Εμβολισμό μητρικής αρτηρίας

Ορισμός

Εμβολισμό μητρικής αρτηρίας είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για τα ινομυώματα της μήτρας, noncancerous αυξήσεις στη μήτρα. Σε εμβολισμό μητρικής αρτηρίας - που ονομάζεται επίσης εμβολισμός ινομυωμάτων της μήτρας - ένας γιατρός χρησιμοποιεί ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) να εισφέρει μικρά σωματίδια (εμβολικοί παράγοντες) στις αρτηρίες της μήτρας, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τα ινομυώματα και η μήτρα σας.

Τα ινομυώματα της μήτρας διεγείρουν το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στο ινομύωμα. Κατά τη διάρκεια της μήτρας εμβολισμός αρτηρίας, οι παράγοντες εμβολικά εγχέεται αυτών ινομυώματα αιμοφόρα αγγεία. Ο στόχος είναι να εμποδίσει τις ινομύωμα σκάφη, πεθαίνουν από την πείνα τα ινομυώματα και αναγκάζοντάς τους να συρρικνώνονται και να πεθάνουν.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα σε ορισμένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων εμμήνου ρύσης, πυελικό πόνο και πρήξιμο της κοιλιάς. Εμβολισμό μητρικής αρτηρίας καταστρέφει τον ινώδη ιστό και ανακουφίζει τα συμπτώματα αυτά. Και αυτό προσφέρει μια εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ινομυωμάτων (ινομυωματεκτομή).

Μπορείτε να επιλέξετε εμβολισμό μητρικής αρτηρίας, αν είστε προεμμηνοπαυσιακές και:

 • Έχετε έντονο πόνο ή βαριά αιμορραγία από τα ινομυώματα της μήτρας
 • Θέλετε να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση, ή χειρουργική επέμβαση είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για εσάς
 • Θέλετε να κρατήσετε τη μήτρα σας
 • Βελτιστοποίηση μια μελλοντική εγκυμοσύνη δεν είναι κύριο μέλημα σας

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Σπάνια, σημαντικές επιπλοκές συμβαίνουν σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εμβολισμό μητρικής αρτηρίας. Ο κίνδυνος επιπλοκών από εμβολισμό αρτηρίας της μήτρας είναι περίπου τα ίδια με εκείνα για τη χειρουργική θεραπεία των ινομυωμάτων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Λοίμωξη. Ένας εκφυλίζεται ινομυωμάτων μπορεί να παρέχει μια ιστοσελίδα για την ανάπτυξη βακτηριδίων και να οδηγήσει σε μόλυνση της μήτρας (endomyometritis). Πολλά μήτρας λοιμώξεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να απαιτήσει μια υστερεκτομή.
 • Βλάβη σε άλλα όργανα. Ακούσια εμβολισμό ενός άλλου οργάνου ή ιστού μπορεί να συμβεί, αν και δεν είναι τόσο υψηλή όπως ένας κίνδυνος με τη χειρουργική επέμβαση. Είτε έχετε εμβολισμό ή χειρουργική επέμβαση, διακοπή της παροχής αίματος ωοθηκών είναι μια δυνατότητα, επειδή οι ωοθήκες και το μερίδιο της μήτρας κάποια αιμοφόρα αγγεία. Εάν είστε στο στάδιο της εμμηνόπαυσης (perimenopausal), μια τέτοια διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε εμμηνόπαυση - αλλά αυτό είναι σπάνιο, αν είστε 40 ετών ή νεότεροι.
 • Πιθανά προβλήματα σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Πολλές γυναίκες έχουν ή να συνεχίσουν υγιή εγκυμοσύνη αφού εμβολισμό μητρικής αρτηρίας. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν επιπλοκές της κύησης, συμπεριλαμβανομένων των ανωμαλιών του πλακούντα που συνδέονται με τη μήτρα, μπορεί να αυξηθεί μετά τη διαδικασία. Αν θέλουν να κάνουν παιδιά, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης και πώς εμβολισμό μητρικής αρτηρίας μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα σας και το μέλλον της εγκυμοσύνης.
Εμβολισμό μητρικής αρτηρίας. Βλάβη σε άλλα όργανα.
Εμβολισμό μητρικής αρτηρίας. Βλάβη σε άλλα όργανα.

