Τυφλοπόντικες

Ορισμός

Κρεατοελιές, γνωστή ιατρικά ως σπίλοι, είναι δέσμες χρώση των κυττάρων που εμφανίζονται συχνά ως μικρές, σκούρο καφέ κηλίδες. Ωστόσο, κρεατοελιές μπορεί να έρθει σε μια ποικιλία χρωμάτων και μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα σας.

Οι περισσότερες κρεατοελιές είναι αβλαβή, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, κρεατοελιές μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικά. Παρακολούθηση moles και άλλα χρώση τα μπαλώματα είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος, ιδιαίτερα κακοήθους μελανώματος. Δεν είναι όλα τα μελανώματα αναπτύσσονται από προϋπάρχουσες moles, ωστόσο. Μερικές κρεατοελιές μπορεί να αρχίσει ως μια νέα αύξηση στο δέρμα.

Συμπτώματα

Αν και το τυπικό mole είναι ένα καφετί σημείο, κρεατοελιές έρχονται σε μια ευρεία ποικιλία από χρώματα, σχήματα και μεγέθη:

 • Χρώμα. Είναι συχνά καφέ, αλλά κρεατοελιές μπορεί να είναι μαύρισμα, μαύρο, κόκκινο, μπλε, ροζ, ή σάρκα χρώματος.
 • Σχήμα. Μπορούν να διαφέρουν στο σχήμα από οβάλ σε γύρο.
 • Μέγεθος. Μπορούν να είναι τόσο μικρό όσο ένα κεφάλι καρφίτσας ή αρκετά μεγάλο για να καλύπτει ένα ολόκληρο σκέλος. Σε γενικές γραμμές, κρεατοελιές είναι λιγότερο από το 1/4 της ίντσας (περίπου 6 mm) μακράς - ή μικρότερο από τη διάμετρο ενός γόμα μολυβιού.

Κρεατοελιές μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων τριχωτό της κεφαλής, τις μασχάλες σας, κάτω από τα νύχια σας, καθώς και μεταξύ των δακτύλων χεριών και των ποδιών σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μεταξύ 10 και 40 κρεατοελιές, αν ο αριθμός που έχετε μπορεί να αλλάξει όλη τη ζωή. Νέα κρεατοελιές μπορεί να εμφανιστεί σε midadulthood, και μερικές κρεατοελιές μπορεί να εξαφανιστούν, όπως την ηλικία σας.

Ποικίλες επιφάνειες
Η επιφάνεια ενός mole μπορεί να είναι λεία ή τσαλακωμένο, επίπεδες ή ανέκυψαν. Μερικές φορές, ένας τυφλοπόντικας μπορεί να ξεκινήσει από επίπεδη και καφέ και αργότερα να γίνει ελαφρώς αυξημένα και ελαφρύτερο στο χρώμα. Κάποιοι μπορεί να αυξηθεί αρκετά ώστε να σχηματίζουν ένα μικρό μίσχο, η οποία τελικά μπορεί να φορέσει μακριά. Άλλοι μπορεί απλά να εξαφανιστούν.

Αν και οι περισσότερες κρεατοελιές εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, μπορούν να συνεχίσουν να εμφανιστεί μέχρι μέση ηλικία. Υπάρχουν επίσης ορισμένες φορές στη ζωή σας, όταν κρεατοελιές είναι πιο ικανό να αλλάξει?, Για παράδειγμα, είναι πιθανό να γίνει πιο σκούρα, μεγαλύτερα και πιο πολλά λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά την εφηβεία ή την εγκυμοσύνη.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν είστε άνω των 30 ετών και μια νέα mole εμφανίζεται, δείτε το γιατρό σας. Αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύει μια ιατρική ανησυχία:

 • Επώδυνος
 • Φαγούρα ή κάψιμο
 • Στάζει ή αιμορραγία
 • Ασυμμετρία, όταν το ήμισυ του μώλου φαίνεται διαφορετικός
 • Ξαφνικά διαφορετικά σε μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή το υψόμετρο, ειδικά αν μέρος ή το σύνολο του μώλου γίνεται μαύρο

Εάν ανησυχείτε για οποιαδήποτε mole, δείτε το γιατρό σας ή να ζητήσετε μια παραπομπή σε έναν δερματολόγο.

