Νόσος του Buerger

Ορισμός

Νόσος του Buerger (αποφρακτική θρομβαγγειίτιδα) είναι μια σπάνια ασθένεια των αρτηριών και των φλεβών στα χέρια και τα πόδια. Στη νόσο του Buerger, τα αιμοφόρα αγγεία σας να γίνει φλεγμονή, διογκώνονται και μπορεί να γίνει μπλοκαριστεί με θρόμβους αίματος (θρόμβων). Αυτό τελικά βλάπτει ή καταστρέφει ιστούς του δέρματος και μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και γάγγραινα. Νόσος συνήθως πρώτες παραστάσεις του Buerger στα χέρια και τα πόδια και μπορεί να επηρεάσει τελικά μεγαλύτερες περιοχές των χεριών και των ποδιών σας.

Νόσος του Buerger είναι σπάνια στην Ευρώπη, αλλά είναι πιο κοινή στη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή. Νόσος του Buerger επηρεάζει συνήθως τους άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών, αν και είναι όλο και πιο συχνά στις γυναίκες.

Σχεδόν όλοι διαγνωστεί με τη νόσο του Buerger καπνίζει τσιγάρα ή χρησιμοποιεί άλλες μορφές καπνού, όπως μάσημα καπνού. Διακοπή όλες τις μορφές του καπνού είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει τη νόσο του Buerger. Για όσους δεν σταματήσουν, ο ακρωτηριασμός του συνόλου ή μέρους ενός άκρου μπορεί να είναι απαραίτητη.

Συμπτώματα

Συμπτώματα της νόσου Buerger περιλαμβάνουν:

 • Ο πόνος που μπορεί να έρθει και να πάει στα πόδια και τα πόδια σας ή στα χέρια και τα χέρια σας. Αυτός ο πόνος εμφανίζεται συνήθως όταν χρησιμοποιείτε τα χέρια ή τα πόδια σας και υποχωρεί όταν σταματήσει τη δραστηριότητα αυτή (χωλότητα).
 • Φλεγμονή κατά μήκος μιας φλέβας ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος (που οφείλεται σε έναν θρόμβο αίματος στην φλέβα).
 • Δάχτυλα χεριών και ποδιών που ωχριώ όταν εκτίθενται στο κρύο (φαινόμενο Raynaud).
 • Επώδυνη ανοιχτές πληγές στα δάχτυλα χεριών και των ποδιών σας.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε σημεία ή συμπτώματα της νόσου του Buerger.

Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τη νόσο του Buerger. Είναι πιθανό ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια γενετική προδιάθεση για τη νόσο. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από οίδημα στις αρτηρίες και τις φλέβες των βραχιόνων και των ποδιών. Τα κύτταρα που προκαλούν τη φλεγμονή και οίδημα - και τελικά θρόμβων αίματος - μορφή στα αγγεία που οδηγούν στα χέρια και τα πόδια σας και να μπλοκάρει τη ροή του αίματος σε εκείνα τα μέρη του σώματός σας.

Η μειωμένη ροή αίματος σημαίνει ότι ο ιστός του δέρματος στα χέρια και τα πόδια σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Αυτό οδηγεί στα σημάδια και τα συμπτώματα της νόσου του Buerger, αρχίζοντας με τον πόνο και την αδυναμία στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας και να εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του τα χέρια και τα πόδια σας.

Παράγοντες κινδύνου

Η χρήση του καπνού
Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο της νόσου του Buerger. Βαρέα καπνιστές τσιγάρων (οι άνθρωποι που καπνίζουν ενάμιση πακέτα την ημέρα ή περισσότερο) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο του Buerger, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή του καπνού, συμπεριλαμβανομένων των πούρων και καπνού μασήματος. Οι άνθρωποι που καπνίζουν στριφτά τσιγάρα που χρησιμοποιούν ακατέργαστου καπνού μπορεί να έχει το μεγαλύτερο κίνδυνο της νόσου του Buerger.

Δεν είναι σαφές το πώς η χρήση του καπνού αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου του Buerger, αλλά σχεδόν όλοι διαγνωστεί με τη νόσο του Buerger χρησιμοποιεί τον καπνό. Πιστεύεται ότι οι χημικές ουσίες του καπνού μπορεί να ερεθίσουν την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας τους να διογκώνονται. Τα ποσοστά της νόσου Buerger είναι υψηλότερο σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής, όπου βαρύ κάπνισμα είναι η πιο κοινή.

Νόσος του Buerger. Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.
Νόσος του Buerger. Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Παρά το γεγονός ότι το παθητικό κάπνισμα δεν θεωρείται ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Buerger, εάν είστε διαγνωστεί, θα πρέπει να μείνετε μακριά από τους ανθρώπους που είναι το κάπνισμα. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.

Χρόνια ασθένεια των ούλων
Μακροχρόνια μόλυνση των ούλων, επίσης, συνδέεται με την ανάπτυξη της νόσου του Buerger.

