Η σεξουαλική θεραπεία

Ορισμός

Η σεξουαλική θεραπεία είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας - ένας γενικός όρος για τη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας, μιλώντας με μια διανοητική πάροχο υγείας. Μέσα από την σεξουαλική θεραπεία, μπορείτε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία, τη σεξουαλική συναισθήματα και την οικειότητα - είτε σε ατομική θεραπεία ή σε κοινές θεραπεία με το σύντροφό σας. Η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική για τους ενήλικες κάθε ηλικίας, φύλου ή γενετήσιου προσανατολισμού.

Η σεξουαλική θεραπεία είναι συνήθως παρέχονται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρούς ή άδεια θεραπευτές που έχουν ειδική εκπαίδευση σε θέματα που σχετίζονται με το σεξ και τις σχέσεις. Πιστοποιημένους θεραπευτές σεξ έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και να αποδείξουν την ικανότητά τους στη θεραπεία σεξ με το να γίνει πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών Σεξουαλικότητα, συμβούλων και ψυχοθεραπευτών (AASECT).

Πιστοποιημένους θεραπευτές του σεξ δεν έχουν σεξουαλική επαφή με τους πελάτες, στο γραφείο ή οπουδήποτε αλλού. Σεξουαλική προπόνηση που περιλαμβάνει σωματική επαφή δεν αποτελεί μέρος της κεντρικής σεξουαλική θεραπεία.

Η σεξουαλική θεραπεία είναι συνήθως μικρής διάρκειας, με περιορισμένο αριθμό των συνεδριών. Το σχέδιο θεραπείας εξαρτάται από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε διάφορα σεξουαλικά θέματα, από τις ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία ή συναισθήματα με τον τρόπο που σχετίζονται με το σύντροφό σας. Μέσα από την σεξουαλική θεραπεία, μπορείτε να επικεντρωθεί σε θέματα όπως:

 • Οι ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία ή διέγερση
 • Οι ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική συμφέροντα ή γενετήσιου προσανατολισμού
 • Καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Εκσπερματώνει πολύ γρήγορα (πρόωρη εκσπερμάτωση)
 • Πρόβλημα οργασμού (ανοργασμία)
 • Επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια)
 • Οικειότητα θέματα που σχετίζονται με την αναπηρία ή χρόνια πάθηση
 • Οι ανησυχίες σχετικά με το παρελθόν σεξουαλικό τραύμα

Μιλώντας για το σεξ και την οικειότητα μπορεί αρχικά να αισθάνονται άβολα. Θυμηθείτε, οι πιστοποιημένους θεραπευτές σεξ εκπαιδεύονται στο να σας άνετα και να έχουν την απαραίτητη ειδίκευση στον εντοπισμό και τη διερεύνηση σεξουαλικές ανησυχίες. Μέσα από την σεξουαλική θεραπεία, μπορείτε να μάθετε να εκφράσει τις ανησυχίες σας με σαφήνεια, να κατανοήσουν καλύτερα τις δικές τους σεξουαλικές ανάγκες σας και να κατανοήσουν καλύτερα τις σεξουαλικές ανάγκες του συντρόφου σας.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Μπορείτε να ζητήσετε από το φορέα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας σας για μια παραπομπή σε έναν θεράποντα φύλων, ή μπορείτε να ελέγξετε με ένα τοπικό νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο για να δούμε αν έχουν μια κλινική σεξουαλικής θεραπείας. Φορέας ασφάλισης υγείας σας ή υπάλληλος πρόγραμμα βοήθειας μπορεί να προσφέρει συστάσεις.

Ως μια άλλη επιλογή, μπορείτε να ελέγξετε με μια επαγγελματική οργάνωση, όπως AASECT. Ή δείτε στις ιστοσελίδες επαγγελματικής οργάνωσης των ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους για να εντοπίσετε ένα κατάλληλα εξουσιοδοτημένο και εξειδικευμένο πάροχο της θεραπείας σεξ.

Πριν από τον προγραμματισμό συνεδρίες με ένα θεραπευτή, να εξετάσει κατά πόσον ο θεραπευτής θα είναι ένα αγαθό κατάλληλο για σας. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις όπως οι παρακάτω.

