Νεύρωμα του Morton

Ορισμός

Νεύρωμα Morton είναι μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει τη σφαίρα του ποδιού σας, συνήθως η περιοχή μεταξύ τρίτων σας και τέταρτου δάχτυλα. Νεύρωμα Morton μπορεί να αισθάνονται σαν να στέκεται πάνω σε ένα χαλίκι στο παπούτσι σας ή σε μια φορές στην κάλτσα σας.

Νεύρωμα Morton περιλαμβάνει μια πάχυνση του ιστού γύρω από ένα από τα νεύρα που οδηγούν στο δάχτυλα των ποδιών σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια απότομη, κάψιμο πόνος στην σφαίρα του ποδιού σας. Τα δάχτυλα των ποδιών σας μπορεί επίσης να τσιμπήσουν, καίγονται ή να μουδιάζουν.

Οι ψηλοτάκουνα παπούτσια έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη της νεύρωμα Morton. Πολλοί άνθρωποι εμπειρία ανακούφιση από τη μετάβαση σε μείωση ψηλοτάκουνα παπούτσια με την ευρύτερη κουτιά toe. Μερικές φορές οι ενέσεις κορτικοστεροειδών ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη.

Συμπτώματα

Συνήθως, δεν υπάρχει κανένα εξωτερικό σημάδι αυτής της κατάστασης, όπως ένα εξόγκωμα. Αντ 'αυτού, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Μια αίσθηση σαν να στέκεστε σε ένα βότσαλο στο παπούτσι σου
 • Ένα κάψιμο πόνος στην σφαίρα του ποδιού σας που μπορεί να ακτινοβολήσει στο δάχτυλα των ποδιών σας
 • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών σας

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Είναι καλύτερο να μην αγνοήσει κάθε πόδι πόνο που διαρκεί για περισσότερο από μερικές ημέρες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν αισθανθείτε κάψιμο πόνος στην σφαίρα του ποδιού σας που δεν είναι η βελτίωση, παρά την αλλαγή υποδημάτων σας και την τροποποίηση των δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσει άγχος στο πόδι σας.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Νεύρωμα του Morton φαίνεται να συμβαίνουν σε απόκριση σε ερεθισμό, την πίεση ή τραυματισμό σε ένα από τα νεύρα που οδηγούν σε δάχτυλα των ποδιών σας.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στην νεύρωμα Morton περιλαμβάνουν:

 • Ψηλά τακούνια. Φορώντας ψηλοτάκουνα παπούτσια ή παπούτσια που είναι στενά ή κακή τοποθέτηση μπορεί να θέσει επιπλέον πίεση στις μύτες των ποδιών σας και την μπάλα από τα πόδια σας.
 • Ορισμένα σπορ. Συμμετοχή σε μεγάλο αντίκτυπο αθλητικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή το τρέξιμο μπορεί να υποβάλει τα πόδια σας σε επαναλαμβανόμενες τραύμα. Αθλητισμός που διαθέτουν σφιχτά παπούτσια, όπως σκι στο χιόνι ή αναρρίχηση βράχου, μπορεί να ασκήσει πίεση στις μύτες των ποδιών σας.
 • Παραμορφώσεις πόδι. Οι άνθρωποι που έχουν κάλους, σφυροδακτυλία, υψηλή καμάρες ή flatfeet βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νεύρωμα Morton.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Νεύρωμα Morton. Μαγνητική τομογραφία (MRI).
Νεύρωμα Morton. Μαγνητική τομογραφία (MRI).

Μπορεί να αναζητούν για πρώτη φορά συμβουλές από τον οικογενειακό γιατρό σας σχετικά με τον πόνο ποδιών σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό ή χειρουργός που ειδικεύεται στο πόδι διαταραχές. Πριν από το ραντεβού σας, μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα με απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Όταν άρχισαν τα συμπτώματά σας;
 • Μήπως τα συμπτώματά σας αρχίζουν σταδιακά ή ξαφνικά;
 • Τι είδους των υποδημάτων φοράτε για την εργασία;
 • Έχετε συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες; Αν ναι, τι είδους συγκεκριμένα;
 • Ποια φάρμακα και τα συμπληρώματα παίρνετε τακτικά;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Είναι ο πόνος επιδεινώνεται σε ορισμένα ζευγάρια παπούτσια;
 • Μήπως κάθε είδους δραστηριότητα που απαλύνει τον πόνο ή να επιδεινώσει αυτό;
 • Είστε έχοντας πόνο σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας;

Εξετάσεις και διάγνωση

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ο γιατρός σας θα πατήσετε το πόδι σας να αισθανθεί για μια μάζα ή σημείο διαγωνισμού. Μπορεί επίσης να είναι ένα αίσθημα «κλικ» μεταξύ των οστών του ποδιού σας.

