Σκανδάλη

Ορισμός

Σε σκανδάλη, επίσης γνωστή ως στενωτικό τενοντοελυτρίτιδα (stuh-NO-τραγουδούν δέκα-o-sin-o-VIE-TIS), ένα από τα δάχτυλά σας ή τον αντίχειρά σας κολλήσει σε μια κλίση θέση και στη συνέχεια να ισιώνει με ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα - σαν σκανδάλη τραβιέται και αφέθηκε ελεύθερος. Εάν η σκανδάλη είναι σοβαρή, το δάχτυλό σας μπορεί να ασφαλίσει σε μια κλίση θέση.

Συχνά επώδυνες, σκανδάλη δάχτυλο προκαλείται από μια στένωση της θήκης που περιβάλλει τον τένοντα του δακτύλου. Οι άνθρωποι των οποίων η εργασία ή τα χόμπι απαιτούν επαναλαμβανόμενες πιάνοντας δράσεις είναι πιο ευαίσθητα. Σκανδάλη είναι επίσης πιο συχνές σε γυναίκες και σε άτομα με διαβήτη.

Θεραπεία της σκανδάλη ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της σκανδάλη μπορεί να εξελιχθεί από ήπια έως σοβαρή και περιλαμβάνουν:

 • Δυσκαμψία δάχτυλο, ιδιαίτερα το πρωί
 • Μια σκάει ή κάνοντας κλικ αίσθηση καθώς μετακινείτε το δάχτυλό σας
 • Τρυφερότητα ή ένα χτύπημα (οζίδιο) στη βάση του δακτύλου
 • Finger αλίευση ή κλείδωμα σε μια κλίση θέση, που ξαφνικά σκάει ευθεία
 • Finger κλειδωμένη σε μια κλίση θέση, η οποία δεν είστε σε θέση να ισιώσει

Σκανδάλη πιο συχνά εμφανίζεται σε κυρίαρχο χέρι σας, και πιο συχνά επηρεάζει τον αντίχειρά σας ή τη μέση σας ή παράμεσου. Περισσότερα από ένα δάκτυλο μπορεί να επηρεαστεί σε έναν χρόνο, και τα δύο χέρια μπορεί να εμπλέκονται. Ενεργοποίηση είναι συνήθως πιο έντονη το πρωί, ενώ πιάνει σταθερά ένα αντικείμενο ή όταν το ίσιωμα το δάχτυλό σας.

Σκανδάλη δεν είναι το ίδιο όπως σύσπαση του Dupuytren - μια κατάσταση που προκαλεί πύκνωση και τη συντόμευση του συνδετικού ιστού στην παλάμη του χεριού - αν και αυτό μπορεί να συμβεί σε συνδυασμό με αυτή τη διαταραχή.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν έχετε οποιαδήποτε ακαμψία ή η αλίευση σε μια κοινή δάχτυλο, είναι να επιστήσει την προσοχή του γιατρού σας, έτσι ώστε αυτός ή αυτή μπορεί να επανεξετάσει τα συμπτώματά σας και να εκτελέσει μια φυσική αξιολόγηση του χεριού σας. Αν κοινού το δάχτυλό σας είναι ζεστό και φλεγμονή, αναζητούν άμεση ιατρική περίθαλψη, γιατί αυτά τα σημάδια δείχνουν μια πιθανή μόλυνση.

Αιτίες

Η αιτία του δακτύλου σκανδάλη είναι μια στένωση της θήκης που περιβάλλει τον τένοντα του δακτύλου. Οι τένοντες είναι ινώδεις καλώδια που αποδίδουν μύες με τα οστά. Κάθε τένοντας περιβάλλεται από ένα προστατευτικό περίβλημα - η οποία, με τη σειρά της, είναι επενδεδυμένα με μια ουσία που ονομάζεται tenosynovium. Η tenosynovium λιπαντικό ρευστό κυκλοφορίες που επιτρέπει ο τένοντας να γλιστρούν ομαλά μέσα σε προστατευτικό περίβλημα του, όπως θα λυγίσει και να ισιώσει το δάχτυλό σας - όπως ένα καλώδιο μέσω ενός σωλήνα λιπαίνονται.

