Σκαφοειδής

Ορισμός

Σκαφοειδής είναι μια κατάσταση κατά την οποία το στέρνο ενός ατόμου είναι βυθισμένο στη δική του ή το στήθος της. Τα τόξα στήθος προς τα μέσα αντί προς τα έξω. Σε σοβαρές περιπτώσεις, pectus excavatum μπορεί να φαίνεται σαν το κέντρο του θώρακα έχει εγκοπή, αφήνοντας μια βαθιά βαθούλωμα.

Ενώ το βυθισμένο στέρνο είναι συχνά αισθητή λίγο μετά τη γέννηση, η σοβαρότητα της pectus excavatum επιδεινώνει συνήθως κατά την εφηβική έκρηξη ανάπτυξης.

Επίσης κάλεσε το στήθος χοάνη, pectus excavatum είναι πιο συχνή στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Σοβαρές περιπτώσεις excavatum pectus μπορεί τελικά να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Αλλά ακόμα και ήπιες περιπτώσεις της pectus excavatum μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται αμήχανα για την εμφάνισή τους. Χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει την παραμόρφωση.

Συμπτώματα

Για πολλούς ανθρώπους με excavatum pectus, μόνο σημείο ή σύμπτωμα τους είναι μια μικρή εσοχή στο στήθος τους. Σε μερικούς ανθρώπους, το βάθος των επιδεινώνεται εσοχή στην αρχή της εφηβείας και μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται στην ενήλικη ζωή.

Σε σοβαρές περιπτώσεις excavatum pectus, το στέρνο μπορεί να συμπιέσει τους πνεύμονες και την καρδιά. Τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μειωμένη ανοχή στην άσκηση
 • Ταχυκαρδία ή αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού
 • Συριγμό ή βήχα
 • Ο πόνος στο στήθος
 • Καρδιακό φύσημα
 • Κούραση

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Ενώ η ακριβής αιτία της pectus excavatum είναι άγνωστος, μπορεί να είναι μια κληρονομική πάθηση επειδή τρέχει μερικές φορές σε οικογένειες.

Pectus excavatum μπορεί να συμβεί σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως:

 • Σύνδρομο Marfan. Αυτό κληρονομική πάθηση που επηρεάζει το συνδετικό ιστό, με αποτέλεσμα συχνά στα άκρα και τα δάχτυλα που είναι ιδιαίτερα μακρύ και λεπτό.
 • Σκολίωση. Μια ανώμαλη καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, σκολίωση εμφανίζεται συνήθως σε προ-εφηβικά κορίτσια.
 • Πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας. Της μιτροειδούς βαλβίδας διαχωρίζει τους δύο θαλάμους της αριστερής πλευράς της καρδιάς. Ελαττώματα στο μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της καρδιάς στην άντληση του αίματος.

Παράγοντες κινδύνου

Σκαφοειδής είναι πιο συχνή στα αγόρια παρά στα κορίτσια.

Επιπλοκές

Σοβαρές περιπτώσεις pectus excavatum μπορεί να συμπιέσει τους πνεύμονες και να ωθήσει πέρα ​​από την καρδιά προς τη μία πλευρά. Ακόμα και ήπιες περιπτώσεις της pectus excavatum μπορεί να οδηγήσει σε αυτο-εικόνα προβλήματα.

Καρδιά και προβλήματα στους πνεύμονες
Εάν το βάθος του στέρνου εσοχή είναι σοβαρή, μπορεί να μειώσει το ποσό του δωματίου οι πνεύμονες πρέπει να επεκταθεί. Αυτή η συμπίεση μπορεί επίσης να αποσπάσουν την καρδιά, σπρώχνοντάς το στην αριστερή πλευρά του θώρακα και μειώνοντας την ικανότητά της να αντλεί αποτελεσματικά.