 • Εκπαίδευση και εμπειρία. Τι είναι εκπαιδευτικό υπόβαθρο σας και κατάρτισης; Είσαι άδεια από το κράτος; Είσαι πιστοποιημένο από AASECT; Ποια είναι η εμπειρία σας με το είδος των σεξουαλικών θέμα;
 • Logistics. Πού είναι το γραφείο σας; Ποιες είναι οι ώρες του γραφείου σας;
 • Σχέδιο θεραπείας. Πόσο διαρκεί κάθε συνεδρία; Πόσο συχνά οι συνεδρίες προγραμματιστεί; Πόσο καιρό θα περιμένω να συνεχίζεται η θεραπεία; Ποια είναι η πολιτική σας για ακυρώσεις συνεδρίες;
 • Τέλη και την ασφάλιση. Πόσο σας χρεώνει για κάθε συνεδρία; Οι υπηρεσίες σας δεν καλύπτονται από σχέδιο ασφάλισης υγείας μου; Θα χρειαστεί να καταβάλει το πλήρες upfront τέλους;

Πριν από το ραντεβού σας
Προετοιμασία για το ραντεβού σας, κάνοντας μια λίστα με:

 • Λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα που έχετε, όπως όταν ξεκίνησε, αν είναι πάντα παρούσα ή έρχεται και φεύγει, οι επαγγελματίες που έχετε δει, και θεραπείες έχετε δοκιμάσει και τα αποτελέσματά τους
 • Βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών όρων σας και να τονίσετε κάποιες τυχόν πρόσφατες αλλαγές ζωής
 • Όλα τα φάρμακα, βιταμίνες, συμπληρώματα ή φυτικά σκευάσματα που παίρνετε
 • Ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον θεραπευτή σας για τις σεξουαλικές ανησυχίες σας

Θυμηθείτε, αποτελεσματική θεραπεία σεξ απαιτεί εμπιστοσύνη και η καλή επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και το θεραπευτή σας. Εάν δεν αισθάνεστε αρκετά με τον θεραπευτή σας για να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων σας, θεωρήστε ένα άλλο θεραπευτή.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Θα αρχίσετε πιθανό σεξουαλική θεραπεία, περιγράφοντας συγκεκριμένες σεξουαλικές ανησυχίες σας. Η σεξουαλική ζητήματα μπορεί να είναι περίπλοκη, και ο θεραπευτής σας θα θελήσετε να πάρετε μια σαφή ιδέα όλων των εμπλεκομένων παραγόντων. Μόλις θεραπευτή σας καταλαβαίνει την κατάσταση, αυτός ή αυτή θα συζητήσουν τρόπους για να επιλύσει τις ανησυχίες σας και να βελτιώσει την επικοινωνία και την οικειότητα σας.

Αν είστε σε μια σχέση, είναι συνήθως πιο χρήσιμο να συμπεριλάβω και τον συνεργάτη σας σε συναντήσεις με τον θεραπευτή φύλο σας. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να ανατεθεί μια σειρά από ασκήσεις στο σπίτι, όπως:

 • Ασκήσεις επικοινωνίας με το σύντροφό σας
 • Επιβράδυνση και εστιάζοντας σε αυτό που είστε αίσθηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης (τεχνικές mindfulness)
 • Ανάγνωση ή εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με τη σεξουαλική τεχνικές
 • Αλλάζοντας τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με το σύντροφό σας κατά τη διάρκεια του σεξ

Η σεξουαλική θεραπεία είναι συνήθως μικρής διάρκειας. Ορισμένες ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα, μέσα σε λίγες επισκέψεις. Τυπικά, ωστόσο, μια σειρά από συμβουλευτικές συνεδρίες που απαιτούνται.

Ως σεξουαλική θεραπεία εξελίσσεται, θα χρησιμοποιήσουν τις εμπειρίες του σπιτιού σας για την περαιτέρω αναγνώριση και να βελτιώσετε τα θέματα που θα θέλατε να εργαστεί για. Θυμηθείτε, η σεξουαλική προπόνηση που περιλαμβάνει σωματική επαφή δεν είναι μέρος της επίσημης σεξουαλική θεραπεία.

Λάβετε υπόψη ότι οι ανησυχίες σχετικά με το σεξ και την οικειότητα που συχνά συνδέονται με άλλα βασικά ζητήματα, όπως το στρες, το άγχος ή κατάθλιψη. Σε άλλες περιπτώσεις, τη σεξουαλική λειτουργία επηρεάζεται από χρόνιες ασθένειες, παρενέργειες φαρμάκων, η χειρουργική επέμβαση ή τη γήρανση.

Ανάλογα με τις ανησυχίες σας και σωματική υγεία σας, βλέποντας μόνο ένα σεξουαλικός θεραπευτής μπορεί να είναι αρκετό - ή σεξουαλικός θεραπευτής σας μπορεί να είναι μέρος μιας ομάδας που περιλαμβάνει το γιατρό σας, ψυχολόγο ή φυσιοθεραπευτή. Για ορισμένες σεξουαλικές ανησυχίες, το φάρμακο μπορεί να είναι χρήσιμη. Μια πλήρης ιατρική αξιολόγηση μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την φύση του προβλήματος σας και το πλήρες φάσμα των θεραπευτικών επιλογών που μπορεί να είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας.

Βλέπε επίσης