Ο παγωμένος ώμος

Ορισμός

Κατεψυγμένα ώμου, επίσης γνωστή ως κόλλα capsulitis, είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την ακαμψία και πόνο στις άρθρωση του ώμου σας. Τα σημεία και συμπτώματα συνήθως αρχίζουν σταδιακά επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και στη συνέχεια την επίλυση, συνήθως μέσα σε ένα ή δύο χρόνια.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης παγωμένος ώμος αυξάνεται εάν είστε ανάκτηση από μια ιατρική κατάσταση ή διαδικασία που επηρεάζει την κινητικότητα του χεριού σας - όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μαστεκτομή.

Η θεραπεία για παγωμένος ώμος περιλαμβάνει διατάσεις και, μερικές φορές, η έγχυση κορτικοστεροειδών και μούδιασμα φάρμακα στην κοινή κάψουλα. Σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστεί να χαλαρώσει την κοινή κάψουλα, έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα.

Συμπτώματα

Παγωμένος ώμος αναπτύσσεται συνήθως αργά, και σε τρία στάδια. Κάθε ένα από αυτά τα στάδια μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

 • Επώδυνη στάδιο. Σε αυτό το στάδιο, ο πόνος εμφανίζεται με κάθε κίνηση του ώμου σας, και το εύρος των ώμων σας της κίνησης αρχίζει να γίνεται περιορισμένη.
 • Κατεψυγμένα στάδιο. Πόνος μπορεί να αρχίσει να μειώνει κατά το στάδιο αυτό. Ωστόσο, ο ώμος σας γίνεται πιο σκληρή, και το εύρος της κίνησης σας μειώνεται σημαντικά.
 • Απόψυξη στάδιο. Κατά τη διάρκεια της απόψυξης στάδιο, το εύρος της κίνησης στον ώμο σας αρχίζει να βελτιώνεται.

Για μερικούς ανθρώπους, ο πόνος επιδεινώνεται το βράδυ, μερικές φορές αναστάτωση στην κανονική του ύπνου.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Τα οστά, τους συνδέσμους και τους τένοντες που απαρτίζουν άρθρωση του ώμου σας είναι συσκευασμένα σε μια κάψουλα από συνδετικό ιστό. Ο παγωμένος ώμος συμβαίνει όταν αυτή η κάψουλα πυκνώνει και σφίγγει γύρω από την άρθρωση του ώμου, περιορίζει την κίνηση του.

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό σε μερικούς ανθρώπους και όχι σε άλλους, αν και είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα που έχουν βιώσει πρόσφατα παρατεταμένη ακινητοποίηση του ώμου τους, όπως μετά από χειρουργική επέμβαση ή κάταγμα βραχίονα.

Παράγοντες κινδύνου

Αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παγωμένος ώμος.

Η ηλικία και το φύλο
Άτομα 40 ετών και άνω είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παγωμένο ώμο. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που αναπτύσσουν την κατάσταση είναι γυναίκες.

Η ακινησία ή με μειωμένη κινητικότητα
Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει παρατεταμένη ακινησία ή μειωμένη κινητικότητα του ώμου τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν παγωμένος ώμος. Ακινησία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως οι εξής:

 • Στροφικού πετάλου τραυματισμό
 • Σπασμένο χέρι
 • Κτύπημα
 • Η ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση

Συστηματικές ασθένειες
Οι άνθρωποι που έχουν ορισμένα ιατρικά προβλήματα φαίνεται να έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν παγωμένο ώμο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Διαβήτης
 • Υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός)
 • Υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός)
 • Καρδιαγγειακή νόσος
 • Φυματίωση
 • Νόσου του Parkinson

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Ενώ μπορείτε να συμβουλευτείτε αρχικά τον οικογενειακό σας γιατρό, αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στην ορθοπεδική ιατρική.

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από το ραντεβού σας, μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα που περιλαμβάνει:

 • Λεπτομερείς περιγραφές των συμπτωμάτων σας
 • Πληροφορίες σχετικά με ιατρικά προβλήματα που είχατε
 • Πληροφορίες σχετικά με τα ιατρικά προβλήματα των γονιών ή τα αδέλφια σας
 • Όλα τα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε
 • Οι ερωτήσεις που θέλετε να ζητήσει από τον γιατρό

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Όταν άρχισαν τα συμπτώματά σας;
 • Υπάρχουν δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας εκεί;
 • Έχετε τραυματιστεί ποτέ ότι ώμο; Εάν ναι, πώς;
 • Μήπως πάσχετε από διαβήτη;
 • Είχατε πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ή περιόδους περιορισμένη κίνηση των ώμων;

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο παγωμένος ώμος. Χειραγώγηση ώμου.
Ο παγωμένος ώμος. Χειραγώγηση ώμου.

