Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο

Ορισμός

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο είναι μια διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει λανθασμένα αντισώματα εναντίον ορισμένων φυσιολογικών πρωτεϊνών στο αίμα σας. Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος μέσα σε αρτηρίες ή τις φλέβες σας, καθώς και τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως αποβολές και θνησιγενείς.

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό των θρόμβων αίματος στα πόδια σας, μια κατάσταση γνωστή ως τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT). Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο μπορεί επίσης να προκαλέσει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος στα όργανα, όπως τα νεφρά και τους πνεύμονες σας. Ζημίας εξαρτάται από την έκταση και τη θέση του θρόμβου. Για παράδειγμα, ένας θρόμβος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αλλά τα φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης του αίματος.

Συμπτώματα

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Νευρολογικά συμπτώματα.
Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Νευρολογικά συμπτώματα.

Τα σημεία και συμπτώματα της αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Θρόμβων αίματος στα πόδια σας (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή DVT) που μπορούν να ταξιδεύουν στους πνεύμονές σας (πνευμονική εμβολή)
 • Επαναλαμβανόμενες αποβολές ή θνησιγένειας και άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η πρόωρη παράδοση και την υψηλή πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια της κύησης (προεκλαμψία)
 • Κτύπημα

Άλλες λιγότερο κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Νευρολογικά συμπτώματα. Χρόνιοι πονοκέφαλοι, όπως ημικρανίες, άνοια και επιληπτικές κρίσεις είναι δυνατόν όταν ένας θρόμβος εμποδίζει τη ροή του αίματος του αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου σας.
 • Εξάνθημα. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ένα κόκκινο εξάνθημα με δαντελωτή, τα καθαρά-όπως σχέδιο (δικτυωτή πελλίωση) για τους καρπούς και τα γόνατά τους.
 • Η καρδιαγγειακή νόσος. Καρδιακή βαλβίδα προβλήματα είναι κοινά μεταξύ των ανθρώπων με αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Καρδιακές βαλβίδες ανοίγουν και κλείνουν για να κρατήσει το αίμα που ρέει μέσα από τέσσερις καρδιά σας επιμελητήρια σε μία μόνο κατεύθυνση. Τυπικά, η μιτροειδής βαλβίδα - η βαλβίδα ανάμεσα επάνω αριστερή καρδιά σας και κάτω αριστερά θαλάμους - αναπτύσσει μάζες ή πυκνώνει, η οποία μπορεί να προκαλέσει το αίμα να διαρρεύσει προς τα πίσω μέσα από αυτό (αναγωγή). Η αορτική βαλβίδα - η βαλβίδα μεταξύ του κάτω αριστερού θαλάμου και της αορτής της καρδιάς σας - μπορεί επίσης να επηρεαστεί.
 • Αιμορραγία. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μια μείωση στα αιμοπετάλια, τα κύτταρα του αίματος απαραίτητα για τη φυσιολογική πήξη του. Αν έχετε αυτή την κατάσταση (θρομβοπενία), μπορεί να έχετε λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, εάν ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας πέσει πολύ χαμηλά, μπορεί να έχετε επεισόδια αιμορραγίας, ειδικά από τη μύτη και τα ούλα σας. Μπορείτε επίσης να αιμορραγούν στο δέρμα σας, η οποία θα εμφανίζονται ως μπαλώματα των μικρών, κόκκινες κηλίδες (πετέχειες).

Σπάνια σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Διαταραχή της κίνησης, στην οποία το σώμα και τα άκρα σας τράνταγμα ανεξέλεγκτα (χορεία)
 • Γνωστικά προβλήματα, όπως η κακή μνήμη
 • Αιφνίδια απώλεια ακοής
 • Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή ψύχωση

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν έχετε ήδη μια αυτοάνοση πάθηση, μιλήστε με το γιατρό σας για το αν θα πρέπει να ελέγχονται για αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα.

