Gamma ακτινοχειρουργική μαχαίρι

Ορισμός

Gamma Knife ακτινοχειρουργική είναι ένας τύπος της θεραπείας με ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία όγκων και άλλες ανωμαλίες του εγκεφάλου.

Σε ακτινοχειρουργική με Gamma Knife, εξειδικευμένος εξοπλισμός εστιάζει κοντά στο 200 μικροσκοπικές δέσμες ακτινοβολίας σε έναν όγκο ή άλλο στόχο. Παρά το γεγονός ότι κάθε δέσμη έχει πολύ μικρή επίδραση επί του ιστού του εγκεφάλου περνά μέσα από, μια ισχυρή δόση ακτινοβολίας παραδίδεται στο χώρο όπου πληρούν όλες οι δοκοί.

Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων ακτινοχειρουργική Gamma Knife σε ελάχιστη βλάβη σε υγιείς ιστούς γύρω από το στόχο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, Gamma Knife ακτινοχειρουργική μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο παρενεργειών σύγκριση με άλλους τύπους θεραπείας με ακτινοβολία. Επίσης, Gamma Knife ακτινοχειρουργική είναι συχνά μια ασφαλέστερη επιλογή από ό, τι είναι παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο.

Gamma Knife ακτινοχειρουργική είναι συνήθως ένα one-time θεραπεία ολοκληρώνεται σε μία μόνο μέρα.

Γιατί το κάνει

Gamma Knife ακτινοχειρουργική είναι συχνά μια κατάλληλη εναλλακτική λύση στην τυπική χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο (νευροχειρουργική), η οποία απαιτεί τομές στο κρανίο, οι μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον ιστό του εγκεφάλου. Αυτό το είδος της θεραπείας ακτινοβολίας συνήθως γίνεται όταν:

 • Ένα όγκο ή άλλη ανωμαλία στον εγκέφαλο είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με το πρότυπο νευροχειρουργική
 • Ένα πρόσωπο που δεν είναι αρκετά υγιής για να υποβληθούν σε τυπική χειρουργική επέμβαση
 • Ένα άτομο προτιμά μια λιγότερο επεμβατική θεραπεία

Gamma Knife ακτινοχειρουργική είναι πιο συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τους ακόλουθους όρους:

 • Όγκου στον εγκέφαλο. Ακτινοχειρουργική είναι χρήσιμη στη διαχείριση των μικρών noncancerous (καλοήθης) και καρκινικά (κακοήθη) όγκους του εγκεφάλου.

  Ακτινοχειρουργική βλάπτει το γενετικό υλικό (DNA) σε κύτταρα του όγκου. Τα κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους να αναπαράγουν και μπορεί να πεθάνουν, και ο όγκος μπορεί σταδιακά να συρρικνώνεται.

 • Αρτηριοφλεβική δυσπλασία (AVM). AVMs είναι ανώμαλη σύγχυση των αρτηριών και των φλεβών στον εγκέφαλό σας. Σε μια AVM, το αίμα ρέει από τις αρτηρίες σας σε φλέβες, παρακάμπτοντας τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία). AVMs μπορεί να διαταράξει την ομαλή ροή του αίματος και να οδηγήσει σε αιμορραγία.

  Ακτινοχειρουργική καταστρέφει την AVM και προκαλεί τα αιμοφόρα αγγεία να κλείσει την πάροδο του χρόνου.

 • Η νευραλγία του τριδύμου. Νευραλγία του τριδύμου είναι μια διαταραχή του ενός ή και των δύο τριδύμου νεύρου, τα οποία μεταφέρουν αισθητηριακά ερεθίσματα μεταξύ του εγκεφάλου σας και τους τομείς του μετώπου, το μάγουλό σας και της κάτω γνάθου. Η νευρική διαταραχή προκαλεί απενεργοποίηση του προσώπου πόνο που αισθάνεται σαν ένα ηλεκτρικό σοκ.

  Μετά τη θεραπεία, πολλοί άνθρωποι θα βιώσουν ανακούφιση από τον πόνο μέσα σε λίγες ημέρες έως μερικούς μήνες.

