Ρήξη τύμπανο (διάτρητο τύμπανο)

Ορισμός

Μια ρήξη τυμπάνου - ή διάτρητα τυμπανικής μεμβράνης, όπως είναι ιατρικά γνωστή - είναι μια τρύπα ή ρήξη στο τύμπανο του αυτιού σας, το λεπτό τύμπανο που μοιάζει με ιστό που χωρίζει κανάλι του αυτιού σας από το μέσο αυτί σας.

Μια ρήξη τυμπάνου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ακοής και να κάνει μέσο αυτί σας ευάλωτο σε λοιμώξεις ή άλλες βλάβες.

Μια ρήξη τυμπάνου θεραπεύεται συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί μια διαδικασία για την προώθηση της επούλωσης ενός ρήξη τυμπάνου ή να χρειαστεί χειρουργική επιδιόρθωση για μια ρήξη τυμπάνου.

Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα μιας ρήξη τυμπάνου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Συνεπής πόνος στο αυτί που σταματά ξαφνικά
 • Clear, γεμάτες πύον ή αιματηρού υγρού από το αυτί σας
 • Η απώλεια της ακοής
 • Κουδούνισμα στα αυτιά σας (εμβοές)
 • Ίλιγγος (ίλιγγος)
 • Ναυτία ή εμετό που μπορούν να προκύψουν από ίλιγγο

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε κάποιο από τα σημεία ή συμπτώματα ρήξη ή διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης ή πόνο ή δυσφορία στα αυτιά σας. Τα μεσαία και εσωτερικά αυτιά σας αποτελείται από λεπτούς μηχανισμούς που είναι ευαίσθητα σε τραυματισμό ή ασθένεια. Η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ακοή σας.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Τύμπανο του αυτιού σας (τυμπανική μεμβράνη) έχει δύο κύριους ρόλους:

 • . Ακροαματικής διαδικασίας, όταν τα ηχητικά κύματα είναι απεργία, τύμπανο του αυτιού σας δονείται - το πρώτο βήμα με την οποία οι δομές της μέσης σας και το εσωτερικό των αυτιών μεταφράσει τα ηχητικά κύματα σε νευρικές ώσεις.
 • Προστασία. Τύμπανο σας λειτουργεί επίσης ως ένα φράγμα προστασίας μέσο αυτί σας από τα βακτήρια του νερού, και άλλες ξένες ουσίες.
Ρήξη τύμπανο (διάτρητο τύμπανο). Λοίμωξη του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα).
Ρήξη τύμπανο (διάτρητο τύμπανο). Λοίμωξη του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα).

