Κλεπτομανία

Ορισμός

Κλεπτομανία είναι η ακατανίκητη επιθυμία να κλέψει αντικείμενα που συνήθως δεν χρειάζεστε πραγματικά και που συνήθως έχουν μικρή αξία. Κλεπτομανία (klep-toe-MAY-γόνατος-UH) είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή της υγείας που μπορεί να προκαλέσει πολύ συναισθηματικό πόνο σε σας και τους αγαπημένους σας, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Κλεπτομανία είναι ένα είδος διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων - μια διαταραχή κατά την οποία δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό ή το αυτοκίνητο για να εκτελέσει μια πράξη που είναι επιβλαβής για εσάς ή κάποιον άλλο.

Κλεπτομανία. Έχοντας μια άλλη ψυχική ασθένεια.
Κλεπτομανία. Έχοντας μια άλλη ψυχική ασθένεια.

Πολλοί άνθρωποι με κλεπτομανία ζουν τη ζωή των μυστικών κρίμα γιατί φοβούνται να αναζητήσουν ψυχική υγεία θεραπεία. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την κλεπτομανία, η θεραπεία με φάρμακα ή ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει στον τερματισμό του κύκλου της ψυχαναγκαστική κλοπή.

Συμπτώματα

Κλεπτομανία συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ισχυρό προτρέπει να κλέψει αντικείμενα που δεν χρειάζεστε
 • Αίσθημα αυξημένη τάση οδηγεί στην κλοπή
 • Αίσθηση ευχαρίστηση ή ικανοποίηση, ενώ κλέβει
 • Τρομερό συναίσθημα ενοχής ή ντροπής μετά την κλοπή

Μια ισχυρή παρόρμηση
Σε αντίθεση με τυπική κλέφτες, τα άτομα με κλεπτομανία δεν καταναγκαστικά κλέβουν για προσωπικό κέρδος. Επίσης, δεν κλέβουν ως ένας τρόπος για να εκδικηθεί. Κλέβουν απλώς και μόνο επειδή η επιθυμία είναι τόσο ισχυρή που δεν μπορούν να αντισταθούν. Αυτή η επιθυμία να τους κάνει να αισθάνονται άβολα άγχος, ένταση ή ξύπνησε. Για να απαλύνει αυτά τα συναισθήματα, κλέβουν.

Κατά τη διάρκεια της κλοπής, νιώθουν ανακούφιση και ικανοποίηση. Στη συνέχεια, όμως, μπορεί να αισθάνονται τεράστια ενοχές, τύψεις, αυτο-απέχθεια και το φόβο της σύλληψης. Αλλά η ώθηση έρχεται πίσω, και ο κύκλος επαναλαμβάνεται κλεπτομανία.

Αυθόρμητη περιστατικά και τους δημόσιους χώρους
Τα επεισόδια κλεπτομανία εμφανίζονται γενικά αυθόρμητα, χωρίς σχεδιασμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι με κλεπτομανία κλέβουν από δημόσιους χώρους, όπως τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Κάποιοι μπορεί να κλέψει από τους φίλους ή γνωστούς, όπως σε ένα πάρτι. Συχνά, τα κλεμμένα αντικείμενα δεν έχουν καμία αξία για το άτομο με κλεπτομανία. Τα κλεμμένα αντικείμενα που συνήθως κρυμμένα μακριά, ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Τα στοιχεία μπορούν επίσης να δωρίσει, δίνεται μακριά με την οικογένεια ή τους φίλους, ή ακόμα και μυστικά επέστρεψε στον τόπο από τον οποίο εκλάπησαν.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε κλοπές σε καταστήματα ή να κλέβει, ζητήστε ιατρική συμβουλή. Πολλοί άνθρωποι που μπορεί να έχουν κλεπτομανία δεν θέλουν να αναζητήσουν θεραπεία, επειδή φοβούνται ότι θα πρέπει να συλληφθεί ή να φυλακιστεί. Μια ψυχική φορέα για την υγεία δεν πρέπει να αναφέρουν κλοπές σας σε αρχές, όμως. Να πάρει η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσει τον έλεγχό του κλεπτομανία σας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Τραύμα στο κεφάλι ή βλάβες του εγκεφάλου.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Τραύμα στο κεφάλι ή βλάβες του εγκεφάλου.