 • Ακουστικό νευρίνωμα. Ένα ακουστικό νευρίνωμα (ακουστικό νευρίνωμα), είναι ένα noncancerous (καλοήθης) όγκος που αναπτύσσεται κατά μήκος του κεντρικού ισορροπία και ακουστικό νεύρο που οδηγεί από το εσωτερικό αυτί σας στον εγκέφαλό σας.

  Όταν ο όγκος βάζει πίεση στο νεύρο, ένα άτομο μπορεί να βιώσει την απώλεια ακοής, ζάλη, απώλεια της ισορροπίας και κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές). Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να ασκήσει πιέσεις στα νεύρα που επηρεάζουν τις αισθήσεις και την κίνηση των μυών του προσώπου.

  Ακτινοχειρουργική μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη ή την ελαχιστοποίηση του μεγέθους ενός ακουστικού νευρώματος με μικρό κίνδυνο μόνιμης βλάβης των νεύρων.

 • Όγκοι της υπόφυσης. Όγκους του φασολιού μεγέθους αδένα στη βάση του εγκεφάλου (υπόφυση), μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων. Η υπόφυση ελέγχει τις ορμόνες στο σώμα σας που ελέγχουν διάφορες λειτουργίες, όπως η αντίδραση στο στρες, ο μεταβολισμός σας και τη σεξουαλική λειτουργία.

  Gamma ακτινοχειρουργική μαχαίρι. Αρτηριοφλεβική δυσπλασίας (AVM).
  Gamma ακτινοχειρουργική μαχαίρι. Αρτηριοφλεβική δυσπλασίας (AVM).

  Radiosurgery μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συρρικνωθεί ο όγκος και να μειώσει τη διατάραξη της ρύθμισης υπόφυσης ορμόνης.

Κίνδυνοι

Gamma Knife ακτινοχειρουργική δεν περιλαμβάνει χειρουργικές τομές, έτσι είναι γενικά λιγότερο επικίνδυνη από την παραδοσιακή νευροχειρουργική. Στην παραδοσιακή νευροχειρουργική, μπορεί να έχετε κίνδυνοι επιπλοκών με την αναισθησία, αιμορραγία και η φλεγμονή.

Πρόωρη επιπλοκές ή ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως προσωρινή. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Κόπωση. Εξάντληση και η κόπωση μπορεί να συμβεί τις πρώτες εβδομάδες μετά την ακτινοχειρουργική με Gamma Knife.
 • Οίδημα. Οίδημα στον εγκέφαλο στην ή κοντά στην περιοχή θεραπείας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, ναυτία και έμετο. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα (κορτικοστεροειδή φάρμακα) για να αποφευχθούν τέτοιου είδους προβλήματα ή να τη θεραπεία των συμπτωμάτων αν εμφανίζονται.
 • Τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά προβλήματα. Τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να είναι κόκκινο, ερεθισμένο ή ευαίσθητο σε περιοχές όπου μια συσκευή που είναι συνδεδεμένη με το κεφάλι σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μερικοί άνθρωποι χάνουν προσωρινά ένα μικρό ποσό των μαλλιών.

Σπάνια, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν καθυστερημένη παρενέργειες, όπως άλλες εγκέφαλο ή νευρολογικά προβλήματα, μήνες μετά την ακτινοχειρουργική με Gamma Knife.

Πώς να προετοιμαστείτε

Τρόφιμα και φάρμακα

 • Μην φάτε ή πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ πριν από τη διαδικασία.
 • Συζητήστε με το γιατρό σας για το αν μπορείτε να πάρετε τακτικά τα φάρμακά σας το προηγούμενο βράδυ ή το πρωί της διαδικασίας.

Ρούχα και προσωπικά αντικείμενα
Φορέστε άνετα, loosefitting ρούχα.

