Σπασμένη κλείδα

Ορισμός

Μια σπασμένη κλείδα είναι μια κοινή ζημία, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους νέους ενήλικες. Κλείδα σας συνδέει το ανώτερο τμήμα του στέρνου σας για να ωμοπλάτη σας. Κοινές αιτίες της σπασμένη κλείδα περιλαμβάνουν πτώσεις, αθλητικές κακώσεις και τραύματα από τροχαία ατυχήματα. Τα βρέφη μπορούν να βιώσουν μερικές φορές μια σπασμένη κλείδα κατά τη διάρκεια της γέννας.

Αν νομίζετε ότι εσείς ή το παιδί σας έχει μια σπασμένη κλείδα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Τα περισσότερα σπασμένα κλείδες επουλώνονται καλά με πάγο, αναλγητικά, μια σφεντόνα, φυσική θεραπεία και το χρόνο. Αλλά μια περίπλοκη σπασμένη κλείδα μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση για να επαναπροσδιορίσουμε το σπασμένο οστό και να εμφυτεύσει πλάκες, βίδες ή ράβδους μέσα στο οστό για να διατηρήσει τη σωστή ευθυγράμμιση κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα μιας σπασμένη κλείδα περιλαμβάνουν:

 • Ο πόνος που αυξάνεται με την κίνηση του ώμου
 • Πρήξιμο
 • Τρυφερότητα
 • Μώλωπες
 • Μια διόγκωση ή κοντά στον ώμο σας
 • Ένα λείανση ή ήχο τριξίματος όταν προσπαθείτε να μετακινήσετε τον ώμο σας
 • Δυσκαμψία ή αδυναμία να μετακινήσετε τον ώμο σας

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα σημεία ή συμπτώματα μιας σπασμένη κλείδα, ή αν έχετε αρκετό πόνο στον ώμο σας ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κανονικά, δείτε έναν γιατρό αμέσως. Κάντε το ίδιο για το παιδί σας. Καθυστερήσεις στη διάγνωση και θεραπεία ενός σπασμένη κλείδα μπορεί να οδηγήσει σε κακή επούλωση.

Αιτίες

Κοινές αιτίες της σπασμένη κλείδα περιλαμβάνουν:

 • Falls. Πέφτοντας πάνω στον ώμο σας ή σε τεντωμένο το χέρι σας μπορεί να οδηγήσει σε μια σπασμένη κλείδα.
 • Αθλητικές κακώσεις. Ένα άμεσο πλήγμα στον ώμο σας από έναν τραυματισμό στο γήπεδο, παγοδρόμιο ή το δικαστήριο μπορεί να προκαλέσει μια σπασμένη κλείδα.
 • Τραύμα του οχήματος. Μία σπασμένη κλείδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και ποδηλάτων.
 • Τραυματισμό γέννηση. Σε νεογνά, μια σπασμένη κλείδα μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Παράγοντες κινδύνου

Κλείδα σας δεν σκληραίνουν πλήρως μέχρι περίπου την ηλικία των 20 ετών. Αυτό θέτει τα παιδιά και οι έφηβοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σπασμένη κλείδα. Ο κίνδυνος μειώνεται μετά την ηλικία των 20, αλλά στη συνέχεια ανεβαίνει και πάλι σε ηλικιωμένα άτομα, όπως την αντοχή των οστών μειώνεται με την ηλικία.

Επιπλοκές

Τα περισσότερα σπασμένα κλείδες επουλωθούν χωρίς δυσκολία. Αλλά οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Νεύρων ή αίμα τραυματισμός του αγγείου. Τις οδοντωτές άκρες ενός σπασμένη κλείδα μπορεί να τραυματίσει κοντινά νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε μούδιασμα ή ψυχρότητα στο μπράτσο ή το χέρι σας.
 • Κακή ή καθυστερημένη επούλωση. Ένας σοβαρά σπασμένη κλείδα δεν μπορούν να επουλωθούν γρήγορα ή εντελώς. Κακή ένωση των οστών κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να προκαλέσει το οστό να είναι μικρότερη από ό, τι ήταν πριν από το διάλειμμα.
 • Μια κατ 'αποκοπήν στο μυελό των οστών. Ως μέρος της διαδικασίας επούλωσης, ο τόπος όπου το οστό πλέκει μαζί σχηματίζει μια οστεώδη εφάπαξ. Αυτή η κατ 'αποκοπή είναι εύκολο να δει κανείς γιατί είναι τόσο κοντά στο δέρμα. Αν και συνήθως εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, μερικά κομμάτια είναι μόνιμες.
 • Bone λοίμωξη. Εάν οποιοδήποτε μέρος των σπασμένων οστών προεξέχει σας μέσω του δέρματος σας, μπορεί να εκτεθεί σε μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη. Άμεση θεραπεία αυτού του τύπου κατάγματος είναι κρίσιμη.
 • Οστεοαρθρίτιδα. Εάν το κάταγμα αφορά τις αρθρώσεις που συνδέουν την κλείδα σας για να ωμοπλάτη σας ή το στέρνο σας, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τελικά την ανάπτυξη αρθρίτιδας σε αυτήν την ένωση.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του διαλείμματος, τον οικογενειακό σας γιατρό ή ο γιατρός δωμάτιο έκτακτης ανάγκης μπορεί να συστήσει ότι εσείς ή το παιδί σας πρέπει να εξεταστεί από ορθοπεδικό χειρουργό.