Εάν ένα αγαπημένο πρόσωπο έχει κλεπτομανία
Αν υποψιάζεστε ότι ένας στενός φίλος ή μέλος της οικογένειας μπορεί να έχει την κλεπτομανία, να αυξήσει ελαφρά τις ανησυχίες σας με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Λάβετε υπόψη ότι η κλεπτομανία είναι μια ψυχική κατάσταση της υγείας, δεν είναι ελάττωμα του χαρακτήρα, και να πλησιάσει το αγαπημένο σας πρόσωπο, χωρίς ευθύνη ή κατηγορία.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να δοθεί έμφαση στα ακόλουθα σημεία:

 • Είσαι ανησυχούμε γιατί νοιάζεστε για την υγεία του αγαπημένου σας προσώπου και την ευημερία.
 • Είστε ανησυχούν για τους κινδύνους της ψυχαναγκαστική κλοπή, όπως το να συλληφθεί, χάνοντας μια θέση εργασίας ή να βλάψουν μια πολύτιμη σχέση.
 • Καταλαβαίνετε ότι, με την κλεπτομανία, η παρόρμηση να κλέψει μπορεί να είναι πολύ ισχυρή για να αντισταθεί μόνο με "βάζοντας το μυαλό σας σε αυτό."
 • Αποτελεσματικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη να κλέψει και να βοηθήσει το αγαπημένο σας πρόσωπο να ζήσει χωρίς τον εθισμό και την ντροπή.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για την προετοιμασία αυτής της συζήτησης, μιλήστε με το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιο επαγγελματία υγείας που μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε έναν τρόπο να εκφράσουμε την ανησυχία σας χωρίς να κάνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο αισθάνεται αμυντικό ή απειλούνται.

Αιτίες

Η αιτία της κλεπτομανία δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προτείνουν ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να είναι στη ρίζα του κλεπτομανία. Κλεπτομανία μπορεί να συνδέεται με τα προβλήματα με μια φυσική χημική ουσία του εγκεφάλου (νευροδιαβιβαστής) που ονομάζεται σεροτονίνη. Η σεροτονίνη βοηθά στη ρύθμιση διαθέσεις και τις συγκινήσεις. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης είναι κοινά σε άτομα επιρρεπή σε παρορμητικές συμπεριφορές.

Κλεπτομανία, επίσης, μπορεί να σχετίζεται με εθιστικές διαταραχές, και κλέβει μπορεί να προκαλέσουν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης (ένα άλλο νευροδιαβιβαστή). Η ντοπαμίνη προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, και μερικοί άνθρωποι αναζητούν αυτήν την επιβράβευση συναίσθημα ξανά και ξανά.

Άλλες έρευνες έχει βρεθεί ότι κλεπτομανία μπορεί να συμβεί όταν κάποιος υποστεί ένα τραύμα στο κεφάλι. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα όλες αυτές τις πιθανές αιτίες της κλεπτομανία.

Παράγοντες κινδύνου

Κλεπτομανία θεωρείται ασυνήθιστο. Ωστόσο, επειδή ποτέ δεν πολλοί άνθρωποι με κλεπτομανία αναζητούν θεραπεία, ή αν απλά φυλακίστηκε μετά από επανειλημμένη κλοπές, πολλές περιπτώσεις κλεπτομανία δεν μπορεί ποτέ να διαγνωστεί. Πιστεύεται ότι λιγότερο από το 5 τοις εκατό των κλέφτες έχουν κλεπτομανία. Κλεπτομανία αρχίζει συνήθως κατά την εφηβεία ή στην αρχή της ενηλικίωσης, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις αρχίζει μετά από 50 χρόνια της ηλικίας του.

Κλεπτομανία παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Οικογενειακό ιστορικό. Έχοντας ένα συγγενή πρώτου βαθμού αίματος, όπως ένα γονέα ή αδελφό, με την κλεπτομανία ή ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της κλεπτομανία.
 • Όντας θηλυκό. Περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων με γνωστή κλεπτομανία είναι γυναίκες.
 • Έχοντας μια άλλη ψυχική ασθένεια. Οι άνθρωποι με κλεπτομανία συχνά έχουν και άλλες ψυχικές ασθένειες, όπως η διπολική διαταραχή, διαταραχή άγχους, διατροφικές διαταραχές, κατάχρηση ουσιών ή διαταραχές της προσωπικότητας.
 • Τραύμα στο κεφάλι ή βλάβες του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ένα τραύμα στο κεφάλι μπορεί να αναπτύξουν κλεπτομανία.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν αγώνα με μια ακατανίκητη επιθυμία να κλέψουν, καλέστε τον γιατρό σας. Κάνοντας αυτή την πρόσκληση θα είναι αναμφίβολα να είναι τρομακτικό, αλλά πιστέψτε ότι ο γιατρός σας είναι ενδιαφέρονται για τη φροντίδα για την υγεία σας, όχι στην κρίση σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιο επαγγελματία υγείας, όπως ένας ψυχίατρος, με την εμπειρία διάγνωση και τη θεραπεία κλεπτομανία.

Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω πληροφορίες για να προετοιμαστεί για το πρώτο σας ραντεβού και να μάθουν τι να περιμένουμε από την ψυχική πάροχο υγείας.

Τι μπορείτε να κάνετε:

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, και για πόσο καιρό. Θα βοηθήσει την ψυχική παροχής υγείας να γνωρίζουν τι είδους εκδηλώσεις φαίνεται να προκαλέσουν σας προτρέπω να κλέψουν.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως τραυματικά γεγονότα στο παρελθόν σας και κάθε ρεύμα, μεγάλες πιέσεις.
 • Κάντε μια λίστα με τις ιατρικές σας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων άλλων σωματικής ή ψυχικής υγείας με την οποία έχετε διαγνωσθεί. Επίσης, γράψτε τα ονόματα των τυχόν φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα αξιόπιστο μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε τα πάντα ψυχική φορέα για την υγεία σας λέει, και ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να βοηθήσει να θυμάστε τις λεπτομέρειες. Επιπλέον, κάποιος που σας έχει γνωστή για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι σε θέση να υποβάλουν ερωτήσεις ή να μοιράζονται πληροφορίες με την ψυχική πάροχο υγείας που δεν θυμάστε να φέρει επάνω.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ζητήσει από την ψυχική φορέα για την υγεία σας εκ των προτέρων, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το ραντεβού σας.

Για την κλεπτομανία, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για την ψυχική υγεία πάροχο σας:

 • Γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να κλέβει;
 • Θεραπείες Τι είναι διαθέσιμες;
 • Ποιες θεραπείες είναι πιο πιθανό να λειτουργήσει για μένα;
 • Πόσο γρήγορα θα σταματήσει να κλέβει;
 • Θα εξακολουθούν να αισθάνονται την ανάγκη να κλέψουν;
 • Πόσο συχνά πρέπει να κάνω συνεδρίες θεραπείας, και για πόσο καιρό;
 • Θα οικογενειακή θεραπεία είναι χρήσιμη στη δική μου περίπτωση;
 • Είναι φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν;
 • Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτούς τους όρους;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Τι να περιμένουμε από την ψυχική φορέα για την υγεία σας
Η ψυχική υγεία πάροχος κατά πάσα πιθανότητα θα σας θέσω μια σειρά από ερωτήσεις για να κατανοήσουν καλύτερα τα συμπτώματά σας και πώς είστε επηρεάζουν τη ζωή σας. Η ψυχική υγεία πάροχος μπορεί να ζητήσει:

 • Σε ποια ηλικία αρχίσατε να βιώσουν από πρώτο μια ακατανίκητη επιθυμία να κλέψει;
 • Πόσο συχνά έχετε την παρόρμηση να κλέψει;
 • Έχετε ποτέ συλληφθεί ή έχουν συλληφθεί για κλοπή;
 • Πώς θα περιγράφατε τα συναισθήματά σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κλέψει κάτι;
 • Τι είδους στοιχεία δεν κλέβεις; Είναι πράγματα που χρειάζεστε;
 • Από ποιον θα κλέψουν;
 • Τι κάνετε με τα στοιχεία που κλέβουν;
 • Μήπως κάτι συγκεκριμένο φαίνεται να προκαλέσουν σας προτρέπω να κλέψουν;
 • Πώς θα λέγατε ότι σας προτρέπω να κλέψουν επηρεάζει τη ζωή σας, όπως το σχολείο, την εργασία και τις προσωπικές σχέσεις;
 • Έχουν οποιοδήποτε από τους στενούς συγγενείς σας είχε ένα πρόβλημα με την καταναγκαστική κλοπή, ή με άλλες ψυχικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, ο εθισμός ή ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή;
 • Έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για οποιαδήποτε άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών διαταραχών; Εάν ναι, ποιες θεραπείες ήταν πιο αποτελεσματική;
 • Χρησιμοποιείτε αλκοόλ ή παράνομων ναρκωτικών; Πόσο συχνά;
 • Είστε ήδη θεραπεία για τυχόν άλλες ιατρικές παθήσεις;