Αιτίες των ρήξη, ή διάτρητα, τύμπανο μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Λοίμωξη του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα). Μία μέση ωτίτιδα συχνά οδηγεί σε συσσώρευση υγρών στο μέσο αυτί σας. Η πίεση από αυτά τα υγρά μπορεί να προκαλέσει το τύμπανο σε ρήξη.
 • Βαρότραυμα. Βαρότραυμα είναι το στρες που ασκείται στο τύμπανο του αυτιού σας, όταν η πίεση του αέρα στο μέσο αυτί σας και η πίεση του αέρα στο περιβάλλον είναι εκτός ισορροπίας. Αν η πίεση είναι σοβαρή, τύμπανο του αυτιού σας μπορεί να υποστούν ρήξη. Βαρότραυμα ονομάζεται επίσης το αυτί του αεροπλάνου, επειδή είναι πιο συχνά προκαλούνται από αλλαγές της πίεσης του αέρα που σχετίζονται με τα αεροπορικά ταξίδια. Άλλα γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν απότομες μεταβολές στην πίεση - και πιθανόν ρήξη τυμπάνου - περιλαμβάνουν καταδύσεις και άμεσο χτύπημα στο αυτί, όπως είναι οι επιπτώσεις ενός αερόσακου αυτοκινήτων.
 • Δυνατούς ήχους ή εκρήξεις (ακουστικό τραύμα) Ένα δυνατό ήχο ή έκρηξη, από έκρηξη ή από πυροβολισμούς -. Ουσιαστικά μια ακατανίκητη ηχητικό κύμα - μπορεί να προκαλέσει ένα δάκρυ στο τύμπανο του αυτιού σας.
 • Ξένα αντικείμενα στο αυτί σας. Μικρά αντικείμενα, όπως μια μπατονέτα ή bobby καρφίτσα μπορεί να τρυπήσετε ή σκίσετε το τύμπανο.
 • Σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Σοβαρή βλάβη, όπως κάταγμα κρανίου, μπορεί να προκαλέσει την εξάρθρωση ή βλάβη στο έσω αυτιού, συμπεριλαμβανομένων τύμπανο σας.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές μπορεί να προκύψει, ενώ τύμπανο του αυτιού σας είναι η θεραπεία ή εάν αποτύχει να θεραπεύσει. Πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Η απώλεια της ακοής. Συνήθως, η απώλεια ακοής είναι προσωρινή, διαρκεί μόνο μέχρι το δάκρυ ή τρύπα στο τύμπανο του αυτιού σας έχει επουλωθεί. Το μέγεθος και η θέση του ρήγματος μπορεί να επηρεάσει το βαθμό απώλειας της ακοής.
 • Λοίμωξη του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα). Ένα διάτρητο τύμπανο μπορεί να επιτρέπει στα βακτήρια να εισέλθουν στο αυτί σας. Εάν ένα διάτρητο τύμπανο δεν επουλώνονται ή δεν έχει επιδιορθωθεί, μπορεί να είναι ευάλωτοι σε εξέλιξη (χρόνια) λοιμώξεις που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής.
 • Μέση κύστη στο αυτί (χολοστεατώματος). Ένας χολοστεατώματος είναι μια κύστη στο μέσο αυτί αποτελείται από κύτταρα του δέρματος, η κανονική κηρώδη απαλλαγή κανάλι του αυτιού σας (κυψελίδα) και άλλα συντρίμμια. Αυτή η βρομιά μεταναστεύει κανονικά στο εξωτερικό αυτί σας με τη μορφή της earwax. Αν τύμπανο του αυτιού σας είναι σπασμένο, τα συντρίμμια μπορεί να περάσει στο μέσο αυτί σας και να σχηματίσουν μια κύστη. Μια χολοστεατώματος παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον για τα βακτηρίδια και περιέχει πρωτεΐνες που μπορούν να βλάψουν τα οστά του μέσου ωτός σας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν έχετε σημεία ή συμπτώματα ενός διάτρητου τυμπάνου, είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό στο αυτί, τη μύτη και το λαιμό διαταραχές (ιατρό ΩΡΛ, ή ωτορινολαρυγγολόγο). Επειδή ο χρόνος με το γιατρό σας μπορεί να είναι σύντομη, είναι μια καλή ιδέα για την προετοιμασία για το ραντεβού σας.

Τι μπορείτε να κάνετε
Κάντε μια λίστα μπροστά από το χρόνο που μπορείτε να μοιραστείτε με το γιατρό σας. Η λίστα σας θα πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με απώλεια ακοής, αποβολή υγρού ή άλλο αυτί συμπτώματα που σχετίζονται με
 • Σχετικές εκδηλώσεις που μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα στα αυτιά σας, όπως το ιστορικό των λοιμώξεων του αυτιού, πρόσφατοι τραυματισμοί ή πρόσφατη αεροπορικά ταξίδια
 • Φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών ή συμπληρωμάτων
 • Ερωτήσεις για το γιατρό σας

Σημειώστε ερωτήσεις για το γιατρό σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Αν νομίζετε ότι έχετε σημεία ή συμπτώματα μιας ρήξη τυμπάνου, μπορείτε να κάνετε κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις.

 • Έχω μια ρήξη τυμπάνου;
 • Τι άλλο θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια της ακοής μου και άλλα συμπτώματα;
 • Αν έχω μια ρήξη τυμπάνου, τι πρέπει να κάνω για να προστατεύσει το αυτί μου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης;
 • Τι είδους παρακολούθηση ραντεβού θα χρειαστώ;
 • Σε ποιο σημείο θα πρέπει να εξετάσουν άλλες θεραπείες;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Δυνατούς ήχους ή εκρήξεις (ακουστικό τραύμα).
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Δυνατούς ήχους ή εκρήξεις (ακουστικό τραύμα).

