Νόσο του Μπεχτσέτ

Ορισμός

(BEH-CHETS) νόσο του Μπεχτσέτ, που ονομάζεται επίσης σύνδρομο Behcet, είναι μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα σας. Η φλεγμονή της νόσου του Μπεχτσέτ οδηγεί σε πολλά συμπτώματα που μπορεί αρχικά να φαίνονται άσχετες. Τα σημεία και συμπτώματα της νόσου του Μπεχτσέτ - η οποία μπορεί να περιλαμβάνουν έλκη στο στόμα, φλεγμονή των οφθαλμών, εξανθήματα του δέρματος και βλάβες, και έρπητα των γεννητικών οργάνων - διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να έρχονται και να φεύγουν από μόνοι τους.

Η ακριβής αιτία του Behcet του είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, η οποία σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται λανθασμένα κάποιες από τις δικές του υγιή κύτταρα. Τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για τη νόσο του Μπεχτσέτ.

Η θεραπεία στοχεύει στην μείωση των σημείων και συμπτωμάτων της νόσου του Behcet και για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, όπως τύφλωση.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Συμπτώματα της νόσου του Μπεχτσέτ διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Νόσο του Μπεχτσέτ μπορεί να εξαφανιστούν και να επαναληφθεί από μόνη της. Τα σημάδια και τα συμπτώματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε εξαρτάται από ποια μέρη του σώματός σας επηρεάζεται από τη φλεγμονή της νόσου του Μπεχτσέτ. Περιοχές που πάσχουν από τη νόσο του Μπεχτσέτ περιλαμβάνουν:

 • Στόμα. Επώδυνες πληγές στο στόμα, που μοιάζουν με πληγές ελκών, είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της νόσου του Μπεχτσέτ. Πληγές αρχίζουν όπως το έθεσε, στρογγυλά τραύματα στο στόμα που γρήγορα να μετατραπεί σε επώδυνα έλκη. Οι πληγές επουλώνονται συνήθως σε μια έως τρεις εβδομάδες, αν και θα επαναληφθούν.
 • Δέρματος. Βλάβες του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με νόσο του Μπεχτσέτ. Προβλήματα του δέρματος μπορεί να ποικίλει. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν την ακμή-όπως πληγές στο σώμα τους. Άλλοι μπορεί να αναπτύξουν κόκκινο, έθεσε και οζίδια προσφορά στο δέρμα τους, ειδικά στο κάτω μέρος των ποδιών.
 • Γεννητικά όργανα. Οι άνθρωποι με νόσο του Μπεχτσέτ μπορεί να αναπτύξουν πληγές στα γεννητικά τους όργανα. Οι πληγές συχνά συμβαίνουν στο όσχεο ή το αιδοίο. Έλκη εμφανίζονται ως κόκκινο, πληγωσμένη βλάβες. Οι πληγές των γεννητικών οργάνων είναι συνήθως επώδυνη και μπορεί να αφήσει σημάδια.
 • . Μάτια νόσο του Μπεχτσέτ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο μάτι - μια κατάσταση που ονομάζεται ραγοειδίτιδα (u-vee-Ι-TIS). Στους ανθρώπους με τη νόσο του Behcet, ραγοειδίτιδα προκαλεί το όραμα ερυθρότητα, πόνο και θολή σε ένα ή και στα δύο μάτια και μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Φλεγμονή που παρουσιάζεται στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς είναι μια σοβαρή επιπλοκή της διαταραχής.
 • Αρθρώσεις. Κοινή πρήξιμο και ο πόνος επηρεάζει συχνά τα γόνατα σε άτομα με νόσο του Μπεχτσέτ. Οι αστραγάλους, αγκώνες ή τους καρπούς, επίσης, μπορούν να συμμετέχουν. Τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μία έως τρεις εβδομάδες και να εξαφανιστούν από μόνα τους.
 • Αγγειακό σύστημα. Φλεγμονή στις φλέβες και τις μεγάλες αρτηρίες μπορεί να συμβεί στη νόσο του Μπεχτσέτ, που προκαλούν ερυθρότητα, πόνο και οίδημα στα χέρια ή στα πόδια, όταν προκύπτει ένα θρόμβο αίματος. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου του Behcet πιστεύεται ότι προκαλείται από φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειίτιδα). Φλεγμονή των μεγάλων αρτηριών μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως ανευρύσματα και στένωση ή απόφραξη του αγγείου.
 • Πεπτικό σύστημα. Νόσο του Behcet μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία από σημεία και συμπτώματα που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου, διάρροιας ή αιμορραγία.
 • Ασθένεια του εγκεφάλου. Μπεχτσέτ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα που οδηγεί σε πονοκέφαλο, πυρετό, αποπροσανατολισμός, κακή ισορροπία ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστα σημεία και συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν νόσο του Μπεχτσέτ. Αν έχετε διαγνωστεί με τη νόσο του Μπεχτσέτ, δείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε νέα σημεία και τα συμπτώματα.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τη νόσο του Μπεχτσέτ. Εντούτοις, ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων παίζει πιθανό ρόλο. Αρκετά γονίδια που έχουν βρεθεί να σχετίζονται με τη νόσο. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ένας ιός ή βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει νόσο του Μπεχτσέτ σε άτομα που έχουν ορισμένα γονίδια που τους καθιστούν επιρρεπείς σε του Μπεχτσέτ.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του Μπεχτσέτ περιλαμβάνουν:

