Χειρουργική της επιληψίας

Ορισμός

Χειρουργική της επιληψίας είναι μια διαδικασία που είτε αφαιρεί ή να απομονώνει την περιοχή του εγκεφάλου σας, όπου προέρχονται κρίσεις σας. Αν το τμήμα του εγκεφάλου σας όπου θα ξεκινήσουν οι επιληπτικές κρίσεις σας είναι πολύ ζωτικής σημασίας για την αφαίρεση, ο χειρουργός σας μπορεί να κάνει μια σειρά από τομές που πρόληψη των σπασμών σας από τη διάδοση με το υπόλοιπο του εγκεφάλου σας.

Χειρουργική της επιληψίας είναι καλύτερο για τους ανθρώπους που έχουν επιληπτικές κρίσεις που πάντα προέρχονται από την ίδια χώρα στον εγκέφαλό τους. Για να θεωρηθεί για την χειρουργική αντιμετώπιση της επιληψίας, θα πρέπει να έχετε δοκιμάσει τουλάχιστον δύο αντι-κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών χωρίς επιτυχία. Αν δύο κατάλληλα φάρμακα έχουν αποτύχει, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι οποιαδήποτε άλλη αντι-επιληπτικά φάρμακο θα σας βοηθήσει.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική της επιληψίας μπορεί να μειώσει - και μερικές φορές ακόμη και να εξαλείψει - επιληπτικής δραστηριότητας σας. Επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν:

 • Σπασμένα οστά ή άλλους τραυματισμούς από πτώση κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης
 • Κίνδυνος πνιγμού, εάν η κρίση συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας μπάνιο ή το κολύμπι
 • Εγκεφαλική βλάβη από παρατεταμένων σπασμών
 • Αιφνίδιος θάνατος, μια σπάνια επιπλοκή της επιληψίας

Το είδος της χειρουργικής επέμβασης επιληψίας μπορεί να έχετε εξαρτάται από τα είδη των κατασχέσεων που αντιμετωπίζετε και πού αρχίζουν στο μυαλό σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • . Την αφαίρεση ενός τμήματος του εγκεφάλου Ο πιο κοινός τύπος της χειρουργικής επέμβασης επιληψίας είναι η αφαίρεση του τμήματος του εγκεφάλου - συνήθως περίπου το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ - που είναι η αιτία των επιληπτικών κρίσεων. Αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης - που ονομάζεται χειρουργική εκτομή - μπορεί να αφαιρέσει ένα λοβό, ένα τμήμα του λοβού, ή μια βλάβη και είναι άκρως επιτυχημένη.
 • Αποκόπτοντας σύνδεση μεταξύ ημισφαιρίων. Ένας άλλος τύπος χειρουργικής επιληψίας, που ονομάζεται callosotomy corpus, διαρρηγνύει το δίκτυο των νευρικών συνδέσεων μεταξύ του δεξιού και αριστερού μισά (ημισφαίρια) του εγκεφάλου. Αυτή η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε παιδιά που έχουν σοβαρές κρίσεις που ξεκινούν σε ένα ημισφαίριο και να εξαπλωθεί στην άλλη πλευρά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τη σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων.
 • Αφαίρεση ήμισυ του εγκεφάλου. Ο πιο ριζική είδος της χειρουργικής επέμβασης επιληψίας αφαιρεί το εξωτερικό στρώμα του ήμισυ του εγκεφάλου. Hemispherectomy χρησιμοποιείται σε παιδιά που έχουν επιληπτικές κρίσεις εξαιτίας βλάβης σε μόλις ένα εξάμηνο (ημισφαίριο) του εγκεφάλου - που εμφανίζεται σε μερικές σπάνιες συνθήκες που υπάρχουν κατά τη γέννηση ή που εμφανίζονται σε νηπιακή ηλικία. Η πιθανότητα μια πλήρη ανάκαμψη είναι η καλύτερη σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Τους κινδύνους σας μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με το ποια ποικιλία χειρουργική της επιληψίας χρησιμοποιείται και το τμήμα του εγκεφάλου σας που συμμετέχουν:

 • Προβλήματα μνήμης. Ο κροταφικός λοβός χειρίζεται τη μνήμη και γλωσσικές λειτουργίες, έτσι χειρουργική επέμβαση σε αυτό το μέρος του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την απομνημόνευση, την κατανόηση και την ομιλία.
 • Κινητικές δεξιότητες και τα γλωσσικά προβλήματα. Χειρουργική επέμβαση στο μετωπιαίο λοβό μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα γλώσσας και δυσκολία με ορισμένες κινητικές δεξιότητες.
 • Διπλή όραση. Προσωρινή διπλή όραση αναπτύσσεται μερικές φορές μετά από κροταφικό λοβό χειρουργική επέμβαση. Τα προβλήματα όρασης μπορεί επίσης να συμβεί με ινιακό λοβό χειρουργική επέμβαση.
 • Αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων Corpus callosotomy -. Αποκόπτοντας τις νευρικές συνδέσεις μεταξύ των ημισφαιρίων του εγκεφάλου - στάσεις επιληπτική δραστηριότητα από τη διάδοση σε όλο τον εγκέφαλο, αλλά αυτό δεν σταματά τους σπασμούς. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί μερικές φορές να αυξήσει τον αριθμό των κατασχέσεων σας εμπειρία, αλλά θα πρέπει να είναι λιγότερο σοβαρή.
 • Μειωμένη οπτικού πεδίου. Hemispherectomy, ή αφαιρώντας το εξωτερικό στρώμα του ήμισυ του εγκεφάλου, συνήθως ως αποτέλεσμα ένα μειωμένο οπτικό πεδίο.
 • Μερική, μονόπλευρη παράλυση. Μετά από μια Hemispherectomy, μπορεί να έχουν περιορισμένη δυνατότητα να κινηθεί από τη μία πλευρά του σώματός σας. Έντονη αποκατάστασης φέρνει συχνά πίσω σχεδόν φυσιολογική ικανότητες, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Εάν είστε υποψήφιος για χειρουργική της επιληψίας, προ-χειρουργική αξιολόγηση σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Baseline ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG). Στη δοκιμή αυτή, τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο τριχωτό της κεφαλής για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας που παράγεται από τον εγκέφαλο.
 • Βίντεο EEG. Μία συνεχής EEG με τα αρχεία βίντεο παρακολούθησης κρίσεων που συμβαίνουν. Επειδή η κατάσχεση φάρμακα σας πρέπει να μειωθεί ή να διακοπεί προσωρινά, έτσι ώστε κατασχέσεις θα συμβεί, θα πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο για αυτή τη δοκιμή. Συσχετίζοντας τις αλλαγές στο EEG σας με τις κινήσεις του σώματός σας κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης βοηθά "εντοπίσουν" την περιοχή του εγκεφάλου σας, στο οποίο κρίσεων αρχίζουν.
 • . MRI ή CT της κεφαλής μαγνητική τομογραφία και αξονική τομογραφία μπορεί να εντοπίσει διαρθρωτικά προβλήματα - όπως οι βλάβες ή ουλώδη ιστό του εγκεφάλου - που θα μπορούσε να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.
 • Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) και λειτουργική μαγνητική τομογραφία. PET και λειτουργική μαγνητική τομογραφία μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και την ανίχνευση ανωμαλιών.
 • Single-εκπομπής φωτονίων αξονική τομογραφία (SPECT). Η εικόνα σάρωσης ποικίλει στο χρώμα ανάλογα με την ποσότητα της ροής του αίματος σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Τυπικά, η ροή του αίματος είναι υψηλότερη στο τμήμα του εγκεφάλου όπου προέρχονται επιληπτικές κρίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί συνδυάζουν διάφορους τύπους τεχνικές απεικόνισης για να διευκολύνουν τον εντοπισμό του ενοχλητική περιοχή του εγκεφάλου.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Για να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης, τα μαλλιά σας θα πρέπει να περικοπεί σύντομη πάνω από το τμήμα του κρανίου σας, που θα πρέπει να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Πολλές φορές η νευροχειρουργική ομάδα θα είναι σε θέση να ξυρίσετε την περιοχή αυτή κατά τέτοιο τρόπο, ώστε άλλα τμήματα των μαλλιών σας, θα καλύψει έως και το φαλακρό μπάλωμα μετά την επέμβαση. Μερικοί άνθρωποι θέλουν ολόκληρο το κεφάλι τους ξυρισμένο. Το ξύρισμα δεν γίνεται εάν η χειρουργική επέμβαση είναι για ένα παιδί.