Αποφεύγετε να φοράτε τα ακόλουθα στοιχεία κατά τη διαδικασία:

 • Κοσμήματα
 • Γυαλιά
 • Οι φακοί επαφής
 • Μακιγιάζ
 • Βερνίκι νυχιών
 • Οδοντοστοιχίες
 • Περούκες και ποστίς

Προφυλάξεις σχετικά με τα φάρμακα και τις αλλεργίες
Ενημερώστε το γιατρό σας εάν:

 • Παίρνουν χάπια ή ενέσεις για τον έλεγχο του διαβήτη
 • Είναι αλλεργικοί στα οστρακοειδή ή το ιώδιο, τα οποία είναι χημικώς σχετίζονται με ειδικές βαφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
 • Έχουν εμφυτευμένες ιατρικές συσκευές στο σώμα σας, όπως βηματοδότη, τεχνητή βαλβίδα καρδιάς, κλιπ ανευρύσματος, neurostimulators ή στεντ

Τι μπορείτε να περιμένετε

Gamma Knife ακτινοχειρουργική είναι συνήθως μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών, αλλά η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο από μια ημέρα. Μπορεί να συμβουλεύονται να έχουν ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο που μπορεί να είναι μαζί σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι οποίοι μπορεί να σας μεταφέρει στο σπίτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ολονύκτια παραμονή στο νοσοκομείο μπορεί να είναι απαραίτητη.

Θα έχετε μια ενδοφλέβια (IV) γραμμή, ένα σωλήνα που μεταφέρει τα υγρά στο αίμα σας για να σας κρατήσει ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια βελόνα στο τέλος της IV τοποθετείται σε μια φλέβα, πιθανότατα στο χέρι σου.

Πριν από τη διαδικασία
Πριν από την διαδικασία αυτή ξεκινά, θα έχετε ένα ελαφρύ πλαίσιο που συνδέονται με το κεφάλι σας με τέσσερις καρφίτσες. Αυτό το πλαίσιο θα σταθεροποιηθεί το κεφάλι σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας ακτινοβολίας και να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς για την εστίαση των δεσμών της ακτινοβολίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας:

 • Κανένα από τα μαλλιά σας θα πρέπει να ξυρίζεται
 • Θα λάβετε μούδιασμα πυροβολισμούς στα τέσσερα σημεία στο τριχωτό της κεφαλής σας, όπου οι ακίδες θα εισαχθεί - δύο σημεία στο μέτωπό σας και δύο στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας
Η νευραλγία του τριδύμου. Πρόωρη επιπλοκές ή παρενέργειες.
Η νευραλγία του τριδύμου. Πρόωρη επιπλοκές ή παρενέργειες.

Μετά το πλαίσιο κεφάλι επισυνάπτεται, θα υποβληθούν σε τομογραφία του εγκεφάλου σας που δείχνουν την εντόπιση του όγκου ή άλλων ανωμαλιών σε σχέση με το πλαίσιο της κεφαλής. Ο τύπος της σάρωσης χρησιμοποιούνται εξαρτάται από τη κατάσταση που αντιμετωπίζεται:

 • Οι όγκοι. Imaging για όγκους μπορεί να περιλαμβάνουν αξονική τομογραφία (CT scan) ή μαγνητική τομογραφία (MRI). Σε μια αξονική τομογραφία, μια σειρά από ακτινογραφίες δημιουργούν μια λεπτομερή εικόνα του εγκεφάλου σας. Σε μια μαγνητική τομογραφία, ένα μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα δημιουργούν λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου σας.

  Οι γιατροί μπορεί να εισφέρει μια χρωστική ουσία σε ένα αιμοφόρο αγγείο για να δείτε τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλό σας και να τονίσει την κυκλοφορία του αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχετε μια μαγνητική τομογραφία και αξονική τομογραφία.

 • Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες (AVMS). Imaging για AVMs του εγκεφάλου μπορεί να περιλαμβάνουν αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, εγκεφαλική αγγειογραφίες ή κάποιο συνδυασμό αυτών των εξετάσεων.

  Σε μια εγκεφαλική αγγειογραφία, ένας γιατρός εισάγει ένα μικρό σωλήνα σε αιμοφόρο αγγείο στη βουβωνική χώρα σας και τα θέματα που είναι στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ απεικόνισης. Ένας γιατρός εγχέει χρωστική ουσία μέσω των αιμοφόρων αγγείων για να γίνουν ορατά στις ακτινογραφίες. Ο γιατρός σας μπορεί να εισφέρει μια χρωστική ουσία σε ένα αιμοφόρο αγγείο κατά την αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να δείτε τα αιμοφόρα αγγεία και να τονίσει την κυκλοφορία του αίματος.

