Γαγγραινώδους

Ορισμός

Γαγγραινώδους (πίτα-oh-DER-muh συμμορία-ruh-NO-sum) είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλεί μεγάλα, επώδυνα έλκη (έλκη) για την ανάπτυξη στο δέρμα σας, τις περισσότερες φορές στα πόδια σας.

Δεν είναι βέβαιο τι προκαλεί γαγγραινώδες πυόδερμα, αλλά φαίνεται ότι είναι μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι άνθρωποι που έχουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο γαγγραινώδους.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδή, όπως πρεδνιζόνη, μαζί με άλλα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες για να επουλωθούν τα έλκη που σχετίζονται με γαγγραινώδους.

Συμπτώματα

Γαγγραινώδους συνήθως ξεκινά με ένα μικρό, κόκκινο εξόγκωμα στο δέρμα σας, η οποία μπορεί να μοιάζουν με ένα δάγκωμα αράχνης. Μέσα σε λίγες μέρες, αυτό το χτύπημα μπορεί να εξελιχθεί σε μια μεγάλη, επώδυνη ανοιχτή πληγή. Τα έλκη εμφανίζονται συνήθως στα πόδια σας, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα σας. Εάν έχετε πολλά έλκη, μπορούν να αναπτυχθούν και να συγχωνευθούν σε ένα μεγαλύτερο έλκος.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συζητήστε με το γιατρό σας εάν αναπτύξετε ανεξήγητη φουσκάλες στο δέρμα σας, ένα δερματικό εξάνθημα ή μια πληγή που είναι αργούν να επουλωθούν.

Αιτίες

Η αιτία της γαγγραινώδες πυόδερμα δεν είναι καλά κατανοητή. Είναι συχνά συνδέονται με φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Αν έχετε γαγγραινώδους, νέα τραύμα του δέρματος, όπως μια περικοπή ή πληγή παρακέντηση, μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό των νέων ελκών. Η τάση αυτή των νέων ελκών για να σχηματίσουν από τραύμα, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, που είναι γνωστό ως παθέργειας.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Γαγγραινώδους είναι πιο συχνή σε άτομα στη δεκαετία του '40 και του '50 τους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι, επίσης, συνδέεται με φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως οι εξής:

 • Ελκώδη κολίτιδα. Αυτή η ασθένεια του παχέος εντέρου προκαλεί χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου σας.
 • Νόσο του Crohn. Όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn προκαλεί μακροχρόνια φλεγμονή που μπορεί να συμβεί οπουδήποτε κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα σας.
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ρευματοειδής αρθρίτιδα αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία οι λεπτές μεμβράνες που περιβάλλουν τις αρθρώσεις σας να γίνει ερεθισμένο και φλεγμονή.

Επιπλοκές

Τα έλκη που σχετίζονται με γαγγραινώδους συχνά αφήνουν ουλές.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν σας καλούν να κανονίσει μια συνάντηση, μπορεί να αναφέρονται αμέσως σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία δερματικών παθήσεων (δερματολόγο).

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από το ραντεβού σας, μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα που απαντά σε ορισμένες από τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Όταν άρχισαν τα συμπτώματά σας;
 • Είχατε παρόμοια συμπτώματα στο παρελθόν; Αν ναι, ποια θεραπεία λειτούργησε τότε;
 • Ποια φάρμακα και τα συμπληρώματα παίρνετε τακτικά;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Μήπως έχετε οποιαδήποτε βλάβη στο δέρμα σας, όπως μια παρακέντηση ή κομμένα, στην περιοχή όπου η πληγή αναπτυχθεί;
 • Ποιες θεραπείες έχετε ήδη δοκιμάσει; Έχουν βοηθήσει καμία;
 • Έχετε οποιεσδήποτε φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn, ελκωτική κολίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Εξετάσεις και διάγνωση

Δεν υπάρχει κανένα τεστ που μπορεί να επιβεβαιώσει συγκεκριμένα η διάγνωση της γαγγραινώδους. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια ποικιλία από εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μπορεί να έχουν παρόμοια σημεία ή συμπτώματα.

Οι εξετάσεις αίματος
Ένα δείγμα από το αίμα σας μπορεί να ελεγχθεί για να ελέγξει για:

 • Αποδεικτικά στοιχεία της λοίμωξης
 • Ήπατος, των νεφρών και τη λειτουργία του θυρεοειδούς
 • Ρευματοειδή παράγοντα, το οποίο δείχνει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Επιχρίσματα και βιοψίες
Ένα μάκτρο από βαμβάκι μπορεί να αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα του υγρού από το κέντρο ενός έλκους για τη δοκιμή για διαφορετικούς τύπους λοίμωξης. Μια βιοψία του δέρματος περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μικρού δείγματος του προσβεβλημένου δέρματος, έτσι ώστε να μπορεί να δει κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ανάλογα με το μέγεθος και το βάθος των αλλοιώσεων στο δέρμα σας, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να επουλωθούν. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας προσεκτικά όσον αφορά την φροντίδα των πληγών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι πολλά από τα από του στόματος φαρμακευτική αγωγή για γαγγραινώδους καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Φάρμακα
Οι υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών, όπως η πρεδνιζόνη, είναι ο στυλοβάτης της θεραπείας γαγγραινώδους. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν λέπτυνση των οστών, αύξηση του σωματικού βάρους και αυξημένου κινδύνου λοίμωξης. Για να μειώσει το ποσό των πρεδνιζόνη χρειάζεται, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να πάρετε επίσης αντι-απορριπτικά φάρμακα, όπως κυκλοσπορίνη, ή φάρμακα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Χειρουργική
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι μια καλή επιλογή για θεραπεία, διότι τραύμα στο δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν υπάρχουσες έλκη ή διεγείρουν νέες να αναπτυχθούν. Αλλά αν τα έλκη στο δέρμα σας είναι μεγάλα και χρειάζονται βοήθεια με τη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα μόσχευμα δέρματος - μια διαδικασία που συνδέεται χειρουργικά ένα κομμάτι του πραγματικού ή τεχνητού δέρματος πάνω από τις ανοιχτές πληγές. Αυτό επιχειρείται μόνο αφού η φλεγμονή του τραύματος έχει φύγει και το έλκος έχει ξεκινήσει θεραπεία.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Με τη θεραπεία, είναι πιθανό να ανακάμψει από γαγγραινώδους. Ωστόσο, μπορείτε να αισθανθείτε το άγχος για την πιθανότητα επανάληψης ή για το πώς το δέρμα σας φαίνεται. Μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με έναν σύμβουλο ή ιατρική κοινωνικός λειτουργός. Ή μπορείτε να το βρείτε χρήσιμο να μιλήσετε σε άλλα άτομα που έχουν γαγγραινώδους.

Πρόληψη

Γαγγραινώδους. Ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Γαγγραινώδους. Ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μπορείτε δεν μπορεί να εμποδίσει εντελώς γαγγραινώδους. Εάν έχετε την κατάσταση, προσπαθήστε να αποφύγετε τον τραυματισμό του δέρματός σας. Τραυματισμός ή τραύμα στο δέρμα σας μπορεί να προκαλέσει νέα σχηματισμό ελκών. Αν και δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικό, τον έλεγχο της οποιαδήποτε υποκείμενη κατάσταση που μπορεί να προκαλούν τα έλκη μπορεί να βοηθήσει.