Αιτίες

Moles προκαλούνται όταν τα κύτταρα του δέρματος, που ονομάζονται μελανοκύτταρα, μεγαλώνουν σε συστάδες ή συστάδες με ιστό που τα περιβάλλει. Μελανοκυττάρων κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη, τη φυσική χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα σας το χρώμα του. Κανονικά, μελανοκύτταρα είναι κατανεμημένες ομοιόμορφα σε όλο το δέρμα σας.

Τυφλοπόντικες. Μεγάλες κρεατοελιές παρουσιάσει κατά τη γέννηση.
Τυφλοπόντικες. Μεγάλες κρεατοελιές παρουσιάσει κατά τη γέννηση.

Οι περισσότερες κρεατοελιές είναι αβλαβή και δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν ασυνήθιστη εμφάνιση κρεατοελιές, που ονομάζεται δυσπλαστικών σπίλων, η οποία είναι πιο πιθανό να μετατρέψει καρκινικές από ό, τι είναι κοινές κρεατοελιές.

Επιπλοκές

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν μερικά κοινά κρεατοελιές, αλλά ορισμένοι τύποι κρεατοελιές έχουν υψηλότερο του μέσου όρου κίνδυνο να γίνουν καρκινικά και εξελίσσεται σε κακόηθες μελάνωμα.

Μελάνωμα
Κρεατοελιές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνει καρκινικό περιλαμβάνουν:

 • Μεγάλες κρεατοελιές παρουσιάσει κατά τη γέννηση. Οι μεγάλες ελιές που είναι παρόντα κατά τη γέννηση ονομάζεται συγγενής σπίλοι. Οι κρεατοελιές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κακοήθους μελανώματος, μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.
 • Άτυπα κρεατοελιές (δυσπλαστικών σπίλων) τυφλοπόντικες που είναι μεγαλύτερο από το 1/4 της ίντσας (περίπου 6 mm) -. Ή μεγαλύτερη από τη διάμετρο του μια γόμα μολυβιού - και ακανόνιστο σχήμα είναι γνωστό ως άτυπα (dysplastic) σπίλοι. Οι τυφλοπόντικες τείνουν να είναι κληρονομική. Είναι συχνά περιγράφεται ως μοιάζοντας με τηγανητά αυγά, επειδή έχουν συνήθως σκούρο καφέ κέντρα και ελαφρύτερο, άνιση σύνορα. Αν έχετε δυσπλαστικών σπίλων, θα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος.
 • Πολλές moles Εάν έχετε πολλές κρεατοελιές - 20. Ή περισσότερο - είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν έχετε μια μοριακή που σας αφορά, τον οικογενειακό γιατρό σας μπορεί συνήθως να σας αφήσει να ξέρω αν αυτό είναι φυσιολογικό ή χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει στη συνέχεια σε ένα γιατρό που ειδικεύεται στις διαταραχές του δέρματος (δερματολόγος), για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Είναι μια καλή ιδέα να φτάσει για το ραντεβού σας καλά προετοιμασμένη. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Γράψτε κάτω τις αλλαγές έχετε παρατηρήσει ή οποιαδήποτε νέα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Συμπεριλάβετε που μπορεί να φαίνεται άσχετα για το λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα, που παίρνετε.
 • Αν είχατε ένα μελάνωμα ή ένα άτυπο mole αφαιρείται κατά το παρελθόν, σημειώστε τη θέση της βλάβης, αλλά και την ημερομηνία εξόδου. Εάν έχετε την έκθεση της βιοψίας, το φέρετε μαζί σας στο ραντεβού.
 • Μην φοράτε μακιγιάζ ή αδιαφανές βερνίκι νυχιών στο ραντεβού σας. Τα προϊόντα αυτά καθιστούν δύσκολο για το γιατρό σας για να εκτελέσει μια προσεκτική εξέταση του δέρματος.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Για κρεατοελιές, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Πιστεύετε ότι αυτό το mole μπορεί να είναι καρκινικά;
 • Πώς μπορώ να μάθω αν ένα mole πρέπει να εξεταστεί;
 • Μπορώ να αποτρέψει περισσότερες κρεατοελιές από την ανάπτυξη;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Άτυπα κρεατοελιές (δυσπλαστικών σπίλων).
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Άτυπα κρεατοελιές (δυσπλαστικών σπίλων).

