Κάλους και κάλοι

Ορισμός

Κάλους και κάλοι είναι παχύ, σκληρό στρώματα του δέρματος που αναπτύσσονται όταν το δέρμα σας προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό της από την τριβή και την πίεση. Τα πιο συχνά αναπτύσσονται στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών ή τα χέρια και τα δάχτυλα. Κάλους και κάλοι μπορεί να είναι αντιαισθητική.

Αν είστε υγιής, θα χρειαστεί θεραπεία για κάλους και κάλοι μόνο αν προκαλούν δυσφορία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, απλά την εξάλειψη της πηγής τριβής ή πίεσης καθιστά ρόζοι και κάλοι εξαφανίζονται.

Ωστόσο, αν έχετε διαβήτη ή κάποια άλλη πάθηση που προκαλεί κακή κυκλοφορία στα πόδια σας, είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από κάλους και κάλους. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για τη σωστή φροντίδα για κάλους και κάλους, αν έχετε μία από αυτές τις συνθήκες.

Συμπτώματα

Μπορεί να έχετε ένα καλαμπόκι ή ρόζους αν παρατηρήσετε:

 • Ένα παχύ, τραχύ περιοχή του δέρματος
 • Ένα σκληρό, έθεσε χτύπημα
 • Ευαισθησία ή πόνο κάτω από το δέρμα σας
 • Φύλλο, ξηρό δέρμα ή κηρώδες

Οι Κάλους και κάλοι συχνά συγχέονται, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα:

 • Κάλους είναι μικρότερα από κάλους και έχουν έναν σκληρό κέντρο που περιβάλλεται από φλεγμονή του δέρματος. Κάλους έχουν την τάση να αναπτύσσονται σε μέρη των ποδιών σας, που δεν φέρουν το βάρος, όπως τις κορυφές και τις πλευρές των ποδιών σας, αν και μπορεί επίσης να βρεθεί στο βάρος που φέρουν περιοχές. Κάλους μπορεί ακόμη και να αναπτύξουν μεταξύ των δακτύλων σας. Κάλους μπορεί να είναι επώδυνη όταν πιέζεται.
 • Κάλοι συνήθως εμφανίζονται στα πέλματα των ποδιών σας, ειδικά κάτω από τις φτέρνες ή μπάλες, στις παλάμες σας ή στα γόνατά σας. Κάλοι είναι σπάνια επώδυνη και ποικίλλουν σε μέγεθος και σχήμα, αν και είναι συχνά μεγαλύτερες από κάλους.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν ένα καλαμπόκι ή ρόζους γίνεται πολύ επώδυνη ή φλεγμονή, δείτε το γιατρό σας. Εάν έχετε διαβήτη ή κακή κυκλοφορία, καλέστε τον γιατρό σας πριν από την αυτο-θεραπεία κάλους ή κάλοι, διότι ακόμη και ένα σχετικά μικρό τραυματισμό στο πόδι σας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μολυσμένο ανοιχτή πληγή (έλκος ποδιού) που είναι δύσκολο να επουλωθούν.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η πίεση και την τριβή από επαναλαμβανόμενες ενέργειες προκαλούν ρόζοι και κάλοι για να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει. Ορισμένες από τις αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Η κακή τοποθέτηση παπούτσια. Όταν τα παπούτσια είναι πολύ σφιχτά ή έχουν ψηλά τακούνια, που συμπιέζουν περιοχές του ποδιού σας. Όταν είναι πάρα πολύ χαλαρό, τα πόδια σας μπορεί επανειλημμένα γλιστρήσει και να τρίβεται πάνω στο παπούτσι. Τα πόδια σας μπορεί επίσης να τρίβετε μια κακώς τοποθετηθεί ραφή ή ραφή στο εσωτερικό του παπουτσιού.
 • Παράκαμψη κάλτσες. Φορώντας παπούτσια και σανδάλια χωρίς κάλτσες μπορεί να οδηγήσει σε τριβές στα πόδια σας. Κάλτσες που δεν ταιριάζουν σωστά μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα.
 • Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία χειρός. Κάλοι στα χέρια σας μπορεί να προκύψει από την επαναλαμβανόμενη πίεση χρησιμοποιώντας τα εργαλεία για τη δουλειά, στο σπίτι ή στον κήπο.

