Η περιτοναϊκή κάθαρση

Ορισμός

Η περιτοναϊκή κάθαρση (per-θη-tuh-ΝΕΕ-ul δι-AL-UH-SIS) είναι ένας τρόπος για να αφαιρέσετε τα προϊόντα αποβλήτων από το αίμα σας, όταν τα νεφρά σας δεν μπορεί πλέον να κάνει τη δουλειά επαρκώς. Κατά τη διάρκεια της περιτοναϊκής κάθαρσης, τα αιμοφόρα αγγεία στην κοιλιακή επένδυση σας (περιτοναίου) συμπληρώστε για τα νεφρά σας, με τη βοήθεια ενός υγρού (αιμοκάθαρσης), που ρέει μέσα και έξω από την περιτοναϊκή χώρο.

Η περιτοναϊκή κάθαρση διαφέρει από την αιμοκάθαρση, μια που χρησιμοποιείται πιο συχνά αίματος διαδικασία φιλτραρίσματος. Με την περιτοναϊκή κάθαρση, μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας περιποιήσεις στο σπίτι, στη δουλειά ή ενώ ταξιδεύετε. Μπορεί να είστε σε θέση να χρησιμοποιούν λιγότερα φάρμακα και να φάτε μια λιγότερο περιοριστική δίαιτα από ό, τι μπορείτε να κάνετε με την αιμοκάθαρση.

Η περιτοναϊκή κάθαρση δεν αποτελεί επιλογή για όλους με νεφρική ανεπάρκεια. Χρειάζεται χειρωνακτική επιδεξιότητα και την ικανότητα να φροντίζετε τον εαυτό σας στο σπίτι ή ένα αξιόπιστο φροντιστή.

Γιατί το κάνει

Η περιτοναϊκή κάθαρση μπορεί να γίνει για τη διαχείριση νεφρική ανεπάρκεια μέχρι μια μεταμόσχευση νεφρού είναι δυνατόν. Νεφρική ανεπάρκεια της καταλήγει συνήθως από μια μακροχρόνια (χρόνια) νόσος που προκαλεί βλάβη στα νεφρά επί σειρά ετών. Κοινές αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

 • Διαβήτης
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
 • Φλεγμονή των νεφρών (σπειραματονεφρίτιδα)
 • Πολλαπλές κύστεις στα νεφρά (πολυκυστική νόσος των νεφρών)

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιο είδος της αιμοκάθαρσης θα λειτουργήσει καλύτερα για σας και πότε θα πρέπει να ξεκινήσει, με βάση διάφορους παράγοντες:

 • Τη γενική υγεία σας
 • Νεφρική σας λειτουργία (όπως μετριέται με εξετάσεις αίματος και ούρων)
 • Προσωπικές προτιμήσεις σας
 • Την κατάσταση στο σπίτι σας
Η περιτοναϊκή κάθαρση. Η αποδυνάμωση των κοιλιακών μυών (κήλη).
Η περιτοναϊκή κάθαρση. Η αποδυνάμωση των κοιλιακών μυών (κήλη).

Η περιτοναϊκή κάθαρση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή εάν:

 • Μπορείτε δεν μπορεί να ανεχθεί τις ραγδαίες αλλαγές της ισορροπίας των υγρών που σχετίζεται με την αιμοκάθαρση. Κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, το αίμα σας αντλείται σε μια μηχανή να φιλτράρεται και στη συνέχεια επέστρεψε στο σώμα σας.
 • Θέλετε να ελαχιστοποιηθεί η διαταραχή από τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να εργαστούν ή να ταξιδέψουν πιο εύκολα.

Η περιτοναϊκή κάθαρση μπορεί να μην λειτουργήσει για σας εάν:

 • Έχετε εκτεταμένες χειρουργικές ουλές στην κοιλιά σας
 • Έχετε ένα μεγάλο κοιλιακό κήλη
 • Έχετε μια περιορισμένη ικανότητα να φροντίσουν για τον εαυτό σας ή την έλλειψη φροντίδας υποστήριξη στο σπίτι
 • Έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή συχνές εξάρσεις εκκολπωματίτιδα

Κίνδυνοι

Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται αιμοκάθαρση αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών που προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και νεφρική ανεπάρκεια η ίδια. Αιμοκάθαρση παρατείνει τη ζωή για πολλούς ανθρώπους, αλλά γενικά το προσδόκιμο ζωής για εκείνους που χρειάζονται τη διαδικασία εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού.