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν κάνατε πρώτα συμπτώματα εμπειρία;
 • Είχατε συμπτώματα, όπως πόνο ή ίλιγγος, που δεν υπάρχουν πια;
 • Είχατε λοιμώξεις του αυτιού πριν;
 • Έχετε εκτεθεί σε δυνατούς ήχους;
 • Έχετε πάει κολύμβηση ή καταδύσεις πρόσφατα;
 • Έχετε πρόσφατα πετάξει;
 • Έχετε βιώσει κάποια τραύματα στο κεφάλι;
 • Τι έχετε χρησιμοποιήσει για να καθαρίσει κανάλι του αυτιού σας;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Αν νομίζετε ότι έχετε μια ρήξη τυμπάνου, πρέπει να είστε προσεκτικοί για να κρατήσει τα αυτιά σας στεγνό για την πρόληψη της λοίμωξης. Μην πάτε για κολύμπι. Για να κρατήσει το νερό έξω από το αυτί σας όταν κάνετε ντους ή το μπάνιο, χρησιμοποιήστε ένα μορφοποίησης, αδιάβροχο earplug σιλικόνη ή να τεθεί ένα κομμάτι βαμβάκι επικαλυμμένο με βαζελίνη στην "τσέπη" του εξωτερικού αυτιού σας. Μην τοποθετείτε οποιοδήποτε φάρμακο σταγόνες στο αυτί σας εκτός εάν ο γιατρός σας συνταγογραφεί τα ειδικά για την μόλυνση που σχετίζεται με διάτρητο τύμπανο σας.

Εξετάσεις και διάγνωση

Οικογενειακό σας γιατρό ή ωτορινολαρυγγολόγο μπορεί συχνά να καθορίσει εάν έχετε ένα διάτρητο τύμπανο με μία οπτική επιθεώρηση χρησιμοποιώντας ένα αναμμένο όργανο (ωτοσκόπιο).

Αυτός ή αυτή μπορεί να διεξάγει ή να παραγγείλετε πρόσθετες δοκιμές για να διαπιστωθεί η αιτία της ρήξης ή το βαθμό της βλάβης. Οι δοκιμές αυτές περιλαμβάνουν:

 • Εργαστηριακές δοκιμές. Εάν υπάρχει απαλλαγή από το αυτί σας, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει μια εργαστηριακή εξέταση για την ανίχνευση μια βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη του μέσου ωτός σας.
 • Συντονισμός της αξιολόγησης πιρούνι. Διαπασών είναι διττή, μεταλλικά εργαλεία που παράγουν ήχους όταν χτύπησε. Απλό τεστ με διαπασών μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να αναγνωρίσει την απώλεια ακοής. Μια αξιολόγηση διαπασών μπορεί επίσης να αποκαλύψει αν βαρηκοΐα προκαλείται από βλάβη στο δόνησης μέρη του μέσου ωτός σας (συμπεριλαμβανομένου τύμπανο σας), βλάβη στους αισθητήρες ή τα νεύρα του εσωτερικού αυτιού σας, ή ζημιές και στα δύο.
 • Τυμπανομετρία. Ένας ΤΥΜΠΑΝΟΓΡΑΦΟ χρησιμοποιεί μια συσκευή εισάγεται στο κανάλι του αυτιού σας που μετρά την απόκριση του τυμπάνου σας σε μικρές αλλαγές στην πίεση του αέρα. Ορισμένα πρότυπα της απάντησης μπορούν να δείξουν ένα διάτρητο τύμπανο.
 • Εξετάσεις Ακοολογίας. Εάν και άλλα τεστ ακοής είναι ασαφή, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις ακοολογία, μια σειρά από δοκιμές που μετρούν πόσο καλά ακούτε ήχους σε διαφορετικές ποσότητες και γήπεδα.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Οι περισσότεροι διάτρητα τύμπανα επουλωθούν χωρίς θεραπεία μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αν το δάκρυ ή τρύπα στο τύμπανο του αυτιού σας δεν θεραπεύσει από μόνη της, η θεραπεία θα περιλαμβάνει τις διαδικασίες για να κλείσει την διάτρηση. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Τύμπανο patch. Εάν το δάκρυ ή τρύπα στο τύμπανο του αυτιού σας δεν κλείνει από μόνη της, ένας ειδικός ΩΡΛ μπορεί να σφραγίσει με ένα αυτοκόλλητο χαρτί. Με τη διαδικασία αυτή το γραφείο, ΩΡΛ σας μπορεί να εφαρμόσει μια χημική ουσία στα άκρα του σχισίματος για την τόνωση της ανάπτυξης και στη συνέχεια να εφαρμόσει ένα επίθεμα χαρτιού πάνω από την τρύπα. Η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί περισσότερες από μία φορά πριν από την οπή κλείνει.
 • Χειρουργική επέμβαση. Εάν ένα έμπλαστρο χαρτί δεν οδηγεί σε σωστή επούλωση ή ΩΡΛ σας καθορίζει ότι η ρωγμή δεν είναι πιθανόν να επουλωθούν με ένα έμπλαστρο, αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Η πιο κοινή χειρουργική διαδικασία ονομάζεται τυμπανοπλαστική. Ο χειρουργός σας μοσχεύματα ένα μικρό κομμάτι το δικό σας ιστό για να καλύψει την τρύπα στο τύμπανο. Αυτή η διαδικασία γίνεται σε μια βάση εξωτερικών ασθενών, που σημαίνει ότι μπορείτε συνήθως να πάει στο σπίτι την ίδια μέρα εκτός ιατρικές καταστάσεις απαιτούν μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Δοκιμάστε αυτά τα βήματα για την προστασία τύμπανο του αυτιού σας, ενώ πρόκειται για την επούλωση.

