Γλαύκωμα

Ορισμός

Το γλαύκωμα δεν είναι απλά μία ασθένεια των ματιών, αλλά μια ομάδα παθήσεων του οφθαλμού με αποτέλεσμα βλάβη του οπτικού νεύρου, η οποία μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης. Ασυνήθιστα υψηλή πίεση στο εσωτερικό των ματιών σας (ενδοφθάλμια πίεση), συνήθως, αλλά όχι πάντα, προκαλεί αυτή τη ζημιά.

Το γλαύκωμα είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στην Ευρώπη. Το γλαύκωμα μπορεί να βλάψει την όρασή σας, ώστε σταδιακά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε οποιαδήποτε απώλεια της όρασης μέχρις ότου η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ο πιο κοινός τύπος γλαυκώματος, πρωτοβάθμια γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, δεν έχει εμφανή σημάδια ή συμπτώματα εκτός από σταδιακή απώλεια της όρασης.

Η πρώιμη διάγνωση και η θεραπεία μπορεί να ελαχιστοποιήσει ή να αποτρέψει βλάβη στο οπτικό νεύρο και τον περιορισμό του γλαυκώματος που σχετίζονται με απώλεια της όρασης. Είναι σημαντικό να πάρετε τα μάτια σας εξετάζεται τακτικά, και βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός ματιών σας μετρά ενδοφθάλμια πίεση σας.

Συμπτώματα

Οι πιο κοινοί τύποι γλαυκώματος - πρωτογενή γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και το γλαύκωμα κλειστής γωνίας - έχουν εντελώς διαφορετικά συμπτώματα.

Πρωτογενούς ανοικτής γωνίας γλαύκωμα σημάδια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Σταδιακή απώλεια της περιφερικής όρασης, συνήθως και στα δύο μάτια
 • Το όραμα σηράγγων στα προχωρημένα στάδια

Οξεία γωνία-κλείσιμο γλαύκωμα σημάδια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνος του οφθαλμού
 • Η ναυτία και ο έμετος (που συνοδεύει τη σοβαρή πόνος του οφθαλμού)
 • Αιφνίδια έναρξη οπτική διαταραχή, συχνά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού
 • Θολή όραση
 • Φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα
 • Κοκκίνισμα του οφθαλμού

Τόσο ανοικτής γωνίας και γλαύκωμα κλειστής γωνίας μπορεί να είναι πρωτογενής ή δευτερογενής συνθήκες. Είναι ονομάζεται πρωτοπαθής, όταν η αιτία είναι άγνωστη και δευτεροβάθμια, όταν η κατάσταση μπορεί να εντοπιστεί σε μια γνωστή αιτία, όπως η βλάβη στα μάτια, τα φάρμακα, ορισμένες παθήσεις των ματιών, φλεγμονή, όγκο, προηγμένη καταρράκτη ή διαβήτη. Σε δευτερογενές γλαύκωμα, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εκείνες της πρωτογενούς κατάστασης, καθώς και τα τυπικά συμπτώματα του γλαυκώματος.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Μην περιμένετε αισθητή προβλήματα στα μάτια. Πρωτοβάθμια γλαύκωμα ανοικτής γωνίας δίνει μερικά προειδοποιητικά σημάδια μέχρι την οριστική ζημιά έχει ήδη συμβεί. Τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι το κλειδί για την ανίχνευση του γλαυκώματος αρκετά νωρίς για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την κατάστασή σας και να αποτρέψει την περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασής σας.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση για όλους τους ενήλικες από την ηλικία των 40, και κάθε τρία έως πέντε χρόνια μετά από αυτό, αν δεν έχετε καμία παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση γλαυκώματος. Αν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου ή είστε άνω των 60 ετών, θα πρέπει να εξετάζονται κάθε ένα έως δύο χρόνια. Αν είστε Αφρικής-Ευρώπης, ο γιατρός σας πιθανόν θα συστήσει περιοδικές οφθαλμολογικές εξετάσεις ξεκινούν μεταξύ των ηλικιών 20 και 39.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα σοβαρό πονοκέφαλο ή πόνο στα μάτια, ναυτία σας, θολή όραση, ή άλως γύρω από τα φώτα μπορεί να είναι τα συμπτώματα της οξείας επίθεσης γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Εάν εμφανίσετε ορισμένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα μαζί, ζητήστε άμεση φροντίδα σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης ή σε ένα μάτι του γιατρού (οφθαλμίατρος του), το γραφείο αμέσως.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Για τους λόγους που οι γιατροί δεν κατανοούν πλήρως, αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού (ενδοφθάλμια πίεση), είναι συνήθως, αλλά όχι πάντα, συνδέονται με τη βλάβη του οπτικού νεύρου που χαρακτηρίζει το γλαύκωμα. Η πίεση αυτή οφείλεται σε συσσώρευση ενός υγρού (υδατοειδές υγρό) που ρέει μέσα και έξω από το μάτι σας.

