Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός

Ορισμός

Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός είναι ένα δερματικό εξάνθημα που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο σε άτομα που έχουν αναπτύξει μια ευαισθησία στο ηλιακό φως (φωτοευαισθησία). Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως ως κόκκινα, μικροσκοπικά εξογκώματα ή ελαφρώς έθεσε μπαλώματα του δέρματος.

Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός εμφανίζεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού όταν η έκθεση ενός ατόμου να αυξάνει το φως του ήλιου. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια είναι λιγότερο πιθανό το καλοκαίρι εξελίσσεται, αλλά και πολύμορφες εξάνθημα εκ φωτός επαναλαμβάνεται συχνά κάθε χρόνο μετά το πρώτο επεισόδιο.

Αν και πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός συνήθως υποχωρεί από μόνη της χωρίς θεραπεία, τα φάρμακα μπορεί να χρειαστούν για τη θεραπεία σοβαρών ή επίμονες περιπτώσεις. Μέτρα για την προστασία του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο ή το φως θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων επεισοδίων του πολύμορφα πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Ο όρος «έκρηξη» αναφέρεται στην ανάπτυξη μιας εξάνθημα, το οποίο εμφανίζεται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες - αν και μερικές φορές μετά από μερικές μέρες - μετά την έκθεση στο ηλιακό φως. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως σε περιοχές του σώματος που συνήθως καλύπτονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να εκτεθεί το καλοκαίρι: το άνω μέρος του θώρακα, μπροστά από το λαιμό και τα χέρια.

Χαρακτηριστικά του εξανθήματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πυκνές συστάδες από μικρές προσκρούσεις
 • Μεγαλωμένη τραχιά μπαλώματα
 • Ερυθρότητα
 • Φαγούρα ή κάψιμο
 • Φουσκάλες και πρήξιμο (λιγότερο συχνά)

Σπάνια οι άνθρωποι μπορεί να έχουν άλλα σημεία ή συμπτώματα, όπως πυρετός, ρίγος, πονοκέφαλο ή ναυτία. Οι όροι αυτοί μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας συνδέονται ηλιακά εγκαύματα και όχι πολύμορφα πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός.

Πολύμορφα πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός. Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα αν.
Πολύμορφα πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός. Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα αν.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε το γιατρό σας εάν:

 • Έχετε κάποιο εξάνθημα χωρίς καμία προφανή αιτία, όπως είναι γνωστή αλλεργία ή γνωστή έκθεση για δηλητηριώδης κισσός.

Μια σειρά από προϋποθέσεις - συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων σοβαρών νοσημάτων - μπορεί να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα με παρόμοιες εμφανίσεις. Είναι σημαντικό να πάρετε μια έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία.

Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα αν το εξάνθημα σου είναι:

 • Ευρεία
 • Επώδυνος
 • Συνοδευόμενος από τον πυρετό

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η ακριβής αιτία της πολύμορφης έκρηξη φωτός δεν είναι καλά κατανοητή. Το εξάνθημα εμφανίζεται σε άτομα που έχουν αναπτύξει μια ευαισθησία στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία από τον ήλιο ή άλλες πηγές, όπως τεχνητό μαύρισμα ή λάμπες τεχνητού μαυρίσματος. Η ευαισθησία αυτή έχει ως αποτέλεσμα το φως του ήλιου που προκαλείται δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί φλεγμονή και εξάνθημα.

Υν ακτινοβολία
Υν ακτινοβολία είναι ένα μήκος κύματος του ηλιακού φωτός σε μια περιοχή πολύ μικρή για το ανθρώπινο μάτι να δει. Υπεριώδους φωτός που φτάνει στη γη χωρίζεται σε δύο ζώνες μήκους κύματος - υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) και υπεριώδους Β (UVB).

Ένα άτομο με φωτοευαισθησία μπορεί να αντιδράσει σε δύο τύπους της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αν και UVB δεν διεισδύει γυαλί, UVA κάνει. Ως εκ τούτου, η έκθεση στο ηλιακό φως μέσω των παραθύρων μπορεί να προκαλέσει αντίδραση σε ορισμένα άτομα με φωτοευαισθησία.

Φωτοευαισθησία
Ευαισθησία για να μειώνει το φως του ήλιου με την επαναλαμβανόμενη έκθεση. Ως εκ τούτου, υπάρχουν κάπως προβλέψιμα χαρακτηριστικά των πολύμορφων πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός:

 • Ένα επεισόδιο είναι πιο πιθανό να συμβεί μετά τα πρώτα ένα ή δύο ανοίγματα στο φως του ήλιου μετά από μια μακρά περίοδο χωρίς έκθεσης. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι ένα επεισόδιο κατά τη διάρκεια της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού ή κατά τη διάρκεια χειμερινών διακοπών σε ηλιόλουστες θέση.
 • Επεισόδια είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί, όπως το καλοκαίρι προχωρά.
 • Μετά το πρώτο επεισόδιο της πολύμορφης εξάνθημα εκ φωτός, επιπλέον επεισόδια είναι πιθανό να επαναληφθεί σε ετήσια βάση κάθε καλοκαίρι άνοιξη ή νωρίς.
 • Μερικοί άνθρωποι σταδιακά γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι κατά τη διάρκεια αρκετών ετών και όχι πλέον την εμπειρία επαναλαμβανόμενα επεισόδια.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει πολύμορφες εξάνθημα εκ φωτός, οι διάφοροι παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο της πάθησης:

 • Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη διαταραχή.
 • Το πρώτο επεισόδιο εμφανίζεται πιο συχνά κατά την εφηβεία ή του '20.
 • Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή όσοι ζουν στις βόρειες περιοχές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την διαταραχή.
 • Ένα οικογενειακό ιστορικό πολύμορφης εξάνθημα εκ φωτός σε ορισμένα άτομα με την προϋπόθεση προτείνει έναν πιθανό γενετικό παράγοντα κινδύνου.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά μπορεί να αναφέρεται σε έναν ειδικό σε ασθένειες του δέρματος (δερματολόγος).

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει μια σειρά από ερωτήματα για τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό σας. Να είστε έτοιμοι να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

 • Όταν έκανε το εξάνθημα εμφανίζεται;
 • Μήπως φαγούρα ή να προκαλέσει πόνο;
 • Έχετε είχε πυρετό που σχετίζεται με το εξάνθημα;
 • Έχετε οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα;
 • Τι συνταγογραφούμενα φάρμακα, over-the-counter φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής παίρνετε; Ποια είναι η δοσολογία του καθενός;
 • Μήπως ξεκινάτε πρόσφατα ένα νέο φάρμακο;
 • Έχετε πρόσφατα άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα νέο καλλυντικό ή άρωμα;
 • Έχετε είχε ένα παρόμοιο εξάνθημα πριν; Πότε;
 • Έχει η διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο σας αυξήθηκαν πρόσφατα;
 • Έχετε χρησιμοποιήσει πρόσφατα ένα κρεβάτι μαυρίσματος ή λάμπα;
 • Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί πιθανότατα να κάνει μια διάγνωση της πολύμορφης πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός με βάση την απάντησή σας στις ερωτήσεις και μια φυσική εξέταση. Εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση ή να αποκλείσει άλλους όρους.

Φυσική εξετάσεις
Ο γιατρός σας θα διενεργήσει εξετάσεις για να εκτιμήσει τη γενική σας υγεία. Ειδικότερα, αυτός ή αυτή θα εξετάσει το εξάνθημα και την κατάσταση του δέρματός σας σε άλλους δικτυακούς τόπους.

Διαγνωστικές εξετάσεις
Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει μία από τις ακόλουθες δοκιμές, αν η διάγνωση δεν είναι βέβαιο, το εξάνθημα δεν επιλύει σε ένα αναμενόμενο ρυθμό, ή υπάρχει λόγος να υποπτεύεται μια άλλη κατάσταση που προκαλεί το εξάνθημα. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Βιοψία δέρματος. Γιατρός σας μπορεί να ξύσει ένα μικρό τμήμα του εξανθήματος για να αφαιρέσετε ένα δείγμα ιστού (βιοψία) για εξέταση στο εργαστήριο. Η βιοψία είναι κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλεί ένα εξάνθημα.
 • Οι εξετάσεις αίματος. Μια νοσοκόμα ή ο βοηθός μπορεί να επιστήσει αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις που μπορεί να αποκλείσει άλλες συνθήκες.
 • Phototesting. Μπορεί να αναφέρεται σε έναν δερματολόγο για phototesting. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής είναι μικρές περιοχές του δέρματός σας που εκτίθενται σε μετρημένες ποσότητες της UVA και UVB φως για να προσπαθήσει να αναπαράγει το πρόβλημα. Αν το δέρμα σας αντιδρά στην υπεριώδη ακτινοβολία, είστε θεωρείται ευαίσθητο στο ηλιακό φως (φωτοευαισθησία) και μπορεί να έχουν πολύμορφα εξάνθημα εκ φωτός ή άλλο φως που προκαλείται από διαταραχή.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Τι να περιμένετε από το γιατρό σας.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Άλλα ελαφρά επαγόμενη συνθήκες
Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αποκλειστούν άλλες διαταραχές που χαρακτηρίζονται από το φως που προκαλείται από δερματικές αντιδράσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν:

