Η μυασθένεια

Ορισμός

Μυασθένεια gravis (μου-us-ΘΕΕ-γένος-εεε GRAY-VIS) χαρακτηρίζεται από αδυναμία και γρήγορη κόπωση οποιουδήποτε των μυών κάτω από εκούσιο έλεγχο σας.

Η βαρεία μυασθένεια προκαλείται από μια ανάλυση στην κανονική επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και των μυών.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη μυασθένεια, αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τα σημεία και τα συμπτώματα, όπως αδυναμία του χεριού ή του ποδιού μυς, διπλή όραση, γέρνοντας βλέφαρα, και οι δυσκολίες στην ομιλία, μάσηση, την κατάποση και την αναπνοή.

Αν και βαριά μυασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, είναι πιο κοινή σε γυναίκες κάτω των 40 ετών και άνδρες ηλικίας άνω των 60.

Συμπτώματα

Μυϊκή αδυναμία που προκαλείται από βαριά μυασθένεια χειροτερεύει καθώς η πληγείσα μυών χρησιμοποιείται επανειλημμένως. Επειδή τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται με την ανάπαυση, μυϊκή αδυναμία σας, μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Ωστόσο, μυασθένεια gravis συμπτώματα τείνουν να προχωρήσουν πάροδο του χρόνου, φθάνοντας συνήθως χειρότερη τους μέσα σε λίγα χρόνια μετά την έναρξη της νόσου.

Αν και βαριά μυασθένεια μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε από τους μυς που ελέγχουν εθελοντικά, ορισμένες ομάδες μυών που επηρεάζονται πιο συχνά από τους άλλους.

Μυς των ματιών
Σε περισσότερες από το μισό των ατόμων που αναπτύσσουν βαρεία μυασθένεια, πρώτα σημάδια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα στα μάτια, όπως:

 • Πτώση του ενός ή και των δύο βλεφάρων (βλεφαρόπτωση).
 • Διπλή όραση (διπλωπία), η οποία μπορεί να είναι οριζόντια ή κατακόρυφα, και βελτιώνει ή υποχωρεί όταν το ένα μάτι είναι κλειστό.

Προσώπου και του λαιμού τους μυς
Σε περίπου 15 τοις εκατό των ατόμων με βαρεία μυασθένεια, τα πρώτα συμπτώματα αφορούν το πρόσωπο και το λαιμό τους μυς, που μπορεί να προκαλέσει:

 • Altered ομιλίας. Την ομιλία σας μπορεί να ακούγεται πολύ μαλακό ή ρινική, ανάλογα με την οποία οι μύες έχουν επηρεαστεί.
 • Δυσκολία στην κατάποση. Μπορείτε να πνίξει πολύ εύκολα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να φάει, να πιει ή να πάρετε χάπια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα υγρά που προσπαθείτε να καταπιούν μπορεί να βγει από τη μύτη σας.
 • Προβλήματα μάσημα. Οι μύες που χρησιμοποιούνται για το μάσημα μπορούν να φθαρούν στα μισά του δρόμου μέσα από ένα γεύμα, ιδιαίτερα εάν έχετε τρώει κάτι δύσκολο να μασάτε, όπως η μπριζόλα.
 • Περιορισμένη εκφράσεις του προσώπου. Μέλη της οικογένειάς σας μπορούν να σχολιάσουν ότι έχετε «χάσει το χαμόγελό σας», εάν οι μύες που ελέγχουν τις εκφράσεις του προσώπου σου έχουν επηρεαστεί.

Αυχένα και άκρων μυς
Η μυασθένεια μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στο λαιμό, τα χέρια και τα πόδια, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως μαζί με μυϊκή αδυναμία και σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως τα μάτια, το πρόσωπο και το λαιμό σας.

Η διαταραχή συνήθως επηρεάζει τα χέρια σας πιο συχνά από ό, τι τα πόδια. Ωστόσο, αν επηρεάζει τα πόδια σας, μπορείτε να κοντοπερίπατω όταν περπατάτε. Εάν το λαιμό σας είναι αδύναμη, μπορεί να είναι δύσκολο να κρατήσει ψηλά το κεφάλι σας.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συζητήστε με το γιατρό σας αν έχετε δυσκολία:

 • Αναπνοή
 • Βλέποντας
 • Κατάποση
 • Μασώντας
 • Περίπατος
 • Χρησιμοποιώντας τα χέρια ή τα χέρια σας
 • Κρατώντας το κεφάλι σας

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Αντισώματα
Τα νεύρα σας επικοινωνούν με τους μυς σας με την απελευθέρωση χημικών ουσιών (νευροδιαβιβαστών) που ταιριάζουν ακριβώς στις θέσεις του υποδοχέα στα κύτταρα των μυών κατά τη νεύρο-μυϊκή διασταύρωση.