Αυτό το υγρό εξέρχεται συνήθως το μάτι σας μέσα από ένα σύστημα αποχέτευσης στη γωνία, όπου η ίριδα και τον κερατοειδή ανταποκριθεί. Όταν το αποχετευτικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, το υγρό δεν μπορεί να φιλτράρει από το μάτι σε κανονικό ρυθμό της, και η πίεση συσσωρεύεται στο μάτι σας.

Πρωτοβάθμια γλαύκωμα ανοικτής γωνίας
Στην πρωτοβάθμια γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, η γωνία που σχηματίζεται από αποστράγγιση του κερατοειδούς και την ίριδα παραμένει ανοιχτή, αλλά τα κανάλια αποστράγγισης (δοκιδωτού) στην γωνία μπλοκαριστεί μερικώς, προκαλώντας το υγρό να στραγγίξει από το μάτι πολύ αργά. Αυτό προκαλεί υγρό να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας στο μάτι σας, και η πίεση αυξάνεται σταδιακά στο μάτι σας.

Γλαύκωμα. Αυξημένα εσωτερική πίεση του οφθαλμού (ενδοφθάλμια πίεση).
Γλαύκωμα. Αυξημένα εσωτερική πίεση του οφθαλμού (ενδοφθάλμια πίεση).

Βλάβη στο οπτικό νεύρο δεν προκαλεί συμπτώματα ή πόνο, και αυτό συμβαίνει τόσο αργά ότι μπορεί να χάσετε ένα εκτενές ποσό της όρασης πριν είστε καν επίγνωση του προβλήματος. Η ακριβής αιτία της πρωτογενούς γλαύκωμα ανοικτής γωνίας παραμένει άγνωστη.

Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας
Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας, που ονομάζεται επίσης κλειστή γωνία γλαύκωμα εμφανίζεται όταν η ίριδα διογκώνεται προς τα εμπρός για να περιορίσετε ή να αποκλείσετε την αποχετευτική γωνία που σχηματίζεται από τον κερατοειδή και την ίριδα. Ως αποτέλεσμα, το ρευστό δεν μπορεί επαρκώς ρέει μέσα και να βγείτε από το μάτι σας, και η πίεση του ματιού μπορεί να αυξηθεί απότομα. Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά (οξεία γλαύκωμα κλειστής γωνίας), αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σταδιακά (χρόνιο γλαύκωμα κλειστής γωνίας).

Μερικοί άνθρωποι με μια ασυνήθιστα στενή γωνία αποστράγγισης μπορεί να είναι σε κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα κλειστής γωνίας.

Αν έχετε μια στενή γωνία αποχέτευσης, ξαφνική διαστολή των μαθητών σας μπορεί να προκαλέσει οξεία γλαύκωμα κλειστής γωνίας.

Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης
Στο γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης, οπτικό νεύρο σας καταστραφεί. Ωστόσο, η πίεση του ματιού παραμένει εντός των φυσιολογικών ορίων. Οι γιατροί δεν καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει αυτό. Μπορεί να έχετε ένα ευαίσθητο οπτικό νεύρο, ή μπορεί να έχετε λιγότερο αίμα που παρέχεται στο οπτικό νεύρο σας. Αυτή η έλλειψη παροχής αίματος μπορεί να προκαλείται από την αθηροσκλήρωση - η συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων (πλάκες) στις αρτηρίες - ή άλλου όρου που θα περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος σας.