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Όταν δεν θα παρατηρήσετε πρώτα αυτό το mole;
 • Είχατε πάντα, ή είναι καινούργιο;
 • Έχετε παρατηρήσει οποιεσδήποτε αλλαγές σε αυτό το mole, όπως το χρώμα ή το σχήμα αλλάζει;
 • Είχατε άλλες κρεατοελιές αφαιρεθεί χειρουργικά στο παρελθόν; Αν ναι, ήταν αυτοί βρέθηκαν να είναι άτυπη ή κακοήθεις;
 • Έχετε οικογενειακό ιστορικό άτυπους σπίλους ή μελάνωμα;

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να εντοπίσει κρεατοελιές από την οπτική επιθεώρηση του δέρματός σας.

Μελάνωμα
Επειδή το μελάνωμα αναπτύσσεται συνήθως στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί συχνά να ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους:

 • Εξέταση του δέρματος. Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μια εξέταση του δέρματος ένα κανονικό μέρος της προληπτικής ιατρικής σας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα πρόγραμμα που είναι κατάλληλο για εσάς. Ο γιατρός σας θα εξετάσει το δέρμα σας από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα, όπως τριχωτό της κεφαλής σας, τις παλάμες σας, τα πέλματα των ποδιών σας και το δέρμα ανάμεσα στους γλουτούς σας.
 • Βιοψία. Εάν ο ιατρός σας υποπτεύεται ότι ένας τυφλοπόντικας μπορεί να είναι καρκίνος, αυτός ή αυτή μπορεί να λάβει ένα δείγμα του ιστού (βιοψία) και να υποβάλει την βιοψία για μικροσκοπική εξέταση.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Θεραπεία των περισσότερων moles συνήθως δεν είναι απαραίτητη. Εάν ο γιατρός σας αποφασίσει ότι mole σας είναι ύποπτες για οποιονδήποτε λόγο, αυτός ή αυτή θα πάρει ένα δείγμα ιστού του μώλου ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι καρκινικά.

Αφαίρεσης Mole
Εάν ο γιατρός σας βρίσκει ένα mole είναι καρκινικά, ολόκληρο το mole και ένα περιθώριο φυσιολογικού ιστού γύρω από αυτό πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά. Οι διαδικασίες αυτές συνήθως εκτελούνται στο γραφείο του γιατρού ή το δερματολόγο σας και να πάρετε μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα.

 • Χειρουργική εκτομή. Σε αυτή τη μέθοδο, ο γιατρός σας κόβει το mole και μια ευρύτερη περιθώριο υγιές δέρμα με νυστέρι ή μία αιχμηρή συσκευή γροθιά. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται για να κλείσει το δέρμα.
 • Χειρουργικά ξύρισμα. Σε αυτή τη μέθοδο, ο γιατρός σας μουδιάζει την περιοχή γύρω από μια μοριακή και στη συνέχεια χρησιμοποιεί μια μικρή λεπίδα να κόψει γύρω και κάτω από το μόλο. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται συχνά για μικρότερες moles και δεν απαιτεί ράμματα.

Εάν ένας τυφλοπόντικας που είναι ήδη αφαιρεθεί μεγαλώνει πίσω, δείτε το γιατρό σας αμέσως. Εάν έχετε ένα mole σε μια γενειάδα, μπορεί να θέλετε να έχουν αφαιρεθεί από το γιατρό σας, διότι το ξύρισμα πάνω επανειλημμένα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Μπορείτε επίσης να θελήσετε να έχουν κρεατοελιές αφαιρεθεί από άλλα μέρη του σώματός σας που είναι ευάλωτοι σε τραυματισμούς και την τριβή.

Αισθητική φροντίδα
Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να βοηθήσει κρύβουν κρεατοελιές αν είστε αυτο-συνείδηση:

 • Μακιγιάζ. Εάν έχετε μια μοριακή που είναι ελκυστική, μπορείτε να επιλέξετε να το καλύψει με μακιγιάζ σχεδιαστεί για να κρύψει ατέλειες και κρεατοελιές.
 • Αποτρίχωση. Εάν έχετε μια τρίχα αυξάνεται από ένα mole, μπορεί να είναι δυνατό να το κλιπ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Δερματολόγοι, επίσης, μπορεί να αφαιρέσει μόνιμα τα μαλλιά και το mole.

