Μπερνς: πρώτες βοήθειες

Να διακρίνει ένα μικρό έγκαυμα από ένα σοβαρό έγκαυμα, το πρώτο βήμα είναι να καθοριστεί η έκταση της βλάβης στους ιστούς του σώματος. Οι τρεις έγκαυμα ταξινομήσεις των εγκαυμάτων πρώτου βαθμού, δευτέρου βαθμού έγκαυμα και τρίτου βαθμού έγκαυμα θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τη φροντίδα έκτακτης ανάγκης.

1ος-βαθμού έγκαυμα
Οι λιγότερο σοβαρά εγκαύματα είναι εκείνες στις οποίες μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος καίγεται, αλλά όχι σε όλη τη διαδρομή μέσα.

 • Το δέρμα είναι συνήθως κόκκινο
 • Συχνά υπάρχει οίδημα
 • Ο πόνος είναι συχνά παρούσα

Αντιμετωπίστε μια πρώτου βαθμού έγκαυμα, όπως ένα μικρό έγκαυμα, εκτός αν συνεπάγεται σημαντικά τμήματα των χεριών, των ποδιών, του προσώπου, στη βουβωνική χώρα ή τους γλουτούς, ή ένα μεγάλο κοινό, που απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Μπερνς: πρώτες βοήθειες. Καλύψτε το έγκαυμα με αποστειρωμένη γάζα επίδεσμο.
Μπερνς: πρώτες βοήθειες. Καλύψτε το έγκαυμα με αποστειρωμένη γάζα επίδεσμο.

2ου βαθμού έγκαυμα
Όταν το πρώτο στρώμα του δέρματος έχει καεί μέσα και το δεύτερο στρώμα του δέρματος (χόριο) και καίγεται, η ζημία που καλείται δευτέρου βαθμού έγκαυμα.

 • Κυψέλες ανάπτυξη
 • Η επιδερμίδα αποκτά μια έντονα κοκκίνισμα, μουτζούρες εμφάνιση
 • Υπάρχει έντονο πόνο και πρήξιμο.

Εάν η δευτέρου βαθμού έγκαυμα δεν είναι μεγαλύτερη από 3 ίντσες (7,6 εκατοστά) σε διάμετρο, το αντιμετωπίζουν ως ένα μικρό έγκαυμα. Αν η καμένη περιοχή είναι μεγαλύτερη ή αν το έγκαυμα είναι στα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο, στη βουβωνική χώρα ή τους γλουτούς, ή κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κοινής, να το αντιμετωπίσουμε ως ένα σημαντικό έγκαυμα και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως.

Για ήσσονος σημασίας εγκαύματα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτου βαθμού εγκαύματα και εγκαύματα δευτέρου βαθμού περιορίζεται σε μια περιοχή όχι μεγαλύτερη από 3 ίντσες (7,6 εκατοστά) σε διάμετρο, να λάβει τα ακόλουθα μέτρα:

 • Δροσίστε το έγκαυμα. Κρατήστε την καμένη περιοχή κάτω από δροσερό (όχι κρύο) τρεχούμενο νερό για 10 ή 15 λεπτά ή μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, βυθίστε το έγκαυμα σε δροσερό νερό ή ψυχθεί με κρύες κομπρέσες. Ψύξη το έγκαυμα μειώνει το πρήξιμο με τη διεξαγωγή θερμότητα μακριά από το δέρμα. Μην βάζετε πάγο πάνω στο έγκαυμα.
 • Καλύψτε το έγκαυμα με αποστειρωμένη γάζα επίδεσμο. Μην χρησιμοποιείτε πολύ αφράτο βαμβάκι, ή άλλο υλικό που μπορεί να πάρει χνούδι στην πληγή. Τυλίξτε τη γάζα χαλαρά να αποφεύγουν να ασκούν πίεση καμένο δέρμα. Επίδεση κρατά τον αέρα μακριά από το έγκαυμα, μειώνει τον πόνο και προστατεύει το δέρμα φουσκάλες.
 • Πάρτε ένα over-the-counter παυσίπονο. Αυτά περιλαμβάνονται η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.), ναπροξένη (Aleve) ή ακεταμινοφαίνη (Tylenol, άλλοι). Να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή εφήβους. Αν και η ασπιρίνη έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών, τα παιδιά και οι έφηβοι που αναρρώνουν από ανεμοβλογιά ή γριπώδη συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν ασπιρίνη. Συζητήστε με το γιατρό σας αν έχετε ανησυχίες.

