Earwax απόφραξη

Ορισμός

Earwax απόφραξη συμβαίνει όταν κερί αυτιού (κυψελίδα) συσσωρεύεται στο αυτί σας ή είναι πολύ δύσκολο να ξεπλύνει φυσικά.

Earwax είναι ένα χρήσιμο και φυσικό μέρος της άμυνας του οργανισμού σας. Προστατεύει το κανάλι του αυτιού σας με την παγίδευση βρωμιά και την επιβράδυνση της αύξησης των βακτηρίων. Δεν είναι γνωστό γιατί μερικοί άνθρωποι βιώνουν earwax απόφραξη ή γιατί earwax απόφραξη εμφανίζεται συχνά σε ένα μόνο αυτί.

Αν earwax απόφραξη γίνεται ένα πρόβλημα, εσείς ή ο γιατρός σας μπορεί να πάρει απλά βήματα για να αφαιρέσετε το κερί με ασφάλεια.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της απόφραξης earwax μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ωταλγία
 • Αίσθημα πληρότητας στις πληγείσες αυτί
 • Ear θορύβου (εμβοές)
 • Μειώθηκε ακρόαση στις πληγείσες αυτί

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν αντιμετωπίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα της απόφραξης earwax, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τα σημεία και συμπτώματα που θα μπορούσαν να δείξουν μια άλλη κατάσταση. Μπορείτε να σκεφτείτε ότι μπορείτε να ασχοληθεί με earwax για τη δική σας, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν έχετε υπερβολική earwax χωρίς να έχει κάποιος, συνήθως ο γιατρός σας, κοιτάξτε στα αυτιά σας. Έχοντας σημεία και συμπτώματα, όπως πόνο στο αυτί ή μειωμένη ακοή, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε συσσώρευση κερί. Ακόμα κι αν είχατε ένα παρελθόν πρόβλημα με earwax, δεν μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η συσσώρευση κερί είναι η αιτία της τρέχουσας συμπτωμάτων σας. Είναι πιθανό έχετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα που αφορούν τα αυτιά σας που μπορεί να χρειάζονται προσοχή.

Αφαίρεση Wax είναι πιο ασφαλή γίνεται από το γιατρό. Ρωτήσετε το γιατρό σας για να αφαιρέσετε earwax μπορεί να φαίνεται περιττό, αλλά το κανάλι του αυτιού και το τύμπανο σας είναι ευαίσθητο και μπορεί εύκολα να καταστραφούν από την υπερβολική κερί αυτιού. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τον εαυτό σας earwax με οποιαδήποτε συσκευή τοποθετείται στο κανάλι του αυτιού σας, ειδικά αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο αυτί, έχουν μια οπή (διάτρηση) στο τύμπανο του αυτιού σας, ή να έχουν πόνο στο αυτί ή αποστράγγισης.

Τα παιδιά συνήθως έχουν τα αυτιά τους, ελέγχονται ως μέρος της κάθε ιατρική εξέταση. Εάν είναι απαραίτητο, ένας γιατρός μπορεί να απομακρυνθεί η περίσσεια earwax από το αυτί του παιδιού σας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Στους περισσότερους ανθρώπους, μια μικρή ποσότητα earwax κάνει τακτικά το δρόμο του για το άνοιγμα του αυτιού, εκεί όπου πλένονται μακριά ή πέφτει έξω ως νέα κερί εκκρίνεται για να το αντικαταστήσει. Αν εκκρίνει υπερβολική ποσότητα κεριού ή αν earwax δεν απομακρύνεται αποτελεσματικά, μπορεί να δημιουργήσει και να μπλοκάρει κανάλι του αυτιού σας.

Επιπλέον, earwax μπλοκαρίσματα συνήθως συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να καθαρίσετε τα αυτιά τους από μόνοι τους με την τοποθέτηση μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα στα αυτιά τους. Αυτό ωθεί συχνά μόνο κερί βαθιά μέσα στο αυτί, αντί να την καταργεί.

Το κερί στα αυτιά σας εκκρίνεται από αδένες στο δέρμα που το εξωτερικό γραμμές ήμισυ των καναλιών του αυτιού σας. Το κερί και μικροσκοπικές τρίχες σε αυτές σκόνη παγίδα περάσματα και άλλα ξένα σωματίδια που θα μπορούσαν να βλάψουν βαθύτερες δομές, όπως το τύμπανο του αυτιού σας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να παραπεμφθεί σε ειδικό στις διαταραχές αυτιών (ωτορινολαρυγγολόγο).

Όπως σας προετοιμάσει για το ραντεβού σας, είναι μια καλή ιδέα να γράψει μια λίστα με ερωτήσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να έχουν ερωτήσεις για σας επίσης. Αυτός ή αυτή μπορεί να ζητήσει:

 • Πόσο καιρό έχετε να εμφανίσουν συμπτώματα, όπως πόνο στο αυτί ή δυσκολία κατά την ακοή;
 • Είχατε οποιαδήποτε αποστράγγιση από τα αυτιά σας;
 • Έχετε βιώσει πόνο στο αυτί, δυσκολία στην ακοή ή αποχέτευσης στο παρελθόν;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Μην επιχειρήσετε να ανακαλύπτω earwax με μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα - όπως φουρκέτες ή καπάκια στυλό. Αυτό μπορεί να ωθήσει το κερί μακρύτερα στο αυτί και να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στο κανάλι του αυτιού ή τύμπανο.

