Αιμοκάθαρση

Ορισμός

Στην αιμοκάθαρση, μια φίλτρα μηχανών απόβλητα, τα άλατα και υγρό από το αίμα σας, όταν τα νεφρά σας δεν είναι πλέον αρκετά υγιείς για να κάνουμε αυτό το έργο ικανοποιητικά. Αιμοκάθαρση είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τη θεραπεία του προχωρημένου νεφρική ανεπάρκεια. Η διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσει να φέρει σε μια ενεργή ζωή, παρά την αποτυχία των νεφρών.

Η αιμοκάθαρση απαιτεί από εσάς να ακολουθήσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα θεραπείας, παίρνουν φάρμακα τακτικά και, συνήθως, να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας.

Η αιμοκάθαρση είναι μια σοβαρή ευθύνη, αλλά δεν πρέπει να το επωμιστούν μόνο. Θα συνεργαστεί στενά με την ομάδα της υγειονομικής περίθαλψης σας, συμπεριλαμβανομένου ενός νεφρολόγος και άλλους επαγγελματίες με εμπειρία στη διαχείριση αιμοκάθαρση. Μπορεί να είστε σε θέση να κάνει αιμοκάθαρση στο σπίτι.

Περιτοναϊκή (per-θη-toe-ΝΕΕ-ul) αιμοκάθαρση είναι ένας άλλος τρόπος για να αφαιρέσετε τα προϊόντα αποβλήτων από το αίμα σας, όταν τα νεφρά σας δεν μπορεί πλέον να κάνει τη δουλειά επαρκώς. Κατά τη διάρκεια της περιτοναϊκής κάθαρσης, τα αιμοφόρα αγγεία στην κοιλιακή επένδυση σας (περιτοναίου) συμπληρώστε για τα νεφρά σας, με τη βοήθεια ενός υγρού καθαρισμού που ρέει μέσα και έξω από την περιτοναϊκή χώρο.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Αιμοκάθαρση. Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση).
Αιμοκάθαρση. Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση).

Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πότε θα πρέπει να αρχίσει αιμοκάθαρση, με βάση διάφορους παράγοντες - τη γενική υγεία σας, τη νεφρική λειτουργία, τα σημεία και τα συμπτώματα, την ποιότητα ζωής, και τις προσωπικές προτιμήσεις.

Μπορείτε να παρατηρήσετε τα σημάδια και τα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας (ουραιμία), όπως ναυτία, έμετος, πρήξιμο ή κόπωση. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί το εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης σας (EGFR) για να μετρήσει το επίπεδο της νεφρικής λειτουργίας. EGFR σας υπολογίζεται χρησιμοποιώντας το αίμα σας κρεατινίνης αποτελέσματα των δοκιμών, το φύλο, την ηλικία και άλλους παράγοντες. Η κανονική αξία ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Το μέτρο της λειτουργίας των νεφρών σας μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε τη θεραπεία σας, ακόμη και όταν για να ξεκινήσει αιμοκάθαρση.

Η αιμοκάθαρση μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας πίεση του αίματος ελέγχου και διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών και των διαφόρων μετάλλων - όπως κάλιο και νάτριο - στο σώμα σας. Κανονικά, η αιμοκάθαρση αρχίζει πολύ πριν από τα νεφρά σας έχουν κλείσει μέχρι το σημείο να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Κοινές αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

 • Διαβήτης
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
 • Φλεγμονή των νεφρών (σπειραματονεφρίτιδα)
 • Φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειίτιδα)
 • Κύστεις νεφρών (πολυκυστική νόσος των νεφρών)

Ωστόσο, τα νεφρά σας μπορεί να κλείσει ξαφνικά (οξεία βλάβη των νεφρών), μετά από μια σοβαρή ασθένεια, περίπλοκη χειρουργική επέμβαση, καρδιακή προσβολή ή άλλο σοβαρό πρόβλημα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη των νεφρών.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Φλεγμονή της μεμβράνης που περιβάλλει την καρδιά (περικαρδίτιδα).
Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Φλεγμονή της μεμβράνης που περιβάλλει την καρδιά (περικαρδίτιδα).

