμα σας χρώμα δεν είναι ικανοποιητική, δείτε ένα γιατρό μάτι για τη δοκιμή. Επίσης, αν έχετε ένα παιδί που είναι λαμβάνουν προσχολικής οφθαλμολογική εξέταση, είναι μια καλή ιδέα να έχει το παιδί σας δοκιμάζονται για την έγχρωμη όραση, καθώς και για την οπτική οξύτητα. Ενώ δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την κληρονομική κακή αντίληψη των χρωμάτων, αν η αιτία είναι μια ασθένεια των ματιών, θεραπεία ασθένειας μπορεί να βελτιώσει την όραση χρωμάτων.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Βλέποντας τα χρώματα σε όλο το φάσμα του φωτός αρχίζει με την ικανότητα των ματιών σας να διακρίνει με ακρίβεια τα βασικά χρώματα κόκκινο, μπλε και πράσινο.

Το φως εισέρχεται στο μάτι σας μέσω του κερατοειδούς και περνά μέσα από το φακό και διαφανείς, ζελέ που μοιάζει με ιστό στο μάτι σας (υαλώδες σώμα) με το χρώμα-ευαίσθητα κύτταρα (κώνοι) που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού σας στον αμφιβληστροειδή. Χημικά στους κώνους διακρίνει τα χρώματα και να στείλετε τις πληροφορίες μέσω οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.

Κακή αντίληψη των χρωμάτων. Τι να περιμένετε από το γιατρό σας.
Κακή αντίληψη των χρωμάτων. Τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Αν τα μάτια σας είναι φυσιολογικό, μπορείτε να διακρίνετε πολλά διαφορετικά μίγματα των χρωμάτων, αλλά αν κώνους σας λείπει ένα ή περισσότερα ευαίσθητα στο φως χημικές ουσίες, μπορείτε να δείτε μόνο δύο από τα βασικά χρώματα.

Η κακή όραση χρώμα έχει πολλές αιτίες:

 • Κληρονομική διαταραχή. Περίπου ένας στους 12 άνδρες της βόρειας ευρωπαϊκής καταγωγής γεννιέται με κάποιο βαθμό του κόκκινου-πράσινου χρώματος ανεπάρκεια. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν τα γονίδια που εμποδίζουν την ανεπάρκεια, και λιγότερο από το 1 τοις εκατό των γυναικών της βόρειας ευρωπαϊκής καταγωγής έχουν αυτό το είδος της ανεπάρκειας χρώματος. Σε άλλους πληθυσμούς, η επικράτηση του κόκκινου-πράσινου χρώματος ανεπάρκεια είναι χαμηλότερη.

  Μπλε-κίτρινο ανεπάρκεια χρώμα κληρονομείται από λιγότεροι από ένας στους 10.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και η αλήθεια κληρονομική αχρωματοψία επηρεάζει λιγότερους από έναν στους 30.000 ανθρώπους. Μπορείτε να κληρονομήσει μια ήπια, μέτρια ή σοβαρή βαθμό της διαταραχής, και η σοβαρότητα δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής σας, αν η αιτία είναι κληρονομική.

 • Ασθένειες. Μερικοί όροι που μπορούν να προκαλέσουν ελλείμματα χρώματος είναι ο διαβήτης, το γλαύκωμα, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, νόσο του Πάρκινσον, χρόνιο αλκοολισμό, λευχαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία. Το ένα μάτι μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο από την άλλη και μπορεί να πάρει καλύτερα αν η υποκείμενη νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί.
 • Ορισμένα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αλλάξει αντίληψη των χρωμάτων, όπως ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των προβλημάτων της καρδιάς, υψηλή αρτηριακή πίεση, στυτική δυσλειτουργία, λοιμώξεις, διαταραχές του νευρικού και ψυχολογικά προβλήματα.
 • Γήρανση. Ικανότητά σας για να δείτε τα χρώματα επιδεινώνεται αργά, ως μέρος της γήρανσης.
 • Χημικές ουσίες. Έκθεση σε κάποια ισχυρά χημικά στο χώρο εργασίας, όπως διθειάνθρακα και λιπασμάτων μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης χρωμάτων. Εάν εργάζεστε γύρω από αυτές τις χημικές ουσίες, έχουν έγχρωμη όραση σας αξιολογούνται διότι η απώλεια κάποιου έγχρωμη όραση μπορεί να είναι πολύ λεπτή για να μπορείτε να παρατηρήσετε.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Μπορείτε να αρχίσετε με να δει τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό, ή μπορείτε να κάνετε ένα ραντεβού άμεσα με έναν γιατρό που ειδικεύεται στις διαταραχές του οφθαλμού (οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη).