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει αν έχετε earwax απόφραξη κοιτάζοντας στο αυτί σας με ένα ωτοσκόπιο, ένα ειδικό μέσο που φωτίζει και μεγεθύνει εσωτερικό αυτί σας.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ο γιατρός σας μπορεί να απομακρυνθεί η περίσσεια κερί με ένα μικρό, καμπυλωτό όργανο που λέγεται ξέστρο ή με τη χρήση αναρρόφησης κατά τον έλεγχο από το αυτί. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να καθαρίσουμε το κερί χρησιμοποιώντας μια ανάκαμψη νερό ή ένα ελαστικό βολβό σύριγγα γεμάτη με ζεστό νερό.

Αν earwax συσσώρευση είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να χρησιμοποιήσετε ένα κερί αφαίρεσης φάρμακα, όπως το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου (Debrox, Murine Earwax αφαίρεσης σταγόνες), κάθε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες ως προληπτικό μέτρο. Επειδή αυτές οι σταγόνες μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα του τυμπάνου και το αυτί κανάλι, τα χρησιμοποιούν με φειδώ και μόνο με τη συμβουλή του γιατρού σας.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Αν τύμπανο του αυτιού σας δεν περιέχει ένα σωλήνα ή να έχουν μια τρύπα σε αυτό, αυτά τα self-care μέτρα μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρυνθεί η περίσσεια earwax που είναι το κλείδωμα κανάλι του αυτιού σας:

 • Μαλακώστε το κερί. Χρησιμοποιήστε ένα σταγονόμετρο να εφαρμόσει μερικές σταγόνες λάδι μωρό, ορυκτέλαιο, γλυκερίνη ή υπεροξείδιο του υδρογόνου στο κανάλι του αυτιού σας δύο φορές την ημέρα για όχι περισσότερο από τέσσερις έως πέντε ημέρες.
 • Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό. Μετά από μια ημέρα ή δύο, όταν το κερί μαλακώνει, χρησιμοποιήστε ένα λάστιχο-λάμπα σύριγγα απαλά squirt ζεστό (θερμοκρασία σώματος) του νερού στο κανάλι του αυτιού σας. Γείρετε το κεφάλι σας και τραβήξτε το εξωτερικό αυτί σας και πίσω για να ισιώσει κανάλι του αυτιού σας. Όταν ολοκληρωθεί η άρδευση, άκρη το κεφάλι σας στο πλάι για να αφήσει το νερό βγαίνει.
 • Στεγνώστε κανάλι του αυτιού σας. Όταν τελειώσετε, στεγνώστε απαλά το εξωτερικό αυτί σας με μια πετσέτα ή ένα χειρός πιστολάκι για τα μαλλιά.

Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία κερί-μαλάκωμα και την άρδευση πολλές φορές πριν από την περίσσεια earwax πέφτει έξω. Ωστόσο, οι παράγοντες μαλακώματος μπορεί να χαλαρώσει μόνο το εξωτερικό στρώμα του κεριού και να το αναγκάσει να καταθέσει βαθύτερα στο κανάλι του αυτιού ή κατά το τύμπανο. Αν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν μετά από μερικές θεραπείες, δείτε το γιατρό σας.

Earwax κιτ αφαίρεσης διαθέσιμο στα καταστήματα, επίσης, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην εξάλειψη συσσώρευση κεριού. Εάν δεν είστε βέβαιοι ποια μια είναι σωστή για σας, ρωτήστε το γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά άλλες earwax απομάκρυνσης μεθόδους.

Earwax απόφραξη. Εάν αντιμετωπίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα.
Earwax απόφραξη. Εάν αντιμετωπίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα.

Μην προσπαθήσετε να ανακαλύπτω
Ποτέ μην επιχειρήσετε να ανακαλύπτω υπερβολική ή σκληρύνει earwax με τα διαθέσιμα στοιχεία, όπως έναν συνδετήρα, μια μπατονέτα ή μια φουρκέτα. Μπορείτε να ωθήσει το κερί μακρύτερα μέσα στο αυτί σας και να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο βλεννογόνο του καναλιού του αυτιού ή το τύμπανο του αυτιού σας.

Εναλλακτική ιατρική

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ωοσκόπησης αυτί, μια τεχνική που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός αναμμένα, κοίλο, κωνικοί κερί στο αυτί, για να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε earwax. Η θεωρία είναι ότι η θερμότητα από τη φλόγα θα δημιουργήσει μια σφραγίδα κενό και το earwax θα τηρήσει το κερί.

Ωστόσο, ωοσκόπησης αυτί δεν είναι μια συνιστώμενη θεραπεία για την απόφραξη earwax. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ωοσκόπησης αυτί δεν λειτουργεί, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, όπως εγκαύματα, τα αυτιά εμπόδια κανάλι, ακόμα και διατρήσεις.

Συζητήστε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτικές θεραπείες για την αφαίρεση earwax.

Βλέπε επίσης