Στη μυασθένεια gravis, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει αντισώματα που μπλοκάρουν ή να καταστρέψει πολλά από τα sites υποδοχέων των μυών σας για ένα νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη (όπως-uh-teel-ΚΟΗ-leen). Με λιγότερους υποδοχείς διαθέσιμες θέσεις, οι μύες σας λαμβάνουν λιγότερες νευρικών σημάτων, με αποτέλεσμα την αδυναμία.

Τα αντισώματα μπορούν επίσης να αναστέλλουν τη λειτουργία μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ένα μυ-ειδικό υποδοχέα της τυροσινικής κινάσης (ΤΠΑ-ROH-δει ΚΙΕ-ΝΑΥΣ). Αυτή η πρωτεΐνη εμπλέκεται στο σχηματισμό του νεύρο-μυϊκή διασταύρωση. Όταν τα αντισώματα μπλοκάρουν την λειτουργία αυτής της πρωτεΐνης, μπορεί να οδηγήσει σε βαριά μυασθένεια. Έρευνα συνεχίζεται για να μελετήσει πώς τα αντισώματα που αναστέλλουν αυτή η πρωτεΐνη σχετίζονται με την ανάπτυξη της βαριάς μυασθένειας.

Θύμος αδένας
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο θύμος αδένας, ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματός σας βρίσκεται στο πάνω μέρος του στήθους κάτω από το στέρνο σας, μπορεί να προκαλέσει ή να διατηρήσει την παραγωγή των αντισωμάτων που ακετυλοχολίνης μπλοκ.

Μεγάλες κατά τη βρεφική ηλικία, ο θύμος αδένας είναι μικρός σε υγιείς ενήλικες. Σε ορισμένες ενήλικες με βαρεία μυασθένεια, ωστόσο, ο θύμος αδένας είναι ασυνήθιστα μεγάλη. Ορισμένα άτομα με μυασθένεια gravis έχουν επίσης όγκους του θύμου (thymomas). Συνήθως, thymomas δεν είναι καρκινικά (κακοήθη).

Άλλες αιτίες
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν βαρεία μυασθένεια που δεν προκαλείται από αντισώματα αποκλεισμού ακετυλοχολίνης ή το μυ-ειδική κινάση τυροσίνης υποδοχέα. Αυτό το είδος της μυασθένειας gravis ονομάζεται αντίσωμα αρνητικού μυασθένεια. Αντισώματα εναντίον ενός άλλου πρωτεΐνη, που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη-σχετική πρωτεΐνη 4, μπορούν να παίξουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της κατάστασης.

Γενετικοί παράγοντες, επίσης, μπορεί να σχετίζεται με βαριά μυασθένεια.

Σπάνια, οι μητέρες με μυασθένεια gravis έχουν τα παιδιά που γεννιούνται με μυασθένεια gravis (νεογνική μυασθένεια). Αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τα παιδιά γενικά αναρρώνουν μέσα σε δύο μήνες μετά τη γέννηση.

Μερικά παιδιά γεννιούνται με μια σπάνια, κληρονομική μορφή της μυασθένειας, που ονομάζεται σύνδρομο συγγενούς μυασθενική.

Παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσει βαρεία μυασθένεια

 • Κούραση
 • Ασθένεια
 • Στρες
 • Extreme θερμότητας
 • Ορισμένα φάρμακα - όπως β-αναστολείς, κινιδίνη γλυκονικό, θειική κινιδίνη, κινίνη (Qualaquin), φαινυτοΐνη (Dilantin), ορισμένα αναισθητικά και ορισμένα αντιβιοτικά

Επιπλοκές

Η μυασθένεια. Δυσκολία στην κατάποση.
Η μυασθένεια. Δυσκολία στην κατάποση.

