Δυσανεξία στη λακτόζη

Ορισμός

Δυσανεξία στη λακτόζη, που ονομάζεται επίσης λακτάσης, σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει πλήρως το σάκχαρο του γάλακτος (λακτόζη), στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι συνήθως δεν είναι επικίνδυνα, αλλά τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να είναι δυσάρεστη.

Μια ανεπάρκεια της λακτάσης - ένα ένζυμο που παράγεται από την επένδυση του λεπτού εντέρου σας - είναι συνήθως υπεύθυνη για δυσανεξία στη λακτόζη. Πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα λακτάσης, αλλά μόνο εκείνες που έχουν επίσης σχετίζονται σημεία και τα συμπτώματα έχουν, εξ ορισμού, δυσανεξία στη λακτόζη.

Μπορείτε να ελέγξετε τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη από προσεκτική επιλογή μια δίαιτα που περιορίζει τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συμπτώματα

Δυσανεξία στη λακτόζη. Φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού για μερικούς ανθρώπους (κύρια δυσανεξία στη λακτόζη).
Δυσανεξία στη λακτόζη. Φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού για μερικούς ανθρώπους (κύρια δυσανεξία στη λακτόζη).

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη αρχίζουν συνήθως 30 λεπτά έως δύο ώρες μετά το φαγητό ή πίνοντας τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη. Κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια
 • Ναυτία, και μερικές φορές, έμετος
 • Κοιλιακές κράμπες
 • Φούσκωμα
 • Αέριο

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σοβαρή.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχει οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Δυσανεξία στη λακτόζη είναι συνήθως προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα του ενζύμου λακτάση στο λεπτό έντερο σας, που οδηγούν σε σημεία και συμπτώματα.

Κανονικά, τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν το λεπτό έντερο σας να παράγει ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση. Το ένζυμο λακτάση αποδίδει στη λακτόζη μόρια στα τρόφιμα που τρώμε και σπάνε σε δύο απλά σάκχαρα - γλυκόζη και γαλακτόζη - η οποία μπορεί να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Χωρίς αρκετό από το ένζυμο λακτάση, το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης στην τροφή σας κινείται ανεπεξέργαστα στο παχύ έντερο, όπου η κανονική εντερικά βακτήρια αλληλεπιδρούν με αυτό. Αυτό προκαλεί τα χαρακτηριστικά της δυσανεξίας στη λακτόζη - φυσικό αέριο, φούσκωμα και διάρροια.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Αποτέλεσμα της ασθένειας ή τραυματισμού (δευτεροβάθμια δυσανεξία στη λακτόζη).
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Αποτέλεσμα της ασθένειας ή τραυματισμού (δευτεροβάθμια δυσανεξία στη λακτόζη).

Υπάρχουν τρεις τύποι της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού για μερικούς ανθρώπους (κύρια δυσανεξία στη λακτόζη)
Κανονικά, το σώμα σας παράγει μεγάλες ποσότητες λακτάσης κατά τη γέννηση και κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, όταν το γάλα είναι η κύρια πηγή διατροφής. Συνήθως παραγωγής λακτάσης σας μειώνεται η διατροφή σας γίνεται πιο ποικίλη και λιγότερο εξαρτημένη από το γάλα. Αυτή η σταδιακή μείωση μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Αποτέλεσμα της ασθένειας ή τραυματισμού (δευτεροβάθμια δυσανεξία στη λακτόζη)
Αυτή η μορφή της δυσανεξίας στη λακτόζη συμβαίνει όταν το λεπτό έντερο σας μειώνει την παραγωγή της λακτάσης μετά από μια ασθένεια, η χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό στο λεπτό έντερο σας. Μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα των εντερικών ασθενειών, όπως κοιλιοκάκη, γαστρεντερίτιδα και μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου όπως η νόσος του Crohn. Η θεραπεία της υποκείμενης διαταραχής μπορεί να αποκαταστήσει τα επίπεδα λακτάσης και τη βελτίωση των σημείων και συμπτωμάτων, αν και μπορεί να πάρει χρόνο.

