Λειχήνες nitidus

Ορισμός

Λειχήνες nitidus (LIE-kun ni-TIE-DUS) είναι μια σπάνια πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως ως μικροσκοπικά, στο χρώμα του δέρματος, γυαλιστερή προσκρούσεις στην επιφάνεια του δέρματός σας. Λειχήνα nitidus προκύπτει από μη φυσιολογική φλεγμονώδη δραστηριότητα στα κύτταρα του δέρματος, αλλά η αιτία της φλεγμονής είναι άγνωστη.

Αν και λειχήνες nitidus μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αναπτύσσεται συνήθως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Λειχήνες nitidus σπάνια προκαλεί δυσφορία και συνήθως καθαρίζει από μόνη της χωρίς θεραπεία.

Λειχήνες nitidus δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, και δεν είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να μεταδοθούν σε άλλους ανθρώπους.

Συμπτώματα

Λειχήνες nitidus εμφανίζεται ως συμπλέγματα από μικροσκοπικά, άστραφταν εξογκώματα (βλατίδες). Χαρακτηριστικά των προσκρούσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Μέγεθος. Η σειρά προσκρούσεις σε μέγεθος από εντοπίσουμε σε μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας.
 • Shape. Είναι επίπεδη κορυφή και στρογγυλά.
 • Χρώμα. Προσκρούσεις είναι συνήθως το ίδιο χρώμα με το δέρμα σας. Μπορούν να είναι ελαφρώς ροζ για τα άτομα με το ελαφρύτερο δέρμα, ή ελαφρύτερο από το κανονικό χρώμα του δέρματος σε ανθρώπους με σκούρο δέρμα.
 • Τοποθεσία. Λειχήνες προσκρούσεις nitidus συχνά συμβαίνουν στο στήθος, την κοιλιά, τα χέρια και τα γεννητικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του πέους. Σπάνια εμφανίζονται στις παλάμες, τα πέλματα των ποδιών, τους βλεννογόνους ή τα νύχια. Λειχήνες nitidus μπορεί να ξεκαθαρίσει σε ένα σημείο στο σώμα σας, αλλά στη συνέχεια να εμφανιστεί σε ένα άλλο.
 • Φαγούρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι προσκρούσεις των λειχήνες nitidus μπορεί να φαγούρα, μερικές φορές έντονα. Μπορούν να εμφανίζονται σε μία γραμμή, όπου υπάρχει μια πίεση μηδέν, τσαλακώνεται ή σταθερό για το δέρμα, όπως μια πτυχή του δέρματος στην κοιλιά ή την πτυχή του δέρματος στο εσωτερικό του αγκώνα ή τον καρπό.
Λειχήνες nitidus. Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα).
Λειχήνες nitidus. Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα).

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε το γιατρό σας εάν μικροσκοπικά εξογκώματα ή εξάνθημα που μοιάζει με κατάσταση εμφανίζεται στο δέρμα σας χωρίς κανένα προφανή λόγο, όπως είναι γνωστό αλλεργική αντίδραση ή επικοινωνήστε με δηλητήριο κισσός. Επειδή ορισμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις, είναι καλύτερο να πάρετε μια γρήγορη και ακριβή διάγνωση.

Αποκτήστε άμεση φροντίδα, αν η κατάσταση του δέρματος σας συνοδεύεται από άλλα σημεία και συμπτώματα, όπως:

 • Πυρετός
 • Κνησμός
 • Πύον ή να στάζει από ένα εξάνθημα

Αιτίες

Η αιτία του λειχήνα nitidus είναι άγνωστη. Οι βλατίδες που εμφανίζονται είναι το αποτέλεσμα της φλεγμονής που ελέγχονται από τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται Τ λεμφοκύτταρα. Κανονικά, αυτά τα κύτταρα είναι δραστικό στην περιοχή της νόσου ή τραυματισμού. Οι γιατροί και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι ζητά Τ λεμφοκύτταρα που θα ενεργοποιείται σε λειχήνες nitidus.