Εξετάσεις και διάγνωση

Όταν αποφασίζουν να αναζητήσουν θεραπεία για τα συμπτώματα των πιθανών κλεπτομανία, μπορείτε να έχετε τόσο σωματική και ψυχολογική αξιολόγηση. Η φυσική εξέταση μπορεί να καθορίσει εάν μπορεί να υπάρξουν φυσικές αιτίες ενεργοποίησης των συμπτωμάτων σας.

Δεν υπάρχει καμία εργαστηριακή εξέταση για τη διάγνωση κλεπτομανία. Αντ 'αυτού, κλεπτομανία έχει διαγνωστεί με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα σας. Κλεπτομανία είναι ένα είδος διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων. Εκτός από ερωτήσεις σχετικά με παρορμήσεις σας και πώς σας κάνει να αισθάνεστε, ο γιατρός σας μπορεί να επανεξετάσει τον κατάλογο των καταστάσεων για να δουν αν μπορούν να προκαλέσουν κλεπτομανία επεισόδια. Μπορείτε επίσης να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια ψυχολογικής ή αυτο-αξιολόγηση για να εντοπίσει μια διάγνωση.

Για να διαγνωστεί με την κλεπτομανία, θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που διατυπώνονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM). Αυτό το εγχειρίδιο εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία και χρησιμοποιείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας για τη διάγνωση ψυχικών παθήσεων και από τις ασφαλιστικές εταιρείες να επιστρέψει για θεραπεία. Κριτήρια για διάγνωση κλεπτομανία περιλαμβάνουν:

 • Έχετε μια ανικανότητα να αντισταθεί προτρέπει να κλέψει αντικείμενα που δεν χρειάζονται για προσωπική χρήση ή νομισματική αξία
 • Αισθάνεστε αυξανόμενη ένταση που οδήγησε στην κλοπή
 • Έχετε την αίσθηση συναισθήματα της ευχαρίστησης, ανακούφισης ή ικανοποίησης κατά τη διάρκεια της πράξης της κλοπής
 • Η κλοπή δεν έχει δεσμευθεί ως ένας τρόπος για να εκδικηθεί ή θυμό Express, και δεν γίνεται, ενώ παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις
 • Η κλοπή δεν σχετίζεται με μανιακά επεισόδια της διπολικής διαταραχής ή άλλες διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας

Επιπλοκές

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, κλεπτομανία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή συναισθηματική, νομικά και οικονομικά προβλήματα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι με γνωστή κλεπτομανία συνελήφθησαν για κλοπές σε καταστήματα. Γιατί ξέρετε η κλοπή είναι λάθος, αλλά νιώθεις ανίκανος να αντισταθεί στην παρόρμηση, μπορεί να μαστίζεται από την ενοχή, ντροπή, αυτο-απέχθεια και την ταπείνωση. Μπορεί να οδηγήσει αλλιώς μια ηθική, η ζωή όρθιο και να συγχέεται και να διαταραχθεί από ψυχαναγκαστική σας κλέβουν.

Επιπλοκές που κλεπτομανία μπορεί να προκαλέσει ή να σχετίζεται με περιλαμβάνουν:

 • Σύλληψη
 • Φυλάκιση
 • Κατάθλιψη
 • Αλκοόλ και κατάχρηση ουσιών
 • Διατροφικές διαταραχές
 • Ανησυχία
 • Εθισμού στα τυχερά παιχνίδια ή για ψώνια
 • Αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορά
 • Κοινωνική απομόνωση

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Παρά το γεγονός ότι ο φόβος, ταπείνωση ή αμηχανία μπορεί να καταστήσει δύσκολο για σας να αναζητήσουν θεραπεία για κλεπτομανία, είναι σημαντικό να λάβετε βοήθεια. Κλεπτομανία είναι δύσκολο να ξεπεραστούν για τη δική σας. Θεραπεία της κλεπτομανία συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία, ίσως μαζί με ομάδες αυτοβοήθειας. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία τυπική θεραπεία κλεπτομανία, και οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν τι μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα είδη θεραπείας κλεπτομανία να βρείτε κάτι που λειτουργεί καλά για την περίπτωσή σας.

