Ενδομητρίου εκτομή

Ορισμός

Μια διαδικασία που ονομάζεται εκτομή ενδομητρίου καταστρέφει το ενδομήτριο - η επένδυση της μήτρας σας - με στόχο τον περιορισμό των έμμηνο ρύση σας. Σε μερικές γυναίκες, έμμηνο ρύση μπορεί να σταματήσει εντελώς. Δεν τομές που απαιτούνται για την εκτομή ενδομητρίου. Ο γιατρός σας εισάγει λεπτό εργαλεία μέσω του τραχήλου σας - η δίοδος μεταξύ του κόλπου σας και η μήτρα σας.

Τα εργαλεία ποικίλουν, ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για να καταστρέψει το ενδομήτριο. Ορισμένοι τύποι του ενδομητρίου εκτομή χρησιμοποιούν ακραίο κρύο, ενώ οι άλλες ποικιλίες εξαρτώνται από θερμαντικών υγρών, την ενέργεια των μικροκυμάτων ή υψηλής ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων.

Ορισμένοι τύποι του ενδομητρίου εκτομή μπορεί να γίνει στο γραφείο του γιατρού σας, ενώ άλλοι πρέπει να εκτελείται σε ένα χειρουργείο. Παράγοντες όπως το μέγεθος και την κατάσταση της μήτρας σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια ενδομητρίου μέθοδος αφαίρεσης είναι η πλέον κατάλληλη.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Κάθε μήνα κατά την έμμηνο ρύση, θα ρίξει την επένδυση (ενδομήτριο) της μήτρας σας. Ενδομητρίου εκτομή αντιμετωπίζει υπερβολική εμμηνορροϊκή απώλεια αίματος, η οποία μπορεί να υποδεικνύεται από:

 • Ασυνήθιστα βαριές περιόδους πιο μήνες
 • Αρκετά απώλεια αίματος για να απολαύσετε μέσα από ένα ή ταμπόν κάθε ώρα για τα βαρύτερα ημέρες
 • Αναιμία από την υπερβολική απώλεια αίματος

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να βοηθήσει στη μείωση έμμηνο ρύση. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ή προγεστερόνη απελευθέρωσης ενδομήτρια συσκευή (IUD) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, αλλά ενδομητρίου εκτομή μπορεί να είναι μια επιλογή εάν τα φάρμακα ή IUD δεν βοηθούν.

Ενδομητρίου εκτομή δεν συνιστάται για τις γυναίκες που:

 • Επιθυμούν να καταστεί έγκυος στο μέλλον
 • Έχουν σημαντικές κράμπες με την έμμηνο ρύση
 • Έχετε καρκίνο της μήτρας
 • Ήταν πρόσφατα έγκυος
 • Είναι μετά την εμμηνόπαυση

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Ενδομητρίου κίνδυνοι από την κατάλυση μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ένας τραυματισμός παρακέντηση (διάτρηση) του τοιχώματος της μήτρας από τα χειρουργικά εργαλεία
 • Ζέστη ή κρύο ζημιές σε κοντινά όργανα
 • Πόνος, αιμορραγία ή λοίμωξη

Μελλοντική γονιμότητα
Μετά ενδομητρίου εκτομή, η εγκυμοσύνη είναι ακόμα δυνατό σε ορισμένες γυναίκες. Ωστόσο, αυτές οι εγκυμοσύνες μπορεί να είναι υψηλότερο κίνδυνο τόσο για τη μητέρα και το μωρό. Η εγκυμοσύνη μπορεί να καταλήξει σε αποβολή, επειδή η επένδυση της μήτρας έχει υποστεί ζημιά. Οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες στο μέλλον δεν θα πρέπει να έχουν ενδομητρίου εκτομή. Μερικές γυναίκες επιλέγουν μία διαδικασία αποστείρωσης κατά τη στιγμή της εκτομής ενδομητρίου για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Κατά τις εβδομάδες πριν από την επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να:

 • Έλεγχος για τον καρκίνο Ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα μικρό δείγμα του ενδομητρίου σας -. Χρησιμοποιώντας ένα στενό εργαλείο που εισάγεται μέσω του ανοίγματος του τραχήλου της μήτρας σας - έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί για καρκίνο. Αν έχετε καρκίνο, θα πρέπει πιθανώς να έχουν μια υστερεκτομή, αντί του ενδομητρίου εκτομή.
 • Λεπτό ενδομήτριο σας. Ενδομητρίου εκτομή είναι συχνά πιο επιτυχής όταν το ενδομήτριο είναι λεπτό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με φάρμακα είτε με την διαστολή και απόξεση (D & C), μια διαδικασία στην οποία ένα γιατρό έξω ξύνει το επιπλέον ιστό.
 • Συζητήστε τις επιλογές αναισθησία. Ορισμένες από τις μεθόδους του ενδομητρίου εκτομή απαιτεί γενική αναισθησία, έτσι ώστε να κοιμούνται και να αισθανθείτε τίποτα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Άλλοι τύποι της διαδικασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη συνειδητή νάρκωση ή με μουδιασμένη πυροβολισμούς σε τραχήλου και της μήτρας σας.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Πολλές από τις νεότερες μεθόδους του ενδομητρίου ραδιοσυχνότητες μπορεί να διενεργηθεί στο γραφείο του γιατρού σας. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι του ενδομητρίου εκτομή πραγματοποιείται σε νοσοκομείο, ειδικά αν θα χρειαστεί γενική αναισθησία.