Άλλοι λόγοι για να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας περιλαμβάνουν:

 • Πόνος ή πρήξιμο στο πόδι ή το χέρι σας. Επισκεφθείτε το γιατρό σας, ειδικά αν φλέβα σας είναι κόκκινα, πρησμένα ή της προσφοράς. Αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα αν διόγκωση φλέβα και ο πόνος είναι σοβαρή ή συνοδεύεται από υψηλό πυρετό ή δύσπνοια, η οποία θα μπορούσε να δείξει DVT και μια αυξημένη πιθανότητα ενός θρόμβου αίματος που ταξιδεύουν προς τους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή).
 • Κολπική κηλίδες αίματος ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 εβδομάδων της εγκυμοσύνης σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι της αποβολής. Ωστόσο, πολλές γυναίκες spot ή αιμορραγία χωρίς να αποβάλουν. Αν είχατε επαναλαμβανόμενες αποβολές ή ανεξήγητη σοβαρές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, θα μπορούσε να σχετίζεται με αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το αν οι δοκιμές θα είναι σωστή για σας.

Αν έχετε αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και σκέφτεστε να προσπαθεί εγκυμοσύνης, οι θεραπείες είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Αλλά να είστε βέβαιος να ζητήσει τη φροντίδα ενός εμπειρογνώμονα μαιευτική πάροχο για να συζητήσουν τις επιλογές σας.

Όταν πρόκειται για περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα αν έχετε ορισμένα άλλα σοβαρά σημεία και συμπτώματα. Ψάξτε για:

 • . Σημεία και συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου Αυτές περιλαμβάνουν αιφνίδια μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση του προσώπου, του βραχίονα ή το πόδι σας? Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση του λόγου? Ξαφνική οπτικές διαταραχές? Ξαφνική, σοβαρή κεφαλαλγία? Και ζάλη.
 • Τα σημεία και συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής. Αυτές περιλαμβάνουν ξαφνική δύσπνοια, πόνο στο στήθος και βήχας με αίμα-ραβδώσεις πτύελα.
 • Τα σημεία και συμπτώματα της εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη οίδημα κάτω άκρων ή πόνο.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Ο ρόλος των φωσφολιπιδίων
Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, το σώμα σας παράγει λανθασμένα αντισώματα κατά των πρωτεϊνών που δεσμεύουν φωσφολιπίδια, ένα είδος λίπους στο αίμα σας, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην πήξη του αίματος (θρόμβωση). Τα αντισώματα είναι εξειδικευμένες πρωτεΐνες που επιτίθενται συνήθως εισβολείς του σώματος, όπως οι ιοί και τα βακτήρια. Όταν τα αντισώματα επιτίθενται φωσφολιπιδίων-δεσμευτικές πρωτεΐνες σας, το αίμα σας μπορεί να προκαλέσει απόφραξη ασυνήθιστα.

Ταξινομήσεις
Υπάρχουν δύο κύριες ταξινομήσεις των αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο:

 • Πρωτοβάθμια. Εάν δεν έχετε καμία άλλη αυτοάνοση διαταραχή, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), θα έχει την πρωταρχική αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.
 • Δευτεροβάθμια. Εάν έχετε λύκος ή άλλο αυτοάνοσο νόσημα, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο σας είναι δευτερεύον.

Με δευτερογενή αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, η αιτία θεωρείται λύκο ή άλλες αυτοάνοσες διαταραχές.

Η αιτία της πρωτογενούς συνδρόμου αντιφωσφολιπιδικών είναι άγνωστη. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξη αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα - αν και όχι απαραίτητα την ανάπτυξη συνδρόμου. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Λοιμώξεις. Άτομα με σύφιλη, HIV, της ηπατίτιδας C και της ελονοσίας, μεταξύ άλλων, έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της έχουν αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα.
 • Φάρμακα. Λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως η υψηλή πίεση του αίματος hydralazine φαρμακευτική αγωγή, η καρδιά ρυθμό ρύθμισης κινιδίνη φαρμακευτική αγωγή, η αντιεπιληπτική φαρμακευτική αγωγή φαινυτοΐνη (Dilantin) και το αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο. (
 • Γενετικές προδιαθέσεις. Μολονότι η διαταραχή δεν θεωρείται κληρονομική, η έρευνα δείχνει ότι οι συγγενείς των ανθρώπων με αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο είναι πιο πιθανό να έχουν τα αντισώματα.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο περιλαμβάνουν:

 • Έχοντας μια αυτοάνοση πάθηση, όπως ο λύκος ή το σύνδρομο Sjogren. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα.
 • Έχοντας ορισμένες λοιμώξεις, όπως η σύφιλη και η ηπατίτιδα C.
 • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως η υδραλαζίνη για την υψηλή πίεση του αίματος.
 • Έχοντας ένα μέλος της οικογένειας με αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα σε νέους σε μεσήλικες γυναίκες, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και επηρεάζει τους άνδρες.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη συμπτωμάτων
Είναι δυνατόν να έχουμε τα αντισώματα που συνδέονται με αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο χωρίς ποτέ να παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα. Ωστόσο, αν έχετε αυτά τα αντισώματα, τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα αυξάνεται ιδιαίτερα αν:

 • Έγκυος
 • Παραμείνετε ακίνητοι για ένα χρονικό διάστημα (όπως η συνεδρίαση κατά τη διάρκεια μιας μακράς αεροπορική πτήση)
 • Υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση
 • Ο καπνός των τσιγάρων
 • Έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη
 • Λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Καρδιαγγειακή νόσο.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Καρδιαγγειακή νόσο.

Ανάλογα με το όργανο επηρεάζεται από έναν θρόμβο αίματος και πόσο σοβαρή είναι η απόφραξη της ροής του αίματος στο εν λόγω όργανο είναι, χωρίς θεραπεία σύνδρομο αντιφωσφολιπιδικό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη ή θάνατο. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό μπορεί να προκύψει από μειωμένη ροή αίματος στους νεφρούς σας.
 • Stroke. Μειωμένη ροή αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου σας μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες νευρολογικές βλάβες, όπως η μερική παράλυση και απώλεια της ομιλίας (αφασία).
 • Καρδιαγγειακά προβλήματα. Εάν ένας θρόμβος στο πόδι σας (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση), ο θρόμβος μπορεί να βλάψει τις βαλβίδες στις φλέβες στις πληγείσες πόδι σας, που συνήθως χρησιμεύουν για να κρατήσει το αίμα που ρέει προς τα πάνω στην καρδιά σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, η οποία προκαλεί χρόνιο οίδημα και αποχρωματισμό στο κάτω μέρος των ποδιών σας, λόγω της μειωμένης ροής του αίματος προς τα πάνω στην καρδιά σας. Μια άλλη πιθανή επιπλοκή είναι η βλάβη της καρδιάς.
 • Προβλήματα στους πνεύμονες. Επιπλοκές που σχετίζονται με τους πνεύμονές σας μπορεί να περιλαμβάνουν την υψηλή πίεση του αίματος στους πνεύμονες (πνευμονική υπέρταση) και πνευμονική εμβολή.
 • Επιπλοκές της κύησης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αποβολών, θνησιγένειας, πρόωρο τοκετό και την υψηλή πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια της κύησης (προεκλαμψία).

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι οι επιπλοκές της αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο - όπως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή η απώλεια της εγκυμοσύνης - που θα σας ζητήσει να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη. Ανάλογα με την επιπλοκή σας, θα δείτε πιθανόν έναν ειδικό. Για τω βάθει φλεβική θρόμβωση, για παράδειγμα, θα συναντηθεί με μια αιματολόγος ή ενός αγγειακού ειδικός. Για εγκεφαλικό επεισόδιο, θα δείτε έναν νευρολόγο, καθώς και για την απώλεια της εγκυμοσύνης ή επιπλοκές, θα συναντηθεί με τον μαιευτήρα ή τον γυναικολόγο σας.

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να πάρετε έτοιμοι, συμπεριλαμβανομένων τι να περιμένουμε από το γιατρό.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα που είχατε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με κύριο πρόβλημα της υγείας σας.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, μαζί με τις βασικές πρόσφατα γεγονότα ή αλλαγές στη ζωή σας.
 • Κάντε μια λίστα με βασικές ιατρικές σας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων όρων ή λοιμώξεις με τα οποία έχετε διαγνωσθεί. Να είστε βέβαιος να αναφέρει αν υπάρχουν στενοί συγγενείς είχαν αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Επίσης, γράψτε τα ονόματα των βιταμινών φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Θεωρήστε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να απορροφήσει όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω.