Τι μπορείτε να κάνετε
Μπορεί να είναι χρήσιμο να γράψετε μια λίστα που περιλαμβάνει:

 • Λεπτομερείς περιγραφές των συμπτωμάτων σας και το γεγονός που προκάλεσε τη ζημία
 • Πληροφορίες για το παρελθόν ιατρικά προβλήματα
 • Όλα σας τα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής
 • Οι ερωτήσεις που θέλετε να ζητήσει από τον γιατρό

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει πιθανότατα κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Πώς ακριβώς έκανε η ζημία συμβεί;
 • Έχετε δοκιμάσει ποτέ οποιαδήποτε άλλα σπασμένα κόκκαλα;
 • Έχετε διαγνωστεί με εξασθένηση των οστών;

Εξετάσεις και διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα επιθεωρήσει την πληγείσα περιοχή για την ευαισθησία, οίδημα, παραμόρφωση ή μια ανοικτή πληγή. Οι ακτίνες Χ που λαμβάνονται προκειμένου να προσδιοριστεί η έκταση ενός σπασμένη κλείδα, να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία του και να καθορίσει εάν υπάρχει βλάβη στις αρθρώσεις. Μερικές φορές, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει μια αξονική τομογραφία (CT) για να λάβει περισσότερες, λεπτομερείς εικόνες.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ο περιορισμός της κίνησης του κάθε σπασμένο οστό είναι κρίσιμης σημασίας για την επούλωση. Για να ακινητοποιήσει μια σπασμένη κλείδα, θα χρειαστεί πιθανότατα να φορέσει μια σφεντόνα χέρι.

Το μήκος του χρόνου ακινητοποίησης απαιτείται εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Ένωση του οστού διαρκεί συνήθως τρεις έως έξι εβδομάδες για τα παιδιά και έξι έως 12 εβδομάδες για τους ενήλικες. Εάν ένα μωρό έχει υποστεί μια σπασμένη κλείδα κατά τη διάρκεια του τοκετού, η επούλωση συνήθως συμβαίνει χωρίς ειδική θεραπεία. Έλεγχο του πόνου και προσεκτικό χειρισμό του μωρού είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται.

Φάρμακα
Για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα over-the-counter παυσίπονο. Αν έχετε έντονο πόνο, μπορεί να χρειαστείτε μια συνταγή φάρμακο που περιέχει ένα ναρκωτικό για λίγες μέρες.

Θεραπεία
Αποκατάσταση αρχίζει σύντομα μετά την αρχική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να αρχίσει κάποια κίνηση για την ελαχιστοποίηση δυσκαμψία στον ώμο σας, ενώ είστε φορώντας ακόμα σφεντόνα σας. Μετά την σφεντόνα σας αφαιρεθεί, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επιπλέον ασκήσεις αποκατάστασης ή φυσική θεραπεία για την αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης, της άρθρωσης και την ευελιξία.

Χειρουργική
Χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτείται για κάταγμα κλείδας, αν το οστό έχει σπάσει μέσω του δέρματός σας, αν είναι σοβαρά από τη θέση ή αν το οστό έχει σπάσει σε πολλά κομμάτια. Broken χειρουργική επέμβαση στην κλείδα συνήθως περιλαμβάνει την τοποθέτηση συσκευών στερέωσης - πλάκες, βίδες ή ράβδοι - να διατηρηθεί η καλή κατάσταση των οστών σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Χειρουργικές επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν μόλυνση και η έλλειψη της επούλωσης των οστών.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Σπασμένη κλείδα. Νεύρων ή αίμα τραυματισμός του αγγείου.
Σπασμένη κλείδα. Νεύρων ή αίμα τραυματισμός του αγγείου.

Η εφαρμογή πάγου στην πληγείσα περιοχή κατά τα πρώτα δύο έως τρεις ημέρες μετά από μια διακοπή κλείδα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου και του οιδήματος.