Το άνοιγμα στον τράχηλο σας θα πρέπει να διαστέλλεται για να επιτρέπουν τη διέλευση των μέσων που χρησιμοποιούνται στην εκτομή ενδομητρίου. Διαστολή του τραχήλου της μήτρας σας μπορεί να συμβεί με φαρμακευτική αγωγή ή τη διαδοχική εισαγωγή μιας σειράς των ράβδων που αυξάνεται σταδιακά σε διάμετρο.

Ενδομητρίου εκτομή διαδικασίες διαφέρουν ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για την καταστροφή του ενδομητρίου σας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Electrosurgery. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα λεπτό πεδίο για να δούμε στη μήτρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ένα μέσο περάσει από το πεδίο - για παράδειγμα, μια μπάλα κυλίνδρου, ενισχυμένο μπάλα ή συρμάτινο βρόγχο - ζεσταίνεται και χρησιμοποιείται για να χαράξει αυλάκια στο ενδομήτριο. Ηλεκτροχειρουργικής απαιτεί γενική αναισθησία και συνήθως διαρκεί 30 λεπτά ή και λιγότερο για να ολοκληρωθεί.
 • Extreme κρύο. Cryoablation χρησιμοποιεί ακραίο κρύο για να δημιουργήσετε δύο ή τρεις μπάλες πάγου που παγώνουν και καταστρέφουν το ενδομήτριο. Σε πραγματικό χρόνο υπερηχογράφημα επιτρέπει στο γιατρό να παρακολουθείτε την πρόοδο των σφαιρών πάγου. Κάθε κύκλος καταψύξεως διαρκεί έως 6 λεπτά για να ολοκληρωθεί? Ο αριθμός των κύκλων που απαιτούνται εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα της μήτρας.
 • Ελεύθερης ροής θερμό ρευστό. Saline υγρό θερμαίνεται στους 176-194 F (80 έως 90 ° C) κυκλοφορεί στο εσωτερικό της μήτρας για περίπου 10 λεπτά. Η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι πιο επώδυνη από ό, τι άλλο γραφείο-με βάση τις μεθόδους, αλλά είναι η καταλληλότερη μέθοδο για να πάρετε πλήρη κάλυψη.
 • Θερμαινόμενη μπαλόνι. Μία συσκευή μπαλόνι εισάγεται μέσω του τραχήλου σας και στη συνέχεια φουσκωμένα με υγρό θερμαίνεται σε 188,6 F (87 C). Το μπαλόνι βοηθά στην πρόληψη ρευστό να διαφεύγει από τις σάλπιγγες, αλλά το μπαλόνι μερικές φορές δεν είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να επικοινωνήσετε με το σύνολο του ενδομητρίου. Αυτή η μέθοδος διαρκεί περίπου 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί.
 • Φούρνο μικροκυμάτων. Στη μέθοδο αυτή, ο γιατρός εισάγει ένα λεπτό ραβδί που εκπέμπει μικροκύματα, η οποία αύξησε τη θερμοκρασία του ενδομήτριου ιστού σε 167-185 F (75 έως 85 C). Ο γιατρός μετακινεί το ραβδί από την μία πλευρά στην άλλη, ενώ το τράβηγμα έξω από τη μήτρα. Συνολικός χρόνος θεραπείας είναι συνήθως τρεις έως πέντε λεπτά.
 • Ραδιοσυχνοτήτων. Μια πιο αυτοματοποιημένη μέθοδο του ενδομητρίου εκτομή χρησιμοποιεί ένα μέσο που ξετυλίγεται μια συστοιχία ηλεκτροδίων ματιών μέσα στη μήτρα. Το πλέγμα εκπέμπει ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων που εξατμίζεται το ενδομήτριου ιστού μέσα σε 80 με 90 δευτερόλεπτα.
Ενδομητρίου εκτομή. Λεπτό ενδομήτριο σας.
Ενδομητρίου εκτομή. Λεπτό ενδομήτριο σας.

Μετά τη διαδικασία
Μετά ενδομητρίου εκτομή, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε:

 • Κράμπες. Μπορείτε μπορεί να έχουν έμμηνο-όπως κράμπες για λίγες μέρες. Over-the-counter φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει κράμπες μετά τη διαδικασία.
 • Κολπικές εκκρίσεις. Μία υδαρής απαλλαγή, αναμιγνύεται με το αίμα, μπορεί να εμφανιστεί για μερικές εβδομάδες. Η εκκένωση είναι συνήθως βαρύτερο για τις πρώτες λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία.
 • Η συχνή ούρηση. Μπορεί να χρειαστεί να περάσει τα ούρα πιο συχνά κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών μετά την εκτομή του ενδομητρίου.

Μπορεί να χρειαστεί να αποφευχθεί η συνουσία και ταμπόν χρήση επί ένα χρονικό διάστημα μετά τη διαδικασία. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένετε πριν από την επανέναρξη των δραστηριοτήτων αυτών.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να δείτε τα τελικά αποτελέσματα, αλλά ενδομητρίου εκτομή καταφέρνει συνήθως σε μείωση της ποσότητας του αίματος που χάνεται κατά την έμμηνο ρύση. Οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν ελαφρύτερο περιόδους, και κάποιοι θα σταματήσει να έχει περιόδους εντελώς.

Συνεχίστε να χρησιμοποιήσετε αντισύλληψη, όμως, γιατί ενδομητρίου εκτομή δεν είναι μια διαδικασία αποστείρωσης. Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ακόμη δυνατή, αλλά είναι πιθανό να είναι επικίνδυνη και καταλήγουν σε αποβολή.

Βλέπε επίσης