 • Νόσο Ηλικία. Μπεχτσέτ συνήθως επηρεάζει άνδρες και γυναίκες στη δεκαετία του '20 και του '30 τους, αν τα παιδιά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί επίσης να αναπτύξει την ασθένεια.
 • Τοποθεσία. Παρά το γεγονός ότι η νόσος εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Ιράν, η Ιαπωνία και η Κίνα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Μπεχτσέτ.
 • Sex. Ενώ νόσο του Μπεχτσέτ εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες, η νόσος είναι συνήθως πιο σοβαρή στους άνδρες.
 • Γονιδίων. Έχοντας ορισμένα γονίδια σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης του Behcet.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Νόσο του Μπεχτσέτ. Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.
Νόσο του Μπεχτσέτ. Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Νόσο του Μπεχτσέτ έρχεται συνήθως και πηγαίνει σε απρόβλεπτες κύκλους. Τα συμπτώματα μπορεί να γίνονται λιγότερο σοβαρά την πάροδο του χρόνου.

Αν και η θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύει τη νόσο του Μπεχτσέτ, συχνά μπορεί να ελέγξει τα σημεία και τα συμπτώματα και να μειώσουν τον κίνδυνο των επιπλοκών. Για παράδειγμα, ακατέργαστα ραγοειδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση ή ακόμη και τύφλωση. Οι άνθρωποι με τα σημάδια των ματιών και τα συμπτώματα της νόσου του Μπεχτσέτ θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά από έναν γιατρό μάτι επειδή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της επιπλοκής. Άλλες επιπλοκές της νόσου του Μπεχτσέτ εξαρτάται από τη συγκεκριμένη σειρά από σημεία και συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει ο γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας σας, αν έχετε σημεία και συμπτώματα της νόσου του Μπεχτσέτ. Αλλά, επειδή νόσο του Μπεχτσέτ είναι σπάνια, και μερικά από τα σημεία και τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα των άλλων διαταραχών, μπορεί να χρειαστεί να δείτε έναν ειδικό, όπως ένας γιατρός που αντιμετωπίζει αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους (ρευματολόγο), πριν πάρει τη διάγνωση της νόσου του Μπεχτσέτ.

Εάν ένα ρευματολόγο δεν συμμετείχε στη διάγνωση σας, μπορεί να αναφέρεται σε ένα ρευματολόγο για τη διαχείριση της νόσου του Behcet. Ανάλογα με τα σημεία και τα συμπτώματα σας, μπορείτε επίσης να δείτε ένα γιατρό μάτι (οφθαλμίατρο) για τα προβλήματα στα μάτια, γυναικολόγος ή ουρολόγος για έρπητα των γεννητικών οργάνων, ένας δερματολόγος για τα προβλήματα του δέρματος, ένας γαστρεντερολόγος για πεπτικά προβλήματα, ή νευρολόγο για τα συμπτώματα που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο ή το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη και υπάρχει συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είμαστε προετοιμασμένοι. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση. Επίσης, γράψτε κάτω βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Αν είναι δυνατόν, να φέρει ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί σας. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να απορροφήσει όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επίσκεψή σας. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Για του Behcet, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι νομίζετε ότι προκαλεί τα συμπτώματα μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Χρειάζομαι κάποια ειδικά τεστ;
 • Είναι η κατάσταση αυτή προσωρινή;
 • Θεραπείες Τι είναι διαθέσιμες; Ποια μου προτείνετε;
 • Έχω μια άλλη κατάσταση της υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτούς τους όρους;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Ποιες ιστοσελίδες ή οργανισμοί είναι κατάλληλοι για τη συλλογή περισσότερες πληροφορίες;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη, μην διστάσετε να ζητήσετε πρόσθετες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο για να συζητήσει τα σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Τι τύποι των σημείων και συμπτωμάτων έχετε ήδη έχουν;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Πότε ξεκίνησες να εμφανίσουν συμπτώματα;
 • Μήπως έχετε συμπτώματα όλη την ώρα, ή μήπως έρχονται και παρέρχονται?
 • Μήπως είναι κάτι που φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;
 • Υπάρχει κάποιος στην οικογένειά σας που έχει μια παρόμοια ασθένεια εκεί;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Δεν δοκιμές μπορεί να καθορίσει οριστικά κατά πόσον ή όχι θα έχουν τη νόσο του Μπεχτσέτ. Αντ 'αυτού, ο γιατρός σας στηρίζεται κυρίως στις πινακίδες σας και τα συμπτώματα για τη διάγνωση της νόσου του Behcet. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις αίματος και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες ασθένειες και παθήσεις.