Μερικοί άνθρωποι με σοβαρή μακροχρόνια (χρόνια) νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να επιλέξει μια διαφορετική πορεία, επιλέγοντας μέγιστη ιατρική θεραπεία, που ονομάζεται επίσης κατ 'ανώτατο όριο συντηρητική διαχείριση, αντί της αιμοκάθαρσης. Η θεραπεία περιλαμβάνει ενεργή διαχείριση των επιπλοκών του προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο, όπως η υπερφόρτωση με υγρά, υψηλή αρτηριακή πίεση, και αναιμία, με έμφαση στην υποστηρικτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής. Ρωτήστε ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές σας. Αυτή είναι μια εξατομικευμένη απόφαση, επειδή τα οφέλη της αιμοκάθαρσης μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ζητήματα υγείας σας.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται αιμοκάθαρση έχουν μια ποικιλία από προβλήματα υγείας. Αιμοκάθαρση παρατείνει τη ζωή για πολλούς ανθρώπους, αλλά γενικά το προσδόκιμο ζωής για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη είναι ακόμη μικρότερη από εκείνη του γενικού πληθυσμού.

Ενώ η θεραπεία αιμοκάθαρσης μπορεί να είναι αποτελεσματική σε αντικαθιστώντας κάποια από τη χαμένη λειτουργίες του νεφρού, ενδέχεται να παρουσιαστούν ορισμένες από τις σχετικές προϋποθέσεις που αναφέρονται παρακάτω, αν και όχι ο καθένας βιώνει όλα αυτά τα ζητήματα. Η ομάδα αιμοκάθαρση σας μπορεί να σας βοηθήσει να ασχοληθεί με αυτά.

