Εγκάρσια μυελίτιδα

Ορισμός

Εγκάρσια μυελίτιδα είναι φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, οι οποίες συχνά στοχεύει μονωτικό υλικό που καλύπτει ίνες των νευρικών κυττάρων (μυελίνη). Εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό σε όλη την νωτιαίο μυελό, προκαλώντας μειωμένη ή απούσα αίσθηση κάτω από τον τραυματισμό.

Η διακοπή διαβίβαση των νευρικών σημάτων λόγω εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο ή άλλες αισθητικές προβλήματα, αδυναμία ή παράλυση των μυών, ή της ουροδόχου κύστης και η δυσλειτουργία του εντέρου.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν εγκάρσια μυελίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων που δεν επηρεάζουν άμεσα την σπονδυλική στήλη και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στους ιστούς του σώματος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως ένα επεισόδιο άλλων διαταραχών της μυελίνης, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η θεραπεία για την εγκάρσια μυελίτιδα περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και θεραπεία αποκατάστασης. Οι περισσότεροι άνθρωποι με εμπειρία εγκάρσια μυελίτιδα, τουλάχιστον μερική ανάκαμψη.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της εγκάρσια μυελίτιδα συνήθως αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς σε διάστημα μερικών ωρών και να επιδεινώσουν την πάροδο μερικών ημερών. Λιγότερο συχνά, τα σημεία και τα συμπτώματα εξελίσσονται σταδιακά σε διάστημα μερικών ημερών έως εβδομάδων. Συνήθως, αλλά όχι πάντα, επηρεάζονται και οι δύο πλευρές του σώματος.

Τυπικά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνος. Πόνος που σχετίζεται με εγκάρσια μυελίτιδα συχνά ξεκινά ξαφνικά στο λαιμό ή την πλάτη σας, ανάλογα με το μέρος του νωτιαίου μυελού σας που επηρεάζεται. Sharp, σκοποβολή αισθήσεις μπορεί επίσης να ακτινοβολούν κάτω από τα πόδια ή τα χέρια σας ή γύρω από την κοιλιά σας.
 • Ανώμαλη αισθήσεις. Μερικοί άνθρωποι με εγκάρσια μυελίτιδα αισθήσεις έκθεση της μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αίσθηση κρύου ή καύση. Μερικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φως άγγιγμα του ρούχα ή σε υπερβολική ζέστη ή κρύο. Μπορεί να αισθανθείτε σαν το δέρμα του θώρακα, στην κοιλιά ή τα πόδια σας είναι να τυλίγεται σφιχτά από κάτι.
 • Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια σας. Μερικοί άνθρωποι με ήπια ανακοίνωση αδυναμία που από όπου και αν σκοντάψει ή σέρνοντας ένα πόδι ή ότι τα πόδια τους αισθάνονται βαριά καθώς κινούνται. Άλλοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρή παράλυση.
 • Κύστης και του εντέρου προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να περιλαμβάνουν αυξημένη έπειξη για ούρηση, ακράτεια ούρων, δυσκολία στην ούρηση και δυσκοιλιότητα.
Εγκάρσια μυελίτιδα. Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια σας.
Εγκάρσια μυελίτιδα. Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια σας.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας ή ζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν αντιμετωπίζετε σημεία και συμπτώματα εγκάρσια μυελίτιδα. Μια σειρά από νευρολογικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν αισθητήρια προβλήματα, αδυναμία, και της ουροδόχου κύστης ή της δυσλειτουργίας του εντέρου. Είναι σημαντικό να πάρετε μια έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία.

Αιτίες

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην ασθένεια ή τραυματισμό. Αλλά μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους δικούς του ιστούς του σώματος - ένα γεγονός που είναι γνωστό ως μια αυτοάνοση φαινόμενο. Ο ακριβής λόγος για αυτή την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στην εγκάρσια μυελίτιδα δεν είναι γνωστή. Εντούτοις, υπάρχουν μια σειρά από καταστάσεις που φαίνεται να ενεργοποιούν ή να συνεισφέρουν στη διαταραχή. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν:

 • Οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ή της γαστρεντερικής οδού έχουν εμπλακεί σε εγκάρσια μυελίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φλεγμονώδης διαταραχή εμφανίζεται μετά από ένα άτομο έχει ανακτηθεί από την ιογενή λοίμωξη.
 • Μυκόπλασμα της πνευμονίας, μια σχετικά ήπια μορφή πνευμονίας που προκαλείται από ένα βακτήριο, μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για τους ανοσολογικούς μηχανισμούς του συστήματος που προκαλεί εγκάρσια μυελίτιδα.
 • Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει μυελίνη που περιβάλλει τα νεύρα του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου σας. Εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της σκλήρυνσης κατά πλάκας ή αντιπροσωπεύουν μια υποτροπή των συμπτωμάτων. Εγκάρσια μυελίτιδα εμφανίζεται ως ένδειξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας εκδηλώνεται συνήθως στη μία πλευρά του σώματός σας μόνο.
 • Νευρομυελίτιδα optica (νόσος του Devic) είναι μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή και απώλεια της μυελίνης γύρω από το νωτιαίο μυελό και στο οπτικό νεύρο, το νεύρο στο μάτι σας που μεταδίδει πληροφορίες στον εγκέφαλό σας. Τα σημεία και συμπτώματα της εγκάρσια μυελίτιδα που συνδέονται με οπτική νευρομυελίτιδα επηρεάζουν συνήθως δύο πλευρές του σώματός σας. Βλάβη στην μυελίνη του οπτικού νεύρου και την επακόλουθη συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο μάτι με την κίνηση και την προσωρινή απώλεια όρασης, μπορεί να συμβεί στις ίδιες ή άλλες φορές ως εγκάρσια μυελίτιδα συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με οπτική νευρομυελίτιδα μπορεί να μην αντιμετωπίσουν τα μάτια που σχετίζονται με τα προβλήματα και μπορεί να έχει μόνο επαναλαμβανόμενα επεισόδια εγκάρσια μυελίτιδα.
 • Οι αυτοάνοσες διαταραχές που επηρεάζουν άλλα συστήματα του σώματος συμβάλλουν πιθανοί παράγοντες σε ορισμένα άτομα με εγκάρσια μυελίτιδα. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν λύκος, η οποία μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά συστήματα του σώματος, και το σύνδρομο Sjogren, η οποία προκαλεί σοβαρή ξηρότητα του στόματος και των οφθαλμών, καθώς και άλλα συμπτώματα. Εγκάρσια μυελίτιδα σχετίζεται με μια αυτοάνοση διαταραχή μπορεί να υποδεικνύει συνυπάρχουν οπτική νευρομυελίτιδα, το οποίο εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες από ό, τι σε άλλους ανθρώπους που δεν έχουν αυτοάνοση ασθένεια.
 • Εμβολιασμοί για μολυσματικές ασθένειες - όπως η ηπατίτιδα Β, η ιλαρά-παρωτίτιδας-ερυθράς και της διφθερίτιδας-τετάνου εμβόλια - σπάνια έχουν αναγνωριστεί ως μια πιθανή σκανδάλη.

Επιπλοκές

Οι άνθρωποι με εγκάρσια μυελίτιδα εμπειρία συνήθως μόνο ένα οξύ επεισόδιο. Πάντως, επιπλοκές συχνά καθυστερούν, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 • Ο πόνος είναι ένα από τα πιο κοινά εξουθενωτικές μακροχρόνιες επιπλοκές της διαταραχής.
 • Δυσκαμψία, σφίξιμο ή οδυνηρούς σπασμούς στους μυς σας (μυϊκή σπαστικότητα), ιδίως σε γλουτούς και τα πόδια σας, να επηρεάσουν τους περισσότερους ανθρώπους με παρατεταμένες συνέπειες εγκάρσια μυελίτιδα.
 • Μερική ή ολική παράλυση του χέρια, τα πόδια σας ή και τα δύο μπορεί να επιμείνουν μετά την αρχική εμφάνιση των συμπτωμάτων.
 • Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι μια συχνή επιπλοκή που προκύπτει από εγκάρσια μυελίτιδα. Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν δυσκολία στην επίτευξη στύσης ή την επίτευξη οργασμού. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.
 • Οστεοπόρωση. Περιορισμένη φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της μακροπρόθεσμα λόγω εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, η λέπτυνση ή εξασθένηση των οστών. Τα άτομα με οστεοπόρωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων των οστών.
 • Η κατάθλιψη ή το άγχος είναι κοινή σε αυτούς με μακροχρόνιες επιπλοκές λόγω των σημαντικών αλλαγών στον τρόπο ζωής, το άγχος του χρόνιου πόνου ή αναπηρίας, καθώς και τις επιπτώσεις της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις σχέσεις.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Τα σημεία και συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν εγκάρσια μυελίτιδα είναι γενικά σοβαρή και συνήθως αρχίζουν ξαφνικά. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί πιθανόν έκτακτης ανάγκης ή επείγουσα περίθαλψη.