Σκανδάλη δάχτυλο. Ορισμένα προβλήματα υγείας.
Σκανδάλη δάχτυλο. Ορισμένα προβλήματα υγείας.

Αλλά αν η tenosynovium φλεγμαίνει συχνά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο χώρος μέσα στον τένοντα θήκη μπορεί να στενεύουν και ασφυκτικά. Ο τένοντας δεν μπορεί να γλιστρούν μέσα στο περίβλημα εύκολα, μερικές φορές πιάσει το δάχτυλο σε μια κλίση θέση πριν βρεθώ κατ 'ευθείαν. Με κάθε είδους αλιευμάτων, η τένοντα ίδια γίνεται όλο και πιο ερεθισμένο και φλεγμονή, η επιδείνωση του προβλήματος. Με παρατεταμένη φλεγμονή, ουλές και σκλήρυνση (ίνωση) μπορεί να συμβεί και εξογκώματα (οζίδια) μπορεί να σχηματιστεί.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη σκανδάλη περιλαμβάνουν:

 • Επαναλαμβανόμενες πιάνοντας Αν πιάνετε συνήθως ένα στοιχείο -. Όπως ένα ηλεκτρικό εργαλείο ή μουσικό όργανο - για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ενός σκανδάλη.
 • Ορισμένα προβλήματα υγείας. Είσαι επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο αν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η αμυλοείδωση και ορισμένες λοιμώξεις, όπως η φυματίωση.
 • Η σεξουαλική σας. Δάχτυλο σκανδάλη είναι πιο κοινή σε γυναίκες.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Θα αρχίσετε πιθανώς βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσει τι θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα συμπτώματά σας.

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστούν για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων για την προετοιμασία για την αξιολόγηση σας.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Κάντε μια λίστα με βασικές ιατρικές σας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν άλλους όρους για την οποία είστε σε θεραπεία, καθώς και τα ονόματα των τυχόν φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Εξετάστε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας και να τα γράψει. Φέρτε μαζί επιστολόχαρτο και ένα στυλό για να σημειώνω τις πληροφορίες, όπως ο γιατρός σας εξετάζει τις ερωτήσεις σας.

Για την σκανδάλη, να περιλαμβάνει ορισμένα βασικά ερωτήματα για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων μου;
 • Είναι η κατάστασή μου προσωρινά;
 • Θα χρειαστεί θεραπεία;
 • Θεραπείες Τι είναι διαθέσιμες;
 • Έχετε κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη, μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας αν δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας ή το φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από τις σημαντικές πληροφορίες για δεύτερη φορά.

Ερωτήσεις γιατρός σας μπορεί να ζητήσει να περιλαμβάνει:

 • Ποια τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε;
 • Πόσο καιρό έχετε αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα;
 • Μήπως τα συμπτώματά σας φαίνονται να έρχονται και να φεύγουν ή είναι επίμονη;
 • Μήπως είναι κάτι που φαίνεται να κάνει τα συμπτώματά σας καλύτερα;
 • Μήπως είναι κάτι που φαίνεται να κάνει τα συμπτώματά σας χειρότερα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας χειρότερα το πρωί ή σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας;
 • Μην εκτελείτε επαναλαμβανόμενες εργασίες για τη δουλειά ή για τα χόμπι;
 • Έχετε βιώσει πρόσφατα κάποιο τραυματισμό στο χέρι σας;

Εξετάσεις και διάγνωση

Διάγνωση σκανδάλη δεν απαιτεί καμία περίτεχνα δοκιμές. Ο γιατρός σας ή το φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης κάνει τη διάγνωση με βάση το ιατρικό σας ιστορικό και μια φυσική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να ανοίξει και να κλείσει το χέρι σας, ελέγχοντας για τις περιοχές του πόνου, η ομαλότητα της κίνησης και των αποδεικτικών στοιχείων της ασφάλισης. Σπάνια, ο γιατρός σας μπορεί να εισφέρει μια αναισθητική φαρμακευτική αγωγή (τοπικό αναισθητικό) για να μειώσει τον πόνο, έτσι ώστε αυτός ή αυτή μπορεί να προχωρήσει με τη φυσική εξέταση των δακτύλων και το χέρι σας.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Trigger θεραπεία δάχτυλο ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της.