Επιπλοκές

Εάν η ασθένεια επιδεινώνεται Buerger, τη ροή του αίματος προς τα χέρια και τα πόδια σας μειώνεται. Αυτό οφείλεται σε εμπόδια που καθιστούν δύσκολο για το αίμα να φτάσουν τις άκρες των δακτύλων χεριών και των ποδιών σας. Ιστοί που δεν λαμβάνουν το αίμα δεν παίρνουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το δέρμα και τους ιστούς στα άκρα των δακτύλων σας για να πεθάνει (γάγγραινα). Τα σημεία και συμπτώματα της γάγγραινας περιλαμβάνουν μαύρο ή μπλε δέρμα, απώλεια της αίσθησης του δακτύλου ή του ποδιού, και μια αποκρουστική μυρωδιά από την πληγείσα περιοχή. Γάγγραινα είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί συνήθως ο ακρωτηριασμός του δακτύλου ή του ποδιού.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες.

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή το φορέα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει τελικά σε κάποιον που ειδικεύεται σε ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων (καρδιολόγος).

Τι μπορείτε να κάνετε
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το ραντεβού σας, να έρθει προετοιμασμένος με πληροφορίες και ερωτήσεις για το γιατρό σας.

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως αν έχετε ποτέ καπνίσει, και πόσα πακέτα την ημέρα, ή εάν είχατε επαναλαμβανόμενες τραύμα στα χέρια ή τα πόδια σας, όπως από τη χρήση κομπρεσέρ ή άλλα εργαλεία δόνησης.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα, που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να απορροφούν όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Εκτός από την πιο πιθανή αιτία, ποιες είναι οι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Είναι η πάθηση μου προσωρινή ή χρόνια;
 • Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό; Ποιο θα είναι το κόστος, και θα ασφαλιστική μου κάλυψη δει έναν ειδικό; (Μπορεί να χρειαστεί να ελέγξετε με τον ασφαλιστικό προμηθευτή σας για αυτές τις πληροφορίες.)
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Πότε ξεκίνησες να εμφανίσουν συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;
 • Χρησιμοποιείτε καπνού σε οποιαδήποτε μορφή τώρα ή έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ;
 • Κάντε τα δάχτυλά σας χρώμα αλλαγή σε απάντηση στο κρύο;
 • Είχατε επαναλαμβανόμενες τραύμα στην πληγείσα περιοχή από τα εργαλεία;

Εξετάσεις και διάγνωση

Αν και δεν υπάρχουν εξετάσεις μπορεί να επιβεβαιώσουν εάν έχετε νόσο του Buerger, ο γιατρός σας θα ζητήσει πιθανότατα εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες πιο κοινούς όρους ή να επιβεβαιώσει τις υποψίες της νόσου του Buerger, που προέρχονται από τα σημεία και τα συμπτώματα σας. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Οι εξετάσεις αίματος
Οι εξετάσεις αίματος για να ψάξουν για ορισμένες ουσίες μπορεί να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια σημεία και συμπτώματα. Για παράδειγμα, εξετάσεις αίματος μπορεί να βοηθήσει τον κανόνα έξω σκληρόδερμα, ο λύκος, πήξης του αίματος διαταραχές και διαβήτη, μαζί με άλλες ασθένειες και παθήσεις.

Το τεστ του Allen
Ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει μια απλή εξέταση που ονομάζεται τεστ του Allen για να ελέγξει τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών που μεταφέρουν το αίμα στα χέρια σας. Στη δοκιμή του Άλλεν, κάνετε μια σφιχτή γροθιά, που αναγκάζει το αίμα από το χέρι σας. Πιέζει το γιατρό σας σχετικά με τις αρτηρίες σε κάθε πλευρά του καρπού σας για να επιβραδύνει τη ροή του αίματος πίσω στο χέρι σας, κάνοντας το χέρι σας να χάσουν κανονικό χρώμα του. Στη συνέχεια, μπορείτε να ανοίξετε το χέρι και ο γιατρός σας απελευθερώνει την πίεση σε μία αρτηρία, τότε ο άλλος. Πόσο γρήγορα οι αποδόσεις χρώμα στο χέρι σας μπορεί να δώσει μια γενική ένδειξη για την υγεία των αρτηριών σας. Αργή ροή του αίματος στο χέρι σας μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα, όπως η νόσος του Buerger.