Παράγοντες κινδύνου

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των ρόζοι και κάλοι:

 • Κάλους, hammertoe ή άλλες παραμορφώσεις πόδι. Ένας κάλος είναι μια ανώμαλη, οστεώδη χτύπημα που αποτελεί για την από κοινού στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού σας. Μια hammertoe είναι μια παραμόρφωση toe στο οποίο toe σας γίνεται κουλουριασμένος σαν ένα νύχι. Οι συνθήκες αυτές και άλλες παραμορφώσεις πόδι, όπως ένα κίνητρο των οστών, μπορεί να προκαλέσει συνεχή τριβή μέσα στο παπούτσι σου.
 • Δεν προστατεύει τα χέρια σας. Χρησιμοποιώντας εργαλεία χειρός, χωρίς να φοράει γάντια εκθέτει το δέρμα σας σε υπερβολική τριβή.

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας θα εξετάσει τα πόδια σας και να αποκλειστούν άλλες αιτίες του χοντρού δέρματος, όπως κονδυλώματα και κύστεις. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει μια ακτινογραφία για να δούμε αν μια φυσική ανωμαλία που προκαλεί το καλαμπόκι ή ρόζους.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Κάλους και κάλοι. Κάλους, hammertoe ή άλλες παραμορφώσεις πόδι.
Κάλους και κάλοι. Κάλους, hammertoe ή άλλες παραμορφώσεις πόδι.

Η θεραπεία για κάλους και κάλοι συνήθως περιλαμβάνει αποφεύγοντας τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες που προκαλούν τους να αναπτυχθούν. Φορώντας τα κατάλληλα παπούτσια, χρησιμοποιώντας προστατευτικά μαξιλαράκια και άλλα self-care μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυσή τους.

Εάν ένα καλαμπόκι ή ρόζους επιμένει ή γίνεται επώδυνη, παρά self-care τις προσπάθειές σας, ιατρικές θεραπείες μπορεί να προσφέρει ανακούφιση:

 • Κοπή. Γιατρός σας μπορεί να μειώσει τις χοντρού δέρματος ή κόψτε ένα μεγάλο καλαμπόκι με ένα νυστέρι, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο. Μην προσπαθήσετε κλάδεμα τον εαυτό σας, διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση.
 • Το σαλικυλικό οξύ. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να εφαρμόσει ένα έμπλαστρο περιέχει 40 τοις εκατό σαλικυλικό οξύ (Curad Mediplast, αφαίρεσης κάλων Δρ Scholl, άλλοι), το οποίο διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτός ή αυτή θα σας αφήσει να ξέρετε πόσο συχνά θα πρέπει να αντικαταστήσετε αυτό το patch, και μπορεί να συστήσει να χρησιμοποιήσετε μια ελαφρόπετρα ή λίμα μετάλλων για να απαλύνετε το νεκρό δέρμα πριν εφαρμόσετε ένα νέο έμπλαστρο. Το σαλικυλικό οξύ είναι επίσης διαθέσιμο σε μια τοπική μορφή από τη συνταγή για τις μεγάλες περιοχές.
 • Αντιβιοτικό φάρμακο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει την εφαρμογή ενός αντιβιοτική αλοιφή για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.
 • Ένθετα παπούτσι. Εάν έχετε μια υποκείμενη δυσμορφία πόδι, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει παραγγελία παραγεμισμένο ένθετα παπούτσι (orthotics) για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων κάλους ή κάλοι.
 • Χειρουργική. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να διορθώσει την ευθυγράμμιση των οστών που προκαλεί την τριβή.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Εάν έχετε διαβήτη ή κάποια άλλη πάθηση που προκαλεί κακή κυκλοφορία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν επιχειρήσετε να τη θεραπεία Κάλους και κάλοι στα δικά σας.

