Trichotillomania (μαλλιά-τράβηγμα διαταραχή)

Ορισμός

Trichotillomania (Trik-o-til-o-MAY-ne-UH) είναι μια ακατανίκητη επιθυμία να τραβήξει τα μαλλιά από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή άλλες περιοχές του σώματός σας. Τραβώντας τα μαλλιά από το τριχωτό της κεφαλής αφήνει συχνά αποσπασματικά φαλακρά σημεία, τα οποία οι άνθρωποι με trichotillomania μπορεί να πάει στα μεγάλα μήκη για να αποκρύψουν.

Για μερικούς ανθρώπους, trichotillomania μπορεί να είναι ήπια και γενικά διαχειρίσιμο. Για άλλους, η επιθυμία να τραβάτε τα μαλλιά είναι συντριπτική και μπορεί να συνοδεύεται από σημαντική δυσφορία. Ορισμένες επιλογές θεραπείας έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να μειώσουν τα μαλλιά τους, τράβηγμα ή να σταματήσει εντελώς.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της trichotillomania συχνά περιλαμβάνουν:

 • Επανειλημμένα τραβώντας τα μαλλιά σας έξω, συνήθως από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες σας, αλλά μπορεί να είναι από άλλες περιοχές του σώματος, καθώς και
 • Μια έντονη επιθυμία για να τραβήξει τα μαλλιά, που ακολουθείται από αισθήματα ανακούφισης μετά η τρίχα τραβιέται
 • Κατά τόπους απογυμνωμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής ή σε άλλες περιοχές του σώματός σας
 • Αραιή ή λείπουν βλεφαρίδων και φρυδιών
 • Μάσημα ή φαγητό-τράβηξε τα μαλλιά
 • Παίζοντας με τράβηξε-τα μαλλιά
 • Το τρίψιμο τράβηξε-τα μαλλιά στα χείλια ή το πρόσωπό σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι με trichotillomania τραβήξτε τα μαλλιά σε ιδιωτικές και γενικά προσπαθούν να κρύψουν τη διαταραχή από τους άλλους.

Για μερικούς ανθρώπους, το τράβηγμα τρίχας είναι σκόπιμη και εστιασμένη. Θα είστε ενήμεροι ότι είναι τραβώντας τα μαλλιά τους έξω και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και περίτεχνα τελετουργικά για να κάνει έτσι. Άλλοι άνθρωποι τραβούν τα μαλλιά τους ασυνείδητα. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί επίσης να κάνει και τα δύο, ανάλογα με την κατάσταση και τη διάθεση. Για παράδειγμα, επικεντρώθηκε τράβηγμα μαλλιών μπορεί να συμβεί όταν είστε απογοητευμένοι με το αυτοκίνητο. Ή μπορείτε να τραβάτε τα μαλλιά ασυνείδητα όταν είστε βαριεστημένοι. Ορισμένες θέσεις ή τελετουργίες μπορεί να προκαλέσει τράβηγμα των μαλλιών, όπως ακουμπά το κεφάλι σας στο χέρι σας ή το βούρτσισμα των μαλλιών σας.

Αιτίες

Η αιτία της trichotillomania είναι ασαφής. Αλλά όπως και πολλές πολύπλοκες διαταραχές, τριχοτιλλομανία προκύπτει πιθανώς από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Επίσης, ανωμαλίες σε φυσική σεροτονίνης στον εγκέφαλο χημικές ουσίες και η ντοπαμίνη μπορεί να παίζει ένα ρόλο στην τριχοτιλλομανία.

Παράγοντες κινδύνου

Αυτοί οι παράγοντες τείνουν να συνδέονται με την τριχοτιλλομανία:

 • Οικογενειακό ιστορικό. Ευαισθησία σε trichotillomania μπορεί να είναι κληρονομική.
 • . Ηλικία Trichotillomania συνήθως αναπτύσσεται κατά την εφηβεία - συνήθως μεταξύ των ηλικιών 11 και 13 - και συχνά είναι μια δια βίου πρόβλημα. Παιδιά μικρότερα των 5 ετών και μπορεί να είναι επιρρεπής σε τράβηγμα των μαλλιών, αλλά αυτό είναι συνήθως ήπια και πηγαίνει μακριά από μόνη της χωρίς θεραπεία.
 • Sex. Παρά το γεγονός ότι πολύ περισσότερες γυναίκες από άνδρες που έλαβαν θεραπεία για trichotillomania, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι ​​γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή. Στην πρώιμη παιδική ηλικία, τα αγόρια και τα κορίτσια φαίνεται να επηρεάζονται εξίσου.
 • Αρνητικά συναισθήματα. Για πολλούς ανθρώπους με trichotillomania, τράβηγμα μαλλιών είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση των αρνητικών ή δυσάρεστα συναισθήματα, όπως το στρες, το άγχος, την ένταση, τη μοναξιά, κούραση ή απογοήτευση.
 • Η θετική ενίσχυση. Άτομα με trichotillomania συχνά διαπιστώνουν ότι τραβώντας τα μαλλιά αισθάνεται ικανοποίηση και παρέχει ένα μέτρο ανακούφισης. Ως εκ τούτου, συνεχίζουν να τραβούν τα μαλλιά τους για να διατηρήσουν αυτά τα θετικά συναισθήματα.
 • Άλλες διαταραχές. Οι άνθρωποι που έχουν trichotillomania μπορεί επίσης να έχουν άλλες διαταραχές, όπως κατάθλιψη, άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή διατροφικές διαταραχές. Το δάγκωμα των νυχιών και του δέρματος picking έχουν επίσης συσχετιστεί με trichotillomania.