Παράγοντες κινδύνου

Λειχήνες nitidus φαίνεται να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Σύνδεσης με άλλες ασθένειες
Επειδή λειχήνα nitidus είναι σπάνια, οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαταραχή είναι γνωστή από μεμονωμένες περιπτώσεις ή πολύ μικρές μελέτες, και όχι από μεγάλες μελέτες που παράγουν γενικά πιο αξιόπιστες πληροφορίες. Ως εκ τούτου, δεν είναι πιθανές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ λειχήνων nitidus και άλλες ασθένειες καλά κατανοητή. Ωστόσο, λειχήνες nitidus μπορεί να σχετίζεται με:

 • Ο ομαλός λειχήνας, μια φλεγμονώδης πάθηση που συνήθως χαρακτηρίζεται από τα μπαλώματα του κόκκινο ή μοβ, επίπεδη κορυφή, φαγούρα προσκρούσεις στο δέρμα ή δαντελωτές άσπρα μπαλώματα στους βλεννογόνους του στόματος
 • Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), μια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος συνήθως χαρακτηρίζεται από ξηρά, φαγούρα εξανθήματα στο πρόσωπο, στο εσωτερικό του αγκώνα, πίσω από τα γόνατα και στα χέρια και τα πόδια
 • Η νόσος του Crohn, φλεγμονή του βλεννογόνου του πεπτικού συστήματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος, σοβαρή διάρροια και υποσιτισμό
 • Νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος που προκαλεί επίμονο πόνο στις αρθρώσεις, πρήξιμο και δυσκαμψία
 • Φυματίωση, μια μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει συχνότερα τους πνεύμονες

Επιπλοκές

Λειχήνες nitidus είναι μια ακίνδυνη κατάσταση που δεν οδηγεί σε μακροχρόνια προβλήματα του δέρματος ή ιατρικές επιπλοκές. Ωστόσο, η εμφάνιση της λειχήνες nitidus μπορεί να προκαλέσει ένα άτομο να είναι αυτο-συνείδηση ​​ή αμηχανία.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Θα πιθανόν να αρχίσουν βλέποντας τον παιδίατρο του παιδιού σας ή το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας εάν το παιδί σας ή εσείς αντιμετωπίζετε μια κατάσταση του δέρματος. Μπορεί στη συνέχεια να παραπεμφθεί σε ειδικό στις διαταραχές του δέρματος (δερματολόγος).

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που εσείς ή το παιδί σας βιώνει, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που εσείς ή το παιδί σας παίρνει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Για λειχήνες nitidus, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω; Για τις εξετάσεις αυτές απαιτούν κάποια ειδική προετοιμασία;
 • Πόσο καιρό μπορώ να περιμένω αυτή την κατάσταση να διαρκέσει;
 • Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες, και ποιά θα προτείνατε;
 • Τι είδους παρενέργειες μπορεί να περιμένω από τη θεραπεία;
 • Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τα είδη των προϊόντων που χρησιμοποιούν στο δέρμα μου εκεί;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση μου εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας ή ο δερματολόγος είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τα συμπτώματα. Να είστε έτοιμοι να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

 • Πότε θα παρατηρήσετε πρώτα την εμφάνιση των μικροσκοπικά εξογκώματα;
 • Πού είναι τα μπαλώματα των προσκρούσεις βρίσκεται;
 • Έχουν τα μπαλώματα των προσκρούσεις αλλάξει εμφάνιση πάροδο του χρόνου;
 • Μήπως η φαγούρα προσκρούσεις; Πόσο και πόσο συχνά;
 • Μήπως κάτι ερεθίσει περισσότερο το χώρο, όπως ορισμένα σαπούνια ή λοσιόν;
 • Υπάρχουν γνωστές αλλεργίες εκεί;
 • Μήπως εσείς ή άμεσα μέλη της οικογένειας έχουν μια ιστορία της ατοπικό έκζεμα, άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Λειχήνες nitidus γενικά απομακρύνεται από μόνη της, χωρίς καμία επεξεργασία, έτσι δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο που πρέπει να κάνετε, ενώ περιμένουν να δουν το γιατρό.

