Shigella λοίμωξη

Ορισμός

Shigella λοίμωξη (σιγκέλωσης) είναι μια εντερική ασθένεια που προκαλείται από μια οικογένεια των βακτηριδίων είναι γνωστή ως Shigella. Η κύρια ένδειξη της λοίμωξης Shigella είναι η διάρροια, οι οποίες συχνά είναι αιματηρή.

Shigella μπορεί να περάσει μέσα από την άμεση επαφή με τα βακτήρια στα κόπρανα. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να συμβεί σε μια φροντίδα των παιδιών ρύθμιση όταν τα μέλη του προσωπικού δεν πλένουν τα χέρια τους αρκετά καλά μετά την αλλαγή πάνες ή βοηθώντας τα μικρά παιδιά με την εκπαίδευση τουαλέτας. Shigella βακτήρια μπορεί επίσης να περάσει σε μολυσμένα τρόφιμα ή πίνοντας ή το κολύμπι σε μολυσμένα νερά.

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 4, είναι πιο πιθανό να πάρει Shigella λοίμωξη. Μια ήπια περίπτωση συνήθως καθαρίζει από μόνη της μέσα σε μια εβδομάδα. Όταν η θεραπεία είναι απαραίτητη, οι γιατροί ορίζουν συνήθως αντιβιοτικά.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της λοίμωξης από Shigella αρχίζουν συνήθως μια ή δύο μέρες μετά την επαφή με Shigella. Τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια (συχνά περιέχουν αίμα ή βλέννα)
 • Κοιλιακές κράμπες
 • Πυρετός

Παρά το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα αφού έχουν μολυνθεί με Shigella, τα περιττώματα τους εξακολουθούν να είναι μεταδοτική.

Shigella λοίμωξη. Φάτε τα μολυσμένα τρόφιμα.
Shigella λοίμωξη. Φάτε τα μολυσμένα τρόφιμα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή αναζητήστε επείγουσα φροντίδα αν εσείς ή το παιδί σας έχει διάρροια με αίμα ή διάρροια αρκετά σοβαρό ώστε να προκαλέσει απώλεια βάρους και αφυδάτωση. Επίσης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχει διάρροια και πυρετό των 101 F (38 C) ή υψηλότερη.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η μόλυνση εμφανίζεται όταν από λάθος καταπιείτε shigella βακτήρια. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν:

 • Αγγίξτε το στόμα σας. Αν δεν πλένετε τα χέρια σας καλά μετά την αλλαγή της πάνας του παιδιού που έχει shigella λοίμωξης, θα μπορεί να μολυνθούν τον εαυτό σας. Απευθείας πρόσωπο-με-πρόσωπο επαφή είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος που η νόσος έχει εξαπλωθεί.
 • Φάτε τα μολυσμένα τρόφιμα. Μολυσμένα άτομα που χειρίζονται τρόφιμα μπορούν να μεταδώσουν τα βακτήρια σε ανθρώπους που τρώνε το φαγητό. Τροφίμων μπορεί επίσης να μολυνθούν αν μεγαλώνει σε ένα πεδίο που περιέχει λυμάτων.
 • Καταπιείτε μολυσμένο νερό. Νερό μπορεί να μολυνθεί είτε από τα λύματα ή από ένα άτομο με λοίμωξη από Shigella κολύμπι σε αυτό.

Παράγοντες κινδύνου

 • Όντας ένα μικρό παιδί. Shigella λοίμωξη είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 4.
 • Ζώντας στην στέγαση της ομάδας ή να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες. Στενή επαφή με άλλους ανθρώπους εξαπλώνεται τα βακτήρια από άτομο σε άτομο. Shigella κρούσματα είναι πιο συχνή σε κέντρα παιδικής φροντίδας, γηροκομεία, φυλακές και στρατώνες.
 • Ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχές που δεν διαθέτουν αποχέτευση. Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιο πιθανό να συρρικνωθεί Shigella λοίμωξη.
 • Το να είσαι σεξουαλικά ενεργή gay άνδρες. Οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επιπλοκές

Shigella λοίμωξη συνήθως καθαρίζει χωρίς επιπλοκές, αν και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες πριν από τις συνήθειες του εντέρου σας επανέλθει στο φυσιολογικό.

Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αφυδάτωση. Επίμονη διάρροια μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζαλάδα, έλλειψη δακρύων στα παιδιά, τα βαθουλωμένα μάτια και ξηρό πάνες. Σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία και θάνατο.
 • Κατασχέσεις. Μερικά παιδιά που τρέχουν υψηλό πυρετό με μια μόλυνση Shigella έχουν επιληπτικές κρίσεις. Δεν είναι γνωστό εάν οι σπασμοί είναι αποτέλεσμα του πυρετού ή της μόλυνσης Shigella ίδια. Εάν το παιδί σας έχει μια κρίση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως.
 • Πρόπτωση του ορθού. Σε αυτή την κατάσταση, τέντωμα κατά τη διάρκεια της κινητικότητας του εντέρου μπορεί να προκαλέσει τη βλεννογόνο μεμβράνη, ή της επένδυσης, του ορθού για να κινηθεί έξω από τον πρωκτό.
 • Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Αυτή η σπάνια επιπλοκή της Shigella, πιο συχνά προκαλείται από βακτήρια που ονομάζονται Ε. coli, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων (αιμολυτική αναιμία), χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων (θρομβοπενία) και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
 • Τοξικό μεγάκολο. Αυτή η σπάνια επιπλοκή συμβαίνει όταν παχέος εντέρου σας γίνεται παραλύσει, εμποδίζοντας σας από το να έχουν μια μετακίνηση εντέρων ή με τη διέλευση του φυσικού αερίου. Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο και οίδημα, πυρετός και αδυναμία. Εάν δεν λάβετε θεραπεία για τοξικό μεγάκολο, του παχέος εντέρου σας μπορεί να σπάσει ανοικτό (ρήξη), προκαλώντας περιτονίτιδα, μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.
 • Αντιδραστική αρθρίτιδα. Αντιδραστική αρθρίτιδα αναπτύσσεται σε απόκριση στη λοίμωξη. Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις και τη φλεγμονή, συνήθως στους αστραγάλους, τα γόνατα, τα πόδια και τους γοφούς? Ερυθρότητα, φαγούρα και την απόρριψη σε ένα ή και στα δύο μάτια (επιπεφυκίτιδα)? Και επώδυνη ούρηση (ουρηθρίτιδα).