Λόγοι για να αποφευχθεί αυτή η διαδικασία
Αποφύγετε εμβολισμό μητρικής αρτηρίας, αν έχετε:

 • Μια ιστορία της πυελικής ακτινοβολίας
 • Μια ιστορία της νεφρικής ανεπάρκειας
 • Πιθανές καρκίνο της πυέλου
 • Ένα ενεργό, πρόσφατες ή χρόνιες πυελική φλεγμονή
 • Τα κακώς ελεγχόμενο διαβήτη
 • Η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειίτιδα)
 • Μια ανεπεξέργαστα αιμορραγική διαταραχή
 • Μια σοβαρή αλλεργία σε αντίθεση με υλικό που περιέχει ιώδιο

Τα περισσότερα ινομυώματα μεγέθη και οι θέσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με εμβολισμό αρτηρίας της μήτρας. Σπάνια μήτρα μιας γυναίκας μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με οποιαδήποτε μέθοδο, και η υστερεκτομή μπορεί να απαιτηθεί.

Συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους των εμβολισμό μητρικής αρτηρίας με το μαιευτήρα-γυναικολόγο σας ή επεμβατικό ακτινολόγο - ένας γιατρός που χρησιμοποιεί τεχνικές απεικόνισης για να καθοδηγήσει τις διαδικασίες που θα ήταν αδύνατο με τη συμβατική χειρουργική επέμβαση.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πιθανά προβλήματα σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Το βράδυ πριν από τη διαδικασία.
Πιθανά προβλήματα σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Το βράδυ πριν από τη διαδικασία.

Εμβολισμό μητρικής αρτηρίας συνήθως γίνεται από επεμβατικό ακτινολόγο ή ειδικός στη μαιευτική και γυναικολογία που έχει εκπαιδευτεί σε εμβολισμό μητρικής αρτηρίας.

 • Το βράδυ πριν από τη διαδικασία, μην φάτε ή να πιείτε μετά τα μεσάνυχτα και μετά από ό, τι ώρα το γιατρό σας ενημέρωσε. Αν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πρέπει να σταματήσετε τη λήψη τους πριν ή μετά τη διαδικασία.
 • Στην αίθουσα διαδικασία ακτινολογίας, θα έχετε μια ενδοφλέβια (IV) γραμμή τοποθετημένη σε μία από τις φλέβες σας για να σας δώσει τα υγρά, αναισθητικά, αντιβιοτικά και παυσίπονα. Θα έχετε επίσης μια ουροποιητικού καθετήρα που εισάγεται μέσα στην κύστη σας για να κρατήσει την κύστη άδειο κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας.
 • Μετά την επέμβαση, συνήθως θα πρέπει να μετακινηθεί σε ένα δωμάτιο για μια ολονύκτια παραμονή στο νοσοκομείο και να επιστρέψει σπίτι την επόμενη μέρα.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Για να δείτε τη μήτρα σας και τα αιμοφόρα αγγεία, ο ακτινολόγος χρησιμοποιεί ένα ακτινοσκόπιο. Η συσκευή αυτή είναι μια παλμική δέσμη ακτίνων Χ που παράγει κινούμενες εικόνες των εσωτερικών δομών και τα εμφανίζει στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Η διαδικασία περιλαμβάνει:

