Φαγούρα κολυμβητή

Ορισμός

Φαγούρα κολυμβητή είναι ένα δερματικό εξάνθημα που προκαλείται από ορισμένα παράσιτα που συνήθως ζουν σε σαλιγκάρια του γλυκού νερού και μερικές φορές για τα υδρόβια πτηνά.

Τις ζεστές, ηλιόλουστες μέρες, αυτά τα παράσιτα μπορούν να απελευθερώνονται στο κυρίως φρέσκο ​​νερό ή περιστασιακά αλμυρό νερό. Κατά το μπάνιο σας, τα παράσιτα θα μπορούσε λαγούμι μέσα στο δέρμα σας, όταν αυτές προκαλούν φαγούρα εξάνθημα του κολυμβητή. Αλλά οι άνθρωποι δεν είναι κατάλληλοι ξενιστές τους, έτσι ώστε τα παράσιτα πεθάνει σύντομα, ενώ ακόμα στο δέρμα σας.

Φαγούρα κολυμβητή. Τι να περιμένετε από το γιατρό σας.
Φαγούρα κολυμβητή. Τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Αν και δυσάρεστη, φαγούρα κολυμβητή είναι συνήθως μικρής διάρκειας. Το εξάνθημα φαγούρα κολυμβητή, που ονομάζεται επίσης δερματίτιδα cercarial, καθαρίζει συνήθως από μόνες τους μέσα σε λίγες ημέρες. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να ελέγχει τον κνησμό με over-the-counter ή συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Συμπτώματα

Φαγούρα κολυμβητή χαρακτηρίζεται από:

 • Κνησμός που μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε μόλις μια ώρα ή δύο, ή για όσο διάστημα δύο ημέρες μετά το κολύμπι
 • Ένα κόκκινο, έθεσε εξάνθημα

Φαγούρα κολυμβητή συνήθως επηρεάζει μόνο το εκτεθειμένο δέρμα - δέρμα που δεν καλύπτονται από το μαγιό, στολές ή παρυδάτια. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και 48 ώρες μετά το κολύμπι στο μολυσμένο νερό, αλλά μπορείτε επίσης να έχετε φαγούρα χωρίς ποτέ να αναπτύσσει ένα εξάνθημα. Αν είστε εκτεθειμένοι στα ίδια παράσιτα και πάλι, το εξάνθημα μπορεί να γίνει πιο σοβαρή.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ένα εξάνθημα μετά το μπάνιο που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα. Εάν παρατηρήσετε πύον στο χώρο εξάνθημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να αναφέρεται σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στις παθήσεις του δέρματος (δερματολόγος).

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η αιτία της φαγούρα κολυμβητή είναι μια αλλεργική αντίδραση σε παράσιτα που μεταναστεύουν από τα σαλιγκάρια σε πάπιες, χήνες, γλάροι, κύκνοι, μοσχόμυες και κάστορες. Τα παράσιτα στη συνέχεια επιστρέφουν στο νερό μέσα από μολυσμένα κόπρανα και τα αυγά.

Φαγούρα κολυμβητή δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη "σύλληψη" φαγούρα κολυμβητή από κάποιον που έχει αυτό το εξάνθημα με φαγούρα.

Παράγοντες κινδύνου

Ο κίνδυνος της φαγούρα κολυμβητή εξαρτάται από μια σειρά περιβαλλοντικών παραγόντων:

 • Αέρα και το νερό θερμοκρασίες που είναι αρκετά ζεστά για τα σαλιγκάρια να αναπαράγουν και να αναπτυχθούν, όπως στα τέλη καλοκαιρινούς μήνες σε πολλά μέρη του κόσμου
 • Η επιστροφή της αποδημητικά πτηνά που έχουν μολυνθεί με παράσιτα
 • Τα υδατικά συστήματα που περιέχουν παράσιτα, ειδικά κατά μήκος των ακτών και σε ρηχά περιοχές

Όσο περισσότερο χρόνο που περνάτε στο μολυσμένο νερό, το υψηλότερο κίνδυνο φαγούρα κολυμβητή. Τα παιδιά μπορεί να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, δεδομένου ότι τείνουν να παίξει σε ρηχά νερά και είναι λιγότερο πιθανό να στεγνώσει με μια πετσέτα.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην φαγούρα κολυμβητή από τους άλλους. Και, ευαισθησία σας μπορεί να αυξήσει κάθε φορά που είστε εκτεθειμένοι στα παράσιτα που προκαλούν φαγούρα κολυμβητή.