Οι επιπλοκές της μυασθένειας είναι θεραπεύσιμη, αλλά μερικοί μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Κρίση μυασθενική
Κρίση μυασθένειας είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που συμβαίνει όταν οι μύες που ελέγχουν την αναπνοή γίνει πολύ αδύναμη για να κάνουν τη δουλειά τους. Επείγουσα θεραπεία είναι απαραίτητη για να παρέχει μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Τα φάρμακα και το αίμα φιλτραρίσματος θεραπείες βοηθούν τους ανθρώπους να αναπνέουν και πάλι από μόνοι τους.

Thymus όγκους
Περίπου το 15 τοις εκατό των ατόμων με μυασθένεια gravis έχουν όγκο στον θύμο αδένα τους, έναν αδένα κάτω από το στέρνο που μετέχει με το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους όγκους, που ονομάζεται thymomas, δεν είναι καρκινικές (κακοήθη).

Άλλες διαταραχές
Οι άνθρωποι με βαριά μυασθένεια είναι πιο πιθανό να έχουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Υπολειτουργία ή υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής αδένας, που βρίσκεται στο λαιμό, εκκρίνει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό σας. Αν θυρεοειδής σας υπολειτουργεί, μπορεί να έχετε δυσκολίες που ασχολούνται με το κρύο, αύξηση του σωματικού βάρους και άλλα θέματα. Ένα υπερδραστήριο θυρεοειδή μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στις συναλλαγές τους με τη θερμότητα, απώλεια βάρους και άλλα θέματα.
 • Αυτοάνοσες συνθήκες. Άτομα με βαρεία μυασθένεια μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή λύκο.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει από την πρώτη δει τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Θα πιθανό να αναφέρεται σε ένα γιατρό εκπαιδευμένο σε παθήσεις του νευρικού συστήματος (νευρολόγος) για περαιτέρω αξιολόγηση.

Επειδή υπάρχουν συχνά πολλά να αναφερθώ στα ραντεβού σας, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το ραντεβού σας, γράψτε καταλόγους των σημαντικών πληροφοριών, όπως οι εξής:

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Φέρτε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Για μυασθένεια gravis, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι προκαλεί τα συμπτώματα μου;
 • Εκτός από την πιο πιθανή αιτία, ποιες είναι οι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Ποια είναι η πλέον ενδεδειγμένη πορεία δράσης;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή που δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Εξετάσεις και διάγνωση

Για τη διάγνωση της πάθησής σας, ο γιατρός σας θα εξετάσει τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό σας και να προβεί σε φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας μπορεί να διεξάγει διάφορες δοκιμές, όπως οι εξής:

Νευρολογική εξέταση
Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει νευρολογική υγεία σας με τη δοκιμή σας:

 • Αντανακλαστικά
 • Η μυϊκή δύναμη
 • Τον τόνο των μυών
 • Αισθήσεις της αφής και της όρασης
 • Συντονισμός
 • Υπόλοιπο

Το βασικό σημείο που δείχνει τη δυνατότητα της μυασθένειας είναι η αδυναμία των μυών που βελτιώνεται με την ανάπαυση. Δοκιμές για να βοηθήσει την επιβεβαίωση της διάγνωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Εδροφόνιο δοκιμή
Ένεση του χλωριούχου εδροφόνιο χημική (Tensilon) μπορεί να οδηγήσει σε μια ξαφνική, αν και προσωρινή, η βελτίωση στη δύναμη των μυών σας. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι μπορεί να έχετε μυασθένεια.

Εδροφόνιο μπλοκ χλωριούχου ένα ένζυμο που διασπά την ακετυλοχολίνη, η χημική ουσία που μεταδίδει σήματα από νευρικές απολήξεις των μυών σας για να σας ιστοσελίδες υποδοχέα.

Ice pack δοκιμή
Αν έχετε μια πτώση βλεφάρου, ο γιατρός σας μπορεί να διενεργήσει έλεγχο παγοκύστη. Στη δοκιμή αυτή, ένας γιατρός τοποθετεί ένα σάκο γεμάτο με πάγο στο βλέφαρο. Μετά από δύο λεπτά, ο γιατρός σας αφαιρεί την τσάντα και αναλύει πτώση βλεφάρου σας για σημάδια βελτίωσης. Οι γιατροί μπορούν να διεξάγουν αυτό το τεστ αντί του εδροφόνιο δοκιμής.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Περιορισμένη εκφράσεις του προσώπου.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Περιορισμένη εκφράσεις του προσώπου.