Κριτηρίων έχουν καθοριστεί για τη διάγνωση της νόσου του Behcet, αλλά αυτά δεν είναι πάντα απαραίτητη για τη διάγνωση της νόσου. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλους παράγοντες για τη διάγνωση σας. Τα κριτήρια ταξινόμησης απαιτείται:

 • Έλκη στο στόμα. Επειδή σχεδόν όλοι με νόσο του Μπεχτσέτ θα έχουν έλκη στο στόμα σε κάποιο σημείο, αυτό το ζώδιο είναι γενικά απαραίτητη για τη διάγνωση. Τα διαγνωστικά κριτήρια απαιτούν πληγές στο στόμα που έχουν υποτροπιάσει τουλάχιστον τρεις φορές μέσα σε 12 μήνες.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα.

Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον δύο επιπλέον σημεία, όπως:

 • Έρπητα των γεννητικών οργάνων. Πληγές που επαναλαμβάνονται μπορεί να υποδεικνύει νόσο του Μπεχτσέτ.
 • Προβλήματα στα μάτια. Ένας οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει σημεία φλεγμονής στα μάτια σας.
 • Πληγές στο δέρμα. Μια ποικιλία από εξανθήματα ή ακμή-όπως πληγές μπορεί να προκληθεί από τη νόσο του Behcet.
 • Θετικό τεστ παθέργειας. Σε μια δοκιμή παθέργειας, εισάγει το γιατρό σας μια αποστειρωμένη βελόνα μέσα στο δέρμα σας και στη συνέχεια εξετάζει την περιοχή μία με δύο ημέρες αργότερα. Εάν η δοκιμή είναι θετική παθέργειας, ένα μικρό κόκκινο μορφές χτύπημα κάτω από το δέρμα σας, όπου η βελόνα εισήχθη. Αυτό δείχνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ένα μικρό τραυματισμό.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Μπεχτσέτ. Εάν εμφανιστούν σημεία και συμπτώματα της νόσου του Μπεχτσέτ είναι ήπια, ο γιατρός σας μπορεί να προσφέρει φάρμακα για τον έλεγχο προσωρινής φωτοβολίδες στον πόνο και τη φλεγμονή. Μπορεί να μη χρειαστεί να παίρνουν φάρμακα μεταξύ των εξάρσεων. Αλλά εάν τα σημεία και τα συμπτώματα σας είναι πιο σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα για τον έλεγχο των σημείων και συμπτωμάτων της νόσου του Μπεχτσέτ όλο το σώμα σας, εκτός από τα φάρμακα για τις προσωρινές φωτοβολίδες. Διάφοροι παράγοντες, όπως η ηλικία και το φύλο σας, μπορεί να επηρεάσει τη συγκεκριμένη θεραπεία ο γιατρός σας συνιστά.

Θεραπείες για μεμονωμένα σημεία και συμπτώματα της νόσου του Behcet
Νόσο του Μπεχτσέτ μπορεί να έρθει και να πάει μόνη της σε περιόδους εξάρσεις και υφέσεις. Ο γιατρός σας εργάζεται για να ελέγξει οποιαδήποτε σημάδια και συμπτώματα που βιώνουν κατά τη διάρκεια φωτοβολίδες με φάρμακα όπως:

 • Κρέμες για το δέρμα, πηκτώματα και αλοιφές. Τα τοπικά φάρμακα που εφαρμόζονται άμεσα στο δέρμα των γεννητικών οργάνων και πληγές ώστε να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο. Αυτοί οι τύποι των φαρμάκων συνήθως περιέχουν ένα κορτικοστεροειδές φάρμακο που μειώνει τη φλεγμονή ή ένα αναισθητικό για την ανακούφιση του πόνου.
 • Στοματικά διαλύματα. Ειδικά στοματικά διαλύματα που περιέχουν κορτικοστεροειδή και άλλους παράγοντες για να μειώσει τον πόνο των ελκών στο στόμα μπορούν να ανακουφίσουν σας.
 • Σταγόνες. Σταγόνες που περιέχουν κορτικοστεροειδή ή άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και ερυθρότητα στα μάτια σας, αν η φλεγμονή είναι ήπια.

Συστηματικές θεραπείες για τη νόσο του Μπεχτσέτ
Αν επίκαιρα φάρμακα δεν βοηθούν δερματικά εξανθήματα ελέγχου, ή από του στόματος ή των γεννητικών οργάνων έλκη, ένα φάρμακο που ονομάζεται κολχικίνη (Colcrys) είναι συχνά συνιστάται. Αρθρίτιδα συμπτώματα μπορεί επίσης να βελτιωθεί με κολχικίνη.