Αναπτυξιακό γλαύκωμα
Μερικά βρέφη ή τα παιδιά μπορεί να διαγνωστεί με γλαύκωμα. Σπάνια, κάποια παιδιά μπορεί να γεννηθεί με γλαύκωμα (συγγενές γλαύκωμα), να αναπτύξουν γλαύκωμα στα πρώτα χρόνια της ζωής (παιδική γλαύκωμα) ή να αναπτύξουν γλαύκωμα μετά την ηλικία των 4 ή 5 (νεανικό γλαύκωμα). Τα παιδιά συνήθως δεν θα έχει καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, έχουν βλάβη του οπτικού νεύρου, η οποία μπορεί να προκαλείται από μπλοκαρίσματα γωνίας ή δυσμορφίες (πρωτογενή παιδική γλαύκωμα), ή θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα άλλων προϋποθέσεων (δευτερογενές γλαύκωμα).

Χρωστικό γλαύκωμα
Στο χρωστικό γλαύκωμα, κοκκία χρωστικής από ίριδα σας συσσωρεύονται στα κανάλια αποστράγγισης (δοκιδωτού), επιβράδυνση ή κλείδωμα ρευστό που βγαίνει το μάτι σας. Η σωματική δραστηριότητα, όπως τρέξιμο, μερικές φορές ξεσηκώσει τους κόκκους χρωστικής, καταθέτοντας τα σχετικά με την δοκιδωτού και προκαλώντας διαλείπουσα αυξήσεις πίεσης.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Επειδή οι χρόνιες μορφές γλαυκώματος μπορεί να καταστρέψει το όραμα πριν από οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα είναι εμφανή, να γνωρίζουν αυτούς τους παράγοντες:

 • Αυξημένη εσωτερική πίεση του ματιού (ενδοφθάλμια πίεση). Εάν η εσωτερική πίεση του ματιού σας (ενδοφθάλμια πίεση) είναι υψηλότερη από το κανονικό, είστε σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα, αν όχι ο καθένας με αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση αναπτύσσει την ασθένεια.
 • Ηλικία. Είσαι σε ένα υψηλότερο κίνδυνο γλαυκώματος αν είστε άνω των 60 ετών, ειδικά αν είστε Μεξικού-ευρωπαϊκή. Θα μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο γλαύκωμα κλειστής γωνίας, αν είστε άνω των 40 ετών. Για ορισμένες ομάδες, όπως οι Αφρο-Ευρωπαίοι, όμως, ο κίνδυνος εμφάνισης γλαυκώματος είναι πολύ υψηλότερο και εμφανίζεται σε νεαρότερη ηλικία από ό, τι εκείνη των άλλων ομάδων. Αν είστε Αφρικής-Ευρώπης, ρωτήστε το γιατρό σας πότε θα πρέπει να αρχίσει να έχει τακτική συνολική οφθαλμολογικές εξετάσεις.
 • Εθνοτικής καταγωγής. Αφρικανική Ευρωπαίους ηλικίας άνω των 40 ετών έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα από ό, τι τα λευκά (Καυκάσιους). African-Ευρωπαίοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μόνιμη τύφλωση, ως αποτέλεσμα του γλαυκώματος. Οι άνθρωποι της ασιατικής καταγωγής έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν οξεία γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Οι άνθρωποι της ιαπωνικής καταγωγής μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης.
 • Οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτό. Γλαύκωμα μπορεί να έχουν μια γενετική σύνδεση, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα ελάττωμα σε ένα ή περισσότερα γονίδια που μπορεί να προκαλέσει ορισμένα άτομα να είναι πιο ευαίσθητα στην ασθένεια. Μια μορφή παραβατικότητας γλαύκωμα ανοικτής γωνίας έχει σαφώς συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες.
 • Ιατρικές καταστάσεις. Αρκετές συνθήκες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και ο υποθυρεοειδισμός.
 • Άλλες παθήσεις των ματιών. Σοβαροί τραυματισμοί των ματιών μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Άλλες παθήσεις των ματιών που μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος περιλαμβάνουν όγκους των οφθαλμών, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, φλεγμονή στο μάτι και την εξάρθρωση του φακού. Ορισμένοι τύποι της χειρουργικής επέμβασης ματιών μπορεί επίσης να προκαλέσει γλαύκωμα. Επίσης, είναι μυωπία ή πρεσβυωπία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος.
 • Η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών. Χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων, ειδικά κολλύρια για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης δευτεροπαθούς γλαυκώματος.

