Ορμονική θεραπεία για καρκίνο του προστάτη

Ορισμός

Ορμονική θεραπεία για καρκίνο του προστάτη είναι η θεραπεία για να σταματήσει η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη από την επίτευξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη στο σώμα σας. Ορμονική θεραπεία για καρκίνο του προστάτη ονομάζεται επίσης θεραπεία στέρησης ανδρογόνων.

Τα περισσότερα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη βασίζεται στην τεστοστερόνη για να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν. Ορμονική θεραπεία για καρκίνο του προστάτη αποκόπτει την παροχή της τεστοστερόνης ή σταματά τεστοστερόνη από την επίτευξη των καρκινικών κυττάρων, με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να πεθάνουν ή να αυξάνεται πιο αργά.

Ορμονική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, ή μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση των όρχεων.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ορμονική θεραπεία για καρκίνο του προστάτη χρησιμοποιείται για να σταματήσει το σώμα σας από την παραγωγή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ορμονοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη ως επιλογή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου σας και για διαφορετικούς λόγους, όπως:

 • Σε προχωρημένο (μεταστατικό) καρκίνο του προστάτη, η θεραπεία ορμονικής μπορεί να συρρικνωθεί τον καρκίνο και να επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων, ανακουφίζοντας σημεία και τα συμπτώματα.
 • Σε καρκίνο του προστάτη που επανέρχεται μετά τη θεραπεία, θεραπεία με αυξητική ορμόνη είναι ένας μεταχείρισης ανδρών και των γιατρών τους μπορεί να εξετάσει.
 • Στον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, η θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί να κάνει θεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία πιο αποτελεσματική.
 • Σε άνδρες με υψηλό κίνδυνο υποτροπής μετά την αρχική θεραπεία, θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Οι παρενέργειες της ορμονικής θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Λέπτυνση των οστών
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Κούραση
 • Την ανάπτυξη των ιστών του μαστού
 • Καρδιοπάθεια
 • Εξάψεις
 • Η απώλεια της σεξουαλικής ορμής
 • Η απώλεια της μυϊκής μάζας
 • Προβλήματα μνήμης
 • Η αύξηση του βάρους

Σε γενικές γραμμές, ο κίνδυνος των παρενεργειών αυξάνει το πλέον παίρνετε φάρμακα ορμονικής θεραπείας.

Διαλείπουσα χορήγηση μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες των φαρμάκων
Για να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες των φαρμάκων ορμονικής θεραπείας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να πάρετε αυτά τα φάρμακα μόνο μέχρι καρκίνο του προστάτη ανταποκρίνεται στη θεραπεία και να σταματήσετε τη λήψη τους όταν ο καρκίνος είναι υπό έλεγχο. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβει αυτά τα φάρμακα, αν τα υποτροπή της νόσου ή εξελίσσεται.

Πρώιμη έρευνα δείχνει αυτή η διαλείπουσα χορήγηση των φαρμάκων θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παρενεργειών. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες μελέτες για να επιβεβαιώσουν ότι η επιβίωση δεν θα επηρεαστεί αρνητικά.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την ορμονική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη. Προτού υποβληθούν σε ορμονική θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, μιλήστε με το γιατρό σας για να αποφασίσει ποια προσέγγιση είναι η καλύτερη για εσάς:

 • Φάρμακα που σταματούν το σώμα σας από την παραγωγή τεστοστερόνης. Φάρμακα που είναι γνωστά ως ορμόνη απελευθέρωσης ωχρινοτρόπου ορμόνης (LHRH) αγωνιστές και ανταγωνιστές εμποδίζουν τα κύτταρα στο σώμα από τη λήψη μηνυμάτων για να κάνει τεστοστερόνης, προκαλώντας την παραγωγή τεστοστερόνης στους όρχεις για να σταματήσει.
 • Φάρμακα ότι η τεστοστερόνη τετράγωνο μακριά από την επίτευξη των καρκινικών κυττάρων. Φάρμακα που είναι γνωστά ως αντι-ανδρογόνα εμποδίζουν την τεστοστερόνη από την επίτευξη των καρκινικών κυττάρων σας. Αυτά τα φάρμακα συνήθως χορηγούνται σε συνδυασμό με LHRH αγωνιστές LHRH αγωνιστές, επειδή μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της τεστοστερόνης πριν από τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται.
 • Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση των όρχεων (ορχεκτομή). Αφαίρεση όρχεις σου μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα σας γρήγορα και σημαντικά. Αλλά σε αντίθεση με τις επιλογές φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική αφαίρεση των όρχεων είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Ορμόνη απελευθέρωσης ωχρινοτρόπου ορμόνης αγωνιστών και ανταγωνιστών
LHRH αγωνιστή και ανταγωνιστή φάρμακα - που ονομάζεται επίσης γοναδοτροπίνη-απελευθερώνοντας ορμόνης (GnRH) αγωνιστές και ανταγωνιστές - να σταματήσει το σώμα σας από την παραγωγή τεστοστερόνης.