 • Αναισθησία. Συνήθως θα λάβετε έναν τύπο της αναισθησίας που μειώνει τον πόνο και σας βοηθά να χαλαρώσετε, αλλά σας αφήνει ξύπνιοι (συνειδητή νάρκωση).
 • Αίμα πρόσβαση των πλοίων. Ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα πάνω από μηριαία αρτηρία σας, ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο που περνά κατά μήκος μέσω βουβωνική χώρα σας. Στη συνέχεια, ο γιατρός εισάγει καταχώρηση καθετήρα εντός της αρτηρίας και καθοδηγεί τον καθετήρα σε μία από τις δύο αρτηρίες της μήτρας. Γενικώς, ο γιατρός μπορεί να έχει πρόσβαση τόσο αρτηρίες της μήτρας μέσω ενός τομής.
 • Αίμα χαρτογράφηση των πλοίων και ένεση. Μία ένεση ρευστού Αντίθετα, συνήθως περιέχουν ιώδιο, ρέει στο αρτηρίας της μήτρας και τα υποκαταστήματά της και τα καθιστά ορατά στην οθόνη του ακτινοσκόπιο του. Τα ινομυώματα "ανάβει" πιο έντονα από ό, τι άλλες ιστό της μήτρας. Ο ακτινολόγος προσδιορίζει την σωστή περιοχή της αρτηρίας της μήτρας και στη συνέχεια να εγχέει το αιμοφόρο αγγείο με μικροσκοπικά σωματίδια κατασκευασμένα από πλαστικό ή ζελατίνη. Τα σωματίδια που μεταφέρονται από τη ροή του αίματος για να εμποδίσει τις ινομυώματα σκάφη. Μετά την ένεση μεγαλύτερη αντίθεση στην αρτηρία της μήτρας, ο γιατρός ελέγχει επιπλέον εικόνες για να βεβαιωθείτε ότι το αίμα δεν είναι πλέον φθάνει τα ινομυώματα. Τα ίδια βήματα, στη συνέχεια επαναλήφθηκε στο δεύτερο μήτρας αρτηρία.

Μετά τη διαδικασία
Στην αίθουσα αποκατάστασης, η ομάδα φροντίδας παρακολουθεί την κατάστασή σας και σας δίνει φάρμακα για τον έλεγχο κάθε ναυτία και τον πόνο. Όταν τα αποτελέσματα της εξασθένισης αναισθησίας, θα σας μεταφέρει στο νοσοκομείο δωμάτιο σας για μια μέρα στην άλλη παρατήρηση.

 • Θέση. Θα πρέπει να είναι σε επίπεδη θέση για αρκετές ώρες για να αποτρέψει τη συγκέντρωση και την πήξη του αίματος (αιμάτωμα) στη μηριαία αρτηρία.
 • Πόνου. Ο πρωταρχικός παρενέργεια της μήτρας εμβολισμό αρτηρίας είναι ο πόνος, η οποία μπορεί να είναι μια αντίδραση σε διακοπή της ροής του αίματος προς τα ινομυώματα και προσωρινή πτώση της ροής του αίματος στο φυσιολογικό ιστό της μήτρας. Πόνος συνήθως κορυφές κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών. Για τη διαχείριση του πόνου, θα λάβετε φάρμακο πόνου.
 • . Παρατήρηση μετά τον εμβολισμό σύνδρομο - που χαρακτηρίζεται από χαμηλό πυρετό, πόνο, κόπωση, ναυτία και εμετό - είναι συχνή μετά από εμβολισμό μητρικής αρτηρίας. Οι γιατροί πιστεύουν ότι οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από εκφυλίζεται ινομυώματα τόνωση της φλεγμονής, προκαλώντας αυτά τα συμπτώματα. Μετά τον εμβολισμό συμπτώματα του συνδρόμου κορυφωθεί περίπου 48 ώρες μετά την επέμβαση και συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους μέσα σε μια εβδομάδα. Συνεχίζεται συμπτώματα που δεν σταδιακή βελτίωση θα πρέπει να αξιολογούνται για τις πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως μια μόλυνση.

Από την επόμενη μέρα, ουροκαθετήρα σας έχει αφαιρεθεί, και σας ενθαρρύνει να περπατήσει γύρω. Recovery είναι γενικά ταχεία, και οι επιπλοκές είναι σπάνιες.