Μικρά εγκαύματα συνήθως επουλώνονται χωρίς περαιτέρω επεξεργασία. Μπορούν να επουλωθούν με τις αλλαγές χρωστική ουσία, που σημαίνει ότι η επουλωθεί περιοχή μπορεί να είναι ένα διαφορετικό χρώμα από το περιβάλλον δέρμα. Παρακολουθήστε για σημεία λοίμωξης, όπως η αύξηση πόνος, ερυθρότητα, πυρετός, πρήξιμο ή στάζει. Αν η λοίμωξη εξελίσσεται, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Αποφύγετε την εκ νέου τραυματίζοντας ή μαυρίσματος εάν οι εγκαύματα είναι λιγότερο από ένα χρόνο παλιά - κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πιο εκτεταμένες αλλαγές στη χρώση. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό στην περιοχή για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Προσοχή

 • Μη χρησιμοποιείτε πάγο. Τοποθέτηση πάγου απευθείας σε ένα έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει το σώμα ενός ατόμου να γίνει πάρα πολύ κρύο και να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στο τραύμα.
 • Μην εφαρμόζετε ασπράδια αυγών, το βούτυρο ή αλοιφές στο έγκαυμα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση.
 • Μην σπάτε φουσκάλες. Broken φουσκάλες είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση.

3ου βαθμού έγκαυμα
Οι πιο σοβαρά εγκαύματα περιλαμβάνουν όλα τα στρώματα του δέρματος και να προκαλέσει μόνιμη βλάβη των ιστών. Λίπος, των μυών και των οστών, ακόμη και μπορεί να επηρεαστεί. Περιοχές μπορεί να είναι απανθρακωμένα μαύρο ή φαίνεται ξηρό και άσπρο. Δυσκολία στην εισπνοή και την εκπνοή, δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα, ή άλλες τοξικές επιδράσεις μπορεί να προκύψει, εάν εισπνοή καπνού συνοδεύει το έγκαυμα.

Για τα μεγάλα εγκαύματα, καλέστε το 911 ή ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια. Μέχρι μια μονάδα έκτακτης ανάγκης φτάνει, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 1. Μην αφαιρείτε καίγονται ρούχα. Ωστόσο, κάνουν ότι το θύμα δεν είναι πλέον σε επαφή με σιγοκαίει υλικά ή εκτεθεί σε καπνό ή θερμότητα.
 2. Μην βυθίζετε μεγάλες σοβαρά εγκαύματα σε κρύο νερό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας του σώματος (υποθερμία) και την υποβάθμιση της αρτηριακής πίεσης και την κυκλοφορία (σοκ).
 3. Ελέγξτε για σημεία κυκλοφορίας (αναπνοή, βήχα ή κίνηση). Εάν δεν υπάρχει αναπνοή ή άλλου σημείου της κυκλοφορίας, αρχίζουν CPR.
 4. Ανυψώστε το έκαψαν μέρος του σώματος ή τμήματα. Αύξηση πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, όταν αυτό είναι δυνατόν.
 5. Καλύψτε την περιοχή του εγκαύματος Χρησιμοποιήστε ένα δροσερό, υγρό, αποστειρωμένο επίδεσμο?. Καθαρό, υγρό πανί? Ή υγρές πετσέτες πανί.

Πάρτε έναν πυροβολισμό του τετάνου. Burns είναι ευαίσθητα στην τετάνου. Οι γιατροί συστήνουν μπορείτε να πάρετε μια τετάνου πυροβόλησε κάθε 10 χρόνια. Εάν η τελευταία βολή σου ήταν πάνω από πέντε χρόνια, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια αναμνηστική πυροβολισμό του τετάνου.

Βλέπε επίσης