 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση). Μια πτώση στην πίεση του αίματος είναι μια κοινή παρενέργεια της αιμοκάθαρσης, ειδικά εάν έχετε διαβήτη. Χαμηλή πίεση του αίματος μπορεί να συνοδεύεται από δύσπνοια, κοιλιακές κράμπες, μυϊκές κράμπες, ναυτία ή εμετό.
 • Μυϊκές κράμπες. Αν και η αιτία δεν είναι σαφής, μυϊκές κράμπες κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης είναι κοινά. Μερικές φορές οι κράμπες μπορεί να διευκολυνθεί με την προσαρμογή της συνταγής αιμοκάθαρση. Ρύθμιση υγρών και της πρόσληψης νατρίου μεταξύ θεραπείες αιμοκάθαρσης μπορεί επίσης να βοηθήσει να αποτρέψει τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Κνησμός. Πολλοί άνθρωποι που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν φαγούρα στο δέρμα, η οποία είναι συχνά χειρότερα κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη διαδικασία.
 • Τα προβλήματα ύπνου. Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν συχνά προβλήματα στον ύπνο, μερικές φορές λόγω της διαλείμματα στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου (άπνοια ύπνου), ή λόγω του πόνου, άβολα ή σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
 • Αναιμίας. Έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα (αναιμία) είναι μια συχνή επιπλοκή της νεφρικής ανεπάρκειας και αιμοκάθαρσης. Η αποτυχία νεφρών μειώσει την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται ερυθροποιητίνη (uh-Rith-ζαρκάδι-POI-UH-κασσιτέρου), η οποία διεγείρει το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Περιορισμούς στη διατροφή, η κακή απορρόφηση του σιδήρου, συχνές εξετάσεις αίματος, ή την απομάκρυνση του σιδήρου και των βιταμινών από αιμοκάθαρση, επίσης, μπορεί να συμβάλει στην αναιμία.
 • Ασθένειες των οστών. Εάν κατεστραμμένα νεφρά σας δεν είναι πλέον σε θέση να επεξεργάζονται τη βιταμίνη D, η οποία σας βοηθά να απορροφήσει το ασβέστιο, τα οστά σας μπορεί να εξασθενήσουν. Επιπλέον, η υπερπαραγωγή της ορμόνης παραθυρεοειδούς - μια συχνή επιπλοκή της νεφρικής ανεπάρκειας - μπορεί να απελευθερώσει το ασβέστιο από τα οστά σας.
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Εάν καταναλώνετε πολύ αλάτι ή πίνουν πολύ υγρό, υψηλή πίεση του αίματος σας είναι πιθανό να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικά επεισόδια.
 • Υπερφόρτωση με υγρά. Δεδομένου ότι το ρευστό αφαιρείται από το σώμα σας κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, πίνοντας περισσότερα υγρά από ό, τι συνιστάται μεταξύ θεραπείες αιμοκάθαρσης μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες (πνευμονικό οίδημα).
 • Φλεγμονή της μεμβράνης που περιβάλλει την καρδιά (περικαρδίτιδα). Ανεπαρκής αιμοκάθαρση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή της μεμβράνης που περιβάλλει την καρδιά, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί το αίμα στο υπόλοιπο σώμα σας.
 • Τα υψηλά επίπεδα καλίου (υπερκαλιαιμία). Κάλιο είναι ένα ορυκτό που κανονικά απομακρύνεται από το σώμα μέσω των νεφρών. Εάν τρώτε περισσότερο κάλιο από τη συνιστώμενη, επίπεδα καλίου σας μπορεί να γίνει πολύ υψηλή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, πάρα πολύ κάλιο μπορεί να προκαλέσει την καρδιά σας να σταματήσει.
 • Πρόσβαση επιπλοκές ιστοσελίδα Δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές -. Όπως η μόλυνση, στένωση ή αερόστατο του τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων (ανεύρυσμα), ή απόφραξη - μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της αιμοκάθαρσης σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες της ομάδας αιμοκάθαρση σας για το πώς να ελέγξει για τις αλλαγές στην πρόσβασή σας που μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα.
 • Αμυλοείδωση. Κάθαρση σχετίζονται με αμυλοείδωση αναπτύσσεται όταν οι πρωτεΐνες στο αίμα εναποτίθεται στις αρθρώσεις και τους τένοντες, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και ρευστό στις αρθρώσεις. Η κατάσταση είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε αιμοκάθαρση για περισσότερα από πέντε χρόνια.
 • Η κατάθλιψη. Αλλαγές στη διάθεση είναι συχνές σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια. Εάν αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη ή το άγχος μετά την έναρξη της αιμοκάθαρσης, μιλήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας για αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Προετοιμασία για αιμοκάθαρση ξεκινά αρκετές εβδομάδες έως μήνες πριν από την πρώτη σας διαδικασία. Για να επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στο αίμα σας, ο χειρουργός θα δημιουργήσει μια αγγειακή προσπέλαση. Η πρόσβαση παρέχει ένα μηχανισμό για μια μικρή ποσότητα αίματος που πρέπει να αφαιρεθεί με ασφάλεια από την κυκλοφορία σας και στη συνέχεια θα σας επιστραφούν, προκειμένου για τη διαδικασία αιμοκάθαρσης στην εργασία. Η χειρουργική προσπέλαση χρειάζεται χρόνο για να επουλωθούν πριν ξεκινήσετε θεραπείες αιμοκάθαρσης.

Υπάρχουν τρεις τύποι των προσβάσεων:

 • Αρτηριοφλεβική (AV) συρίγγιο. Ένα χειρουργικά δημιουργούνται AV συρίγγιο είναι μια σύνδεση μεταξύ μιας αρτηρίας και μια φλέβα, συνήθως στο βραχίονα που χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά. Αυτό είναι το προτιμώμενο είδος της πρόσβασης, λόγω της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας.
 • AV μοσχεύματος. Εάν τα αιμοφόρα αγγεία σας είναι πάρα πολύ μικρές για να σχηματίσει ένα AV συρίγγιο, ο χειρουργός μπορεί να δημιουργήσει, αντί μιας διαδρομής μεταξύ μιας αρτηρίας και μίας φλέβας χρησιμοποιώντας ένα εύκαμπτο, συνθετικό σωλήνα που ονομάζεται μόσχευμα.
 • Κεντρικού φλεβικού καθετήρα. Εάν χρειάζεστε αιμοκάθαρση έκτακτης ανάγκης, ένα πλαστικό σωλήνα (καθετήρα) μπορεί να εισαχθεί σε μια μεγάλη φλέβα στο λαιμό σας ή κοντά στη βουβωνική χώρα σας. Ο καθετήρας είναι προσωρινή.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθεί μέριμνα της πρόσβασης σας για να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης και άλλων επιπλοκών. Ακολουθήστε τις οδηγίες του ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας σχετικά με τη φροντίδα για την πρόσβασή σας.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Μπορείτε να λάβετε αιμοκάθαρση σε ένα κέντρο αιμοκάθαρσης, στο σπίτι ή σε ένα νοσοκομείο. Η συχνότητα της θεραπείας ποικίλλει, ανάλογα με την περίπτωσή σας:

