Quad οθόνη

Ορισμός

Η οθόνη quad - επίσης γνωστό ως το τετραπλό τεστ δείκτη ή απλά το quad δοκιμή - είναι μια προγεννητική εξέταση που μετρά τα επίπεδα τεσσάρων ουσιών στο αίμα της εγκύου:

 • Άλφα-εμβρυϊκής σφαιρίνης (AFP), μια πρωτεΐνη που από το αναπτυσσόμενο μωρό
 • Ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), μια ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα
 • Οιστριόλη, μια ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα και το συκώτι του μωρού
 • Αναστολίνη Α, μια άλλη ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα

Τυπικά, η οθόνη quad γίνεται μεταξύ των εβδομάδων 15 και 20 της κυήσεως - το δεύτερο τρίμηνο.

Αποτελέσματα της quad οθόνης υποδεικνύουν τον κίνδυνο να μεταφέρουν ένα μωρό που έχει ορισμένες χρωμοσωμικές προϋποθέσεις, όπως το σύνδρομο Down. Η άλφα-εμβρυοπρωτεΐνης μέρος της δοκιμής μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη.

Εάν το επίπεδο κινδύνου σας είναι χαμηλό, η οθόνη quad μπορεί να προσφέρει διαβεβαίωση μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Εάν το επίπεδο κινδύνου σας είναι μέτρια ή υψηλή, μπορείτε να επιλέξετε να ακολουθήσετε το quad οθόνη με ένα άλλο τεστ που είναι πιο οριστικό.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Η οθόνη quad γίνεται για να αξιολογήσει τον κίνδυνο να μεταφέρουν ένα μωρό που έχει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Σύνδρομο Down (τρισωμία 21). Σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση που προκαλεί τη δια βίου διαταραχές στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς και διάφορα σωματικά προβλήματα.
 • Σύνδρομο Edwards (τρισωμία 18). Edwards σύνδρομο είναι μια γενετική κατάσταση που προκαλεί σοβαρή αναπτυξιακή καθυστέρηση. Edwards σύνδρομο είναι συχνά θανατηφόρα από την ηλικία 1.
 • Δισχιδής ράχη. Δισχιδής ράχη είναι μια σοβαρή συγγενή ανωμαλία που εμφανίζεται όταν ο ιστός που περιβάλλει την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού ενός μωρού δεν κλείνει σωστά. Δισχιδής ράχη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές σωματικές και διανοητικές αναπηρίες.
 • Παρατηρήθηκαν ανεγκεφαλία. Ανεγκεφαλία είναι μια υπανάπτυκτη του εγκεφάλου και ένα ελλιπές κρανίο. Ένα μωρό γεννιέται με ανεγκεφαλία μπορεί να είναι θνησιγενές ή επιζήσουμε μόνο μερικές ώρες ή ημέρες μετά τη γέννηση.
Οθόνη Quad. Σύνδρομο Down (τρισωμία 21).
Οθόνη Quad. Σύνδρομο Down (τρισωμία 21).

Ανάλογα με το χρόνο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλες προγεννητικές εξετάσεις ανίχνευσης - όπως πρώτη εξέταση τριμήνου, το οποίο περιλαμβάνει μια εξέταση αίματος και μια εξέταση με υπερήχους - εκτός από την οθόνη quad ή στη θέση του quad οθόνη.

Θυμηθείτε, η οθόνη quad είναι προαιρετική. Τα αποτελέσματα της δοκιμής αναφέρει μόνο εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο να μεταφέρουν ένα μωρό που έχει σύνδρομο Down, για παράδειγμα, δεν είναι αν το μωρό σας έχει πραγματικά την κατάσταση.

Πριν την προβολή, σκεφτείτε τι σημαίνουν τα αποτελέσματα για εσάς. Εξετάστε αν ο έλεγχος θα αξίζει το παραμικρό άγχος μπορεί να προκαλέσει, ή αν θα χειριστεί την εγκυμοσύνη σας με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Μπορεί επίσης να εξετάσει το επίπεδο του κινδύνου θα είναι αρκετή για να μπορείτε να επιλέξετε μια πιο επεμβατική παρακολούθηση δοκιμών.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Η οθόνη quad είναι μια ρουτίνα προγεννητικό τεστ ανίχνευσης. Το τεστ δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο αποβολής ή άλλες επιπλοκές της κύησης.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα ιδιαίτερο για να προετοιμαστούν για το quad οθόνη. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά πριν την εξέταση αίματος.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της quad οθόνη, ένα μέλος της ομάδας υγείας σας παίρνει ένα δείγμα αίματος από την εισαγωγή μιας βελόνας σε μια φλέβα στο χέρι σας. Το δείγμα αίματος στέλνεται σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας αμέσως.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι συνήθως διαθέσιμα μέσα σε μια εβδομάδα.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει την ηλικία, τη φυλή και τα αποτελέσματα της quad οθόνη για να μετρήσει τον κίνδυνο να μεταφέρουν ένα μωρό που έχει ορισμένες χρωμοσωμικές όρους ή ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Άλλοι παράγοντες - όπως προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό της υγείας σας - επίσης μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα Quad οθόνη δίνεται ως πιθανότητα, όπως ο κίνδυνος 1 στα 5000 να μεταφέρουν ένα μωρό που έχει σύνδρομο Down. Σε γενικές γραμμές, η δοκιμή θεωρείται θετική εάν ο κίνδυνος είναι 1 στα 250 έως 1 στα 300.