Αυτά τα φάρμακα με ένεση κάτω από το δέρμα σας ή σε μυ μήνα, κάθε τρεις μήνες ή κάθε έξι μήνες. Ή μπορούν να τοποθετηθούν σαν ένα εμφύτευμα κάτω από το δέρμα, που απελευθερώνει βραδέως το φάρμακο κατά τη διάρκεια μιας μακρύτερης χρονικής περιόδου.

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αυτόν τον τύπο της ορμονικής θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Leuprolide (Lupron, Eligard)
 • Goserelin (Zoladex)
 • ΤπροΙίη (Trelstar)
 • Histrelin (Vantas)
 • Degarelix (Firmagon)

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να αυξήσει σύντομα (flare) για μερικές εβδομάδες αφού λάβετε ένα LHRH αγωνιστή. Αντι-ανδρογόνα φάρμακα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ενός πυρσού, έτσι ώστε ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να πάρετε ένα αντι-ανδρογόνα είτε πριν είτε μαζί με έναν αγωνιστή LHRH.

Προστασία από τις επιπτώσεις ενός πυρσού είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν είστε βιώνει πόνο ή άλλα συμπτώματα που οφείλονται στον καρκίνο, διότι η αύξηση της τεστοστερόνης μπορεί να κάνει αυτά τα συμπτώματα χειρότερα.

Μια εξαίρεση σε αυτό είναι η LHRH degarelix ανταγωνιστής, που δεν προκαλεί έξαρση της τεστοστερόνης.

Αντι-ανδρογόνα
Αυτά τα φάρμακα δεν μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών. Αντ 'αυτού, αντι-ανδρογόνα τεστοστερόνης μπλοκ από την επίτευξη των καρκινικών κυττάρων.

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αυτόν τον τύπο της ορμονικής θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Bicalutamide (Casodex)
 • Flutamide
 • Νιλουταμίδη (Nilandron)

Τα αντι-ανδρογόνα δίνεται ως φάρμακα από το στόμα. Είναι συνήθως συνταγογραφείται μαζί με έναν αγωνιστή LHRH ή πριν από τη λήψη ενός αγωνιστή LHRH να μειώσει τους κινδύνους που συνδέονται με την έξαρση της ορμόνης που μπορεί να προκληθεί από έναν αγωνιστή LHRH.

Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση των όρχεων (ορχεκτομή)
Για να αφαιρέσετε όρχι σας, ο χειρουργός κάνει μια τομή στη βουβωνική χώρα σας και εξάγει το σύνολο του όρχι μέσω του ανοίγματος. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για άλλη όρχι σας. Προσθετική όρχεις μπορεί να εισαχθεί αν επιλέξετε. Θα λάβετε αναισθητικά για να μουδιάσει την περιοχή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις εμπεριέχουν τον κίνδυνο του πόνου, αιμορραγία και η φλεγμονή. Ορχεκτομή εκτελείται συνήθως ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία και δεν απαιτεί νοσηλεία. Συνήθως, δεν απαιτείται επιπλέον θεραπεία με αυξητική ορμόνη είναι απαραίτητη μετά την ορχεκτομή.

Άλλα φάρμακα
Όταν ο καρκίνος του προστάτη επιμένει ή υποτροπιάζει παρά τη θεραπεία με αυξητική ορμόνη, άλλα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εμποδίσουν τεστοστερόνης στον οργανισμό. Κάθε φάρμακο στοχεύει τεστοστερόνης στον οργανισμό με έναν διαφορετικό τρόπο. Αυτά τα άλλα φάρμακα περιλαμβάνουν:

 • Abiraterone (Zytiga)
 • Τα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη
 • Enzalutamide (Xtandi)
 • Κετοκοναζόλη

Αυτά τα άλλα φάρμακα εν γένει προορίζεται για άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες ορμονικής θεραπείας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ορμονική θεραπεία για καρκίνο του προστάτη δεν θεραπεύει την ασθένεια. Αν και αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να διαχειριστεί τον καρκίνο του προστάτη, προκαλώντας τα καρκινικά κύτταρα να πεθάνουν ή να αναπτύσσονται πιο αργά, δεν είναι μια μόνιμη λύση. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του προστάτη τελικά να επαναληφθούν ή να ενταθούν παρά τη θεραπεία με αυξητική ορμόνη. Αλλά θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί να επιβραδύνει αποτελεσματικά τον καρκίνο του προστάτη για μήνες ή και χρόνια.

Βλέπε επίσης