Αν δεν έχετε υποκείμενα προβλήματα υγείας, αυτές οι προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν σαφή κάλους και κάλους:

 • Χρησιμοποιήστε το over-the-counter μαξιλάρια. Εφαρμόστε τα μαξιλάρια για την προστασία των περιοχών όπου αναπτύσσουν κάλους και κάλους. Να είστε προσεκτικοί με over-the-counter υγρό αφαίρεσης κάλων ή φαρμακούχων μαξιλάρια καλαμποκιού. Αυτά περιέχουν σαλικυλικό οξύ, το οποίο μπορεί να ερεθίσει το υγιές δέρμα και να οδηγήσει σε μόλυνση, ειδικά σε άτομα με διαβήτη και κακή κυκλοφορία.
 • Ενυδατώστε τα χέρια ή τα πόδια σας. Ενυδάτωση στα χέρια ή τα πόδια σας σε ζεστό νερό και σαπούνι μαλακώνει κάλους και κάλους. Αυτό μπορεί να το καταστήσει ευκολότερο να αφαιρέσει το χοντρού δέρματος.
 • Λεπτό χοντρού δέρματος σας. Κατά τη διάρκεια ή μετά το μπάνιο, τρίψτε κάλους ή κάλοι με μια ελαφρόπετρα ή πετσέτα για να βοηθήσει στην άρση ένα στρώμα βαφής του δέρματος. Μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα για να αφαιρείτε την πέτσα. Μην χρησιμοποιείτε μια ελαφρόπετρα εάν έχετε διαβήτη, επειδή τον κίνδυνο της μόλυνσης είναι μεγαλύτερος.
 • Ενυδατώνει το δέρμα σας. Απλώστε ενυδατική κρέμα για τα χέρια και τα πόδια για να βοηθήσει να κρατήσει το δέρμα σας απαλό.
 • Φορέστε άνετα παπούτσια και τις κάλτσες. Stick με καλά τοποθέτηση μαξιλάρια, παπούτσια μέχρι καλαμπόκι ή ρόζους σας εξαφανίζεται. Επίσης, επιλέξτε κάλτσες που ταιριάζουν σωστά και είναι κατασκευασμένα από ένα μείγμα από πολυεστέρα-βαμβάκι, επειδή απορροφά την υγρασία μακριά καλύτερα από όλους-βαμβάκι κάλτσες κάνουν.

Πρόληψη

Αυτές οι προσεγγίσεις μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψει δημητριακά και κάλοι από την ανάπτυξη:

 • Να φοράτε παπούτσια που δίνουν τα δάχτυλα των ποδιών σας άφθονο χώρο. Εάν δεν μπορείτε να κουνάω τα δάχτυλα των ποδιών σας, τα παπούτσια σας είναι πάρα πολύ σφιχτά. Έχετε κατάστημα υποδημάτων σας, τεντώστε τα παπούτσια σας σε οποιοδήποτε σημείο που τρίβει ή τσιμπήματα.
 • Χρησιμοποιήστε προστατευτικά καλύμματα. Φορέστε ταμπόν, nonmedicated μαξιλάρια καλαμποκιού ή επιδέσμους πάνω από περιοχές που τρίβονται υποδήματα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε διαχωριστές toe ή μαλλί κάποια αρνιού μεταξύ των δακτύλων σας.
 • Φορέστε παραγεμισμένο γάντια όταν χρησιμοποιείτε εργαλεία χειρός. Ή δοκιμάστε να γεμίσει το εργαλείο σας χειρίζεται με υφασμάτινη ταινία ή τα καλύμματα.