Φάρμακα
Υπάρχει λίγη στερεά επιστημονική έρευνα σχετικά με τη χρήση ψυχιατρικά φάρμακα για τη θεραπεία κλεπτομανία. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμη. Ποιο φάρμακο είναι καλύτερο για σας εξαρτάται από την συνολική κατάσταση και τις άλλες συνθήκες που μπορεί να έχετε, όπως κατάθλιψη ή ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή. Μπορείτε να επωφεληθούν από τη λήψη ενός συνδυασμού των φαρμάκων. Φάρμακα που εξετάζουν περιλαμβάνουν:

 • Αντικαταθλιπτικά. Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία της κλεπτομανία. Αυτές περιλαμβάνουν φλουοξετίνη (Prozac, Prozac Weekly), η παροξετίνη (Paxil, Paxil CR), φλουβοξαμίνη (Luvox, Luvox CR) και άλλοι.
 • Οι σταθεροποιητές διάθεσης. Αυτά τα φάρμακα ως στόχο να εξομαλύνει τη διάθεσή σας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται ταχεία ή ανομοιόμορφη αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει προτρέπει να κλέψουν. Ένας σταθεροποιητής διάθεσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κλεπτομανία είναι λιθίου (λίθιο).
 • Anti-κατάσχεση φάρμακα. Παρόλο που αρχικά προορίζονταν για επιληπτικές διαταραχές, αυτά τα φάρμακα έχουν δείξει οφέλη σε ορισμένες διαταραχές της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως κλεπτομανία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τοπιραμάτη (Topamax) και το βαλπροϊκό οξύ (Depakene, Stavzor).
 • Φάρμακα Τοξικομανίας. Ναλτρεξόνη (Revia, VIVITROL), γνωστή τεχνικά ως ανταγωνιστή των οπιοειδών, εμποδίζει το μέρος του εγκεφάλου σας που αισθάνεται ευχαρίστηση με ορισμένες εθιστικές συμπεριφορές. Μπορεί να μειώσει την προτρέπει και ευχαρίστηση που συνδέεται με την κλοπή.

Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά φάρμακα ή συνδυασμούς φαρμάκων για να δούμε τι λειτουργεί καλύτερα για σας με τις λιγότερες παρενέργειες. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να παρατηρήσετε πλήρη οφέλη. Συζητήστε με το γιατρό σας ή το φορέα παροχής ψυχικής υγείας, αν είστε ενοχλούνται από τις παρενέργειες. Υπό την καθοδήγηση του ή της, ενδέχεται να μπορείτε να αλλάξετε φάρμακα ή να αλλάξει τη δοσολογία σας. Πολλές παρενέργειες τελικά να πάει μακριά.

Ψυχοθεραπεία
Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία έχει γίνει η ψυχοθεραπεία της επιλογής για κλεπτομανία. Σε γενικές γραμμές, γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία σας βοηθά να προσδιορίσει ανθυγιεινά, αρνητικές πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές και την αντικατάστασή τους με υγιείς, θετικές. Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αυτές τις τεχνικές για να σας βοηθήσει να ξεπεράσουν κλεπτομανία προτρέπει:

 • Μυστικές ευαισθητοποίηση, στην οποία εσείς εικόνα κλοπή και στη συνέχεια να αντιμετωπίζουν αρνητικές συνέπειες, όπως το να αλιεύονται
 • Θεραπεία αποστροφής, στην οποία ασκούν ήπια επώδυνες τεχνικές, όπως κρατάτε την αναπνοή σας μέχρι να γίνει άβολα, όταν μπορείτε να πάρετε μια ώθηση για να κλέψουν
 • Η συστηματική απευαισθητοποίηση, στην οποία θα ασκήσετε τις τεχνικές χαλάρωσης και φανταστείτε τον εαυτό σας τον έλεγχο προτρέπει να κλέψουν

Άλλες μορφές θεραπείας, όπως η ψυχοδυναμική θεραπεία, οικογενειακή θεραπεία ή συμβουλευτική γάμου, επίσης, μπορεί να είναι χρήσιμη.