Επιπλοκές

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το γλαύκωμα θα προκαλέσει προοδευτική απώλεια της όρασης, συνήθως σε αυτά τα στάδια:

 • Τυφλά σημεία στην περιφερειακή όραση σας
 • Όραμα σηράγγων
 • Ολική τύφλωση

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το γλαύκωμα δεν προκαλεί καμία εμφανή συμπτώματα μέχρις ότου η ασθένεια έχει προκαλέσει μόνιμη βλάβη. Ρωτήστε το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας πόσο συχνά θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό μάτι (οφθαλμίατρο) για μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση και να ακολουθήσουν αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

Αν έχετε οποιαδήποτε νέα συμπτώματα των ματιών ή προβλήματα όρασης, να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας ή ρωτήστε το γιατρό σας για μια παραπομπή.

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Απαριθμήστε τα τυχόν συμπτώματα που έχετε ήδη έχουν, και για πόσο καιρό.
 • Γράψτε για τις βασικές ιατρικές σας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων όρων με τους οποίους έχετε διαγνωστεί και όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Λίστα κανένα ιστορικό προβλήματα στα μάτια, όπως διαταραχές της όρασης ή ενόχληση στα μάτια.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Δημιουργώντας τη λίστα των ερωτήσεων εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας.

Παρακάτω είναι μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Εάν οποιαδήποτε πρόσθετες ερωτήσεις συμβεί σε σας κατά την επίσκεψή σας, μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 • Έχω τα σημάδια του γλαυκώματος;
 • Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση;
 • Ποια προσέγγιση θεραπεία μου προτείνετε;
 • Χρειάζεται να συμμορφώνεστε με τους περιορισμούς δραστηριότητας;
 • Τι άλλο self-care μέτρα θα μπορώ να λαμβάνω;
 • Ποια είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική στη δική μου περίπτωση;
 • Πόσο συχνά πρέπει να έχω δει για follow-up φροντίδα;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ένας γιατρός που σας βλέπει για πιθανή γλαύκωμα είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Είχατε οποιαδήποτε ενόχληση των ματιών ή προβλήματα όρασης;
 • Έχετε οποιαδήποτε άλλα σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν;
 • Έχετε καμία οικογενειακή ιστορία της προβλήματα στα μάτια, όπως το γλαύκωμα;
 • Τι μάτι τεστ ανίχνευσης είχατε και πότε;
 • Έχετε διαγνωστεί με οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές παθήσεις;
 • Τι φάρμακα που λαμβάνει σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και συμπληρωμάτων;

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και να προβούν σε λεπτομερή εξέταση των ματιών.

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει διάφορες δοκιμές για τη διάγνωση του γλαυκώματος, όπως οι εξής:

 • Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Τονομέτρηση είναι μια απλή, ανώδυνη διαδικασία που μετρά την εσωτερική πίεση του ματιού σας (ενδοφθάλμια πίεση), μετά το μούδιασμα τα μάτια σας με σταγόνες. Είναι συνήθως η πρώτη δοκιμή διαλογής για το γλαύκωμα.
 • Δοκιμή για βλάβη του οπτικού νεύρου. Για να ελέγξετε για ζημιές στο οπτικό νεύρο σας, ο γιατρός ματιών σας χρησιμοποιεί τα μέσα για να κοιτάξει κατευθείαν μέσω του μαθητή στο πίσω μέρος του ματιού σας. Αυτό μπορεί να αποκαλύψει μικρές αλλαγές που μπορεί να υποδεικνύει τις απαρχές του γλαυκώματος.
 • Εξέταση οπτικού πεδίου. Για να ελέγξετε αν το οπτικό πεδίο σας έχει επηρεαστεί από το γλαύκωμα, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μια ειδική εξέταση για να αξιολογήσει την πλευρά σας (περιφερειακή) όραση.
 • Οπτική οξύτητα. Ο γιατρός σας θα δοκιμάσουν την ικανότητά σας για να δείτε από απόσταση.
 • Μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς (παχυμετρία). Μάτια σας είναι numbed για την δοκιμή αυτή, η οποία καθορίζει το πάχος κάθε κερατοειδή, ένας σημαντικός παράγοντας στη διάγνωση του γλαυκώματος. Αν έχετε χοντρά κερατοειδείς, τα μάτια πίεσης ανάγνωση σας μπορεί να διαβάσει υψηλότερο από το κανονικό, ακόμη κι αν δεν μπορούν να έχουν γλαύκωμα. Ομοίως, τα άτομα με λεπτό κερατοειδείς μπορεί να έχουν φυσιολογική πίεση αναγνώσεις και εξακολουθούν να έχουν γλαύκωμα.
 • Άλλες εξετάσεις. Για να γίνει διάκριση μεταξύ γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και το γλαύκωμα κλειστής γωνίας, ο γιατρός ματιών σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια τεχνική που ονομάζεται gonioscopy στην οποία ένα ειδικό φακό τοποθετείται στο μάτι σας για να επιθεωρήσει την αποχετευτική γωνία. Άλλες εξετάσεις, όπως εξετάσεις απεικόνισης, έχουν αναπτυχθεί και μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθεί.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ο στόχος της θεραπείας του γλαυκώματος είναι η μείωση της πίεσης στο μάτι σας (ενδοφθάλμια πίεση). Για τη θεραπεία της κατάστασής σας, οι γιατροί μπορεί να μειώσει την πίεση του ματιού σας, να βελτιώσει την αποστράγγιση του υγρού στο μάτι σας ή να μειώσετε την ποσότητα του υγρού που παράγεται στο μάτι σας.