Για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα αυτά εκεί;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Τι κάνετε θεραπεία μου προτείνετε;
 • Θα χρειαστεί να πάρετε φάρμακα μακροπρόθεσμα;
 • Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων που είστε συνταγογράφηση;
 • Πώς θα διαπιστώσετε αν η θεραπεία μου δουλεύει;
 • Μήπως αυτή η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο μου από οποιοδήποτε άλλο ιατρικό πρόβλημα;
 • Χρειάζεται να ακολουθήσετε οποιαδήποτε δίαιτα ή περιορισμούς δραστηριότητα;
 • Μήπως αυτή η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο μου προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για να μειωθεί ο κίνδυνος;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή που δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από τα σημεία που θέλετε να μιλήσουμε για το βάθος. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Έχετε ένα ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή θρόμβων στο αίμα;
 • Έχετε μια ιστορία των επιπλοκών της κύησης, όπως η υψηλή πίεση του αίματος, αποβολή ή θνησιγένεια;
 • Έχετε λύκος ή άλλη αυτοάνοση διαταραχή;
 • Έχετε ποτέ εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ή χρόνιες ιογενείς ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα;
 • Έχετε βιώσει συχνούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες;
 • Έχετε παρατηρήσει ένα κόκκινο, τα καθαρά-όπως εξάνθημα στους καρπούς ή στα γόνατά σας;
 • Καπνίζετε;
 • Ποια φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα παίρνετε αυτήν τη περίοδο;
 • Μήπως κάποιος από τους στενούς συγγενείς σας έχουν αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο;

Εξετάσεις και διάγνωση

Εάν έχετε ένα ή περισσότερα επεισόδια θρόμβωσης ή η απώλεια της εγκυμοσύνης που δεν εξηγούνται από γνωστές συνθήκες για την υγεία, ο γιατρός σας μπορεί να προγραμματίσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για μη φυσιολογική πήξη και για την παρουσία αντισωμάτων έναντι φωσφολιπιδίων-δεσμευτικές πρωτεΐνες.

Οι εξετάσεις αίματος για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο ψάξουν για τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα τρία αντισώματα στο αίμα σας:

 • Αντιπηκτικό του λύκου
 • Anti-καρδιολιπίνη
 • Βήτα-2 γλυκοπρωτεΐνη Ι (B2GPI)

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, τα αντισώματα πρέπει να εμφανίζονται στο αίμα σας τουλάχιστον δύο φορές, σε δοκιμές που διεξάγονται τουλάχιστον 12 εβδομάδων.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Οι γιατροί χρησιμοποιούν γενικά φάρμακα που μειώνουν την τάση του αίματος να πήξει για τη θεραπεία αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.

Η τυπική θεραπεία πρώτης
Αν έχετε θρόμβωση, τυπική αρχική θεραπεία περιλαμβάνει αρχικά ένα συνδυασμό αντιπηκτικού (αντιπηκτικά) φάρμακα.

 • Ηπαρίνη. Συνήθως, θα πρέπει πρώτα να δοθεί ένα πλάνο ή έγχυση του αίματος λεπτότερη ηπαρίνης, σε συνδυασμό με μια άλλη αραιώνει το αίμα σε μορφή χαπιού, πιθανόν βαρφαρίνη (Coumadin).
 • Βαρφαρίνη. Μετά από αρκετές ημέρες της συνδυασμένης ηπαρίνη και η βαρφαρίνη, ο γιατρός σας θα διακόψει την ηπαρίνη και να συνεχίσει τη βαρφαρίνη, πιθανώς για το υπόλοιπο της ζωής σας.
 • Ασπιρίνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την προσθήκη χαμηλή δόση ασπιρίνης για το σχέδιο θεραπείας σας.

Αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Αντιπηκτική αγωγή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η θεραπεία είναι δαπανηρή, απαιτεί τακτικές ενέσεις και φέρνει κάποιους σημαντικούς κινδύνους παρενεργειών.

