Πόνο στον καρπό

Ορισμός

Πόνο στον καρπό είναι μια κοινή καταγγελία. Πολλοί τύποι του πόνου στον καρπό που προκαλείται από ξαφνική τραυματισμοί που οδηγούν σε διαστρέμματα ή κατάγματα. Αλλά ο πόνος στον καρπό μπορεί επίσης να προκληθεί από πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα - όπως η επαναλαμβανόμενη πίεση, αρθρίτιδα και σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Γιατί τόσοι πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στον καρπό, διάγνωση και η ακριβής αιτία των μακροχρόνια πόνο στον καρπό μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολη. Μια ακριβής διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο, δεδομένου ότι η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα του πόνου στον καρπό σας.

Συμπτώματα

Πόνο στον καρπό μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με το τι είναι αυτό που προκαλεί. Για παράδειγμα, τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας είναι συχνά περιγράφεται ως παρόμοια με ένα θαμπό πονόδοντο, ενώ η τενοντίτιδα προκαλεί συνήθως μια απότομη, διαπερνώντας το είδος του πόνου. Η ακριβής τοποθεσία του πόνου στον καρπό σας, επίσης, μπορεί να δώσει ενδείξεις για το τι μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά σας.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δεν είναι όλα πόνο στον καρπό απαιτεί ιατρική φροντίδα. Μικρά διαστρέμματα και στελέχη, για παράδειγμα, συνήθως ανταποκρίνονται σε πάγο, ξεκούραση και over-the-counter φάρμακα για τον πόνο. Αλλά αν ο πόνος και πρήξιμο διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες ή να γίνουν χειρότερα, δείτε το γιατρό σας. Οι καθυστερήσεις στη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε κακή επούλωση, μειώνεται το εύρος της κίνησης και της μακροπρόθεσμης αναπηρίας.

Αιτίες

Τον καρπό σας είναι μια σύνθετη άρθρωση που αποτελείται από οκτώ μικρά οστά τοποθετημένα σε δύο σειρές μεταξύ των οστών στο αντιβράχιο σας και τα οστά στο χέρι σας. Σκληρή ζώνες συνδέσμων συνδέουν τα οστά του καρπού σας ο ένας στον άλλο και οστά αντιβράχιο και τα οστά σας χέρι. Οι τένοντες αποδίδουν τους μυς με τα οστά. Βλάβη σε οποιοδήποτε από τα μέρη του καρπού σας μπορεί να προκαλέσει πόνο και να επηρεάσει την ικανότητά σας να χρησιμοποιήσει τον καρπό και το χέρι σας.

Τραυματισμοί

 • Αιφνίδια επιπτώσεις. Τραυματισμούς στον καρπό συμβαίνουν συχνά όταν πέφτετε μπροστά σε τεντωμένο χέρι σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαστρέμματα, τα στελέχη, ακόμη και κατάγματα. Ένα κάταγμα σκαφοειδούς οστού συνεπάγεται την πλευρά του αντίχειρα του καρπού. Αυτό το είδος του κατάγματος μπορεί να μην εμφανιστούν στις ακτινογραφίες αμέσως μετά τον τραυματισμό.
 • Επαναληπτική στρες Οποιαδήποτε δραστηριότητα που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού. - Από το χτύπημα μιας μπάλας του τένις, ή να σκύψεις ένα τσέλο στην οδήγηση cross-country - μπορεί να διεγείρει τους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις ή να προκαλέσει κατάγματα κόπωσης, ειδικά όταν εκτελείτε την κίνηση για ώρες χωρίς διάλειμμα. Νόσος de Quervain είναι ένα επαναλαμβανόμενο τραυματισμό πίεσης που προκαλεί πόνο στη βάση του αντίχειρα.

Αρθρίτιδα

 • Οστεοαρθρίτιδα. Σε γενικές γραμμές, οστεοαρθρίτιδα στον καρπό είναι ασυνήθιστο, που συνήθως εμφανίζεται μόνο σε άτομα που έχουν τραυματιστεί στον καρπό ότι στο παρελθόν. Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται από τη φθορά λόγω χρήσης στο χόνδρος που προστατεύει τα άκρα των οστών σας. Πόνος που εμφανίζεται στη βάση του αντίχειρα μπορεί να προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα.
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Μια διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στους δικούς του ιστούς, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι κοινή στον καρπό. Εάν ένα καρπό επηρεάζεται, ο άλλος είναι συνήθως πάρα πολύ.
Πόνο στον καρπό. Ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Πόνο στον καρπό. Ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Άλλες ασθένειες και συνθήκες

 • Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αναπτύσσεται όταν υπάρχει αυξημένη πίεση στο μέσο νεύρο που περνά μέσα από το καρπιαίου σωλήνα, μια δίοδος στην πλευρά της παλάμης του χεριού σας.
 • Κύστεις γάγγλιο. Αυτά τα μαλακά κύστες στον ιστό συμβαίνουν πιο συχνά στην κορυφή του καρπού σας απέναντι παλάμη σας. Μικρότερες κύστεις γάγγλιο φαίνεται να προκαλεί περισσότερο πόνο από ό, τι τις μεγαλύτερες.
 • Νόσο Kienbock του. Η διαταραχή αυτή επηρεάζει συνήθως τους νέους και περιλαμβάνει την προοδευτική κατάρρευση ενός από τα μικρά οστά του καρπού. Kienbock νόσος εμφανίζεται όταν η παροχή αίματος σε αυτό το οστό είναι σε κίνδυνο.