 • Κρατήστε το αυτί σας στεγνό ενώ η θεραπεία του. Τοποθετήστε ένα αδιάβροχο earplug σιλικόνης ή βαμβάκι επικαλυμμένο με βαζελίνη στο αυτί σας όταν κάνετε ντους ή το μπάνιο.
 • Απέχουν από τον καθαρισμό αυτιά σας. Δώστε χρόνο τύμπανο σας για να επουλωθούν πλήρως.
 • Αποφύγετε φυσήξετε τη μύτη σας. Η πίεση που δημιουργείται όταν φυσούν τη μύτη σας μπορεί να βλάψει το τύμπανο θεραπεία σας.

Πρόληψη

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφευχθεί μια ρήξη ή διάτρηση του τύμπανου:

 • Πάρετε θεραπεία για λοιμώξεις του μέσου ωτός. Να γνωρίζουν τα σημεία και τα συμπτώματα της μόλυνσης του μέσου ωτός, όπως πόνο στο αυτί, πυρετό, ρινική συμφόρηση και με μειωμένη ακοή. Τα παιδιά με λοίμωξη του μέσου ωτός συχνά τρίβετε ή να τραβήξει στα αυτιά τους. Ζητήστε άμεση αξιολόγηση από το γιατρό σας για να αποτρέψετε πιθανή βλάβη στο τύμπανο.
 • Προστατέψτε τα αυτιά σας κατά τη διάρκεια της πτήσης. Εάν είναι δυνατόν, δεν πετούν, αν έχετε ένα κρύο ή μια ενεργή αλλεργία που προκαλεί ρινική συμφόρηση ή το αυτί. Κατά τη διάρκεια του απογειώσεις και προσγειώσεις, κρατήστε τα αυτιά σας σαφές με την πίεση-εξίσωσης ωτοασπίδες, χασμουρητό ή τσίχλα. Ή χρησιμοποιήστε το χειρισμό Valsalva - φυσάει απαλά, σαν να φυσήξετε τη μύτη σας, ενώ πιέζετε τα ρουθούνια σας και κρατώντας το στόμα σας κλειστό. Μην κοιμάστε κατά τη διάρκεια αναβάσεις και καταβάσεις.
 • Κρατήστε τα αυτιά σας χωρίς ξένα αντικείμενα. Μην επιχειρήσετε ποτέ να ανακαλύπτω υπέρβαση ή σκληρύνει earwax με αντικείμενα, όπως μια μπατονέτα, συνδετήρα ή φουρκέτα. Τα στοιχεία αυτά μπορεί εύκολα να σχίσει ή διάτρηση τυμπάνου σας. Διδάξτε στα παιδιά σας για τη ζημιά που μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση ξένων σωμάτων στα αυτιά τους.
 • Προφυλαχθείτε από υπερβολικό θόρυβο. Προστατέψτε τα αυτιά σας από περιττές βλάβες φορώντας προστατευτικά ωτοασπίδες ή ωτοασπίδες στο χώρο εργασίας σας ή κατά τη διάρκεια ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, εφόσον δυνατό θόρυβο είναι παρούσα.