Λάβετε υπόψη ότι μια θετική οθόνη quad με απλά λόγια σημαίνει ότι τα επίπεδα ορισμένων ή όλων των ουσιών που μετρήθηκαν στο αίμα σας ήταν έξω από τα φυσιολογικά όρια. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως οι εξής:

 • Ένας λάθος υπολογισμός του πόσο καιρό έχετε μείνει έγκυος
 • Μια πολλαπλή κύηση
 • Στην εξωσωματική γονιμοποίηση
 • Η παρουσία άλλων ιατρικών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης
 • Κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη

Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών σας είναι θετική, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν υπέρηχο για να εξακριβώσει την ηλικία κύησης του μωρού και να επιβεβαιώσει τον αριθμό των βρεφών. Κατά τη διάρκεια του υπερήχου, ο γιατρός σας θα αξιολογήσει επίσης την ανάπτυξη του μωρού σας, τη μελέτη του πλακούντα και να εντοπίσει πιθανές ανωμαλίες.

Η οθόνη quad ορθώς προσδιορίζει περίπου το 80 τοις εκατό των γυναικών που φέρνουν ένα μωρό που έχει σύνδρομο Down. Περίπου 5 τοις εκατό των γυναικών έχουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, πράγμα που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, αλλά το μωρό δεν έχουν στην πραγματικότητα σύνδρομο Down.

Όταν εξετάσει τα αποτελέσματα των δοκιμών σας, να θυμάστε ότι το quad οθόνη δείχνει μόνο συνολικά τον κίνδυνο να μεταφέρουν ένα μωρό που έχει ορισμένες χρωμοσωμικές όρους ή ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Μια χαμηλού κινδύνου αποτέλεσμα δεν εγγυάται ότι το μωρό σας δεν θα έχουν μία από αυτές τις συνθήκες. Ομοίως, ένα αποτέλεσμα υψηλού κινδύνου δεν εγγυάται ότι το μωρό σας θα γεννηθεί με μια από αυτές τις συνθήκες.

Συχνά, τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών είναι μια πρόσκληση για να εξετάσει δευτερογενή έλεγχο. Για παράδειγμα:

 • Μη επεμβατική προγεννητική διάγνωση. Εάν είστε σε υψηλό κίνδυνο από μια χρωμοσωμική κατάσταση, θα μπορούσε να εξετάσει μια νέα προγεννητική διαγνωστική εξέταση που αναλύει εμβρυϊκό DNA που κυκλοφορεί στο αίμα σας. Αυτή η εξέταση αίματος αξιολογεί τον κίνδυνο να μεταφέρουν ένα μωρό που έχει σύνδρομο Down, καθώς και διάφορες άλλες χρωμοσωμικές συνθήκες - ίσως να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις δοκιμές που είναι πιο επεμβατική.
 • Στοχευμένες υπερηχογράφημα Αν είστε σε υψηλό κίνδυνο ενός νευρικού σωλήνα, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα στοχευμένο υπερηχογράφημα -. Ίσως συνοδεύεται από αμνιοπαρακέντηση. Υπέρηχος δεν είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο ελέγχου για το σύνδρομο Down.
 • Χοριακής λάχνης (CVS). CVS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση χρωμοσωμικών συνθήκες, όπως το σύνδρομο Down. Κατά τη διάρκεια του CVS, η οποία γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ένα δείγμα του ιστού από τον πλακούντα αφαιρείται για τη δοκιμή. CVS ενέχει έναν μικρό κίνδυνο αποβολής και δεν είναι χρήσιμη στην ανίχνευση ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη.
 • Η αμνιοπαρακέντηση. Αμνιοπαρακέντηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση χρωμοσωμικών δύο προϋποθέσεις, όπως το σύνδρομο Down, και ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη. Κατά τη διάρκεια του αμνιοκέντηση, η οποία γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ένα δείγμα του αμνιακού υγρού αφαιρείται από τη μήτρα για τη δοκιμή. Όπως CVS, αμνιοπαρακέντηση ενέχει έναν μικρό κίνδυνο αποβολής.

Ο γιατρός σας ή μια γενετική σύμβουλος θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα αποτελέσματα των δοκιμών σας και τι σημαίνουν τα αποτελέσματα για την εγκυμοσύνη σας.

Βλέπε επίσης