Παράγοντες κινδύνου

Πόνο στον καρπό μπορεί να συμβεί στον καθένα - αν είστε πολύ καθιστική ζωή, πολύ δραστήρια ή κάπου στο ενδιάμεσο. Όμως, ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί κατά:

 • Αθλητισμός συμμετοχής. Τραυματισμούς καρπού είναι κοινά σε πολλά αθλήματα, όπως μπόουλινγκ, γκολφ, γυμναστική, snowboarding και το τένις.
 • Η επαναλαμβανόμενη εργασία Σχεδόν κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει τα χέρια και τους καρπούς σας -. Ακόμη και πλέξιμο και την κοπή των μαλλιών - αν πραγματοποιηθεί δυναμικά αρκετά και αρκετά συχνά μπορεί να οδηγήσει σε απενεργοποίηση του πόνου στον καρπό.
 • Ασθένειες και συνθήκες. Κίνδυνος ανάπτυξης πόνο στον καρπό είναι αυξημένη, αν έχετε διαβήτη, λευχαιμία, σκληροδερμία, λύκος ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Ενώ μπορείτε να συμβουλευτείτε αρχικά τον οικογενειακό σας γιατρό, αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό που ειδικεύεται σε κοινές διαταραχές (ρευματολόγο), αθλητιατρική ή ακόμα και ένας ορθοπεδικός χειρουργός.

Τι μπορείτε να κάνετε
Μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα που περιλαμβάνει:

 • Λεπτομερείς περιγραφές των συμπτωμάτων σας
 • Πληροφορίες σχετικά με ιατρικά προβλήματα που είχατε
 • Πληροφορίες σχετικά με τα ιατρικά προβλήματα των γονιών ή τα αδέλφια σας
 • Όλα τα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε
 • Οι ερωτήσεις που θέλετε να ζητήσει από τον γιατρό

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Όταν άρχισαν τα συμπτώματά σας;
 • Μήπως φαίνεται να συνδέεται με τον πρόσφατο τραυματισμό;
 • Μήπως κάποια συγκεκριμένη κίνηση του καρπού να προκαλέσει τον πόνο σας;
 • Υπάρχει κάποιο μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο χέρι σας;
 • Είσαι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας;
 • Ποιο είναι το επάγγελμά σας; Μήπως απαιτούν πολλή κίνηση του καρπού;
 • Έχετε συμμετάσχει σε κάποιο άθλημα ή χόμπι που βάζουν το άγχος στον καρπό σας;

Εξετάσεις και διάγνωση

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Άλλες ασθένειες και συνθήκες.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Άλλες ασθένειες και συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να:

 • Ελέγξτε τον καρπό σας για τα σημεία της ευαισθησία και το πρήξιμο
 • Ζητήστε να μετακινήσετε τον καρπό σας για να δείτε αν σας εύρος της κίνησης έχει μειωθεί
 • Εκτίμηση της δύναμης της λαβής σας και τη δύναμη αντιβράχιο

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να κάνετε εξετάσεις απεικόνισης, αρθροσκόπηση ή δοκιμές νεύρο για να βοηθήσει εντοπίσουμε την αιτία του πόνου στον καρπό σας.

Οι εξετάσεις απεικόνισης

 • Ακτίνες-Χ. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό ποσό της ακτινοβολίας, απλές ακτίνες Χ μπορεί να αποκαλύψει κατάγματα των οστών, καθώς και απόδειξη της οστεοαρθρίτιδας.
 • Αξονική τομογραφία (CT scan). Αξονική τομογραφία μπορεί να παρέχει περισσότερο λεπτομερείς απόψεις των οστών στον καρπό σας. Μια αξονική τομογραφία λαμβάνει ακτίνες Χ από διάφορες κατευθύνσεις και στη συνέχεια να τα συνδυάζει για να κάνει μια δισδιάστατη εικόνα.
 • Σπινθηρογράφημα οστών. Σε ένα σπινθηρογράφημα των οστών, μια μικρή ποσότητα του ραδιενεργού υλικού εγχύεται στο αίμα σας. Το γεγονός αυτό καθιστά τραυματίες τμήματα των οστών σας πιο φωτεινή στις εικόνες που προκύπτουν σάρωσης.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Μαγνητικές τομογραφίες χρησιμοποιούν ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να παράγει λεπτομερείς εικόνες των οστών σας και των μαλακών ιστών. Για έναν καρπό MRI, ενδέχεται να μπορείτε να εισάγετε το χέρι σας σε μια μικρότερη συσκευή, αντί να έχουν ολόκληρη τη διαφάνεια σώμα σας σε μια πλήρους μεγέθους μηχανήματος μαγνητικής τομογραφίας.