Επιπλοκές

Trichotillomania (μαλλιά-τράβηγμα διαταραχή). Η θετική ενίσχυση.
Trichotillomania (μαλλιά-τράβηγμα διαταραχή). Η θετική ενίσχυση.

Αν και μπορεί να μην φαίνονται ιδιαίτερα σοβαρές, trichotillomania μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη ζωή σας. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Συναισθηματική αγωνία. Πολλοί άνθρωποι με αίσθημα ντροπής τριχοτιλλομανίας έκθεση, την ταπείνωση και την αμηχανία και την εμπειρία χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και το άγχος, λόγω της κατάστασής τους.
 • Κοινωνικά προβλήματα. Αμηχανία λόγω της απώλειας μαλλιών μπορεί να σας οδηγήσει να αποφύγετε το κολύμπι, κουρέματα και θυελλώδεις καιρικές συνθήκες. Οι άνθρωποι με trichotillomania μπορούν να φορούν περούκες, το στυλ των μαλλιών τους, να αποκρύψουν φαλακρά μπαλώματα ή να φορούν ψεύτικες βλεφαρίδες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αποφευχθεί η οικειότητα για το φόβο ότι η κατάστασή τους θα ανακαλυφθεί.
 • Δερματικές βλάβες. Σταθερή τράβηγμα μαλλιών μπορεί να προκαλέσει εκδορές και άλλες ζημιές, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής σας ή τη συγκεκριμένη περιοχή είστε τραβώντας τα μαλλιά από το.
 • Hairballs. Τρώτε τα μαλλιά σας μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη, μπερδεμένη hairball (trichobezoar) στην πεπτική οδό σας. Πάνω από ένα χρονικό διάστημα αρκετών ετών, η hairball μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, έμετος, εντερική απόφραξη, ακόμα και θάνατο.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αναζητώντας βοήθεια είναι το πρώτο βήμα στη θεραπεία trichotillomania. Στην αρχή μπορείτε να δείτε το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας ή έναν δερματολόγο. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει στη συνέχεια σε ένα φορέα παροχής ψυχικής υγείας.

Αυτές οι προτάσεις μπορεί να βοηθήσει να γίνει το ραντεβού σας ευκολότερη:

 • Καταγράψτε όλα τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, ακόμη και αν φαίνονται άσχετα με το τράβηγμα των μαλλιών. Trichotillomania μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Σημειώστε τους παράγοντες που προκαλούν τα μαλλιά σας το τράβηγμα, πώς έχετε προσπαθήσει να ασχοληθεί με το πρόβλημα, και τους παράγοντες που το κάνουν καλύτερα ή χειρότερα.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής και αν τα μαλλιά τραβώντας τρέχει στην οικογένειά σας.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα, που παίρνετε. Συμπεριλάβετε στη λίστα σας το συγκεκριμένο όνομα και τη δόση αυτών των φαρμάκων, και πόσο καιρό έχετε τη λήψη τους.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Καταγράψτε όλα τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Καταγράψτε όλα τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Δημιουργήστε μια λίστα με ερωτήσεις πριν από το ραντεβού σας, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας. Για παράδειγμα:

 • Τι θα μπορούσε να προκαλέσει μου να αναπτύξει αυτή τη διαταραχή;
 • Πώς μπορείτε να διαγνώσει αυτή την κατάσταση;
 • Είναι αυτό κάτι που θα πάει μακριά από μόνη της; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω τη δική μου για να βελτιώσει τα συμπτώματα μου;
 • Τι θεραπείες μου προτείνετε για τη διαταραχή αυτή;
 • Τι γίνεται αν δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θεραπεία;
 • Αν αποφασίσω να πάρουν τα φάρμακά τους, πόσο καιρό θα πάρει για τα συμπτώματα μου να βελτιώσω;
 • Ποιες είναι οι παρενέργειες των φαρμάκων που είστε συνιστώντας;
 • Πόση βελτίωση μπορώ να αναμένουμε ρεαλιστικά αν ακολουθήσουν το πρόγραμμα θεραπείας σας;
 • Τι θα συμβεί αν δεν βοηθάει;