Το γλαύκωμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, και τη ζημία που προκαλείται από την ασθένεια αυτή δεν μπορεί να αντιστραφεί, αλλά η θεραπεία και τακτικές εξετάσεις μπορεί να αποτρέψει την απώλεια της όρασης σε άτομα με πρώιμη γλαύκωμα. Εάν η απώλεια της όρασης έχει ήδη συμβεί, η θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει περαιτέρω απώλεια της όρασης.

Σταγόνες
Γλαύκωμα θεραπεία ξεκινά συνήθως με φαρμακευτική σταγόνες. Να είστε βέβαιος να χρησιμοποιείτε τις σταγόνες όπως ακριβώς προβλέπεται. Σε αντίθετη περίπτωση, βλάβη στο οπτικό νεύρο σας θα μπορούσε να πάρει ακόμα χειρότερα. Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει περισσότερα από ένα είδος eyedrop, φροντίστε να ρωτήσω πόσο καιρό να περιμένουμε μεταξύ των εφαρμογών και να λάβει τις σταγόνες για όσο διάστημα ο γιατρός σας έχει τους έχουν συνταγογραφηθεί.

Επειδή ορισμένες από τις σταγόνες απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματός σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες παρενέργειες που δεν σχετίζονται με τα μάτια σας. Για να ελαχιστοποιήσετε την απορρόφηση αυτή, κλείστε τα μάτια σας για ένα με δύο λεπτά μετά την τοποθέτηση οι σταγόνες μέσα Πιέστε ελαφρά στη γωνία του ματιού σας κοντά στη μύτη σας για να κλείσετε το δακρυϊκού πόρου για ένα ή δύο λεπτά και σκουπίστε τα αχρησιμοποίητα σταγόνες από το βλέφαρό σας.

Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα σταγόνες περιλαμβάνουν:

 • Οι προσταγλανδίνες. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφήσει προσταγλανδίνες για τη θεραπεία γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Οι σταγόνες αυξάνουν την εκροή του υγρού μέσα στο μάτι σας (υδατοειδές υγρό) και τη μείωση της πίεσης στο μάτι σας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν λατανοπρόστη (Xalatan) και βιματοπρόστη (Lumigan). Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ήπια ερυθρότητα και τσούξιμο των ματιών και σκούρο χρώμα της ίριδας, αλλαγές στη χρωστική ουσία του δέρματος των βλεφάρων και θολή όραση.
 • Οι β-αναστολείς. Αυτά μειώνουν την παραγωγή υγρού μέσα στο μάτι σας και η πίεση στο μάτι σας (ενδοφθάλμια πίεση). Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τιμολόλη (Betimol, Timoptic) και βηταξολόλη (Betoptic). Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, μειωμένο καρδιακό ρυθμό, χαμηλότερη πίεση αίματος, αδυναμία και κόπωση. Αν έχετε πνεύμονα ή καρδιακές παθήσεις, τα φάρμακα, εκτός από β-αναστολείς μπορεί να συνιστάται, διότι β-αναστολείς μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά προβλήματα.
 • Αλφα-αδρενεργικοί αγωνιστές. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την παραγωγή του υδατοειδούς υγρού και να αυξήσει την εκροή του υγρού στο μάτι σας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν απρακλονιδίνη (ιοπιδίνη) και brimonidine (Alphagan). Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, υψηλή αρτηριακή πίεση, κόπωση, κόκκινο, φαγούρα ή πρησμένα μάτια και ξηροστομία.
 • Αναστολείς της ανθρακικής ανυδράσης. Αυτά χρησιμοποιούνται σπάνια, αλλά αυτά τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την παραγωγή υγρού στο μάτι σας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν δορζολαμίδης (Trusopt) και βρινζολαμίδη (Azopt). Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν συχνουρία και αίσθημα καύσου στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.
 • Μειωτικοί ή χολινεργικούς παράγοντες. Αυτά επίσης να αυξήσει την εκροή του υγρού στο μάτι σας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν πιλοκαρπίνη (Isopto Carpine) και καρβακρόλη (Isopto Carbachol). Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν μικρότερα μαθητές, θολή όραση ή χαμηλό, ή μυωπία.
 • Σε συνδυασμό φαρμάκων. Μερικές φορές οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσει μια συνδυασμένη φαρμακευτική αγωγή, όπως η β-αποκλειστή και άλφα αγωνιστής αδρενεργικών, ή β-αποκλειστή και αναστολέας της καρβονικής ανυδράσης.