 • Φωτοευαισθησία Χημική Μια σειρά από χημικές ουσίες -. Φάρμακα, φαρμακευτικές λοσιόν, αρώματα, φυτικά προϊόντα - μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία. Όταν συμβεί αυτό, το δέρμα σας αντιδρά κάθε φορά που είναι εκτεθειμένη στο φως του ήλιου μετά από κατάποση ή έρχονται σε επαφή με ένα συγκεκριμένο χημικό.
 • . Ηλιακή κνίδωση ηλιακή κνίδωση είναι ένας ήλιος που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση που προκαλεί εξανθήματα - έθεσε, κόκκινο, φαγούρα μπορντούρες διαφόρων μεγεθών που εμφανίζονται και εξαφανίζονται στο δέρμα σας. Τα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση στον ήλιο και η τελευταία για λίγα λεπτά έως ώρες. Ηλιακή κνίδωση είναι μια χρόνια κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.
 • Εξάνθημα Λύκος. Λύκος είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή που επηρεάζει μια σειρά από συστήματα του σώματος. Ένα σύμπτωμα είναι η εμφάνιση ενός αποχρωματισμένο, ανώμαλο εξάνθημα σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το στήθος πρόσωπο, το λαιμό ή ανώτερο.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Πολύμορφη θεραπεία εξάνθημα εκ φωτός είναι συνήθως δεν είναι αναγκαία, διότι το εξάνθημα επιλύει συνήθως από μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα ή περισσότερο.

Ναρκωτικά

 • Anti-φαγούρα κρέμα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα over-the-counter αντι-φαγούρα κρέμα, όπως μια κρέμα που περιέχει τουλάχιστον 1 τοις εκατό υδροκορτιζόνη. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρή φαγούρα ή πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα πιο ισχυρό κορτικοστεροειδές κρέμα.
 • Τα παυσίπονα. Ένα over-the-counter φάρμακα πόνου μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την ερυθρότητα, φαγούρα ή πόνο. Αυτές περιλαμβάνουν την ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.), ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.ά.) και η ναπροξένη (Aleve, άλλοι).

Φωτοθεραπεία
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία με φως (φωτοθεραπεία) για την πρόληψη εποχιακών επεισόδια πολύμορφες πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός. Η φωτοθεραπεία εκθέτει το δέρμα σας σε μικρές δόσεις UVA και UVB φως που βοηθά το δέρμα σας να είναι λιγότερο ευαίσθητα στο φως - ουσιαστικά μια ελεγχόμενη έκδοση της αυξημένης έκθεσης θα ζήσετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ένα είδος του φωτός θεραπείας που ονομάζεται ψωραλένιο συν υπεριώδη ακτινοβολία Α (PUVA) συνδυάζει UVA με τη χορήγηση ενός φαρμάκου που ονομάζεται ψωραλένιο, η οποία κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο σε αυτό το φως. Οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες αυτής της θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλο και φαγούρα. Επίσης, θα πρέπει να φορούν ειδικά UVA απορρόφηση γυαλιά ηλίου για μια-δυο μέρες για να προστατεύσετε τα μάτια σας.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Self-care μέτρα που μπορεί να μειώσει κνησμό που σχετίζονται με πολύμορφες πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός περιλαμβάνουν:

 • Χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες. Απλώστε μια πετσέτα βρεγμένο με κρύο νερό βρύσης για να πάσχουσα περιοχή του δέρματος, ή να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο.
 • Αφήστε κυψέλες άθικτες. Να επιταχύνει την επούλωση και να αποφευχθεί μόλυνση, αφήνουν κυψέλες άθικτες. Αν χρειάζεται, μπορείτε να καλύψετε ελαφρά φουσκάλες με γάζα.

Για να μειώσει την πιθανότητα των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων της πολύμορφης πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, πάρτε τις ακόλουθες προφυλάξεις:

 • Αποφύγετε τον ήλιο μεταξύ 22:00 π.μ. και 4 Επειδή οι ​​ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προσπαθήστε να προγραμματίσετε τις υπαίθριες δραστηριότητες για άλλες ώρες της ημέρας.
 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό. Δεκαπέντε έως 30 λεπτά πριν βγείτε έξω, να εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα αντηλιακό, ένα που παρέχει προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA και UVB φως. Ευρέος φάσματος αντηλιακά περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συστατικά: avobenzone, κινοξεικό, ecamsule, ανθρανιλικό μενθυλεστέρα, μεθοξυκινναμωμικό οκτύλιο, σαλικυλικό οκτυλεστέρα, οξυβενζόνη, σουλισοβενζόνη, διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου. Χρησιμοποιήστε ένα αντιηλιακό με δείκτη ηλιακής προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15. Εφαρμόστε το αντηλιακό γενναιόδωρα, και εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες - ή πιο συχνά αν είστε κολύμπι ή εφίδρωση.
 • Cover up. Για την προστασία από τον ήλιο, να φορούν στενά υφαντά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας και ένα πλατύγυρο καπέλο, που παρέχει μεγαλύτερη προστασία από ό, τι κάνει ένα καπέλο του μπέιζμπολ ή ζελατίνα γκολφ. Μπορεί επίσης να εξετάσει φορώντας ρούχα σχεδιασμένα για να παρέχουν προστασία από τον ήλιο. Ένας παράγοντας υπεριώδους προστασίας (UPF) 40 έως 50 παρέχει την καλύτερη προστασία. UV-αποκλειστές ρούχα μπορούν να χάσουν προστατευτική λειτουργία τους, εάν φοριούνται πολύ σφιχτά, να βραχεί ή να πλένονται συχνά.

Βλέπε επίσης