 • Στο κέντρο αιμοκάθαρσης. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα σε συνεδρίες των τριών έως πέντε ωρών το καθένα.
 • . Καθημερινή αιμοκάθαρση Αυτό συνεπάγεται πιο συχνή, αλλά μικρότερες συνεδρίες - συνήθως εκτελούνται στο σπίτι έξι ή επτά ημέρες την εβδομάδα για περίπου δύο με τρεις ώρες κάθε φορά.

Απλούστερη μηχανήματα αιμοκάθαρσης έχουν κάνει αιμοκάθαρση στο σπίτι λιγότερο επαχθής, τόσο με ειδική εκπαίδευση και κάποιον να σας βοηθήσει, μπορείτε να είστε σε θέση να κάνει αιμοκάθαρση στο σπίτι. Μπορείτε ακόμη και να είναι σε θέση να κάνει τη διαδικασία το βράδυ, ενώ κοιμάστε.

Υπάρχουν κέντρα αιμοκάθαρσης βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη και σε ορισμένες άλλες χώρες, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν σε πολλές περιοχές και εξακολουθούν να λαμβάνουν αιμοκάθαρση σας με το χρονοδιάγραμμα. Η ομάδα αιμοκάθαρση μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε διορισμούς σε άλλες περιοχές, ή μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο αιμοκάθαρσης στον προορισμό σας άμεσα. Σχέδιο μπροστά για να βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι διαθέσιμες και κατάλληλες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν.

Η διαδικασία
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα καθίσετε ή ξαπλώστε σε μια καρέκλα ενώ το αίμα σας ρέει μέσα από τη συσκευή διήθησης - ένα φίλτρο που λειτουργεί ως ένα τεχνητό νεφρό για να καθαρίσουν το αίμα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρόνο να παρακολουθήσετε τηλεόραση ή μια ταινία, να διαβάσετε, υπνάκο, ή ίσως να μιλάμε για «γείτονες» σας στο κέντρο. Εάν λάβετε αιμοκάθαρση βράδυ, μπορείτε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

 • Παρασκευή. Βάρος σας, την αρτηριακή πίεση, σφυγμό και η θερμοκρασία ελέγχονται. Το δέρμα που καλύπτει το site πρόσβασης - το σημείο όπου το αίμα αφήνει και στη συνέχεια εκ νέου εισέρχεται στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας - είναι καθαρό.
 • Ξεκινώντας. Κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, οι δύο βελόνες εισάγονται στο μπράτσο σας μέσω της πρόσβασης και μαγνητοσκοπημένο σε θέση να παραμείνουν ασφαλείς. Κάθε βελόνα συνδέεται με ένα εύκαμπτο πλαστικό σωλήνα που συνδέεται με μια συσκευή διάλυσης. Μέσα από έναν σωλήνα, η συσκευή διάλυσης φιλτράρει το αίμα σας μερικές ουγγιές σε έναν χρόνο, επιτρέποντας απόβλητα και επιπλέον υγρά για να περάσει από το αίμα σας σε ένα υγρό καθαρισμού που ονομάζεται διαλύτης. Το διηθημένο αίμα επιστρέφει στο σώμα σας μέσω του δεύτερου σωλήνα.
 • . Συμπτώματα Μπορεί να παρουσιάσετε ναυτία και κράμπες στην κοιλιά και το περίσσιο υγρό τραβιέται από το σώμα σας - ειδικά εάν έχετε μόνο αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα και όχι πιο συχνά. Αν είστε άβολα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, να ζητήσει από την ομάδα τη φροντίδα σας για την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών με μέτρα όπως τη ρύθμιση της ταχύτητας της αιμοκάθαρσης σας, τα φάρμακά σας ή τα υγρά αιμοκάθαρση σας.
 • Παρακολούθηση. Επειδή η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να κυμαίνονται ως πλεονάζον υγρό που προέρχονται από το σώμα σας, την αρτηριακή σας πίεση και ο καρδιακός ρυθμός θα πρέπει να ελέγχονται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια κάθε θεραπείας.
 • Τελειώνοντας. Οταν αιμοκάθαρση έχει ολοκληρωθεί, οι βελόνες αφαιρούνται από την πρόσβασή σας και ένα dressing ασκείται πίεση στην περιοχή για την πρόληψη της αιμορραγίας. Το βάρος σας θα μπορούν να καταγράφονται και πάλι. Στη συνέχεια, είστε ελεύθεροι να πάτε σχετικά με τις συνήθεις δραστηριότητές σας μέχρι την επόμενη συνεδρία σας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Αν είχατε ξαφνική (οξεία), νεφρική βλάβη, μπορεί να χρειαστεί αιμοκάθαρση μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τα νεφρά σας να ανακτήσει. Αν είχε μειωμένη νεφρική λειτουργία πριν από μια ξαφνική βλάβη στα νεφρά σας, είναι μειωμένες οι πιθανότητες πλήρους πίσω ανάκαμψης για την ανεξαρτησία από την αιμοκάθαρση.

Αν αιμοκάθαρση ξεκίνησε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και αργότερα είναι αποφασισμένος μπορεί να χρειαστεί αιμοκάθαρση για το υπόλοιπο της ζωής σας, η ομάδα αιμοκάθαρσης μπορεί να εξηγήσει τα άλλα είδη της αιμοκάθαρσης, ώστε να μπορείτε να μάθετε ποιες επιλογές μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας.

Αν και στο κέντρο, τρεις φορές την εβδομάδα αιμοκάθαρση είναι πιο συχνές, μερικές μελέτες δείχνουν ότι η αιμοκάθαρση στο σπίτι συνδέεται με:

 • Καλύτερη ποιότητα ζωής
 • Αυξημένη ευημερία
 • Μειωμένη συμπτώματα και λιγότερο κράμπες, πονοκεφάλους και δυσκολία στην αναπνοή
 • Βελτιωμένη όρεξη, συνήθειες ύπνου, το ενεργειακό επίπεδο και την ικανότητα συγκέντρωσης

Αιμοκάθαρση ομάδα φροντίδας σας παρακολουθεί τη θεραπεία σας για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε το σωστό ποσό της αιμοκάθαρσης για να αφαιρέσει αρκετά απόβλητα από το αίμα σας. Το βάρος σας και την αρτηριακή πίεση παρακολουθούνται πολύ στενά, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία σας. Περίπου μία φορά το μήνα, θα λάβουν αυτές τις εξετάσεις:

 • Οι εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση της ουρίας λόγος υποπολλαπλασιασμού (URR) και η ολική κάθαρση ουρίας (Kt / V) για να δείτε πόσο καλά αιμοκάθαρση σας την απομάκρυνση των απορριμμάτων από το σώμα σας
 • Αίμα αξιολόγησης χημείας και την εκτίμηση του αριθμού των αιμοσφαιρίων
 • Μετρήσεις της ροής του αίματος μέσω της πρόσβασης σας κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης

Η ομάδα περίθαλψης μπορεί να προσαρμόσει την ένταση αιμοκάθαρση σας και με βάση τη συχνότητα, εν μέρει, τα αποτελέσματα των δοκιμών.

Μεταξύ θεραπείες
Μεταξύ θεραπείες αιμοκάθαρσης, μπορείτε να συμβάλει στην επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων από την αιμοκάθαρση σας:

 • Τρώγοντας τα σωστά τρόφιμα. Σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα αιμοκάθαρση σας και τη γενική υγεία σας. Ενώ είστε που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά την πρόσληψη υγρών, πρωτεΐνες, νάτριο, κάλιο και φώσφορο. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με βάση το βάρος σας, προσωπικές προτιμήσεις, παραμένοντας της λειτουργίας των νεφρών και άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Λαμβάνοντας τα φάρμακά σας, όπως προβλέπεται. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες από την ομάδα φροντίδα της υγείας σας.
 • Επιτρέποντας την ομάδα σας για να σας βοηθήσει με τη συζήτηση τις ανησυχίες σας. Ιατρική ομάδα σας μπορεί να παρουσιάσει τις επιλογές σας και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Βλέπε επίσης