 • Η νευραλγία του τριδύμου. Μια μαγνητική ή αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει τις εικόνες των νευρικών ινών για να επιλέξετε μια περιοχή-στόχο για τη θεραπεία της νευραλγίας τριδύμου.

Τα αποτελέσματα από τις απεικονίσεις του εγκεφάλου τροφοδοτούνται σε ένα μηχανογραφημένο σύστημα σχεδιασμού που επιτρέπει στην ομάδα ακτινοχειρουργική να σχεδιάσουν τις κατάλληλες περιοχές για τη θεραπεία, οι δόσεις της ακτινοβολίας και πώς να επικεντρωθεί η ακτινοβολία δοκάρια για τη θεραπεία των περιοχών. Αυτή η διαδικασία σχεδιασμού μπορεί να διαρκέσει μία ώρα ή δύο. Κατά την περίοδο αυτή, μπορείτε να χαλαρώσετε σε ένα άλλο δωμάτιο, αλλά το πλαίσιο πρέπει να παραμένει δεμένο στο κεφάλι σας.

Τα παιδιά είναι συχνά αναισθησία για τις απεικονιστικές εξετάσεις και κατά τη διάρκεια της ακτινοχειρουργική. Οι ενήλικοι είναι συνήθως ξύπνιοι, αλλά μπορεί να σας δοθεί ένα ήπιο ηρεμιστικό για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Θα ξαπλώσετε σε ένα κρεβάτι που γλιστρά μέσα στο μηχάνημα Gamma Knife, και το πλαίσιο το κεφάλι σας θα πρέπει να συνδέονται με ασφάλεια σε ένα κράνος στο εσωτερικό του μηχανήματος. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από μία ώρα έως περίπου τέσσερις ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του στόχου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας:

 • Δεν θα αισθανθείτε την ακτινοβολία.
 • Δεν θα ακούσετε κανένα θόρυβο από το μηχάνημα.
 • Θα είστε σε θέση να μιλήσει με τους γιατρούς μέσω ενός μικροφώνου.

Μετά τη διαδικασία
Μετά τη διαδικασία, μπορείτε να περιμένετε τα εξής:

 • Ο σκελετός της κεφαλής θα πρέπει να αφαιρεθεί.
 • Μπορεί να έχει μικρή αιμορραγία ή ευαισθησία στις θέσεις pin.
 • Εάν αισθανθείτε πονοκέφαλο, ναυτία ή εμετό μετά την επέμβαση, θα λάβετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
 • Θα είστε σε θέση να τρώνε και να πίνουν μετά τη διαδικασία.

Αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα της θεραπείας ακτινοχειρουργική Gamma Knife εμφανίζεται σταδιακά, ανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζεται:

 • Καλοήθεις όγκοι. Gamma Knife ακτινοχειρουργική αποτελέσματα στην αποτυχία των κυττάρων του όγκου να αναπαραχθούν. Ο όγκος μπορεί να συρρικνωθεί σε μια περίοδο 18 μηνών έως δύο χρόνια, αλλά ο κύριος στόχος της ακτινοχειρουργική με Gamma Knife για καλοήθεις όγκους είναι να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη του όγκου.
 • Κακοήθεις όγκους. Καρκινικά (κακοήθη) όγκοι μπορεί να συρρικνωθεί πιο γρήγορα, συχνά μέσα σε λίγους μήνες.
 • Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες (AVMS). Η θεραπεία με ακτινοβολία προκαλεί τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου AVMs να πυκνώσει και να κλείσει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια ή και περισσότερο.
 • Η νευραλγία του τριδύμου. Gamma Knife ακτινοχειρουργική δημιουργεί μια βλάβη που εμποδίζει τη μετάδοση των σημάτων πόνου κατά μήκος του τριδύμου νεύρου. Η ανακούφιση του πόνου μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Θα λάβετε οδηγίες για την κατάλληλη παρακολούθηση εξετάσεις για να παρακολουθήσει την πρόοδό σας.