 • Η ηπαρίνη Ορισμένες μορφές της ηπαρίνης -. Ενοξαπαρίνη (Lovenox) και δαλτεπαρίνης (Fragmin) - είναι γνωστά ως χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη, την οποία μπορείτε να κάνετε την ένεση κάτω από το δέρμα σας (υποδόρια). Ηπαρίνης θεωρείται ασφαλές να λάβει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Ασπιρίνη. Μαζί με την ηπαρίνη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη ενός δισκίου ασπιρίνης καθημερινά σε όλη την εγκυμοσύνη σας για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Σπάνια, βαρφαρίνη μπορεί να προκαλέσει εκ γενετής ανωμαλίες, γι 'αυτό συνήθως δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σπάνια, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει βαρφαρίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μόνο εάν τα οφέλη από τη χρήση του υπερτερούν των κινδύνων.

Αν και αντιπηκτική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι περίπλοκη, τα καλά νέα είναι ότι εμποδίζει συνήθως αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο σχετίζονται με αποβολές.

Αν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τη δόση σας με τις εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθείτε ότι το αίμα σας είναι σε θέση να της πηκτικότητας του αίματος ώστε να σταματήσει η αιμορραγία σας, αν μώλωπα ή κοπείτε.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας σας για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, υπάρχουν πρόσθετα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε την υγεία σας.

Αν παίρνετε αντιπηκτικά
Αν αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο σας απαιτεί να λάβει αντιπηκτικά φάρμακα, να λάβει επιπλέον προφυλάξεις για να κρατήσει από τον τραυματισμό σας και να αποφευχθεί η αιμορραγία. Ακολουθήστε τις παρακάτω προτάσεις:

 • Αποφύγετε τα σπορ επαφής ή η ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα ή θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση σας.
 • Χρησιμοποιήστε μια πιο μαλακή οδοντόβουρτσα και κερωμένο νήμα.
 • Το ξύρισμα με ένα ηλεκτρικό ξυράφι.
 • Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση μαχαίρια, ψαλίδια και άλλα αιχμηρά εργαλεία.

Ορισμένα τρόφιμα και τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά λειτουργούν αντιπηκτικά σας. Ρωτήστε το γιατρό σας για οδηγίες σχετικά με:

 • Ασφαλής διατροφικές επιλογές. Βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης. Είναι σημαντικό να είναι συνεπής σε πόση βιταμίνη Κ παίρνετε καθημερινά. Η μέση ημερήσια δόση της βιταμίνης Κ για τους ενήλικες άνδρες είναι 120 μικρογραμμάρια (mcg). Για τις ενήλικες γυναίκες, είναι 90 mcg. Ενώ η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων των τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ δεν θα πρέπει να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, αποφύγετε να τρώτε μεγάλες ποσότητες λάχανο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανό, λάχανο, χόρτα μουστάρδα και σέσκουλα.

  Από την άλλη πλευρά, το χυμό cranberry και το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα αντιπηκτικά δράση της βαρφαρίνης. Ρωτήστε το γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με τον περιορισμό ή την αποφυγή πρόσληψης σας από αυτά τα ποτά.

 • Ασφαλής φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής. Ορισμένα φάρμακα, βιταμίνες και φυτικά προϊόντα μπορεί να αλληλεπιδράσουν επικίνδυνα με βαρφαρίνη. Όσοι πιο πιθανό να προκαλέσει προβλήματα περιλαμβάνουν over-the-counter αναλγητικά, φάρμακα για το κρυολόγημα, τα διορθωτικά μέτρα στο στομάχι ή πολυβιταμίνες, καθώς και το σκόρδο, το ginkgo και τα πράσινα προϊόντα τσαγιού.

Αν δεν παίρνετε αντιπηκτικά
Αν έχετε αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα, αλλά δεν λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, λαμβάνετε τις ακόλουθες προφυλάξεις:

 • Πείτε τυχόν ιατρών ιατρική φροντίδα σας ότι έχετε αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα.
 • Ρωτήστε τον θεράποντα γιατρό σας για να λάβουν μέτρα για να βοηθήσει στην πρόληψη της εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, εάν είστε ακινητοποιημένη οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση ή άλλες ιατρικές λόγους.
 • Μην καπνίζετε.
 • Να ληφθούν μέτρα, όπως η μείωση της χοληστερόλης σας, για να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.