Επιπλοκές

Φαγούρα κολυμβητή σπάνια οδηγεί σε επιπλοκές, αλλά η μόλυνση είναι πιθανή αν ξύσετε το εξάνθημα πάρα πολύ σκληρά.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν σας καλούν να κανονίσει μια συνάντηση, μπορεί να αναφέρονται αμέσως σε έναν ειδικό σε δερματικές παθήσεις (δερματολόγο).

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Για φαγούρα κολυμβητή, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Εκτός από την πιο πιθανή αιτία, ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Είναι η πάθηση μου προσωρινή ή χρόνια;
 • Ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση μου εκεί;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;
 • Έχετε κολύμπι ή το μπάνιο έξω πρόσφατα;

Εξετάσεις και διάγνωση

Διάγνωση φαγούρα κολυμβητή μπορεί να είναι μια πρόκληση, επειδή το εξάνθημα μπορεί να μοιάζουν με άλλα δερματικά προβλήματα, όπως ο δηλητηριώδης κισσός, ανεμοβλογιά, δερματίτιδα, μολυσματικό κηρίο ή ακόμα και έρπητα. Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση φαγούρα κολυμβητή. Να είστε βέβαιος να ενημερώσετε το γιατρό σας αν τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μετά το κολύμπι ή αν οι άλλοι αναπτύξει ένα παρόμοιο εξάνθημα μετά το μπάνιο στην ίδια θέση.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Φαγούρα κολυμβητή καθαρίζει τυπικά μέχρι μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, το εξάνθημα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να ελέγχετε φαγούρα με over-the-counter αντιισταμινικά ή αντι-φαγούρα κρέμες, όπως εκείνες που περιέχουν λοσιόν καλαμίνα. Αν η φαγούρα είναι σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα φάρμακο συνταγών.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Όσο είστε στον πειρασμό, δεν το μηδέν. Εκτός από μια κρέμα ή φαρμακευτική αγωγή για να απαλύνει φαγούρα κολυμβητή, θα μπορούσε να βοηθήσει στην:

 • Καλύψτε πληγείσες περιοχές με ένα καθαρό, υγρό σφουγγαράκι.
 • Απολαύστε σε ένα λουτρό πασπαλισμένα με άλατα Epsom, μαγειρική σόδα ή πλιγούρι βρώμης.
 • Ανακατέψτε το νερό σε μαγειρική σόδα μέχρι να κάνει μια πάστα και στη συνέχεια εφαρμόστε το στις πληγείσες περιοχές.

Αν η φαγούρα είναι έντονη, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με συνταγή φάρμακα για να μειώσουν τα συμπτώματα σας.

Πρόληψη

Για να μειώσετε τον κίνδυνο φαγούρα κολυμβητή:

 • Επιλέξτε τα σημεία για κολύμπι με προσοχή. Αποφύγετε το κολύμπι σε περιοχές όπου η φαγούρα κολυμβητή είναι ένα γνωστό πρόβλημα ή ενδείξεις προειδοποιούν για πιθανή μόλυνση. Επίσης, αποφύγετε το κολύμπι ή παρυδάτια σε βαλτώδεις περιοχές όπου τα σαλιγκάρια βρίσκονται συνήθως.
 • Αποφύγετε την ακτογραμμή, αν είναι δυνατόν. Εάν είστε ένας ισχυρός κολυμβητής, το κεφάλι σε πιο βαθιά νερά για το μπάνιο σας, γιατί μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν φαγούρα κολυμβητή αν ξοδεύετε πολύ χρόνο σε ρηχά νερά.
 • Ξεπλύνετε μετά το κολύμπι. Ξεπλύνετε το εκτεθειμένο δέρμα με φρέσκο ​​νερό αμέσως μετά την έξοδο από το νερό, στη συνέχεια, στεγνώστε έντονα το δέρμα σας με μια πετσέτα. Πλένετε μαγιό σας συχνά. Ίσως ακόμη και να εναλλάσσονται φορώντας διαφορετικά μαγιό.
 • Περάστε τα ψίχουλα ψωμιού. Μην ταΐζετε τα πουλιά στις αποβάθρες ή κοντά σε περιοχές κολύμβησης.
 • Πάρτε την προσοχή της πισίνας σας. Εάν έχετε μια πισίνα, κρατήστε το καλά διατηρημένο και χλωριωμένο.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η εφαρμογή αντηλιακού, λοσιόν ή κρέμες βοηθά στην πρόληψη φαγούρα κολυμβητή.