Θεραπεία της ήπιες περιπτώσεις
Για ήπια ή σπάνια συμπτώματα, αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές:

 • Τοποθέτηση νάρθηκα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας φορέσει ένα νάρθηκα για να κρατήσει την απώλεια του δακτύλου, σε μια εκτεταμένη θέση για διάστημα έως έξι εβδομάδες. Ο νάρθηκας βοηθά να ξεκουραστούν το κοινό. Splinting βοηθά επίσης να σας αποτρέψει από το κέρλινγκ τα δάχτυλά σας σε μια γροθιά, ενώ στον ύπνο, η οποία μπορεί να είναι επώδυνη για να μετακινήσετε τα δάχτυλά σας το πρωί.
 • Ασκήσεις δάχτυλο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας προτείνω να εκτελέσετε ήπιες ασκήσεις με του δακτύλου. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στη διατήρηση της κινητικότητας στο δάχτυλό σας.
 • Αποφυγή επαναλαμβανόμενες συγκλονιστικές. Για τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες πιάνοντας, επαναλαμβανόμενη αντιληφθεί ή η παρατεταμένη χρήση της δόνησης φορητά μηχανήματα.

Θεραπεία σοβαρών υποθέσεων
Για περισσότερες-σοβαρά συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλες προσεγγίσεις, όπως οι εξής:

 • Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) φάρμακα όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα -. Ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.), για παράδειγμα - μπορεί να ανακουφίσει το πρήξιμο ασφυκτικά το τένοντα και την παγίδευση του τένοντα. Αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να ανακουφίσει τον πόνο που συνδέεται με την σκανδάλη.
 • Στεροειδή. Μία ένεση ενός στεροειδούς φαρμάκου, όπως είναι ένα γλυκοκορτικοειδές, κοντά ή μέσα στο περίβλημα τένοντα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την μείωση της φλεγμονής του ελύτρου. Αυτή η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική εάν χορηγηθεί αμέσως μετά τα σημεία και τα συμπτώματα αρχίζουν. Οι ενέσεις μπορεί να επαναληφθεί εάν είναι απαραίτητο, αν και επανειλημμένες ενέσεις μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο η αρχική ένεση. Ενέσεις στεροειδών μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική σε άτομα με άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο διαβήτης.
 • Διαδερμική απελευθέρωση σκανδάλη. Σε αυτή τη διαδικασία, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία, οι γιατροί χρησιμοποιούν μια βελόνα για να απελευθερώσει το κλειδωμένο δάχτυλο. Αυτή η διαδικασία είναι πιο αποτελεσματική για τα δάχτυλα δείκτη, μεσαίο και το δαχτυλίδι.
 • Χειρουργική επέμβαση. Αν και λιγότερο κοινή από άλλες θεραπείες, χειρουργική απελευθέρωση του τένοντα μπορεί να είναι αναγκαία για την ενοχλητική κλειδώματος που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Ορισμένες self-care μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα σκανδάλη δάχτυλο:

 • Ξεκουραστείτε. Σκληρό δάχτυλό σας μπορεί να χαλαρώσει κάπως, αν ξεκουραστούν το χέρι σας για τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Για να αποφευχθεί η υπερβολική χρήση του δακτύλου σας, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη ρουτίνα σας για να ελαχιστοποιήσει επαναλαμβάνεται συγκλονιστικές ενέργειες.
 • Το μούλιασμα σε ζεστό νερό. Διάθεση πληγείσες χέρι σας σε ζεστό νερό, ειδικά το πρωί, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του αλιευτικού αίσθηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν αυτό βοηθάει, μπορείτε να επαναλάβετε τα μούσκεμα αρκετές φορές τη διάρκεια της ημέρας.
 • Μασάζ. Μασάζ επηρεάζονται τα δάχτυλά σας μπορεί να αισθάνονται καλά και να βοηθήσει να ανακουφίσει τον πόνο σας, αλλά δεν θα επηρεάσει τη φλεγμονή.