Ανάκτηση
Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στο σπίτι την επόμενη ημέρα μετά τη διαδικασία με μια συνταγή για την από του στόματος φάρμακο πόνου. Πόνος τελειώνει συνήθως μέσα σε μια ημέρα ή δύο, αλλά σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μερικές εβδομάδες.

Παρακολουθήστε την ανάρρωσή σας για:

 • Κολπικό έκκριμα. Μπορεί να έχετε μια υδαρής ή βλέννας-όπως κολπικό έκκριμα για μερικές εβδομάδες έως ένα μήνα μετά από εμβολισμό μητρικής αρτηρίας. Η απαλλαγή θα πρέπει να σταματήσει χωρίς θεραπεία. Σε μερικές γυναίκες, τα απομεινάρια των ινομυωμάτων περάσει από τον κόλπο.
 • Λοίμωξη. Επιστροφή στην μαιευτήρα-γυναικολόγο σας ή το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας για παρακολούθηση εξετάσεις εντός τεσσάρων εβδομάδων από τη διαδικασία για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει μόλυνση. Τα σημεία και συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη και πόνο. Οι καθυστερημένες λοιμώξεις και κολπικό έκκριμα σπάνια αναφερθεί εβδομάδες έως μήνες μετά την επέμβαση.

Συνέχεια
Θα υποβληθούν πιθανότατα μια μαγνητική τομογραφία (MRI) εξετάσεις τον επόμενο χρόνο για την παρακολούθηση της συρρίκνωσης ή άλλες μεταβολές στα ινομυώματα ή μήτρα σας. Οι γιατροί χρονοδιάγραμμα συνήθως το πρώτο εξετάσεις τρεις μήνες μετά τη διαδικασία.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Εμβολισμό μητρικής αρτηρίας συνήθως παρέχει σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επίσης, επηρεάζει έμμηνο ρύση σας και μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα.

 • Ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη θεραπεία. Επιπλέον, κάποια έρευνα δείχνει ότι πέντε χρόνια μετά την επεξεργασία της μήτρας εμβολισμό αρτηρίας εξακολουθεί να μειώσει τα συμπτώματα, όπως βαριά αιμορραγία, ακράτεια ούρων και την κοιλιακή διεύρυνση στις περισσότερες γυναίκες. Τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται να είναι συγκρίσιμη με εκείνη της ινομυωματεκτομής, στην οποία τα ινομυώματα αφαιρεθεί χειρουργικά και η μήτρα επισκευαστεί.
 • Έμμηνος ρύση. Έμμηνο ρύση σας μάλλον θα συνεχιστεί μέσα σε λίγους μήνες. Ένας μικρός αριθμός γυναικών, όμως, θα μπαίνει στην εμμηνόπαυση μετά τη διαδικασία. Ο κίνδυνος εμφανίζεται υψηλότερη μεταξύ των γυναικών ηλικίας 45 ετών και άνω.
 • Επιπτώσεις στη γονιμότητα. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος εισέρχονται στην εμμηνόπαυση μετά τη διαδικασία είναι χαμηλή, ανεπαίσθητες ζημιές των ωοθηκών μπορεί να μείνετε έγκυος πιο δύσκολη. Μπορεί επίσης να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών της κύησης, ιδίως με τη συμμετοχή ανώμαλη τοποθέτηση ή προσκόλληση του πλακούντα. Παρά τους κινδύνους αυτούς, πολλές γυναίκες είχαν επιτυχείς εγκυμοσύνες μετά από εμβολισμό μητρικής αρτηρίας. Ωστόσο, πιο μακροπρόθεσμα, χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να διαπιστωθεί η επίδραση των εμβολισμό μητρικής αρτηρίας στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη - και οι κίνδυνοι των εμβολισμό μητρικής αρτηρίας πρέπει επίσης να συγκριθούν με τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης.

Βλέπε επίσης