Αυτο-εικόνα προβλήματα
Τα παιδιά που έχουν excavatum pectus τείνουν επίσης να έχουν μια κυρτή στάση του σώματος προς τα εμπρός, με φούντωσε νευρώσεις και τις ωμοπλάτες. Πολλοί είναι τόσο ενσυνείδητος για την εμφάνισή τους, ότι αποφεύγουν δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση, όπου η εσοχή στο στήθος τους είναι πιο δύσκολο να συγκαλύψουν με τα είδη ένδυσης.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν εσείς ή το παιδί σας έχει pectus excavatum, μπορείτε να συζητήσετε πρώτα το θέμα με τον οικογενειακό γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στην ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση.

Τι μπορείτε να κάνετε
Μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα που περιλαμβάνει:

 • Λεπτομερείς περιγραφές των σημείων και συμπτωμάτων
 • Πληροφορίες για το παρελθόν ιατρικά προβλήματα
 • Πληροφορίες σχετικά με ιατρικά προβλήματα που είναι κοινά στην οικογένειά σας
 • Όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που εσείς ή το παιδί σας παίρνει
 • Οι ερωτήσεις που θέλετε να ζητήσει από το γιατρό, συμπεριλαμβανομένων και ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Όταν άρχισε αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα;
 • Έχουν επιδεινωθεί πρόσφατα;
 • Έχει κάποιος άλλος στην οικογένειά σας είχε ένα παρόμοιο πρόβλημα;

Εξετάσεις και διάγνωση

Σκαφοειδής συνήθως μπορεί να διαγνωστεί μόνο με την εξέταση του θώρακα. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει πολλά διαφορετικά είδη των δοκιμών για να ελέγξει για προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και τους πνεύμονες. Οι δοκιμές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ακτινογραφία θώρακος. Αυτή η δοκιμή μπορεί να απεικονίσει τη βουτιά στο στέρνο και συχνά δείχνει την καρδιά να μετατοπίζεται στην αριστερή πλευρά του θώρακα. Οι ακτίνες Χ είναι ανώδυνη και να πάρει μόνο λίγα λεπτά για να ολοκληρωθεί.
 • Αξονική τομογραφία (CT). Η αξονική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει να καθορίσει τη σοβαρότητα της excavatum pectus και αν η καρδιά ή τους πνεύμονες συμπιέζονται. Αξονικές τομογραφίες λάβει πολλές ακτίνες Χ από μια ποικιλία από γωνίες για να παράγουν συγχρονική εικόνων της εσωτερικής δομής του σώματος.
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να δείξει εάν το ρυθμό της καρδιάς είναι κανονική ή ακανόνιστη, και αν τα ηλεκτρικά σήματα που ελέγχουν τον καρδιακό παλμό χρονομετρημένη σωστά. Αυτή η δοκιμή είναι ανώδυνη και περιλαμβάνει την τοποθέτηση του πάνω από δώδεκα ηλεκτρικοί αγωγοί, οι οποίοι συνδέονται με το σώμα με μια κολλώδη κόλλα.
 • Ηχοκαρδιογράφημα. Το υπερηχοκαρδιογράφημα είναι ένα υπερηχογράφημα της καρδιάς. Μπορεί να δείξει σε πραγματικό χρόνο εικόνες από το πόσο καλά η καρδιά και βαλβίδες της εργάζονται. Οι εικόνες που παράγονται από τη μετάδοση ηχητικών κυμάτων μέσω μιας ραβδί πιέζεται το στήθος.
 • Εξέταση της αναπνευστικής λειτουργίας. Αυτοί οι τύποι των δοκιμών μέτρηση της ποσότητας του αέρα στους πνεύμονές σας μπορεί να κρατήσει και πόσο γρήγορα μπορείτε να αδειάσει τους πνεύμονές σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι δοκιμές, ενώ το πρόσωπο που ασκεί σε ένα διάδρομο.
 • Δοκιμασία κόπωσης. Η δοκιμή αυτή ελέγχει πόσο καλά την καρδιά και τους πνεύμονές σας λειτουργούν, ενώ ασκείστε, συνήθως σε ένα διάδρομο.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Σκαφοειδής μπορεί να επιδιορθωθεί χειρουργικά, αλλά η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως προορίζεται για ανθρώπους που έχουν μέτρια έως σοβαρά σημεία και συμπτώματα. Οι άνθρωποι που έχουν ήπια συμπτώματα και τα συμπτώματα μπορεί να βοηθηθούν από τη φυσική θεραπεία. Ορισμένες ασκήσεις μπορεί να βελτιώσει τη στάση του σώματος και να αυξήσει το βαθμό στον οποίο το στήθος μπορεί να επεκταθεί.