Αποφυγή των υποτροπών
Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουν υποτροπές της κλεπτομανία. Για να αποφύγετε τις υποτροπές, να είστε βέβαιος να κολλήσει με το σχέδιο θεραπείας σας. Εάν αισθάνεστε προτρέπει να κλέψουν, επικοινωνήστε με τον παροχέα ψυχική υγεία σας ή να φτάσει σε μια αξιόπιστη ομάδα υποστήριξης.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Αν και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί κλεπτομανία για τη δική σας, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να φροντίζετε τον εαυτό σας με υγιή αντιμετώπιση των δεξιοτήτων, ενώ να πάρει επαγγελματική θεραπεία:

 • Stick με το σχέδιο θεραπείας σας. Πάρτε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες και να παρακολουθήσουν προγραμματισμένες συνεδρίες θεραπείας. Να θυμάστε ότι μπορεί να είναι σκληρή δουλειά και ότι μπορεί να έχετε περιστασιακά εμπόδια.
 • Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας. Μάθετε για κλεπτομανία, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα τους παράγοντες κινδύνου, τις θεραπείες και προκλητικά γεγονότα.
 • Ανακαλύψτε αυτό που σας οδηγεί. Προσδιορισμός καταστάσεων, οι σκέψεις και τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει προτρέπει να κλέψουν έτσι ώστε να μπορείτε να λάβει μέτρα για τη διαχείρισή τους.
 • Πάρτε θεραπεία για κατάχρηση ουσιών ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Εθισμούς σας, η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες μπορεί να τρέφονται από το ένα το άλλο, οδηγώντας σε έναν κύκλο των ανθυγιεινών συμπεριφορών.
 • Βρείτε υγιή καταστήματα. Εξερευνήστε υγιείς τρόπους για να rechannel σας προτρέπει να κλέψουν ή shoplift μέσω της άσκησης και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
 • Μάθετε χαλάρωσης και διαχείρισης του άγχους. Δοκιμάστε τέτοια μείωσης του στρες τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή tai chi.
 • Μείνετε επικεντρώθηκε στο στόχο σας. Ανάκαμψη από κλεπτομανία μπορεί να πάρει χρόνο. Κρατήστε κίνητρο η διατήρηση των στόχων ανάκτησης στο μυαλό σας και να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να εργαστείτε για την επιδιόρθωση κατεστραμμένων σχέσεων και των οικονομικών και νομικών προβλημάτων.

Υποστήριξη για τους αγαπημένους
Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι σε θεραπεία για κλεπτομανία, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τις λεπτομέρειες του ή το σχέδιο θεραπείας της και να υποστηρίξει ενεργά την επιτυχία της. Μπορεί να είναι χρήσιμο να παρακολουθήσουν μία ή περισσότερες θεραπευτικές συνεδρίες με το σύντροφό σας, ώστε να είστε εξοικειωμένοι με τους παράγοντες που φαίνεται να προκαλέσουν την ώθηση για να κλέψουν, και τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Μπορείτε επίσης να επωφεληθούν από το να μιλάμε με τον θεραπευτή σας. Ανάκαμψη από μια διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων είναι ένα προκλητικό, μακροπρόθεσμη δέσμευση - τόσο για το άτομο που έχει προσβληθεί και εκείνων που βρίσκεται πλησιέστερα προς το άτομό του. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τη φροντίδα των δικών σας αναγκών με μείωση του άγχους καταστήματα που λειτουργούν καλύτερα για σας, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός ή το χρόνο με τους φίλους σας.

Ομάδες Αυτοβοήθειας
Τα άτομα με κλεπτομανία μπορεί να επωφεληθεί από τη συμμετοχή σε ομάδες αυτοβοήθειας που βασίζεται σε προγράμματα 12 βημάτων. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να βρείτε μια ομάδα ειδικά για την κλεπτομανία, κάποιες έρευνες δείχνουν τα οφέλη της φοιτούν Ανώνυμοι Αλκοολικοί ή άλλες συναντήσεις εθισμό. Τέτοιες ομάδες δεν ικανοποιούν όλα τα γούστα, έτσι ώστε να ζητήσει την ψυχική υγεία σας πάροχο για εναλλακτικές λύσεις.

Πρόληψη

Επειδή η αιτία της κλεπτομανία δεν είναι σαφής, δεν είναι ακόμη γνωστό πώς να αποτρέψει κλεπτομανία με οποιαδήποτε βεβαιότητα. Να πάρει θεραπεία το συντομότερο ψυχαναγκαστική κλοπή αρχίζει μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κλεπτομανία από το να γίνει χειρότερα ή να γίνει μια χρόνια κατάσταση που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.