Ανάλυση αίματος
Μια εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία μη φυσιολογικών αντισωμάτων που διαταράσσουν τις θέσεις υποδοχέα, όπου νευρικές ώσεις σήμα τους μυς σας να κινηθεί.

Επαναλαμβανόμενες νευρική διέγερση
Σε αυτή τη μελέτη της νευρικής αγωγιμότητας, οι γιατροί τοποθετούν ηλεκτρόδια στο δέρμα σας πάνω από τους μυς που πρέπει να ελέγχονται. Οι γιατροί στείλετε μικρές παλμούς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των ηλεκτροδίων να μετρούν την ικανότητά του νεύρου για να στείλει ένα μήνυμα προς τους μυς σας.

Για τη διάγνωση μυασθένεια gravis, οι γιατροί θα δοκιμάσει τα νεύρα πολλές φορές για να δείτε εάν η ικανότητά του να στέλνουν σήματα επιδεινώνεται με την κούραση.

Single-ίνες ηλεκτρομυογράφημα (EMG)
Το ηλεκτρομυογράφημα (EMG) μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα που ταξιδεύουν μεταξύ του εγκεφάλου σας και των μυών σας. Πρόκειται για την εισαγωγή μιας λεπτής ηλεκτρόδιο σύρμα μέσω του δέρματός σας και σε ένα μυ.

Σε ένα μονό-fiber EMG, οι γιατροί δοκιμάσει ένα ενιαίο μυϊκών ινών. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν αυτό το τεστ να είναι δυσάρεστη.

Απεικονιστικές τομογραφίες
Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει μια αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία για να ελέγξετε αν υπάρχει ένα όγκο ή άλλη ανωμαλία στο θύμο αδένα σας.

Δοκιμασίες της πνευμονικής λειτουργίας
Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει τεστ πνευμονικής λειτουργίας να αξιολογήσει αν η κατάστασή σας επηρεάζει την αναπνοή σας.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Οι γιατροί χρησιμοποιούν μια ποικιλία από θεραπείες, μόνα τους ή σε συνδυασμό, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της μυασθένεια.

Φάρμακα

 • Αναστολείς της χολινεστεράσης. Φάρμακα όπως pyridostigmine (Mestinon) την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των νεύρων και των μυών. Αυτά τα φάρμακα δεν θεραπεύουν την υποκείμενη κατάσταση, αλλά μπορεί να βελτιώσει τη σύσπαση των μυών και τη δύναμη των μυών.

  Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, ναυτία, και η υπερβολική σιελόρροια και εφίδρωση.

 • Κορτικοστεροειδή. Κορτικοστεροειδή όπως πρεδνιζόνη αναστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζοντας την παραγωγή αντισωμάτων.

  Η παρατεταμένη χρήση κορτικοστεροειδών, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες, όπως η λέπτυνση των οστών, αύξηση του σωματικού βάρους, του διαβήτη και αυξημένο κίνδυνο ορισμένες μολύνσεις.

 • Ανοσοκατασταλτικά. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει άλλα φάρμακα που μεταβάλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως η αζαθειοπρίνη (Imuran), mycophenolate mofetil (CellCept), κυκλοσπορίνη (Sandimmune, Neoral) ή tacrolimus (Prograf).

  Οι παρενέργειες των ανοσοκατασταλτικών μπορεί να είναι σοβαρές και μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετος, γαστρεντερικές ενοχλήσεις, αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης, ηπατική βλάβη και νεφρική βλάβη.

Θεραπεία

 • Η πλασμαφαίρεση (πλαζ-muh-Fuh-ree-SIS). Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί μια διαδικασία φιλτραρίσματος παρόμοια με αιμοκάθαρση. Το αίμα σας δρομολογείται μέσα από ένα μηχάνημα που αφαιρεί τα αντισώματα ότι η μετάδοση μπλοκ των σημάτων από τις νευρικές απολήξεις σας με τους υποδοχείς των μυών σας. Εντούτοις, τα ευεργετικά αποτελέσματα συνήθως διαρκούν μόνο μερικές εβδομάδες.