Θα έχετε μια ενδοφλέβια πρόσβαση στη θέση του, και τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του οξυγόνου θα πρέπει να παρακολουθούνται σε όλη τη χειρουργική επέμβαση. Ένα EEG οθόνη μπορεί επίσης να καταγράφει τα κύματα του εγκεφάλου σας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας για να εντοπίσουν καλύτερα το μέρος του εγκεφάλου σας όταν αρχίσετε κρίσεων.

Επιληψία χειρουργική επέμβαση. Την αφαίρεση ενός τμήματος του εγκεφάλου.
Επιληψία χειρουργική επέμβαση. Την αφαίρεση ενός τμήματος του εγκεφάλου.

Χειρουργική της επιληψίας συνήθως γίνεται κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσει τις αισθήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει κάνοντας ένα μικρό άνοιγμα στο κρανίο σας για να αποκτήσετε πρόσβαση στον εγκέφαλο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο χειρουργός σας μπορεί να σας ξυπνήσει κατά τη διάρκεια μέρους της επιχείρησης για να βοηθήσει την ομάδα να καθορίσει ποια μέρη της γλώσσας ελέγχου του εγκεφάλου και την κίνηση σας. Μετά την εγχείρηση το παράθυρο του οστού αντικαθίσταται και στερεώνεται στο υπόλοιπο κρανίο για την επούλωση. Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις επιληψίας λάβει τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Μετά τη διαδικασία
Θα είστε σε μια ειδική περιοχή αποκατάστασης να παρακολουθούνται προσεκτικά, όπως μπορείτε να ξυπνήσει μετά από την αναισθησία. Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν την πρώτη νύχτα μετά την επέμβαση στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Η συνολική παραμονή στο νοσοκομείο για τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις επιληψίας είναι συνήθως περίπου τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Όταν ξυπνήσει, το κεφάλι σας θα είναι πρησμένα και επώδυνη. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται ναρκωτικά για τον πόνο για τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες. Ένα πακέτο πάγου στο κεφάλι σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Οι περισσότεροι μετεγχειρητικό πρήξιμο και ο πόνος υποχωρούν μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Θα πιθανόν να μην είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία ή το σχολείο για περίπου έναν έως τρεις μήνες. Θα πρέπει να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν τις πρώτες λίγες εβδομάδες μετά την χειρουργική της επιληψίας και στη συνέχεια σταδιακά να κλιμακωθεί δραστηριότητά σας.

Είναι απίθανο ότι θα χρειαστεί εντατική αποκατάσταση όσο η χειρουργική επέμβαση ολοκληρώθηκε χωρίς επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, παράλυση ή απώλεια της ομιλίας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία τους, κάποιοι κρίσεις μπορεί να είναι ανθεκτικές στη φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι επίσης το πιο πιθανό να βοηθηθούν από χειρουργική της επιληψίας. Για παράδειγμα, σχεδόν το 90 τοις εκατό των ανθρώπων που βιώνουν προσωρινές κρίσεις του εγκεφάλου δούμε μια σημαντική μείωση ή ακόμη και την παύση των επιληπτικών κρίσεων μετά από χειρουργική της επιληψίας.

Θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει αντιεπιληπτική φαρμακευτική αγωγή μετά τη χειρουργική επέμβαση επιληψία, για να βελτιώσει τις πιθανότητές σας να παραμένουν χωρίς κρίση. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας απογαλακτιστεί από anti-κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών μετά από ένα χρόνο ή δύο.

Βλέπε επίσης