Ερωτήσεις που ο θεράπων γιατρός είναι πιθανό να ρωτήσω είναι το εξής:

 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Πόσο γρήγορα τα συμπτώματα σας αναπτυχθεί;
 • Έχετε πόνο, μυρμήγκιασμα ή άλλες ασυνήθιστες αισθήσεις;
 • Πώς θα αξιολογούσατε τον πόνο σε μια κλίμακα από 1 έως 10, με το 10 να είναι πιο επώδυνη;
 • Έχετε βιώσει αδυναμία ή έλλειψη συντονισμού;
 • Είχατε προβλήματα με το έντερο ή τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης;
 • Είσαι έχοντας κάποια δυσκολία στην αναπνοή;
 • Έχετε διάγνωση ή θεραπεία για τυχόν άλλες ιατρικές παθήσεις;
 • Είχατε πρόσφατα λοιμώξεις;
 • Είχατε πρόσφατα εμβολιασμούς;
 • Έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό τον τελευταίο καιρό; Πού;
 • Είχατε ιατρικές διαδικασίες στην πρόσφατη ιστορία;
 • Τι συνταγή ή over-the-counter φάρμακα παίρνετε τακτικά; Ποιες είναι οι δόσεις του καθενός;

Εξετάσεις και διάγνωση

Η διάγνωση της εγκάρσια μυελίτιδα είναι με βάση τις απαντήσεις σας στις ερωτήσεις σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα σας, το ιατρικό σας ιστορικό, την κλινική αξιολόγηση της λειτουργίας των νεύρων, καθώς και τα αποτελέσματα των δοκιμών. Οι δοκιμές αυτές, οι οποίες μπορεί να υποδηλώνουν φλεγμονή του νωτιαίου μυελού και να αποκλείσει άλλες διαταραχές, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Μαγνητική τομογραφία (MRI) χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να δημιουργήσουν συγχρονική ή 3-D εικόνες των μαλακών ιστών. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, και μπορεί να προσδιορίσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών που προκαλούν συμπίεση του νωτιαίου μυελού και δυσμορφίες των αιμοφόρων αγγείων.
 • Οσφυϊκή παρακέντηση ή νωτιαία βρύση, είναι η χρήση μιας βελόνας να αντλήσει από την σπονδυλική στήλη μια μικρή ποσότητα εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ), το προστατευτικό υγρό που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο σας. Σε ορισμένα άτομα με εγκάρσια μυελίτιδα, εγκεφαλονωτιαίου υγρού μπορεί να έχουν αφύσικα υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων ή πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που υποδηλώνουν φλεγμονή. Νωτιαίο υγρό μπορεί επίσης να ελεγχθεί για ιογενείς λοιμώξεις ή ορισμένων μορφών καρκίνου.
 • Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να περιλαμβάνει ένα τεστ που ελέγχει για αντισώματα που συνδέονται με την οπτική νευρομυελίτιδα, μια κατάσταση κατά την οποία φλεγμονή παρουσιάζεται τόσο στη σπονδυλική στήλη σας και στο νεύρο στο μάτι σας. Οι άνθρωποι με μια θετική δοκιμή αντισωμάτων βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών επιθέσεων από εγκάρσια μυελίτιδα και να απαιτούν θεραπεία για την πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων. Άλλες εξετάσεις αίματος μπορούν να εντοπίσουν μολύνσεις που μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εγκάρσια μυελίτιδα ή να αποκλείσει άλλες αιτίες των συμπτωμάτων.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Πολλές θεραπείες στοχεύουν τα οξέα σημεία και συμπτώματα εγκάρσια μυελίτιδα:

 • Ενδοφλέβια στεροειδή. Μετά τη διάγνωση σας, θα λάβετε πιθανόν στεροειδή μέσω μιας φλέβας στο χέρι σας κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών. Στεροειδή βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στην σπονδυλική στήλη σας.
 • Πλασμαφαίρεση θεραπεία. Οι άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στην ενδοφλέβια στεροειδή μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με πλασμαφαίρεση. Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την αφαίρεση του χρώματος αχύρου υγρό μέσα στο οποίο αιωρούνται τα κύτταρα του αίματος (πλάσμα) και την αντικατάσταση του πλάσματος με ειδικά υγρά. Δεν είναι βέβαιο πως αυτή η θεραπεία βοηθά τα άτομα με εγκάρσια μυελίτιδα, αλλά μπορεί να είναι ότι η ανταλλαγή πλάσματος αφαιρεί αντισώματα που εμπλέκονται στη φλεγμονή.
 • Ο πόνος φαρμακευτική αγωγή. Χρόνιος πόνος είναι μια συχνή επιπλοκή του εγκάρσια μυελίτιδα. Φάρμακα που μπορεί να μειώσει τον πόνο που σχετίζεται με βλάβες του νωτιαίου μυελού περιλαμβάνουν κοινά αναλγητικά, όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, άλλοι), η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.) και η ναπροξένη (Aleve, Naprosyn, άλλοι)? Αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως η σερτραλίνη (Zoloft)? και αντισπασμωδικά φάρμακα, όπως η γκαμπαπεντίνη (Neurontin) ή πρεγαβαλίνης (Lyrica).
 • Φάρμακα για τη θεραπεία άλλων επιπλοκών. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει άλλα φάρμακα, όπως απαιτείται για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η μυϊκή σπαστικότητα, ακράτεια ούρων ή δυσλειτουργία του εντέρου, κατάθλιψη ή άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με εγκάρσια μυελίτιδα.