Σοβαρές περιπτώσεις της νόσου του Μπεχτσέτ απαιτούν θεραπείες για τον έλεγχο των ζημιών από την ασθένεια μεταξύ των εξάρσεων. Εάν έχετε μέτρια έως σοβαρή νόσο του Μπεχτσέτ, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει:

 • Κορτικοστεροειδή για τον έλεγχο της φλεγμονής. Κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλείται από την ασθένεια του Behcet. Τα σημεία και συμπτώματα της νόσου του Behcet τείνουν να επαναληφθούν όταν κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται μόνα τους, έτσι ώστε οι γιατροί συνταγογραφούν συχνά τους με ένα άλλο φάρμακο για να καταστέλλει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος (ανοσοκατασταλτικά). Οι παρενέργειες των κορτικοστεροειδών περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, επίμονη καούρα, υψηλή αρτηριακή πίεση και λέπτυνση των οστών (οστεοπόρωση).
 • Φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο αντιδρά υπερβολικά στη νόσο του Μπεχτσέτ. Με τη διακοπή ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτεθεί κανονικά, υγιείς ιστούς στο σώμα σας, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που μπορούν να παίξουν έναν ρόλο στον έλεγχο της νόσου του Behcet περιλαμβάνουν αζαθειοπρίνη (Imuran, Azasan), κυκλοσπορίνη (Gengraf, Neoral, Sandimmune) και κυκλοφωσφαμίδη (κυτοξάν). Δεδομένου ότι αυτά τα φάρμακα καταστέλλουν τις δράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης. Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν το ήπαρ και τα νεφρά προβλήματα, χαμηλός αιματοκρίτης, και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Φάρμακα που μεταβάλλουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός σας. Ιντερφερόνη άλφα-2b (Intron A) ρυθμίζει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος για τον έλεγχο της φλεγμονής. Μπορεί να βοηθήσει πληγές στο δέρμα ελέγχου, πόνο στις αρθρώσεις και φλεγμονή των ματιών σε άτομα με νόσο του Μπεχτσέτ. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν συμπτώματα που μοιάζουν με σημεία και συμπτώματα, όπως πόνο των μυών και κόπωση. Ιντερφερόνη άλφα-2b μπορεί να συνδυαστεί με άλλα φάρμακα.

  Φάρμακα που μπλοκάρουν μιας ουσίας που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF), όπως infliximab (Remicade) και το etanercept (Enbrel), είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις εκδηλώσεις του Μπεχτσέτ, ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο-σοβαρά ή ανθεκτικά συμπτώματα. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, εξάνθημα δέρματος και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Άλλα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου του Behcet περιλαμβάνουν θαλιδομίδη (Thalomid), mycophenolate mofetil (CellCept) και χλωραμπουκίλη (Leukeran).

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Το απρόβλεπτο της νόσου του Μπεχτσέτ μπορεί να είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό. Η καλή φροντίδα του εαυτού σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τα σκαμπανεβάσματα της νόσου του Μπεχτσέτ. Η προσέγγισή σας στη φροντίδα για τον εαυτό σας θα εξαρτηθεί από το ποιες είναι οι ενδείξεις και τα συμπτώματα που αισθάνεστε σε μια συγκεκριμένη ημέρα. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να:

 • Υπόλοιπο κατά τη διάρκεια φωτοβολίδες. Όταν ορισμένα σημεία και συμπτώματα όπως έλκη στο στόμα και πόνο στις αρθρώσεις φαίνεται, πάρτε το χρόνο για τον εαυτό σας. Να είστε ευέλικτοι και να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας, όταν είναι δυνατόν, ώστε να μπορείτε να είστε όταν το χρειάζεστε. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να κρατήσει το άγχος στο ελάχιστο, επειδή το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.
 • Να είστε δραστήριοι όταν έχετε την ενέργεια. Μέτρια άσκηση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα μεταξύ των εξάρσεων της νόσου του Behcet. Η άσκηση δυναμώνει το σώμα σας, βοηθά να κρατήσει τις αρθρώσεις σας να είναι ευέλικτη και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας.
 • Σύνδεση με τους άλλους. Επειδή είναι Behcet είναι μια σπάνια διαταραχή, μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε τους άλλους με την ασθένεια σε κοντινή απόσταση. Ωστόσο, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας. Εάν δεν είναι δυνατή η σύνδεση με τη στενή κάποιον, Νοσοσχετιζομένες της Ευρωπαϊκής Μπεχτσέτ προσφέρει πίνακες μηνυμάτων και chat rooms, όπου μπορείτε να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους που έχουν του Μπεχτσέτ.

Βλέπε επίσης