Από του στόματος φάρμακα
Αν σταγόνες από μόνες τους δεν φέρνουν πίεση του ματιού σας προς τα κάτω στο επιθυμητό επίπεδο, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα προφορικό φάρμακο, συνήθως με τη μορφή ενός αναστολέα της καρβονικής ανυδράσης, να μειωθεί η πίεση του ματιού. Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, που περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, αίσθημα καύσου στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, κατάθλιψη, στομαχικές διαταραχές, και πέτρες στα νεφρά.

Έρευνα στη θεραπεία
Έρευνα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων και άλλων θεραπειών γλαύκωμα και μελέτη των πιθανών νέων θεραπειών για τα άτομα με γλαύκωμα είναι σε εξέλιξη. Συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές αξιολογούν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οπτικού νεύρου από τη ζημιά που σχετίζεται με το γλαύκωμα.

Χειρουργική
Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του γλαυκώματος, εάν δεν μπορείτε να ανεχθείτε τα φάρμακα ή αν είναι αναποτελεσματική. Μερικές φορές μια ενιαία χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά πίεση του ματιού σας. Μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε κολλύρια ή μπορεί να χρειαστεί μια άλλη διαδικασία.

Πιθανές επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση γλαυκώματος περιλαμβάνουν μόλυνση, φλεγμονή, αιμορραγία, αφύσικα υψηλή ή χαμηλή πίεση του οφθαλμού, και απώλεια της όρασης. Έχοντας χειρουργική επέμβαση ματιών μπορεί επίσης να επιταχύνει την ανάπτυξη του καταρράκτη. Οι περισσότερες από αυτές τις επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να εκτελεστούν για τη θεραπεία του γλαυκώματος περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική επέμβαση με λέιζερ. Μπορεί να έχετε μια εξωνοσοκομειακή διαδικασία που ονομάζεται λέιζερ trabeculoplasty (truh-ΒΕΚ-u-low-πλαστικών-ΤΕΕ) για τη θεραπεία γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Μετά δίνοντας σας μια αναισθητική σταγόνων, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα υψηλής ενέργειας ακτίνα λέιζερ για να ανοίξει φραγμένες κανάλια αποστράγγισης και να βοηθήσει υγρό στραγγίζονται πιο εύκολα από το μάτι σας.

  Ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγξετε την πίεση των ματιών σας αρκετές φορές μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες πριν από την πλήρη εφαρμογή της χειρουργικής επέμβασης γίνεται εμφανής.

  Χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για το γλαύκωμα μειώνει αρχικά πίεση στο μάτι σας (ενδοφθάλμια πίεση). Πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η ενδοφθάλμια πίεση μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται.

 • Φιλτράρισμα χειρουργική επέμβαση. Εάν κολλύρια και η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ δεν είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο της πίεσης του ματιού σας, μπορεί να χρειαστεί μια χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται τραμπεκουλεκτομή (truh-bek-u-LEK-tuh-me).