  Μετά από επανειλημμένες θεραπείες, μπορεί να είναι δύσκολο για τους γιατρούς να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια φλέβα. Μπορεί να χρειαστεί να εμφυτεύσει ένα μακρύ, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) στο στήθος σας για τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

  Άλλοι κίνδυνοι που συνδέονται με την πλασμαφαίρεση περιλαμβάνουν την πτώση της αρτηριακής πίεσης, αιμορραγία, προβλήματα του καρδιακού ρυθμού ή μυϊκές κράμπες. Μερικοί άνθρωποι μπορούν επίσης να αναπτύξουν μια αλλεργική αντίδραση στα διαλύματα που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση του πλάσματος.

 • Ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη (IVIg). Αυτή η θεραπεία προσφέρει το σώμα σας με την κανονική αντισώματα, τα οποία μεταβάλλει απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σας.

  IVIg έχει χαμηλότερο κίνδυνο παρενεργειών σε σχέση με πλασμαφαίρεση και ανοσοκατασταλτικά θεραπεία. Ωστόσο, μπορεί να πάρει περίπου μια εβδομάδα για να αρχίσουν να εργάζονται, καθώς και τα οφέλη που συνήθως διαρκούν όχι περισσότερο από τρεις έως έξι εβδομάδες.

  Παρενέργειες, οι οποίες συνήθως είναι ήπια, μπορεί να περιλαμβάνουν ρίγη, ζάλη, πονοκεφάλους και κατακράτηση υγρών.

Χειρουργική
Περίπου το 15 τοις εκατό των ατόμων με μυασθένεια gravis έχουν όγκο στον θύμο αδένα, έναν αδένα κάτω από το στέρνο που μετέχει με το ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν έχετε έναν όγκο, που ονομάζεται θυμώματος, οι γιατροί θα πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θύμου αδένα σας (θυμεκτομή).

Εάν δεν έχετε έναν όγκο στον θύμο αδένα, χειρουργική αφαίρεση του θύμου αδένα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας μυασθένεια gravis. Μπορεί να εξαλειφθούν τα συμπτώματά σας, και μπορείτε να είστε σε θέση να σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα για την κατάστασή σας. Ωστόσο, δεν μπορείτε να παρατηρήσετε τα οφέλη από μια θυμεκτομή για πολλά χρόνια, αν όχι καθόλου.

Ένα θυμεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί ως μια ανοικτή χειρουργική επέμβαση ή ως μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

Σε μια ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός σας χωρίζει την κεντρική στέρνο (στέρνο) για να ανοίξετε το στήθος σας και να αφαιρέσετε θύμο αδένα σας.

Χειρουργοί μπορεί να εκτελέσει ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θύμου αδένα, η οποία χρησιμοποιεί μικρότερες τομές. Ελάχιστα επεμβατική θυμεκτομή μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Βίντεο-υποβοηθούμενη θυμεκτομή. Σε μία μορφή αυτής της χειρουργικής επέμβασης, οι χειρουργοί κάνουν μια μικρή τομή στο λαιμό σας και να χρησιμοποιήσετε ένα μακρύ λεπτό κάμερα (ενδοσκόπιο βίντεο) και μικρά όργανα να απεικονίσει και να αφαιρέσετε το θύμο αδένα μέσω του λαιμού σας.

  Εναλλακτικά, οι χειρουργοί μπορεί να κάνει μερικές μικρές τομές στην πλευρά του στήθους σας. Οι γιατροί χρησιμοποιούν ένα πεδίο βίντεο και μικρά όργανα για τη διεξαγωγή της διαδικασίας και αφαίρεση του θύμου αδένα μέσα από αυτές τις τομές.

 • Ρομπότ-υποβοηθούμενη θυμεκτομή. Σε ένα ρομπότ με τη βοήθεια θυμεκτομής, οι χειρουργοί κάνουν αρκετές μικρές τομές στην πλευρά του στήθους σας. Χειρουργοί διεξάγει τη διαδικασία για την αφαίρεση του θύμου αδένα χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει ένα βραχίονα κάμερας και μηχανικών όπλων.