Μη φαρμακολογική θεραπεία
Άλλες θεραπείες επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και φροντίδα:

 • Φυσική θεραπεία. Φυσικοθεραπεία βοηθά να αυξήσει τη δύναμη και τη βελτίωση του συντονισμού. Φυσιοθεραπευτής σας θα σας διδάξει πώς πιθανό να χρησιμοποιήσει βοηθητικές συσκευές, όπως τα καλάμια μια αναπηρική καρέκλα, ή τιράντες, αν χρειαστεί.
 • Εργοθεραπεία. Αυτό το είδος της θεραπείας βοηθά τα άτομα με εγκάρσια μυελίτιδα να μάθουν νέους τρόπους εκπλήρωσης ημέρα με την ημέρα δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση, η προετοιμασία ενός γεύματος και καθαρισμού σπιτιού.
 • Ψυχοθεραπεία. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει λογοθεραπείας για τη θεραπεία του άγχους, κατάθλιψη, σεξουαλική δυσλειτουργία, και άλλα συναισθηματικά ή συμπεριφορικά προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με την αντιμετώπιση σας με εγκάρσια μυελίτιδα.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ουροδόχου κύστης και τα προβλήματα του εντέρου.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ουροδόχου κύστης και τα προβλήματα του εντέρου.

Πρόγνωση
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι με εγκάρσια μυελίτιδα έχουν τουλάχιστον μερική ανάκαμψη, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ένα έτος ή και περισσότερο. Ανάκαμψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αιτία της εγκάρσια μυελίτιδα. Άτομα με οπτική νευρομυελίτιδα έχουν χειρότερη πρόγνωση, αν και ακόμη και σε αυτή την κατάσταση, οι περισσότεροι ανάκτηση εμπειρία με τη θεραπεία. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με εγκάρσια μυελίτιδα εμπίπτουν σε κάθε μία από τρεις κατηγορίες μετά από ένα επεισόδιο εγκάρσια μυελίτιδα:

 • Δεν ή ελαφρά αναπηρία. Αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν μόνο ελάχιστες υπολειμματικά συμπτώματα.
 • Μέτρια αναπηρία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κινητό, αλλά μπορεί να έχει δυσκολία στο περπάτημα, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, και της ουροδόχου κύστης και τα προβλήματα του εντέρου.
 • Σοβαρή αναπηρία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μόνιμη ανάγκη για μια αναπηρική καρέκλα και χρειάζονται συνεχή βοήθεια με φροντίδα και καθημερινές δραστηριότητες.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία της εγκάρσια μυελίτιδα. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που βιώνουν μια ταχεία έναρξη των σημείων και συμπτωμάτων έχουν χειρότερη πρόγνωση από ό, τι τα άτομα με σχετικά βραδύτερη έναρξη.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Μερικές στρατηγικές του τρόπου ζωής που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις επιπλοκές της εγκάρσια μυελίτιδα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Αποφυγή προβλημάτων του εντέρου. Εάν έχετε τα προβλήματα του εντέρου που προκαλείται από την εγκάρσια μυελίτιδα, φάτε μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή και να πίνετε άφθονα υγρά για να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
 • Η διατήρηση γερών οστών. Άτομα με εγκάρσια μυελίτιδα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, λόγω της περιορισμένης δραστηριότητας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D για τη βελτίωση της υγείας των οστών. Ασκήσεις με βάρη ασκήσεις, αν είναι δυνατόν, θα ενισχύσει επίσης τα οστά.
 • Κρατώντας μια άσκηση ρουτίνας. Stiff ή σφιχτούς μυς είναι μια συχνή επιπλοκή του εγκάρσια μυελίτιδα και μπορεί να περιορίσει την ικανότητά σας να πάρει γύρω εύκολη. Αυξήστε την ευελιξία σας, ακολουθώντας το τέντωμα ρουτίνας που προτείνεται από τον φυσιοθεραπευτή σας. Ένας θεραπευτής-σχεδιασμένο πρόγραμμα ενίσχυσης μπορούν να στοχεύσουν πιο αδύναμους μυς σας για να βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικότητας και την ισορροπία σας.