Εκτός από τις έτοιμες ερωτήσεις σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας θα εκτελέσει μια διεξοδική αξιολόγηση για να καθορίσει εάν έχετε trichotillomania, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν εξέταση πόσο η απώλεια μαλλιών σας, έχοντας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο και την εξάλειψη άλλες πιθανές αιτίες της τριχόπτωσης τράβηγμα ή τα μαλλιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να λάβει μια βιοψία από τα μαλλιά ή το δέρμα σας για να προσπαθήσει να εντοπίσει το πρόβλημα.

Για να διαγνωστεί με trichotillomania, θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που διατυπώνονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM), που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία.

DSM κριτήρια για τη διάγνωση της τριχοτιλλομανία περιλαμβάνουν:

 • Επανειλημμένα τραβώντας τα μαλλιά σας, με αποτέλεσμα την αισθητή απώλεια μαλλιών
 • Η αυξανόμενη αίσθηση της έντασης πριν από το τράβηγμα, ή όταν προσπαθείτε να αντισταθεί το τράβηγμα
 • Αναψυχής ή ανακούφιση όταν το τράβηγμα
 • Η απώλεια των μαλλιών σας δεν αποδίδεται σε άλλη ιατρική ή δερματολογική πάθηση
 • Τραβώντας τα μαλλιά σας προκαλεί σημαντική δυσφορία

Υπάρχει κάποια συζήτηση μεταξύ ψυχικής υγείας - και τα άτομα με trichotillomania - γι 'αυτά τα κριτήρια, και μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Έρευνα για τη θεραπεία της trichotillomania είναι περιορισμένη. Οι τρέχουσες προσεγγίσεις επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

 • Ψυχοθεραπεία. Μια μορφή ψυχοθεραπείας που ονομάζεται συνήθεια κατάρτισης αναστροφή μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για trichotillomania. Αυτό το είδος της θεραπείας σας βοηθά να μάθετε πώς να αναγνωρίζουν καταστάσεις όπου είναι πιθανό να τραβήξει και πώς να αντικαταστήσει άλλες συμπεριφορές, αντί, όπως το σφίξιμο γροθιές σας για ένα χρονικό διάστημα να «παγώσει» την ανάγκη ή τον αναπροσανατολισμό το χέρι σας από τα μαλλιά σας για να σας αυτί. Μερικές φορές, τα στοιχεία των άλλων θεραπειών μπορούν να αναμιχθούν με την κατάρτιση αντιστροφή συνήθεια. Για παράδειγμα, ο φορέας παροχής φροντίδας σας μπορεί να χρησιμοποιήσει γνωστική θεραπεία για να σας βοηθήσει να αμφισβητήσει και να εξετάσει διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις που μπορεί να έχουν σε σχέση με το τράβηγμα των μαλλιών. Μια άλλη θεραπεία με τη θεραπεία, την αποδοχή και τη δέσμευση (ACT), βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν να δέχονται τους μαλλιά-τράβηγμα προτρέπει ενώ την ίδια ώρα διδασκαλίας τους πώς να μην ενεργούν για παρορμήσεις τους.
 • Φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ότι παίρνετε ένα αντικαταθλιπτικό, όπως η χλωριμιπραμίνη (Anafranil).

Εναλλακτική ιατρική

Μερικές συμπληρωματικές θεραπείες στην ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν trichotillomania περιλαμβάνουν:

 • Ύπνωση. Ύπνωση μπορεί να είναι μια επιτυχημένη θεραπεία για trichotillomania.
 • Οι τεχνικές χαλάρωσης. Μάθηση τεχνικές χαλάρωσης, όπως η προοδευτική χαλάρωση των μυών, μπορεί να βοηθήσει εκτρέψει την επιθυμία να τραβάτε τα μαλλιά.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Πολλοί άνθρωποι με την έκθεση trichotillomania αισθάνονται μόνοι στην εμπειρία τους από το τράβηγμα τρίχας. Μπορεί να βοηθήσει να ενταχθούν σε μια ομάδα υποστήριξης για τα άτομα με trichotillomania, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί άλλους με παρόμοιες εμπειρίες και που μπορεί να σχετίζονται με τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για μια σύσταση ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Trichotillomania Learning Center για να βρείτε μια ομάδα υποστήριξης.

Οικογένεια και φίλοι των ανθρώπων με trichotillomania μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη θεραπεία με την ομάδα.