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν Shigella λοίμωξη πάρει καλά από μόνοι τους και δεν χρειάζεται να δείτε ένα γιατρό. Αν εσείς ή το παιδί σας έχει σοβαρά συμπτώματα ή υψηλό πυρετό, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν συζητήσετε με το γιατρό σας, μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα με απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Ποια είναι τα συμπτώματα;
 • Όταν άρχισαν τα συμπτώματα;
 • Έχετε εσείς ή το παιδί σας έχει εκτεθεί σε μόλυνση shigella;
 • Μήπως εσείς ή το παιδί σας έχει πυρετό; Αν ναι, πόσο υψηλό είναι αυτό;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να πιέζει σε διάφορα μέρη της κοιλιάς σας για να ελέγξετε για τον πόνο ή ευαισθησία. Αυτός ή αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μπατονέτα για να αποκτήσετε μια καλλιέργεια κοπράνων ή να σας στείλει στο σπίτι με τις οδηγίες για τη συλλογή και τη μεταφορά ενός δείγματος κοπράνων σας, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί για ενδείξεις μόλυνσης.

Εξετάσεις και διάγνωση

Διάρροια και αιματηρή διάρροια μπορεί να προκληθεί από μια σειρά από ασθένειες. Επιβεβαιώνοντας σιγκέλλωσης περιλαμβάνει τη λήψη ενός δείγματος κοπράνων σας για να δοκιμαστεί σε ένα εργαστήριο για την παρουσία του Shigella βακτήρια ή τις τοξίνες τους.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Shigella λοίμωξη διαρκεί συνήθως την πορεία του σε πέντε έως επτά ημέρες. Η αντικατάσταση απώλειας υγρών από τη διάρροια μπορεί να είναι όλη η θεραπεία που χρειάζεστε, ειδικά αν η γενική υγεία σας είναι καλή και Shigella λοίμωξη είναι ήπια.

Αποφύγετε τα φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία της διάρροιας, όπως η λοπεραμίδη (Imodium) και diphenoxylate με ατροπίνη (Lomotil), επειδή μπορεί να κάνει χειροτερέψει την κατάστασή σας.

Αντιβιοτικά
Για σοβαρή λοίμωξη Shigella, τα αντιβιοτικά μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια της ασθένειας. Ωστόσο, ορισμένα βακτήρια Shigella έχουν γίνει ανθεκτικά φαρμάκου. Έτσι είναι καλύτερα να μην παίρνετε αντιβιοτικά εκτός αν Shigella λοίμωξη είναι σοβαρή.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι επίσης απαραίτητη για βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα που έχουν λοίμωξη HIV, καθώς και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου.

Υγρών και η αντικατάσταση αλάτι
Για γενικά υγιείς ενήλικες, το πόσιμο νερό μπορεί να είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης διάρροια.

Τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από ένα στοματικό διάλυμα ενυδάτωσης, όπως Pedialyte, διαθέσιμα στα φαρμακεία. Πολλά φαρμακεία φέρουν τα δικά τους εμπορικά σήματα.

Τα παιδιά και οι ενήλικες που είναι σοβαρά αφυδατωμένα ανάγκη θεραπείας σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης νοσοκομείων, όπου μπορούν να λάβουν τα άλατα και τα υγρά μέσω μιας φλέβας (ενδοφλεβίως), και όχι από το στόμα. Ενδοφλέβια ενυδάτωση παρέχει το σώμα με το νερό και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά πολύ πιο γρήγορα από ό, τι κάνουν στοματικά διαλύματα.

Πρόληψη

Παρά το γεγονός ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει εργαστεί σε ένα εμβόλιο Shigella, κανένας δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Για την πρόληψη της εξάπλωσης της Shigella:

 • Πλένετε τα χέρια σας συχνά και καλά.
 • Εποπτεύει τα μικρά παιδιά όταν πλένουν τα χέρια τους.
 • Απορρίψτε λερωμένες πάνες σωστά.
 • Απολυμάνετε πάνα αποδυτήρια μετά τη χρήση.
 • Μην ετοιμάσετε φαγητό για άλλους, εάν έχετε διάρροια.
 • Κρατήστε τα παιδιά με το σπίτι διάρροια από τη φροντίδα των παιδιών, ομάδες παιχνιδιού ή το σχολείο.
 • Αποφύγετε την κατάποση νερού από λίμνες, λίμνες ή μη επεξεργασμένα πισίνες.