Οι κυριότερες επιπλοκές της περιτοναϊκής κάθαρσης είναι:

 • Λοιμώξεις. Το πιο κοινό πρόβλημα για τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση είναι περιτονίτιδα, μια μόλυνση του επένδυση της κοιλιακής κοιλότητας (του περιτοναίου). Μια μόλυνση μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στο σημείο όπου ο σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται για να φέρει το υγρό καθαρισμού μέσα και έξω από την κοιλιά σας.
 • Η αύξηση του βάρους. Το υγρό που χρησιμοποιείται για να καθαρίσει το αίμα σας σε περιτοναϊκή κάθαρση περιέχει ζάχαρη (δεξτρόζη). Μπορείτε να πάρετε σε αρκετές εκατοντάδες θερμίδες κάθε μέρα από την απορρόφηση ορισμένων από αυτό το υγρό, που είναι γνωστή ως αιμοκάθαρσης. Η αύξηση του βάρους μπορεί να ακολουθήσει. Οι επιπλέον θερμίδες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος ειδικά εάν έχετε διαβήτη.
 • Η αποδυνάμωση των κοιλιακών μυών (κήλη). Κρατώντας υγρού στην κοιλιά σας για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να καταπονήσει τους μύες της κοιλιάς σας.

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν ξεκινήσετε περιτοναϊκή κάθαρση, θα λάβουν εκπαίδευση σε ό, τι αφορά τη διαδικασία και τον τρόπο χρήσης του εξοπλισμού. Πλέον, θα πρέπει μια επιχείρηση να εισάγετε τον καθετήρα - το λεπτό, μαλακό πλαστικό σωλήνα που μεταφέρει το διάλυμα αιμοκάθαρσης μέσα και έξω από την κοιλιά σας. Μπορείτε να λάβετε τοπική ή γενική αναισθησία για τη χειρουργική διαδικασία εισαγωγής. Συνήθως, ο χειρουργός τοποθετεί το σωλήνα κοντά αφαλό σας.

Ο γιατρός σας θα σας συστήσει πιθανότατα να περιμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της θεραπείας, έτσι ώστε η θέση του καθετήρα έχει χρόνο για να επουλωθούν.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Στην περιτοναϊκή διύλιση, ένα αποστειρωμένο διάλυμα καθαρισμού (διύλισης) ρέει μέσω του καθετήρα μέσα στην κοιλιά σας. Η λύση παραμένει στην κοιλιά σας για μια ορισμένη χρονική περίοδο, που είναι γνωστή ως χρόνος παραμονής. Κατά αυτός ο χρόνος παραμονής, τα απόβλητα, τα χημικά και επιπλέον υγρό στο πέρασμα του αίματός σας από τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία) στην επένδυση της κοιλιακής σας κοιλότητας (του περιτοναίου) στο διάλυμα αιμοκάθαρσης. Το διάλυμα περιέχει ένα σάκχαρο που αντλεί αποβλήτων και επιπλέον υγρό μέσω των τριχοειδών στο περιτόναιο σας μέσα στην κοιλιά σας. Κοιλιά σας μπορεί να αισθάνεστε χορτάτοι από το συνηθισμένο, ενώ το διάλυμα αιμοκάθαρσης είναι εκεί, αλλά δεν είναι γενικά άβολα.

Όταν ο χρόνος παραμονής είναι πάνω, η λύση, μαζί με τα απόβλητα που προέρχονται από το αίμα σας και τυχόν περίσσεια υγρού, αποχετεύσεις σε ένα αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Η διαδικασία της πλήρωσης και στη συνέχεια αποστράγγιση κοιλιά σας ονομάζεται ανταλλαγή.

Διαφορετικές μέθοδοι της περιτοναϊκής κάθαρσης έχουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα των καθημερινών ανταλλαγών. Τα δύο βασικά προγράμματα είναι συνεχή φορητή περιτοναϊκή κάθαρση (ΣΦΠΚ) και συνεχή ποδηλασία περιτοναϊκής κάθαρσης (ΠΑΣΑ). Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό των δύο μεθόδων.

Συνεχής περιπατητική περιτοναϊκή κάθαρση (ΣΦΠΚ)
Με αυτή τη μορφή της περιτοναϊκής κάθαρσης, μπορείτε να συμπληρώσετε την κοιλιά σας με το διάλυμα αιμοκάθαρσης και στη συνέχεια αδειάστε το υγρό. Σοβαρότητα μετακινεί το υγρό διαμέσου του σωλήνα και μέσα και έξω από την κοιλιά σας.

Κάθε ανταλλαγή περιλαμβάνει τη συμπλήρωση κοιλιά σας με το υγρό αιμοκάθαρσης, αφήνοντας το υγρό να κατοικήσει στην κοιλιά σας, στη συνέχεια, την αποστράγγιση του υγρού. Μπορεί να χρειαστεί τέσσερις παρα τρία ανταλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας και ένα με μεγαλύτερο χρόνο παραμονής ενώ κοιμάστε. Μπορείτε να κάνετε τις ανταλλαγές στο σπίτι, την εργασία ή οποιαδήποτε καθαρή θέση. Είσαι ελεύθερος να πάει για κανονικές δραστηριότητές σας, ενώ το διάλυμα αιμοκάθαρσης κατοικεί στην κοιλιά σας μεταξύ χρηματιστηρίων.