  Η διαδικασία αυτή γίνεται σε ένα νοσοκομείο ή ένα κέντρο χειρουργική επέμβαση εξωτερικών ασθενών. Θα λάβετε ένα φάρμακο για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και συνήθως μια ένεση του αναισθητικού για να μουδιάσει το μάτι σας. Χρησιμοποιώντας μικρά όργανα στο πλαίσιο ενός χειρουργικού μικροσκοπίου, ο χειρουργός δημιουργεί ένα άνοιγμα στο σκληρό χιτώνα - το λευκό των ματιών σας - και να απομακρύνει ένα μικρό κομμάτι του ιστού μάτι στη βάση του κερατοειδή μέσω των οποίων υγρό στραγγίζει από το μάτι σας (ο διηθητικός ηθμός). Το υγρό στο μάτι σας μπορεί τώρα να αφήσει ελεύθερα το μάτι μέσα από το άνοιγμα αυτό. Ως αποτέλεσμα, η πίεση των ματιών σας θα μειωθεί.

  Χειρουργική επέμβαση σας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ένα μάτι. Εάν είναι απαραίτητο, αρκετές εβδομάδες αργότερα μπορεί να έχουν τη χειρουργική επέμβαση για το άλλο μάτι. Μπορεί να χρειαστεί επιπρόσθετες διαδικασίες ή θεραπείες, όπως το άνοιγμα θεραπεύει μερικές φορές πάνω ή άλλες αλλαγές στο οπτικό νεύρο σας.

  Ο γιατρός σας θα ελέγξει τα μάτια σας κατά τη διάρκεια αρκετές επισκέψεις παρακολούθησης, και θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη κολλύρια για την καταπολέμηση της μόλυνσης και ουλές του νεοσυσταθέντος άνοιγμα αποστράγγισης.

  Μία άλλη διαδικασία που εκτελείται μέσα στο μάτι αφαιρεί μια στοχοθετημένη λωρίδα του δοκιδωτού δικτύου με ένα μικρό εργαλείο. Χειρουργός εισάγει το εργαλείο σας σε αποστραγγιστικό κανάλι του ματιού μέσω μιας μικρής τομής στην άκρη του κερατοειδούς και αφαιρεί το μικρό τμήμα του δοκιδωτού. Αυτό βοηθά υγρό στραγγίζονται πιο εύκολα από το μάτι σας.

 • Εμφυτεύματα αποχέτευσης. Μερικοί άνθρωποι με προχωρημένο γλαύκωμα, το δευτερογενές γλαύκωμα ή παιδιά με γλαύκωμα μπορεί να είναι επιλέξιμες για τα εμφυτεύματα αποχέτευσης. Αποχέτευση χειρουργική εμφυτευμάτων γίνεται σε νοσοκομείο ή σε εξωτερικά ιατρεία. Στη διαδικασία αυτή, το μάτι σας χειρουργός εισάγει ένα μικρό σωλήνα στο μάτι σας για να διευκολύνει την αποστράγγιση υγρού (υδατοειδές υγρό) από το μάτι σας για να μειώσει την πίεση.

Σε τραμπεκουλεκτομή και εμφυτεύματα αποστράγγισης, το υγρό κατευθύνεται σε μία κυψέλη (φυσαλίδα) σχετικά με το εξωτερικό στρώμα του βολβού του ματιού, όπου μπορεί να απορροφηθεί.

Θεραπεία οξεία γλαύκωμα κλειστής γωνίας
Οξεία γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Όταν είστε διαγνωστεί με αυτή την κατάσταση, θα χρειαστεί επείγουσα θεραπεία για τη μείωση της πίεσης στο μάτι σας. Αυτό γενικά θα απαιτήσει τόσο φαρμακευτική αγωγή και διαδικασίες.

Μπορεί να έχετε μια διαδικασία που ονομάζεται λέιζερ περιφερειακή iridotomy. Στην iridotomy, οι γιατροί δημιουργούν μια μικρή τρύπα στην ίριδα σας χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ, έτσι ώστε υγρού (υδατοειδές υγρό) μπορεί να ρέει μέσα από αυτό και να βγείτε από το μάτι σας. Οι γιατροί θα αξιολογήσει το άλλο σας μάτι και μπορεί να συστήσει μια iridotomy σε αυτό, λόγω του υψηλού κινδύνου που αποχετευτική γωνία του επίσης θα κλείσει και στο μέλλον.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Εάν έχετε αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση ή γλαύκωμα, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές στον τρόπο ζωής.