Τα οφέλη από αυτές τις διαδικασίες μπορεί να περιλαμβάνουν λιγότερη απώλεια αίματος, λιγότερο πόνο, τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός σας θα αποφασίσει ποια θεραπεία μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για σας με βάση διάφορους παράγοντες, όπως οι εξής:

 • Η ηλικία σας
 • Σοβαρότητα της κατάστασής σας
 • Θέση των μυών που επηρεάζονται
 • Άλλες υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Συμπλήρωση ιατρική φροντίδα σας με αυτές τις προσεγγίσεις μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο μέγιστο την ενέργειά σας και να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της μυασθένειας gravis:

 • Ρυθμίστε τη διατροφή σας ρουτίνα. Προσπαθήστε να τρώτε όταν έχετε καλή μυϊκή δύναμη. Πάρτε το χρόνο σας μάσημα των τροφίμων σας, και να κάνει ένα διάλειμμα μεταξύ δαγκώματα των τροφίμων. Μικρά γεύματα που καταναλώνονται αρκετές φορές την ημέρα μπορεί να είναι πιο εύκολο να χειριστεί. Επίσης, δοκιμάστε να φάτε κυρίως μαλακές τροφές και να αποφεύγουν τα τρόφιμα που απαιτούν περισσότερο μάσημα, όπως τα ωμά φρούτα ή λαχανικά.
 • Χρησιμοποιήστε προληπτικά μέτρα ασφαλείας στο σπίτι. Εγκαταστήστε πιάσε μπαρ ή κάγκελα σε μέρη όπου μπορεί να χρειαστεί στήριξη, όπως δίπλα στη μπανιέρα ή δίπλα σε βήματα. Κρατήστε τα πατώματά σας καθαρό, και να προχωρήσουμε τυχόν χαλαρά χαλιά από περιοχές όπου μπορείτε να περπατήσετε. Έξω από το σπίτι σας, κρατήστε μονοπάτια, πεζοδρόμια και δρόμους καθαριστεί από τα φύλλα, χιόνι και άλλα πιθανά υπολείμματα που μπορεί να σας προκαλέσει να σκοντάψει.
 • Χρησιμοποιήστε ηλεκτρικές συσκευές και ηλεκτρικά εργαλεία. Μπορείτε να χάσουν γρήγορα ενέργεια κατά τη διεξαγωγή των καθηκόντων. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ηλεκτρικό μπορεί ανοιχτήρια και άλλα ηλεκτρικά εργαλεία για την εκτέλεση εργασιών, όταν είναι δυνατόν.
 • Φορέστε ένα μπάλωμα ματιών. Εξετάστε φορώντας ένα μπάλωμα μάτι, αν έχετε διπλή όραση, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του προβλήματος. Προσπαθήστε να φοράτε το έμπλαστρο μάτι, ενώ μπορείτε να γράψετε, να διαβάσετε ή να παρακολουθήσετε τηλεόραση. Περιοδικά αλλάξετε το έμπλαστρο μάτι στον άλλο μάτι για να βοηθήσει να μειώσει την καταπόνηση των ματιών.
 • Σχέδιο. Εάν έχετε δουλειές, ψώνια ή θελήματα για να κάνει, το σχέδιο της δραστηριότητας ώστε να συμπίπτει με τη στιγμή κατά την οποία έχετε την περισσότερη ενέργεια. Επίσης, προσπαθούν να μειώσουν επιπλέον τα πόδια στο σπίτι σας, όταν εργάζονται σε έργα, καθώς μπορεί να μειώσει την ενέργειά σας.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Για τα άτομα με μυασθένεια gravis και τα μέλη των οικογενειών τους, την αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να είναι δύσκολη.

Εάν έχετε βαριά μυασθένεια, να βρουν τρόπους για να χαλαρώσετε. Το στρες μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.

Επίσης, ρωτήστε για να βοηθήσει με τις εργασίες, αν το χρειάζεστε. Την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει με τις εργασίες που είναι δύσκολο.

Εάν είστε ένα μέλος της οικογένειας του κάποιος με μυασθένεια gravis, προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση των συναισθημάτων του αγαπημένου σας προσώπου, όπως αυτός ή αυτή ρυθμίζει την κατάσταση. Διαβάστε για μυασθένεια gravis και να μάθουν για το τι μέλος της οικογένειάς σας βιώνει.

Εσείς και τα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί να ωφεληθεί από τη συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης. Μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να προσφέρει ένα μέρος για να συναντηθούν οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν τι εσείς και τα μέλη της οικογένειάς σας περνούν.