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας ή ο δερματολόγος κάνει τη διάγνωση της λειχήνες nitidus ή άλλη πάθηση του δέρματος με βάση τις πληροφορίες που παρέχουν σχετικά με τα συμπτώματα και μια προσεκτική εξέταση του ανωμαλία του δέρματος.

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μεγεθυντικό φακό για να εξετάσει το δέρμα σας. Ή αυτός ή αυτή μπορεί να πάρει ένα μικρό δείγμα ιστού (βιοψία) και να το δει κανείς κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Για τους περισσότερους ανθρώπους, λειχήνες nitidus διαρκεί για λίγους μήνες έως ένα χρόνο. Η κατάσταση συνήθως καθαρίζει από μόνη της χωρίς θεραπεία. Μετά θα διαλευκανθούν, η εμφάνιση του δέρματος συνήθως είναι φυσιολογική χωρίς ουλές ή μόνιμη αλλαγή στο χρώμα του δέρματος.

Αν λειχήνες nitidus προκαλεί φαγούρα ή αν έχετε ανησυχίες για την εμφάνισή σας ή την εμφάνιση του παιδιού σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μία από τις ακόλουθες επεξεργασίες:

 • Τα κορτικοστεροειδή μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με λειχήνες nitidus. Οι παρενέργειες ποικίλουν ανάλογα με το αν αυτό είναι που χρησιμοποιείται ως αλοιφή εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα (τοπικά) ή να ληφθούν ως ένα χάπι (από του στόματος). Η μακροχρόνια χρήση των κορτικοστεροειδών μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση του δέρματος, στη μείωση του αποτελέσματος της θεραπείας και άλλα δερματικά προβλήματα. Η μακροχρόνια χρήση του από του στόματος κορτικοστεροειδών μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση των οστών (οστεοπόρωση), ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
 • Ρετινοειδούς είναι μια συνθετική μορφή της βιταμίνης Α που μπορεί να είναι τοπική ή από του στόματος θεραπεία. Η τοπική θεραπεία δεν προκαλεί τις παρενέργειες που σχετίζονται με κορτικοστεροειδή, αλλά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Επειδή ρετινοειδή μπορεί να προκαλέσει εκ γενετής ανωμαλίες, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από γυναίκες που είναι έγκυες ή που μπορεί να μείνουν έγκυες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για τις απαραίτητες προφυλάξεις.

 • Άλλα φάρμακα τοπικής χρήσης. Ένα επίκαιρο φάρμακο που ονομάζεται tacrolimus (Protopic) βοηθά στην καταστολή της ανοσολογικής απόκρισης και μπορεί να είναι χρήσιμη για λειχήνες nitidus. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν τσούξιμο, κάψιμο και φαγούρα στο σημείο όπου η φαρμακευτική αγωγή εφαρμόζεται. Αυτό το φάρμακο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία. Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο κατά τη χρήση tacrolimus και δεν χρησιμοποιούν τα κρεβάτια μαυρίσματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Αντιισταμινικά δρουν εναντίον μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ισταμίνη που εμπλέκεται στην φλεγμονώδη δραστηριότητα. Ένας από του στόματος ή τοπική αντιισταμινικό μπορεί να ανακουφίσει τον κνησμό που σχετίζονται με λειχήνες nitidus.
 • Φωτοθεραπεία, ένα είδος του φωτός θεραπείας, μπορεί να βοηθήσει να ξεκαθαρίσει λειχήνες nitidus. Ένας τύπος χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) φωτός, το οποίο διεισδύει βαθιά στο δέρμα. Αυτή η θεραπεία είναι συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα φάρμακο που καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως UVA. Ένας άλλος τύπος χρησιμοποιεί στενό υπεριώδους Β (UVB) φως. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο για μερικές ημέρες μετά την φωτοθεραπεία. Επίσης, θα πρέπει να φορούν ειδικά UV-απορροφητικών γυαλιών ηλίου για μια-δυο μέρες για να προστατεύσετε τα μάτια σας.