Κρυοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη

Ορισμός

Κρυοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη παγώνει προστάτη ιστούς, προκαλώντας τα καρκινικά κύτταρα να πεθάνουν. Ως μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, κρυοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση στην χειρουργική αφαίρεση του αδένα του προστάτη (προστατεκτομή).

Στο παρελθόν, η κρυοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερα επίπεδα των μακροπρόθεσμων παρενέργειες από ό, τι ήταν άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη. Οι πρόοδοι στην τεχνολογία της κρυοθεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη έχουν μειώσει αυτές τις παρενέργειες. Οι περισσότεροι άνδρες, ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μακροχρόνια σεξουαλική δυσλειτουργία μετά την κρυοπηξία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Κρυοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη είναι πιο συχνά χρησιμοποιείται στους άνδρες που έχουν πρώιμα στάδια του καρκίνου του προστάτη. Αλλά κρυοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή για θεραπεία σε μερικούς άνδρες των οποίων ο καρκίνος του προστάτη έχει επιστρέψει μετά από άλλες θεραπείες.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Κρυοθεραπεία παγώνει ιστού εντός του προστάτη αδένα. Όταν παγώσει, πεθαίνουν τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει κρυοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη ως επιλογή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου σας και για διάφορους λόγους, όπως οι εξής:

 • Καθώς είναι το μόνο (πρωτοβάθμια) θεραπεία για τον καρκίνο, συνήθως για πρώιμου σταδίου καρκίνο που περιορίζεται σε προστάτη σας
 • Μετά από άλλη θεραπεία καρκίνου, όπως θεραπεία ακτινοβολίας, για να σταματήσει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη που έχει επιστρέψει (θεραπεία διάσωσης)

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Οι παρενέργειες της κρυοθεραπείας για καρκίνο του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Ο πόνος και πρήξιμο του οσχέου και του πέους
 • Συχνουρία
 • Δύσκολη ή επώδυνη ούρηση
 • Αίμα στα ούρα
 • Απώλεια ελέγχου της κύστης (ακράτεια ούρων)
 • Αιμορραγία ή μόλυνση στην περιοχή της διαδικασίας

Σπάνια, κρυοθεραπεία μπορεί να βλάψει σημαντικά την ιστών και οργάνων κοντά τον αδένα του προστάτη, όπως του ορθού ή της ουροδόχου κύστης.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τον καθαρισμό έντερά σας με ένα υγρό διάλυμα (κλύσμα) για να αδειάσετε του παχέος εντέρου σας πριν από την κρυοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποφύγετε να τρώτε και να πίνετε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πριν από τη διαδικασία για να αποφευχθούν επιπλοκές αναισθησίας. Ρωτήστε το γιατρό σας για συγκεκριμένες οδηγίες.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της κρυοθεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη
Κρυοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη γίνεται στο νοσοκομείο. Μπορεί να σας δοθεί ένα γενικό αναισθητικό, έτσι ώστε να είστε απληροφόρητοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ή ο γιατρός σας μπορεί να μουδιάσει μόνο το χειρουργικό περιοχή με τοπική ή περιφερειακή αναισθησία.

Μόλις το αναισθητικό τεθεί σε ισχύ, ο γιατρός σας:

 • Τοποθετεί ένα αισθητήρα υπερήχων στο ορθό έντερο σας.
 • Τοποθετήσει έναν καθετήρα στο εσωτερικό του σωλήνα (ουρήθρα) που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη σας έξω από το πέος σας. Ο καθετήρας είναι γεμάτη με ένα διάλυμα του πλανήτη για να κρατήσει την ουρήθρα από το πάγωμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
 • Εισάγει αρκετές λεπτές ανιχνευτές μετάλλου ή βελόνες μέσα στην περιοχή ανάμεσα στο όσχεο και του πρωκτού (περίνεο) εντός του προστάτη.
 • Ρολόγια τις εικόνες που δημιουργούνται από τον αισθητήρα υπερήχων προσεκτικά για να εξασφαλιστεί η ορθή τοποθέτηση των βελονών.
 • Δελτία αέριο αργό να κυκλοφορήσει μέσω ανιχνευτών ή βελόνες, ψύξη τους και τη δέσμευση γύρω ιστών του προστάτη.
 • Προσεκτικά ελέγχει και παρακολουθεί την θερμοκρασία των βελονών και το ποσό της δέσμευσης εντός του αδένα του προστάτη.
 • Μπορεί να τοποθετήσει έναν καθετήρα μέσα στην κύστη σας μέσα κάτω μέρος της κοιλιάς σας (υπερηβικό καθετήρα) για να βοηθήσει στην παροχέτευσης ούρων μετά την κρυοθεραπεία.

Κρυοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη διαρκεί περίπου δύο ώρες.

Μετά την κρυοπηξία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη
Θα πιθανό να είναι σε θέση να πάει στο σπίτι την ημέρα της διαδικασίας, ή μπορείτε να περάσετε τη νύχτα στο νοσοκομείο. Ο καθετήρας ούρων μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στη θέση του για περίπου δύο εβδομάδες για να επιτρέψει για την επούλωση.

Κρυοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη συνήθως οδηγεί σε πολύ μικρή απώλεια αίματος. Μπορεί να είναι επώδυνο και μελανιασμένο, όπου οι ράβδοι είχαν εισαχθεί και έχουν αίμα στα ούρα σας για αρκετές ημέρες μετά τη διαδικασία. Μπορείτε επίσης να έχετε προσωρινή ουροδόχο κύστη και τη λειτουργία του εντέρου. Τα προβλήματα αυτά συνήθως υποχωρούν με το χρόνο.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της ανικανότητα, είναι συχνή σε άνδρες μετά από κρυοθεραπεία. Σε πολλά από αυτά τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται μακροπρόθεσμα.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Κρυοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη. Κατά τη διάρκεια της κρυοθεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.
Κρυοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη. Κατά τη διάρκεια της κρυοθεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Μετά την κρυοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη, θα έχετε τακτική παρακολούθηση ραντεβού με το γιατρό σας και να υποβάλλονται σε περιοδικές ανιχνεύσεις απεικόνισης και οι εργαστηριακές δοκιμές για να δούμε πώς ο καρκίνος σας έχει ανταποκριθεί στη θεραπεία.

Η τρέχουσα μέθοδος κρυοθεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη - η οποία απασχολεί υπερηχογραφική καθοδήγηση, νεότερα ανιχνευτές κρυοθεραπεία τεχνολογία και την αυστηρή παρακολούθηση της θερμοκρασίας - ήταν σε χρήση μόνο για αρκετά χρόνια. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τη διαδικασία αυτή είναι προς το παρόν άγνωστη.

Βλέπε επίσης