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να εκτελέσετε ορισμένες ενέργειες, για να ελέγξετε για τον πόνο και να αξιολογήσει το εύρος της κίνησης. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ψηλά τα χέρια. Σηκώστε και τα δύο χέρια σας κατ 'ευθείαν επάνω στον αέρα, σαν διαιτητής ποδοσφαίρου καλώντας ένα touchdown.
 • Απέναντι από τον ώμο. Φτάσετε στο στήθος σας να αγγίξει απέναντι από τον ώμο σας.
 • Επιστροφή μηδέν. Ξεκινώντας με το πίσω μέρος του χεριού σας ενάντια στο μικρό της πλάτης σας, φθάνουν προς τα πάνω για να αγγίξει αντίθετη ωμοπλάτη σας.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να χαλαρώσει τους μυς σας, ενώ αυτός ή αυτή κινείται το χέρι σας για σας. Αυτή η δοκιμή μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ παγωμένος ώμος και ένα στροφικού πετάλου τραυματισμό.

Ο παγωμένος ώμος συνήθως μπορεί να διαγνωστεί από τα σημεία και τα συμπτώματα και μόνο. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να κάνετε εξετάσεις απεικόνισης - όπως οι ακτίνες Χ ή μαγνητική τομογραφία - για να αποκλείσει άλλα διαρθρωτικά προβλήματα.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Πιο παγωμένο ώμο επεξεργασία περιλαμβάνει τον έλεγχο του πόνου στον ώμο και τη διατήρηση όσο το εύρος της κίνησης του ώμου όσο το δυνατόν.

Φάρμακα
Over-the-counter αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζεται με παγωμένος ώμος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Θεραπεία
Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις stretching για να βοηθήσει να διατηρήσει όσο κινητικότητα στον ώμο σας όσο το δυνατόν.

Χειρουργικές και άλλες διαδικασίες
Οι περισσότεροι κατεψυγμένα ώμους γίνονται καλύτερα από μόνα τους μέσα σε 12 έως 18 μήνες. Για επίμονα συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει:

 • Ενέσεις στεροειδών. Ένεση κορτικοστεροειδή στην άρθρωση του ώμου σας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας του ώμου.
 • Κοινή διάταση. Ένεση αποστειρωμένου νερού στην κοινή κάψουλα μπορεί να βοηθήσει να τεντώσει τον ιστό και να το καταστήσει ευκολότερο να κινηθεί το κοινό.
 • Χειραγώγηση ώμου. Σε αυτή τη διαδικασία, θα λάβετε μια γενική αναισθησία, έτσι θα είναι αναίσθητος και δεν αισθάνεται πόνο. Στη συνέχεια, ο γιατρός μετακινεί άρθρωσης του ώμου σας σε διαφορετικές κατευθύνσεις, για να βοηθήσει να χαλαρώσει την αυστηρότερη ιστό. Ανάλογα με την ποσότητα της δύναμης που χρησιμοποιείται, η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει κατάγματα των οστών.
 • Χειρουργική. Αν μη τι άλλο έχει βοηθήσει, μπορείτε να είστε υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ουλώδη ιστό και συμφύσεις μέσα από άρθρωση του ώμου σας. Οι γιατροί εκτελούν συνήθως αυτή τη χειρουργική επέμβαση αρθροσκοπικά, με αναμμένα, σωληνοειδή όργανα εισάγεται μέσα από μικρές τομές γύρω από την άρθρωσή σας.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το εμπλεκόμενο ώμο και του άκρου σε όσες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως το δυνατόν μέσα στα όρια του πόνου σας και το εύρος της κίνησης των περιορισμών. Εφαρμόζοντας ζέστη ή κρύο στον ώμο σας μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τον πόνο.

Εναλλακτική ιατρική

Βελονισμός
Ο βελονισμός είναι μια διαδικασία που έχει χρησιμοποιηθεί στην Κίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Θα περιλαμβάνει την εισαγωγή πολύ λεπτών βελονών στο δέρμα σας σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα σας. Τυπικά, οι βελόνες παραμένουν στη θέση για 15 έως 40 λεπτά. Κατά την περίοδο αυτή μπορούν να μετακινηθούν ή να χειραγωγηθεί. Επειδή οι βελόνες είναι τα μαλλιά λεπτή και ευέλικτη και γενικά εισάγονται επιφανειακά, οι περισσότερες θεραπείες βελονισμού είναι σχετικά ανώδυνη.

Διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS)
Μια μονάδα TENS παρέχει ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα σε βασικά σημεία σε μια νευρική οδό. Η σημερινή, που παρέχονται μέσω ηλεκτροδίων μαγνητοσκοπημένο στο δέρμα σας, δεν είναι επώδυνη ή επιβλαβείς. Δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς TENS λειτουργεί, αλλά πιστεύεται ότι θα μπορούσε να διεγείρουν την κυκλοφορία των μορίων του πόνου αναστολής (ενδορφίνες) ή ίνες του πόνου μπλοκ που μεταφέρουν ερεθίσματα πόνου.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Μία από τις πιο κοινές αιτίες της παγωμένος ώμος είναι η ακινησία που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από έναν τραυματισμό στον ώμο, σπασμένο χέρι ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν είχατε έναν τραυματισμό που καθιστά δύσκολο να μετακινήσετε τον ώμο σας, μιλήστε με το γιατρό σας για το τι ασκήσεις θα ήταν καλύτερο να διατηρηθεί το εύρος κίνησης στην άρθρωση του ώμου σας.