Σκληρυντικού λειχήνα

Ορισμός

Σκληρυντικού λειχήνα (LIE-kun skluh-ROW-sus) είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση που δημιουργεί αποσπασματική, λευκό δέρμα που είναι λεπτότερο από το κανονικό. Σκληρυντικού λειχήνα μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, αλλά τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει το δέρμα του αιδοίου, ακροποσθία του πέους ή το δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

Ο καθένας μπορεί να πάρει σκληρυντικού λειχήνα, αλλά μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Αφεθεί χωρίς θεραπεία, σκληρυντικού λειχήνα μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές.

Μπορεί να μη χρειαστεί θεραπεία, επειδή μερικές φορές σκληρυντικού λειχήνα βελτιώνει από μόνη της. Αν χρειάζονται θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει επιλογές για να επιστρέψει μια πιο φυσιολογική εμφάνιση στο δέρμα σας και να μειώσει την τάση για ουλές.

Συμπτώματα

Σκληρυντικού λειχήνα μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας. Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Όταν αυτά συμβαίνουν, λειχήνες συμπτώματα sclerosus μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Φαγούρα (κνησμό), η οποία μπορεί να είναι σοβαρή
 • Δυσφορία, η οποία είναι γενικά μεγαλύτερη αν σκληρυντικού λειχήνα εμφανίζεται πάνω ή γύρω από γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού περιοχές σας
 • Ομαλή λευκές κηλίδες στο δέρμα σας που μπορεί να εξελιχθούν σε κηλίδες, ρυτίδες μπαλώματα
 • Εύκολη μώλωπες ή δακρύρροια
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αιμορραγία, φουσκάλες ή ulcerated βλάβες
 • Επώδυνη συνουσία

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε σημεία και συμπτώματα κοινά σε σκληρυντικού λειχήνα. Αποτελεσματικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν στη διαχείριση δυσφορία σας και την πρόληψη των επιπλοκών.

Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με σκληρυντικού λειχήνα, δείτε το γιατρό σας κάθε έξι έως 12 μήνες για να ελεγχθεί για τυχόν αλλαγές στο δέρμα ή τις παρενέργειες της θεραπείας.

Αιτίες

Η ακριβής αιτία του σκληρυντικού λειχήνα δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη των ορμονών του φύλου στο προσβεβλημένο δέρμα ή σε μια υπερδραστήρια ανοσοποιητικό σύστημα. Προηγούμενη βλάβες του δέρματος σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο δέρμα σας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα του σκληρυντικού λειχήνα σε αυτή τη θέση.

Αν και σκληρυντικού λειχήνα μπορεί να περιλαμβάνει το δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα σας, δεν είναι μεταδοτική και δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Σκληρυντικού λειχήνα εμφανίζεται πιο συχνά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά συμβαίνει επίσης σε άνδρες και παιδιά. Στις γυναίκες, σκληρυντικού λειχήνα συνήθως περιλαμβάνει το αιδοίο. Σε αγόρια και άνδρες, περιτομή άνδρες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, επειδή η κατάσταση επηρεάζει γενικά την ακροποσθία. Στα παιδιά, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να βελτιώσει κατά την εφηβεία.

Επιπλοκές

Επίμονη σκληρυντικού λειχήνα σε μία θέση μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αν και αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί οριστικά. Για το λόγο αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε εξετάσεις παρακολούθησης κάθε έξι έως 12 μήνες.

Σοβαρή λειχήνες κατά πλάκας μπορούν να κάνουν σεξ είναι εξαιρετικά οδυνηρή για τις γυναίκες, επειδή φαγούρα και ουλές μπορεί να περιορίσει το άνοιγμα του κόλπου. Επιπλέον, φουσκάλες μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα στο σημείο που οποιαδήποτε πίεση στην περιοχή είναι αφόρητη.

Λειχήνες κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει σπάνια παρόμοιες επιπλοκές στην περιτομή των ανδρών, διότι προκαλεί σύσφιξη και λέπτυνση της ακροποσθίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της στύσης ή κατά την ούρηση.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν έχετε σημεία και συμπτώματα κοινά σε σκληρυντικού λειχήνα, να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Μετά από μια πρώτη εξέταση, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό στη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του δέρματος (δερματολόγος).

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε τα συμπτώματά σας και πόσο καιρό έχετε να είχε.
 • Γράψτε για τις βασικές ιατρικές πληροφορίες σας, όπως και άλλους όρους με τους οποίους έχετε διαγνωστεί και κάθε συνταγή ή over-the-counter φάρμακα που χρησιμοποιείτε, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και συμπληρωμάτων.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Δημιουργώντας τη λίστα των ερωτήσεων εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας.

Παρακάτω είναι μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας για τις πιθανές σκληρυντικού λειχήνα. Εάν οποιαδήποτε πρόσθετες ερωτήσεις συμβεί σε σας κατά την επίσκεψή σας, μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 • Τι νομίζετε ότι προκαλεί τα συμπτώματα μου;
 • Ποια προσέγγιση θεραπεία μου προτείνετε, αν υπάρχει;
 • Εάν η πρώτη θεραπεία δεν λειτουργεί, αυτό που θα σας συστήσει το επόμενο βήμα;
 • Πόσο μπορείτε να περιμένετε τα συμπτώματα μου θα βελτιώνεται με τη θεραπεία - και πόσο σύντομα;
 • Θα χρειαστεί θεραπεία για την πάθηση αυτή για το υπόλοιπο της ζωής μου;
 • Τι self-care μέτρα μπορώ να ακολουθήσετε για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα μου;
 • Είμαι σε κίνδυνο των επιπλοκών από αυτή την κατάσταση;
 • Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να βοηθήσει στην πρόληψη της επανάληψης εκεί;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να μιλήσουμε για το βάθος. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Ποια είναι τα συμπτώματά σας, και πότε θα αρχίσουν;
 • Πόσο σοβαρή είναι η δυσφορία σας;
 • Έχετε παρατηρήσει οποιαδήποτε αιμορραγία;
 • Τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν πόνο κατά την ούρηση ή την αφόδευση;
 • Τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν πόνο με τη σεξουαλική επαφή;
 • Είχατε προηγούμενη τραυματισμούς στην πληγείσα περιοχή;
 • Είχατε συνταγή θεραπείες για την πάθηση αυτή;
 • Έχετε διαγνωστεί με οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές παθήσεις;
 • Τι φάρμακα παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων συνταγή και over-the-counter φάρμακα, βιταμίνες, βότανα, και τα συμπληρώματα;

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει σκληρυντικού λειχήνα με βάση:

 • Μια φυσική εξέταση
 • Απομάκρυνση από ένα μικρό κομμάτι του προσβεβλημένου ιστού (βιοψία) για εξέταση κάτω από ένα μικροσκόπιο

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Εάν η περιοχή των γεννητικών οργάνων σας δεν επηρεάζεται, ίσως να μην χρειαστεί θεραπεία για λειχήνες κατά πλάκας, ειδικά αν δεν έχουν συμπτώματα. Λειχήνες σκλήρυνση παίρνει συχνά καλύτερα από μόνη της.

Αν έχετε σκληρυντικού λειχήνα στις ή γύρω στις γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό σας, ή να έχουν μια πιο προηγμένη περίπτωση σε άλλα μέρη του σώματός σας, ο γιατρός σας θα σας συστήσει θεραπεία. Θεραπείες βοηθήσει στη μείωση φαγούρα, να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματός σας και να μειώσει περαιτέρω ουλές.

Τα κορτικοστεροειδή
Τα κορτικοστεροειδή αλοιφές ή κρέμες που συνήθως συνταγογραφείται για σκληρυντικού λειχήνα. Αρχικά, θα πρέπει γενικά να χρησιμοποιείτε κρέμες και αλοιφές κορτιζόνης στην πάσχουσα περιοχή του δέρματος καθημερινά. Μετά από αρκετές εβδομάδες, ο γιατρός σας πιθανώς θα συστήσει να χρησιμοποιείτε μόνο αυτά τα φάρμακα δύο φορές την εβδομάδα για να μην επαναληφθεί. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί για ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την παρατεταμένη χρήση των κορτικοστεροειδών, όπως λέπτυνση του δέρματος.

Άλλες επιλογές θεραπείας
Εάν η θεραπεία με κορτικοστεροειδή δεν λειτουργεί ή εάν χρειάζονται μήνες της θεραπείας με κορτικοστεροειδή, περιλαμβάνουν και άλλες θεραπείες ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει:

 • Που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό φάρμακα, όπως tacrolimus (Protopic) και pimecrolimus (Elidel)
 • Υπεριώδες φως θεραπεία, για nongenital περιοχές

Τα Επίκαιρα ορμονών του φύλου συχνά συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση σκληρυντικού λειχήνα, αλλά οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά για την κατάσταση αυτή, όπως τις θεραπείες παραπάνω.

Για τους άνδρες με σκληρυντικού λειχήνα στην ακροποσθία, η αφαίρεση της ακροποσθίας (περιτομή) είναι μια κοινή θεραπεία σε περιπτώσεις ανθεκτικά σε άλλες θεραπείες ή πιο προχωρημένες περιπτώσεις. Χειρουργική επέμβαση στη γεννητική ή πρωκτική περιοχή γενικά δεν συνιστάται για τις γυναίκες με σκληρυντικού λειχήνα, διότι η κατάσταση μπορεί μόνο να επανέλθει μετά την επέμβαση.