Αγγειογραφία
Η αγγειογραφία, που ονομάζεται επίσης μια αρτηριόγραμμα, βοηθά να δούμε την κατάσταση των αρτηριών σας. Μια ειδική χρωστική ουσία εγχέεται σε μία αρτηρία, μετά την οποία θα υποβάλλονται σε ακτίνες Χ ή άλλες δοκιμές απεικόνισης. Η χρωστική ουσία που βοηθά να οριοθετηθούν τυχόν αποφράξεις αρτηριών που εμφανίζονται στις εικόνες. Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει αγγειογραφίες και των δύο τα χέρια σας και τα πόδια σας - ακόμα κι αν δεν έχετε σημεία και συμπτώματα της νόσου του Buerger σε όλα τα άκρα σας. Νόσος του Buerger σχεδόν πάντα επηρεάζει περισσότερο από το ένα άκρο, έτσι ώστε ακόμα κι αν δεν μπορείτε να έχετε σημεία και συμπτώματα σε άλλα άκρα σας, αυτό το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια βλάβης πλοίου.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η διακοπή του καπνίσματος
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο του Buerger, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου είναι να σταματήσουν τη χρήση όλων των προϊόντων καπνού. Ακόμη και σε λίγα τσιγάρα την ημέρα μπορεί να επιδεινώσει την ασθένεια.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας σύμβουλο και να συστήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα και να σταματήσει το πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία σας. Θα πρέπει να αποφύγετε προϊόντα υποκατάστασης της νικοτίνης, επειδή παρέχουν νικοτίνη, η οποία ενεργοποιεί τη νόσο του Buerger? Υπάρχουν και μη-νικοτίνης προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Εάν η νόσος είναι ακόμα ενεργή, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τα ούρα σας για παρουσία της νικοτίνης για να δείτε εάν είστε ακόμα το κάπνισμα.

Μια άλλη επιλογή είναι μια κατοικημένη πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος. Σε αυτά τα προγράμματα, θα μείνετε σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας, μερικές φορές ένα νοσοκομείο, για ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών ή εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτής φορά που συμμετέχουν σε καθημερινές συνεδρίες συμβουλευτικής και άλλες δραστηριότητες για να σας βοηθήσει να ασχοληθεί με τη λαχτάρα για τα τσιγάρα και να σας βοηθήσει να μάθουμε να ζούμε χωρίς καπνό.

Άλλες θεραπείες
Άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις υπάρχουν, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Φάρμακα για τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, τη βελτίωση της ροής του αίματος ή διαλύουν τους θρόμβους στο αίμα
 • Διαλείπουσα συμπίεση των χεριών και των ποδιών για να αυξήσει τη ροή του αίματος προς τα άκρα σας
 • Διέγερση του νωτιαίου μυελού
 • Χειρουργική επέμβαση για να κόψει τα νεύρα στην πληγείσα περιοχή (χειρουργική sympathectomy) για τον έλεγχο του πόνου και την αύξηση της ροής του αίματος, αν και η διαδικασία αυτή είναι αμφιλεγόμενη
 • Φάρμακα για την τόνωση της ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση θεραπευτική), μια προσέγγιση που θεωρείται από πολλούς πειραματικούς
 • Ακρωτηριασμός, αν λοίμωξη ή γάγγραινα εμφανίζεται

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Πάρτε την προσοχή των δακτύλων χεριών και των ποδιών σας, αν έχετε νόσο του Buerger. Ελέγξτε το δέρμα στα χέρια και τα πόδια σας καθημερινά για περικοπές και γρατζουνιές, έχοντας κατά νου ότι, αν έχετε χάσει την αίσθηση με ένα δάχτυλο ή του ποδιού δεν μπορείτε να αισθανθείτε, για παράδειγμα, μια περικοπή, όταν αυτό συμβεί. Κρατήστε τα δάχτυλά σας και τα δάχτυλα των ποδιών προστατεύονται και να αποφεύγουν την έκθεσή τους στο κρύο.

Χαμηλή ροή του αίματος προς τα άκρα σας, σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να αντισταθεί στις μολύνσεις και εύκολα. Μικρές περικοπές και γρατζουνιές μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε σοβαρές λοιμώξεις. Καθαρίστε τυχόν κόψιμο με σαπούνι και νερό, εφαρμόζουν αντιβιοτική αλοιφή, και καλύψτε το με ένα καθαρό επίδεσμο. Κρατήστε ένα μάτι για τυχόν κοψίματα ή γρατζουνιές για να βεβαιωθείτε ότι είστε επούλωση. Εάν αυτά επιδεινωθούν ή να θεραπεύσει αργά, δείτε το γιατρό σας αμέσως.

Επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά για να κρατήσει τα ούλα και τα δόντια σας σε καλή υγεία και την αποφυγή των ασθενειών των ούλων, η οποία με τη χρόνια μορφή της συνδέεται με τη νόσο του Buerger.

Πρόληψη

Κλείστε τη χρήση καπνού σε οποιαδήποτε μορφή
Σχεδόν ο καθένας που έχει τη νόσο του Buerger έχει χρησιμοποιήσει καπνού σε κάποια μορφή, με πιο γνωστή τσιγάρα. Για την πρόληψη της νόσου του Buerger, είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιούν τον καπνό.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι δύσκολο. Εάν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που καπνίζουν, πιθανώς έχετε προσπαθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα και στο παρελθόν, αλλά δεν ήταν επιτυχείς. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να προσπαθήσει ξανά. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις στρατηγικές για να σας βοηθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα.