Λευκοπλακία

Ορισμός

Με λευκοπλακία (τουαλέτα-Koh-PLAY-key-UH), παχύρρευστο, λευκό μορφή patches για τα ούλα σας, το εσωτερικό του μάγουλα σας, το κάτω μέρος του στόματός σας και, μερικές φορές, η γλώσσα σας. Αυτά τα έμπλαστρα μπορούν να ξύνεται.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί λευκοπλακία αλλά θεωρούν καπνού - εάν κάπνιζαν, βουτηγμένα ή μάσημα - να είναι ο κύριος ένοχος για την ανάπτυξή του.

Λευκοπλακία συνήθως δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί μερικές φορές να είναι σοβαρές. Αν και οι περισσότεροι μπαλώματα λευκοπλακία είναι noncancerous (καλοήθεις), ορισμένοι παρουσιάζουν πρώιμα σημάδια του καρκίνου. Πολλοί καρκίνοι στο πάτωμα του στόματος - κάτω από τη γλώσσα - συμβαίνουν δίπλα σε περιοχές της λευκοπλακίας. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας αν έχετε ασυνήθιστη, μόνιμες αλλαγές στο στόμα σας.

Συμπτώματα

Λευκοπλακία μπορεί να έχει διάφορες εμφανίσεις. Οι αλλαγές εμφανίζονται συνήθως στα ούλα σας, το εσωτερικό του μάγουλα σας, το κάτω μέρος του στόματός σας και, μερικές φορές, η γλώσσα σας.

Λευκοπλακία μπορεί να εμφανιστεί:

 • Λευκό ή γκριζωπό σε μπαλώματα που δεν μπορούν να κλείσουν
 • Παράτυπη ή επίπεδη υφή
 • Συμπυκνωμένη ή σκληρύνει σε περιοχές
 • Μαζί με υψωμένα, κόκκινο βλάβες (ερυθροπλακία), οι οποίες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις
Λευκοπλακία. Βασικών ιατρικών και οδοντιατρικών πληροφοριών.
Λευκοπλακία. Βασικών ιατρικών και οδοντιατρικών πληροφοριών.

Ένας τύπος λευκοπλακία που ονομάζεται τριχωτό λευκοπλακία πλήττει κυρίως άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί από φάρμακα ή ασθένειες, κυρίως το HIV / AIDS. Hairy λευκοπλακία προκαλεί θολή, λευκές κηλίδες που μοιάζουν με πτυχές ή προεξοχές στις πλευρές της γλώσσας σας. Είναι συχνά συγχέεται με προφορική τσίχλα - μια λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από κρεμ μπαλώματα, τα οποία μπορούν να σκουπιστούν μακριά, στην περιοχή που εκτείνεται από το πίσω μέρος του λαιμού σας στην κορυφή του οισοφάγου (φάρυγγα) και το εσωτερικό των παρειών. Προφορική τσίχλα είναι επίσης συχνή σε άτομα με HIV / AIDS.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Μερικές φορές οι πληγές στο στόμα μπορεί να είναι ενοχλητικό ή επίπονο χωρίς να είναι επιβλαβή. Όμως, σε άλλες περιπτώσεις, τα προβλήματα του στόματος μπορούν να δείξουν μια πιο σοβαρή κατάσταση.

Δείτε τον οδοντίατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Λευκό πλάκες ή πληγές στο στόμα σας, που δεν επουλώνονται από μόνα τους μέσα σε δύο εβδομάδες
 • Κομμάτια ή λευκό, κόκκινο ή σκούρο patches στο στόμα σας
 • Μόνιμες αλλαγές στους ιστούς του στόματός σας

Αιτίες

Η αιτία της λευκοπλακία εξαρτάται από το αν έχετε το πρότυπο ή το τριχωτό ποικιλία.

Λευκοπλακία
Αν και η αιτία της είναι άγνωστη λευκοπλακία, καπνός χρήση, όπως το κάπνισμα και το μάσημα, φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες περιπτώσεις. Συχνά, οι τακτικοί χρήστες των προϊόντων καπνού χωρίς καύση αναπτύξουν τελικά λευκοπλακία όπου κατέχουν τον καπνό κατά τα μάγουλά τους. Η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ και άλλες χρόνιες ερεθιστικές ουσίες μπορεί επίσης να συμβάλει στη λευκοπλακία.

Hairy leukoplakia
Τριχωτές λευκοπλακία, μερικές φορές ονομάζεται στοματική λευκοπλακία τριχωτό, τα αποτελέσματα από μόλυνση με τον ιό Epstein-Barr (EBV). Μόλις έχετε μολυνθεί με EBV, ο ιός παραμένει στο σώμα σας για τη ζωή. Κανονικά, ο ιός είναι αδρανής, αλλά αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο, είτε από ασθένεια ή ορισμένα φάρμακα, ο ιός μπορεί να γίνει επανενεργοποιηθεί, οδηγούν σε συνθήκες όπως τριχωτό λευκοπλακία.

Οι άνθρωποι με HIV / AIDS είναι ιδιαίτερα πιθανό να αναπτύξουν τριχωτό λευκοπλακία. Αν και η χρήση των αντιρετροϊικών φαρμάκων έχει μειώσει τον αριθμό των περιπτώσεων, τριχωτό λευκοπλακία εξακολουθεί να επηρεάζει έναν αριθμό οροθετικών ατόμων και μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της λοίμωξης HIV. Η εμφάνιση του στόματος τριχωτών λευκοπλακία μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι η αντιρετροϊκή θεραπεία έχει αποτύχει.

Παράγοντες κινδύνου

Η χρήση του καπνού σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο λευκοπλακία και καρκίνο του στόματος. Η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με το κάπνισμα αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.

Επιπλοκές

Λευκοπλακία συνήθως δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στους ιστούς στο στόμα σας. Ωστόσο, ο καρκίνος του στόματος είναι μια δυνητικά σοβαρή επιπλοκή της λευκοπλακία. Μορφές καρκίνου του στόματος συχνά αποτελούν κοντά λευκοπλακία μπαλώματα, και τα μπαλώματα μπορούν να φέρουν καρκινικές αλλαγές. Ακόμη και μετά αφαιρούνται λευκοπλακία μπαλώματα, ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος παραμένει.

Τριχωτές λευκοπλακία, από την άλλη πλευρά, δεν είναι επώδυνη και δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε καρκίνο. Αλλά αυτό μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη HIV ή το AIDS.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει από το να δει τον οδοντίατρό σας ή ένα γενικό ιατρό. Ωστόσο, μπορεί επίσης να αναφέρεται σε προφορική χειρούργο ή έναν ειδικό αυτί, τη μύτη και το λαιμό (ENT) για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Τι μπορείτε να κάνετε
Για να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, κάνετε μια λίστα με:

 • Τα συμπτώματά σας, ακόμη και αν φαίνονται άσχετα με την κατάστασή σας
 • Βασικών ιατρικών και οδοντιατρικών πληροφοριών, όπως η προηγούμενη περιπτώσεις των συμπτωμάτων και τη θεραπεία, εάν υπάρχει
 • Όλα τα φάρμακα, βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα που παίρνετε τακτικά
 • Ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας, έτσι ώστε από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό

Για λευκοπλακία, περιλαμβάνουν βασικές ερωτήσεις για να ζητήσει από τον οδοντίατρό σας:

 • Τι προκαλεί την κατάστασή μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για την κατάστασή μου;
 • Χρειάζομαι ειδικές εξετάσεις;
 • Είναι η πάθηση μου προσωρινή ή μακροχρόνια (χρόνια);
 • Θεραπείες Τι είναι διαθέσιμες; Ποια μου προτείνετε;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Έχετε έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Μην διστάσετε να ζητήσετε άλλες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, ειδικά αν υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνετε.

Τι να περιμένουμε από τον οδοντίατρό σας
Ο οδοντίατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Πότε θα παρατηρήσετε πρώτα αυτές τις αλλαγές;
 • Μήπως έχετε οποιοδήποτε πόνο ή αιμορραγία από την περιοχή πρόβλημα;
 • Είστε καπνιστής;
 • Χρησιμοποιείτε το μάσημα του καπνού;
 • Πόσο αλκοόλ πίνετε;
 • Έχετε κάποια δυσκολία στην κατάποση;
 • Έχετε παρατηρήσει οποιαδήποτε εξογκώματα ή ανωμαλίες στο λαιμό σας;
 • Έχετε κάποιο πόνο;
 • Έχεις αναπτύξει τομείς μούδιασμα στο στόμα ή τα χείλη σας;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Η διακοπή του καπνίσματος οποιουδήποτε είδους μπορεί να μειώσουν ή να εξαλείψουν λευκοπλακία σας.