Αρθροσκόπηση
Εάν η απεικόνιση των αποτελεσμάτων των δοκιμών είναι ασαφή, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια αρθροσκόπηση, μια διαδικασία στην οποία ένα μολύβι μεγέθους όργανο εισάγεται στο καρπό σας μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα σας. Η συσκευή περιέχει ένα ελαφρύ και μια μικροσκοπική κάμερα. Οι εικόνες προβάλλονται σε μια οθόνη τηλεόρασης.

Τεστ νεύρων
Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, αυτός ή αυτή θα μπορούσε να διατάξει ηλεκτρομυογράφημα (EMG). Αυτή η εξέταση μετρά τις μικροσκοπικές ηλεκτρικές εκκενώσεις που παράγονται στους μυς σας. Μια βελόνα λεπτό ηλεκτρόδιο εισάγεται εντός του μυός, και την ηλεκτρική δραστηριότητα της καταγράφεται όταν ο μυς είναι σε ηρεμία και όταν είναι συμβατική. Δοκιμές αγωγής νεύρων και εκτελούνται ως μέρος μιας EMG να εκτιμήσει εάν οι ηλεκτρικές ωθήσεις επιβραδύνθηκε στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Θεραπείες για τα προβλήματα στον καρπό ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το είδος, τη θέση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού, καθώς και την ηλικία σας και τη γενική υγεία.

Φάρμακα
Over-the-counter αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.) και η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.ά.), μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον πόνο στον καρπό. Ισχυρότερα παυσίπονα είναι διαθέσιμα από τη συνταγή.

Θεραπεία
Εάν έχετε ένα σπασμένο οστό στον καρπό σας, τα κομμάτια θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν έτσι ώστε να μπορεί να θεραπεύσει σωστά. Μια χυτά ή νάρθηκας μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τα θραύσματα οστών μαζί, ενώ επουλώνονται.

Αν έχετε διάστρεμμα ή τεταμένες καρπό σας, μπορεί να χρειαστεί να φορέσει ένα νάρθηκα για να προστατεύσει την τραυματισμένη τενόντων ή συνδέσμων, ενώ θεραπεύει. Νάρθηκες είναι ιδιαίτερα χρήσιμο με τους τραυματισμούς κατάχρηση που προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Χειρουργική
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Σοβαρά σπασμένα οστά. Ένας χειρουργός μπορεί να συνδέει τα κομμάτια του οστού μαζί με το υλικό μέταλλο.
 • Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Εάν τα συμπτώματα σας είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να έχει το τούνελ κομμένο για να ανακουφίσει την πίεση στο νεύρο.
 • Τένοντας ή επισκευής. Χειρουργική επέμβαση είναι μερικές φορές απαραίτητη για την επισκευή τους τένοντες ή συνδέσμους που έχουν υποστεί ρήξη.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Δεν είναι κάθε αιτία του πόνου στον καρπό απαιτεί ιατρική θεραπεία. Για ένα μικρό τραυματισμό στον καρπό, μπορεί να θέλετε να δοκιμάστε να βάλετε πάγο σε αυτό και το περιτύλιγμα καρπό σας με έναν ελαστικό επίδεσμο.

Πρόληψη

Είναι αδύνατο να αποτρέψει τα απρόβλεπτα γεγονότα που συχνά προκαλούν τραυματισμούς στον καρπό, αλλά αυτές οι βασικές συμβουλές μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία:

 • Χτίστε την αντοχή των οστών πάρει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου -. Τουλάχιστον 1.200 mg την ημέρα για τις γυναίκες άνω των 50 ετών, ή 1.000 mg την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες - μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καταγμάτων.
 • Πρόληψη των πτώσεων. Πτώση προς τα εμπρός επάνω σε ένα τεντωμένο χέρι είναι η κύρια αιτία των περισσότερων τραυματισμούς στον καρπό. Για να βοηθήσει στην πρόληψη των πτώσεων, να φοράτε παπούτσια λογική. Αφαιρέστε τους κινδύνους στο σπίτι. Φωτίστε το χώρο σας. Και να εγκαταστήσετε μπάρες στήριξης στο μπάνιο σας και κιγκλιδώματα στις σκάλες σας, εάν είναι απαραίτητο.
 • Χρησιμοποιείτε προστατευτικό εξοπλισμό για αθλητικές δραστηριότητες. Φορέστε προστατευτικά καρπού για δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, όπως το ποδόσφαιρο, snowboarding και πατίνια.
 • Δώστε προσοχή στην εργονομία. Εάν περάσουν μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα πληκτρολόγιο, να κάνουν τακτικά διαλείμματα. Όταν πληκτρολογείτε, κρατήστε τον καρπό σας σε μια χαλαρή, ουδέτερη θέση. Ένα εργονομικό πληκτρολόγιο και αφρό ή τζελ στήριξη του καρπού μπορεί να βοηθήσει.

Βλέπε επίσης