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Για κακή αντίληψη των χρωμάτων, περιλαμβάνει ορισμένα βασικά ερωτήματα να ρωτήσω:

 • Πώς θα μπορούσε να έχει κακή όραση χρωμάτων να επηρεάσει τη ζωή μου;
 • Υπάρχουν θεραπείες για την κακή αντίληψη των χρωμάτων εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;
 • Υπάρχουν ειδικά γυαλιά ή φακούς επαφής που μπορώ να φορέσω για να βοηθήσει το πρόβλημα;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Πότε ξεκίνησες να παρατηρήσετε ότι θα είχαν πρόβλημα να δει ορισμένα χρώματα;
 • Υπάρχει κάποιος στην οικογένειά σας (συμπεριλαμβανομένων και των γονέων και των παππούδων) έχουν κακή όραση χρώμα;
 • Μήπως έχετε οποιεσδήποτε ιατρικές παθήσεις;
 • Παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα ή συμπληρώματα;

Εξετάσεις και διάγνωση

Αν έχετε πρόβλημα να δει ορισμένα χρώματα, ο γιατρός ματιών σας μπορεί γρήγορα και εύκολα να ελέγξετε για να δείτε αν έχετε μια ανεπάρκεια χρώμα. Πολλοί ειδικοί εκπαιδεύονται σε ασθένειες των ματιών και διαταραχές χρησιμοποιούν ένα βιβλίο που περιέχει πολλά πολύχρωμα dot-πρότυπο δοκιμές για να παρέχει μια απλή και ακριβή εκτίμηση των ελλείψεων έγχρωμη όραση. Εάν δεν έχετε μια ανεπάρκεια έγχρωμη όραση, θα είστε σε θέση να πάρει τους αριθμούς και τα σχήματα μέσα από τα μοτίβα dot. Ωστόσο, αν έχετε μια ανεπάρκεια έγχρωμη όραση, είτε θα το βρείτε δύσκολο να δούμε κάποια σχέδια στο πλαίσιο των τελείες, ή δεν θα δείτε τίποτα καθόλου.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Υπάρχουν επί του παρόντος δεν υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες για τους περισσότερους τύπους των δυσκολιών όρασης χρώματος, εκτός εάν το πρόβλημα έγχρωμη όραση σχετίζεται με τη χρήση ορισμένων φαρμάκων ή ιατρικών παθήσεων που μπορούν να βοηθηθούν με άλλες θεραπείες.

Αν έχετε προβλήματα με την όραση αποχρώσεις των χρωμάτων, και υπάρχει μια σχετική ασθένεια των ματιών, η θεραπεία της νόσου μπορεί να βοηθήσει το όραμά σας χρώμα.

Φορώντας ένα έγχρωμο φίλτρο πάνω από γυαλιά ή ένα χρωματιστό φακό επαφής μπορεί να ενισχύσει την αντίληψη σας, των αντιθέσεων. Αλλά τέτοιοι φακοί δεν θα βελτιώσει την ικανότητά σας να διακρίνουν τα χρώματα.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μερικές σπάνιες διαταραχές του αμφιβληστροειδούς σχετίζονται με την έλλειψη χρώματος μπορεί να διορθωθεί με τεχνικές γονιδιακής αντικατάστασης. Αυτές οι θεραπείες δεν είναι διαθέσιμες, εκτός από αυστηρά ερευνητικά πρωτόκολλα, αλλά είναι πιθανό ότι κάποιες από αυτές τις θεραπείες θα είναι διαθέσιμα στο μέλλον.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Αν και δεν υπάρχουν ιατρικές θεραπείες που μπορεί να διορθώσει κληρονομημένα προβλήματα όρασης χρωμάτων, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους για να εργαστούν γύρω από κακή όραση χρώμα τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να:

 • Απομνημονεύστε τη σειρά των έγχρωμων αντικειμένων. Εάν είναι σημαντικό να γνωρίζουμε μεμονωμένα χρώματα, όπως με ένα φανάρι, απομνημονεύει τη σειρά των χρωμάτων.
 • Ετικέτα χρωματιστά αντικείμενα που μπορεί να χρειαστεί για να ταιριάζει με άλλα στοιχεία. Ζητήστε από κάποιον με καλή αντίληψη των χρωμάτων σας βοηθήσουν να ταξινομήσετε και να επισημαίνουν τα ρούχα σας με τα κατάλληλα χρώματα. Τους έχετε να προτείνουν ποια χρώματα πηγαίνουν καλά με τους άλλους, και να ταξινομήσετε τα ρούχα σας στην ντουλάπα σας ή συρτάρια, έτσι ώστε τα χρώματα που μπορεί να φορεθεί μαζί είναι κοντά ο ένας τον άλλο.