Εξετάσεις και διάγνωση

Τις περισσότερες φορές, οδοντίατρος λευκοπλακία σας διαγνώσεις εξετάζοντας τα patches στο στόμα σας και αποκλείοντας άλλες πιθανές αιτίες. Για να ελέγξετε για τα πρώτα σημάδια του καρκίνου, τον οδοντίατρό σας μπορεί:

 • Αφαιρέστε ένα δείγμα ιστού (βιοψία) για την ανάλυση. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση των κυττάρων από την επιφάνεια της βλάβης με ένα μικρό, περιστρεφόμενη βούρτσα (βούρτσα του στόματος βιοψία) ή χειρουργική αφαίρεση ολόκληρο το έμπλαστρο λευκοπλακία (βιοψία δι 'εκτομής) εάν το έμπλαστρο είναι μικρή.
 • Αποστολή του ιστού για εργαστηριακές αναλύσεις. Ένα πολύ εξειδικευμένο σύστημα απεικόνισης επιτρέπει ένας παθολόγος για την ανίχνευση μη φυσιολογικών κυττάρων.

Εάν η βιοψία είναι θετική και τον οδοντίατρό σας εκτελείται μια βιοψία δι 'εκτομής που αφαιρείται ολόκληρο το έμπλαστρο λευκοπλακία, ίσως να μην χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία. Εάν το έμπλαστρο είναι μεγάλο, τον οδοντίατρό σας μπορεί να σας παραπέμψει σε προφορική χειρουργό ή ωτορινολαρυγγολόγο για θεραπεία.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η διακοπή καπνού ή τη χρήση αλκοόλ καθαρίζει την κατάσταση. Όταν αυτό δεν είναι αποτελεσματική ή εάν οι βλάβες παρουσιάζουν πρώιμα σημάδια του καρκίνου, τον οδοντίατρό σας μπορεί να σας παραπέμψει για θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:

 • Απομάκρυνση των λευκοπλακία μπαλώματα. Patches μπορεί να αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας ένα νυστέρι, ένα λέιζερ ή ένα εξαιρετικά ψυχρό καθετήρα που παγώνει και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα (κρυοερευνητή).
 • Οι επισκέψεις παρακολούθησης. Υποτροπές είναι συχνές.

Λευκοπλακία θεραπεία είναι πιο επιτυχής όταν μια βλάβη βρεθεί και να θεραπευτεί νωρίς, όταν είναι μικρά. Τακτικές εξετάσεις είναι σημαντικές, όπως είναι επιθεωρούν τακτικά το στόμα σας για τις περιοχές που δεν φαίνονται κανονικά.

Θεραπεία τριχωτό λευκοπλακία
Συνήθως, δεν χρειάζεται θεραπεία για τριχωτό λευκοπλακία. Η κατάσταση προκαλεί συχνά δεν έχει συμπτώματα και δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε καρκίνο του στόματος.

Αν γιατρό ή τον οδοντίατρό σας συνιστά τη θεραπεία, μπορείτε να πάρετε ένα χάπι που επηρεάζει ολόκληρο το σύστημα σας (συστηματική φαρμακευτική αγωγή), όπως το αντιιικό φάρμακο ακυκλοβίρη (Zovirax) ή αντιρετροϊκά φάρμακα ζιδοβουδίνη (Retrovir). Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λύση φάρμακο που εφαρμόζονται άμεσα στις αλλοιώσεις στο στόμα σας (επίκαιρο φάρμακο), όπως podophyllum.

Μόλις σταματήσετε τη θεραπεία, τα άσπρα μπαλώματα των τριχωτών λευκοπλακία μπορεί να επιστρέψει. Γιατρό ή τον οδοντίατρό σας μπορεί να συστήσει επισκέψεις παρακολούθησης κάθε τρεις μήνες για να παρακολουθεί τις αλλαγές στο στόμα σας ή τρέχουσα θεραπεία για την πρόληψη λευκοπλακία μπαλώματα από την επιστροφή.

Πρόληψη

Μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψει λευκοπλακία, αν:

 • Αποφύγετε όλα τα προϊόντα καπνού. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις μεθόδους για να σας βοηθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα. Αν οι φίλοι ή μέλη της οικογένειας συνεχίζουν να καπνίζουν ή να μασούν τον καπνό, να τους ενθαρρύνει να έχουν συχνές οδοντιατρικές εξετάσεις. Μορφές καρκίνου του στόματος είναι συνήθως ανώδυνα μέχρι αρκετά προχωρημένο.
 • Αποφύγετε ή να περιορίσει τη χρήση αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι ένας παράγοντας τόσο λευκοπλακία και καρκίνο του στόματος. Ο συνδυασμός αλκοόλ και το κάπνισμα μπορεί να καταστήσει ευκολότερο για τις βλαβερές χημικές ουσίες στον καπνό να διεισδύσει στους ιστούς στο στόμα σας.