Εάν έχετε ήπια excavatum pectus, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να επαναξιολογήσει σας κάθε έξι έως 24 μήνες, για να βεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματά σας δεν έχουν επιδεινωθεί.

Τύποι της χειρουργικής επέμβασης
Εάν έχετε μέτρια έως σοβαρή excavatum pectus, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Οι δύο πιο κοινοί τύποι των χειρουργικών επεμβάσεων που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση pectus excavatum διαφέρουν από το μέγεθος των χρησιμοποιούμενων τομές:

 • Μεγαλύτερη τομή. Το μεγαλύτερο, το κέντρο-of-the-στήθος τομή που χρησιμοποιείται στην τεχνική Ravitch επιτρέπει στο χειρουργό να δείτε το στέρνο άμεσα. Η ανώμαλη χόνδρου προσάρτηση των νευρώσεων στο κατώτερο στέρνο απομακρύνεται και το στέρνο στερεώνεται σε μία πιο φυσιολογική θέση, με χειρουργικό υλικό, όπως ένα μεταλλικό στύλο ή σε υποστηρίγματα mesh. Αυτά τα υποστηρίγματα αφαιρούνται σε εννέα έως 12 μήνες.
 • Μικρότερες τομές. Στην ελάχιστα επεμβατική διαδικασία Nuss, οι μικρές τομές τοποθετούνται σε κάθε πλευρά του θώρακα, κάτω από κάθε βραχίονα. Τα μακριά λαβή εργαλεία και μια στενή οπτικών ινών κάμερα εισάγεται μέσω των τομών. Μια κυρτή μεταλλική μπάρα βιδώνεται κάτω από το στέρνο κατάθλιψη, να το ανεβάσει σε μια πιο φυσιολογική θέση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, περισσότερες από μία μπάρα που χρησιμοποιείται. Οι ράβδοι απομακρύνθηκαν μετά από δύο χρόνια.

Συγκρίσιμους κινδύνους και τα αποτελέσματα
Τόσο η Ravitch και Nuss διαδικασίες έχουν αναθεωρηθεί και βελτιωθεί με την πάροδο των ετών. Ενώ η τεχνική Ravitch χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί, η Nuss διαδικασία οδηγεί συνήθως σε μια μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλότερα σε νοσοκομεία που εκτελούν περισσότερα από αυτά τα είδη των χειρουργικών επεμβάσεων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για να διορθώσει pectus excavatum είναι ευχαριστημένοι με την αλλαγή στο πώς φαίνονται τα στήθη τους, δεν έχει σημασία ποια διαδικασία χρησιμοποιείται. Είτε διαδικασία βελτιώνει επίσης την καρδιακή λειτουργία. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η επέμβαση γίνεται μετά την ηλικία των 8 και πριν από το τέλος της εφηβείας, αλλά και ενήλικες επίσης έχουν επωφεληθεί από αυτούς τους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Σκαφοειδής. Πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας.
Σκαφοειδής. Πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας.

Οι περισσότεροι έφηβοι θέλουν απλά να ταιριάζει και μοιάζουν με τους συνομηλίκους τους. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους νέους που έχουν excavatum pectus. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παροχή συμβουλών μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσει πλοίαρχο αντιμετώπιση των δεξιοτήτων. Σε απευθείας σύνδεση ομάδες υποστήριξης και φόρουμ είναι επίσης διαθέσιμα, όπου μπορείτε να μιλήσετε με τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ίδια είδη προβλημάτων.