Συνεχής ποδηλασία περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΑΣΑ)
Με την ΠΑΣΑ, η οποία μπορεί επίσης να κληθεί αυτοματοποιημένης περιτοναϊκής κάθαρσης (APD), ένα μηχάνημα που ονομάζεται ένα αυτοματοποιημένο κυκλοποιητή εκτελεί τρία έως πέντε ανταλλαγές σε νύχτα ενώ κοιμάστε. Ο ανακυκλωτής συμπληρώνει αυτόματα την κοιλιά σας με το διάλυμα αιμοκάθαρσης, επιτρέπει να κατοικήσει εκεί και στη συνέχεια να καταλήγει σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη να αδειάζετε το πρωί. Αυτό σας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν συνδεδεμένα με τη μηχανή για 10 έως 12 ώρες τη νύχτα. Το πρωί, μπορείτε να ξεκινήσετε μια ανταλλαγή με ένα χρόνο παραμονής που διαρκεί όλη την ημέρα. Δεν είστε συνδεδεμένος με το μηχάνημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ποια μορφή περιτοναϊκή κάθαρση είναι καλύτερο για σας εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σας, προσωπικές προτιμήσεις και την ιατρική κατάσταση. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας, συνδυάζοντας τις δύο μορφές. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε ΠΑΣΑ, μπορείτε να κάνετε ένα επιπλέον ανταλλαγή το απόγευμα για να καταργήσετε περισσότερα απόβλητα και να αποτρέψει την απορρόφηση των πολύ υγρών.

Αποτελέσματα

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο καλά περιτοναϊκή κάθαρση λειτουργεί στην απομάκρυνση των αποβλήτων και επιπλέον υγρό από το αίμα σας. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Το μέγεθος σας
 • Πόσο γρήγορα περιτόναιο αποβλήτων σας φίλτρα (περιτοναϊκή ρυθμό μεταφοράς)
 • Πόσο διάλυμα αιμοκάθαρσης που χρησιμοποιείτε (όγκος πλήρωσης)
 • Ο αριθμός των καθημερινών ανταλλαγών
 • Μήκος των χρόνων παραμονής
 • Η συγκέντρωση της ζάχαρης (δεξτρόζη) στο διάλυμα διαπίδυσης

Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα εκτελέσει διάφορες δοκιμές για να ελέγξετε αν αιμοκάθαρση σας είναι να αφαιρεθεί αρκετά προϊόντα αποβλήτων. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της αιμοκάθαρσης, οι δοκιμές αυτές σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν είστε λαμβάνουν επαρκή ποσότητα ή δόση της αιμοκάθαρσης.

 • Περιτοναϊκή τεστ ισορροπίας (PET). Αυτή η εξέταση μετρά πόση ζάχαρη έχει απορροφηθεί από μια σακούλα χρησιμοποιείται διάλυμα αιμοκάθαρσης. Μετρά επίσης πόσο των δύο προϊόντων αποβλήτων - ουρία και κρεατινίνη - είναι στο διάλυμα μετά από μια τετράωρη ανταλλαγή.
 • Τα τεστ Εκκαθάριση. Δείγματα χρησιμοποιείται διάλυμα αιμοκάθαρσης και του φλεβικού αίματος που συλλέγονται να συγκρίνει την ποσότητα της ουρίας, του διαλύματος με το ποσό στο αίμα. Εάν εξακολουθούν να παράγουν τα ούρα, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα ούρων την ίδια στιγμή για να μετρηθεί η συγκέντρωση της ουρίας.

Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι το πρόγραμμα αιμοκάθαρσης σας δεν αφαιρεί αρκετά απόβλητα, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη ρουτίνα αιμοκάθαρσης σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αλλαγή του αριθμού των ανταλλαγών, αυξάνοντας την ποσότητα του διαλύματος που χρησιμοποιείτε για κάθε ανταλλαγή ή χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα διαπίδυσης με μιά υψηλότερη συγκέντρωση δεξτρόζης.

Μπορείτε να βελτιώσει τα αποτελέσματα σε αιμοκάθαρση σας και τη γενική υγεία σας με την κατανάλωση των σωστών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και φώσφορο. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με βάση το βάρος σας, τις προσωπικές σας προτιμήσεις, υπόλοιπα λειτουργία των νεφρών σας και άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Λαμβάνοντας τα φάρμακά σας ως συνταγή είναι επίσης σημαντικό για να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ενώ είστε υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση, θα χρειαστείτε πιθανώς διάφορα φάρμακα για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος σας, διεγείρουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, τον έλεγχο των επιπέδων ορισμένων θρεπτικών ουσιών στο αίμα σας και να αποφευχθεί η συσσώρευση του φωσφόρου στο αίμα σας.