 • Φάτε μια υγιεινή διατροφή. Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία σας, αλλά δεν θα αποτρέψει γλαύκωμα από την επιδείνωση. Πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της όρασης σας.
 • Άσκηση με ασφάλεια. Τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει την πίεση του ματιού στο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης.
 • Περιορίστε την καφεΐνη σας. Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την πίεση του ματιού σας.
 • SIP ρευστά συχνά. Ποτό μόνο μέτριες ποσότητες των ρευστών σε κάθε δεδομένη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πίνοντας ένα τέταρτο γαλονιού ή περισσότερες από οποιοδήποτε υγρό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει προσωρινά την πίεση του ματιού.

Εναλλακτική ιατρική

Ορισμένοι τύποι της εναλλακτικής ιατρικής μπορεί να βοηθήσει τη γενική υγεία σας, αλλά αυτά δεν θα τη θεραπεία ή την πρόληψη του γλαυκώματος.

Ορισμένες μορφές της εναλλακτικής ιατρικής που μερικοί άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν σε ή να χρησιμοποιήσετε περιλαμβάνουν:

 • Herbal θεραπείες. Να μην εξαρτάται από βότανα για την πρωτοβάθμια φροντίδα του γλαυκώματος. Ένας αριθμός των φυτικών συμπληρωμάτων, όπως μύρτιλλο, διαφημίζονται ως γλαύκωμα θεραπείες, αλλά δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για την πρόληψη ή τη θεραπεία του γλαυκώματος.

  Φυτικά συμπληρώματα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί στη θέση του αποδεδειγμένες θεραπείες, και θα πρέπει να συζητήσετε τα πάντα με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε τους.

 • Οι τεχνικές χαλάρωσης. Στρες μπορεί να προκαλέσει μια επίθεση της οξείας γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Αν είστε σε κίνδυνο αυτή την κατάσταση, να βρει υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσει το στρες. Διάφορες τεχνικές, όπως ο διαλογισμός και η βιοανάδραση, μπορεί να βοηθήσει να μειώσει το άγχος σας.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Επειδή το γλαύκωμα δεν έχει καμία θεραπεία, η διάγνωση γενικά σημαίνει δια βίου θεραπεία και τακτικές εξετάσεις.

Συνάντηση και μιλώντας με άλλους ανθρώπους με γλαύκωμα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, και πολλές ομάδες στήριξης υπάρχουν. Ελέγξτε με τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας των ματιών στην περιοχή σας για να βρείτε τις τοπικές ομάδες και ώρες συνάντησης. Πολλές σε απευθείας σύνδεση πόρους, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υποστήριξης, είναι διαθέσιμες.

Πρόληψη

 • Πάρτε την τακτική φροντίδα των ματιών. Τακτική συνολική οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του γλαυκώματος στα αρχικά της στάδια πριν από την ανεπανόρθωτη ζημία. Κατά γενικό κανόνα, να έχουν πλήρη οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε τρία έως πέντε έτη μετά την ηλικία των 40 ετών και κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 60 ετών. Μπορεί να χρειάζονται συχνότερη εξέταση, εάν έχετε γλαύκωμα παράγοντες κινδύνου. Ρωτήστε το γιατρό σας να σας συστήσει το κατάλληλο πρόγραμμα προβολών για εσάς.
 • Αντιμετωπίστε αυξημένη πίεση του ματιού. Σταγόνες γλαύκωμα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ότι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση θα προχωρήσουν σε γλαύκωμα. Για να είναι αποτελεσματική, αυτές οι σταγόνες πρέπει να λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα.
 • Φάτε μια υγιεινή διατροφή. Ενώ μια υγιεινή διατροφή δεν θα εμποδίσει γλαύκωμα, μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να ελέγχουν την αρτηριακή σας πίεση.
 • Να φοράτε προστατευτικά γυαλιά. Σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια μπορεί να οδηγήσει σε γλαύκωμα. Να φοράτε προστατευτικά γυαλιά όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά εργαλεία ή να παίξουν υψηλής ταχύτητας αθλήματα με ρακέτα σε κλειστά γήπεδα. Επίσης φορούν καπέλα και γυαλιά ηλίου, αν ξοδεύετε το χρόνο έξω.