Οι εξετάσεις απεικόνισης
Μερικές εξετάσεις απεικόνισης είναι πιο χρήσιμο από ό, τι οι άλλοι στη διάγνωση της νεύρωμα Morton:

 • Ακτίνες Χ Ο γιατρός σας είναι πιθανό να παραγγείλετε ακτίνες Χ του ποδιού σας, για να αποκλειστούν άλλες αιτίες του πόνου σας -. Όπως ένα κάταγμα κόπωσης.
 • Υπερηχογράφημα. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσετε πραγματικό χρόνο τις εικόνες των εσωτερικών δομών. Υπέρηχος είναι ιδιαίτερα καλή στην αποκάλυψη ανωμαλίες μαλακών ιστών, όπως νευρώματα.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, η μαγνητική τομογραφία είναι επίσης καλά στην απεικόνιση των μαλακών ιστών. Αλλά αυτό είναι ένα ακριβό τεστ συχνά και δείχνει νευρινώματα σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να προτείνουμε να δοκιμάσετε συντηρητικές προσεγγίσεις πρώτα.

Θεραπεία
Arch υποστηρίζει και τα πέλματα των ποδιών χωράει μέσα στο παπούτσι σας και να βοηθήσει να μειώσει την πίεση στο νεύρο. Αυτοί μπορούν να αγοραστούν over-the-counter, ή ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια παραγγελία, μοναδικά σχεδιασμένα ένθετο παπουτσιών - φορμαρισμένο για να χωρέσει το ακριβές περίγραμμα του ποδιού σας.

Χειρουργικές και άλλες διαδικασίες
Αν συντηρητικές θεραπείες δεν έχουν βοηθήσει, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει:

 • Ενέσεις. Μερικοί άνθρωποι βοήθησαν από την έγχυση στεροειδών στην επώδυνη περιοχή.
 • Αποσυμπίεση χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χειρουργοί μπορεί να ανακουφίσει την πίεση στο νεύρο με κοπή γύρω από τις δομές, όπως ο σύνδεσμος που συνδέει μαζί μερικά από τα οστά στο μπροστινό μέρος του ποδιού.
 • Απομάκρυνση του νεύρου. Χειρουργική αφαίρεση της ανάπτυξης μπορεί να είναι απαραίτητη εάν άλλες θεραπείες αποτυγχάνουν να παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο. Αν και η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως επιτυχής, η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη μούδιασμα στις πληγείσες δάχτυλα.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Για να βοηθήσει να ανακουφίσει τον πόνο που συνδέεται με το νεύρωμα Morton και αφήστε το θράσος να θεραπεύσει, να εξετάσει τα ακόλουθα self-care συμβουλές:

 • Πάρτε αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Over-the-counter μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.ά.) και η ναπροξένη (Aleve), μπορεί να μειώσει τη διόγκωση και την ανακούφιση του πόνου.
 • Δοκιμάστε το μασάζ πάγο. Τακτική μασάζ πάγου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Παγώστε το νερό γεμάτο φλιτζάνι χαρτί ή πλαστικό κύπελλο αφρού και κυλήστε το πάγου πάνω από την επώδυνη περιοχή.
 • Αλλάξτε τα παπούτσια σας. Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια ή σφιχτά παπούτσια. Επιλέξτε παπούτσια με ένα ευρύ πλαίσιο toe και επιπλέον βάθος.
 • Κάντε ένα διάλειμμα. Για μερικές εβδομάδες, να μειώσει τις δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, αεροβική άσκηση ή χορό που υπόκεινται τα πόδια σας σε υψηλή επίπτωση.