Κάθε φορά που κοπεί ή να ερεθίσει ένα mole, κρατήστε την περιοχή καθαρή. Δείτε το γιατρό σας εάν το mole δεν επουλώνονται.

Πρόληψη

Παρακολουθήστε για αλλαγές
Ο καλύτερος τρόπος για να πιάσει τα πιθανά προβλήματα σε πρώιμο στάδιο είναι να εξοικειωθείτε με τη θέση και το σχήμα των σπίλων σας. Εξετάστε το δέρμα σας προσεκτικά σε τακτική βάση - ιδανικά μία φορά το μήνα, ειδικά εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό μελανώματος - για την έγκαιρη ανίχνευση μεταβολών του δέρματος που μπορεί να σημάνει το μελάνωμα.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τις περιοχές που δεν εκτίθενται στον ήλιο, όπως τριχωτού της κεφαλής, τις μασχάλες, τα πόδια (τα πέλματα, τα νύχια και ανάμεσα στα δάχτυλα), τις παλάμες και τα νύχια, περιοχή των γεννητικών οργάνων και, αν είστε γυναίκα, το δέρμα κάτω από το στήθος σας. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ένα φορητό καθρέφτη, μαζί με έναν καθρέφτη τοίχο για να σαρώσει το σκληρό-to-βλέπε θέσεις, όπως η πλάτη σας. Οι άνθρωποι με dysplastic σπίλοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος και μπορεί να θέλετε να εξετάσει ένας δερματολόγος ελέγχει τους τυφλοπόντικες σε τακτική βάση.

Για την ανίχνευση μελανώματος ή άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος, χρησιμοποιήστε αυτό το A στο δέρμα E οδηγό αυτοεξέταση:

 • Ένα είναι για ασύμμετρο σχήμα. Δείτε για κρεατοελιές με ακανόνιστα σχήματα, όπως δύο πολύ διαφορετικά εμφάνιση μισά.
 • Β είναι για παράνομη διέλευση Ψάξτε για κρεατοελιές με ακανόνιστη, οδοντωτή ή scalloped σύνορα -. Τα χαρακτηριστικά των μελανωμάτων.
 • C είναι ότι οι αλλαγές στο χρώμα. Ψάξτε για αυξήσεις που έχουν πολλά χρώματα ή άνιση κατανομή του χρώματος.
 • D είναι για τη διάμετρο. Αναζητήστε αυξήσεις που είναι μεγαλύτερα από περίπου 1/4 ίντσας (6 mm).
 • Ε είναι για την εξέλιξη. Ψάξτε για αλλαγές πάροδο του χρόνου, όπως ένα μόλο που μεγαλώνει σε μέγεθος ή που αλλάζει χρώμα ή το σχήμα. Κρεατοελιές μπορεί επίσης να εξελιχθεί για την ανάπτυξη νέων σημείων και συμπτωμάτων, όπως είναι οι νέες φαγούρα ή αιμορραγία.

Πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
Εκτός από περιοδικό έλεγχο κρεατοελιές σας, μπορείτε να πάρετε μέτρα για να προστατεύσει τον εαυτό σας από τις καρκινικές αλλαγές:

 • Αποφύγετε τις ώρες αιχμής ήλιο. Είναι καλύτερο να αποφευχθεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αλλά αν πρέπει να είναι σε εξωτερικούς χώρους, προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τον ήλιο από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., όταν οι υπεριώδεις (UV) ακτίνες είναι πιο έντονες.
 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό. Τριάντα λεπτά πριν βγείτε έξω, να εφαρμόσει αντηλιακό με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 15. Εφαρμόστε εκ νέου κάθε δύο ώρες, ειδικά αν είστε κολύμπι ή να συμμετέχουν σε έντονες δραστηριότητες. Και να έχετε κατά νου ότι το αντηλιακό είναι ένα μόνο μέρος του συνολικού προγράμματος ηλιακής προστασίας.
 • Cover up. Broad μεγάλα καπέλα, μακριά μανίκια και άλλα προστατευτικά ρούχα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις βλαβερές ακτίνες UV. Ίσως επίσης να θέλετε να εξετάσει το ενδεχόμενο ρούχα που είναι φτιαγμένα με ύφασμα με ειδική επεξεργασία για να εμποδίσει την υπεριώδη ακτινοβολία.