Κατάσταση είστε γεννιούνται με (συγγενή δυσανεξία στη λακτόζη)
Είναι πιθανό, αλλά σπάνια, για τα μωρά να γεννηθούν με δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται από την πλήρη απουσία δραστικότητα της λακτάσης. Η διαταραχή αυτή έχει περάσει από γενιά σε γενιά σε ένα μοτίβο της κληρονομιάς που ονομάζεται αυτοσωματικό υπολειπόμενο. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας πρέπει να περάσει την ελαττωματική μορφή του γονιδίου για ένα παιδί να επηρεάζονται. Τα βρέφη με συγγενή δυσανεξία στη λακτόζη είναι δυσανεξία της λακτόζης στο μητρικό γάλα των μητέρων τους και να έχουν διάρροια από τη γέννησή του. Αυτά τα μωρά χρειάζονται χωρίς λακτόζη για βρέφη. Πρόωρα βρέφη μπορούν επίσης να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, λόγω της ανεπαρκούς επιπέδου λακτάσης. Στα μωρά που είναι κατά τα άλλα υγιείς, αυτό δεν οδηγεί σε υποσιτισμό.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορεί να κάνει εσείς ή το παιδί σας πιο επιρρεπείς σε δυσανεξία στη λακτόζη περιλαμβάνει:

 • . Αύξηση της ηλικίας δυσανεξία στη λακτόζη γίνεται πιο κοινή καθώς γερνάτε - η κατάσταση είναι σπάνια σε βρέφη και μικρά παιδιά.
 • Εθνότητα. Δυσανεξία στη λακτόζη είναι η πιο κοινή σε μαύρο, της Ασίας, Ισπανόφωνος και της Ευρωπαϊκής ινδικού λαού.
 • Πρόωρο τοκετό. Βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα μπορεί να έχουν μειωμένα επίπεδα λακτάσης, επειδή αυτό το ένζυμο αυξήσεις στο έμβρυο το τέλος του τρίτου τριμήνου.
 • Ασθένειες που επηρεάζουν το λεπτό έντερο. Μικρά προβλήματα εντέρου που μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία στη λακτόζη περιλαμβάνουν βακτηριακή υπερανάπτυξη, κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn.
 • Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο. Εάν έχετε λάβει θεραπεία με ακτινοβολία για τον καρκίνο στην κοιλιά σας ή έχετε εντερικές επιπλοκές από τη χημειοθεραπεία, έχετε αυξημένο κίνδυνο της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Έναρξη με να δει τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό, εάν έχετε σημεία ή συμπτώματα που υποδηλώνουν μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, είναι μια καλή ιδέα να είμαστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να πάρετε έτοιμοι, και να ξέρετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Προετοιμάζοντας μια λίστα με ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας. Για δυσανεξία στη λακτόζη, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τα συμπτώματά μου που προκαλείται από δυσανεξία στη λακτόζη;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω; Για τις εξετάσεις αυτές απαιτούν κάποια ειδική προετοιμασία;
 • Είναι η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια δια βίου κατάσταση, ή θα μπορούσε να πάει μακριά;
 • Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας μου;
 • Πρέπει να έχω σταματήσει να τρώει όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα;
 • Πώς μπορώ να είμαι βέβαιος ότι παίρνω αρκετό ασβέστιο στη διατροφή μου;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν διαιτολόγο;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτούς τους όρους;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;
 • Χρειάζεται να έρχονται για περιοδικές επισκέψεις παρακολούθησης; Αν ναι, πόσο συχνά;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, δοκιμάστε να αποκόψει τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή σας για λίγες ημέρες για να δούμε εάν τα συμπτώματά σας ευκολία. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας πήρε καλύτερα για τις ημέρες που δεν έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να υποπτεύονται δυσανεξία στη λακτόζη με βάση τα συμπτώματά σας και την ανταπόκρισή σας στη μείωση της ποσότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή σας. Ο γιατρός σας μπορεί να επιβεβαιωθεί η διάγνωση με τη διεξαγωγή μιας ή περισσότερων από τις ακόλουθες δοκιμές:

 • Δοκιμή ανοχής λακτόζης. Η λακτόζη ανοχή μετρητές δοκιμή αντίδρασης του σώματός σας σε ένα υγρό που περιέχει υψηλά επίπεδα λακτόζης. Δύο ώρες μετά την κατανάλωση του υγρού, θα υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος για να μετρήσει την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα σας. Εάν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας δεν αυξάνεται, αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν είναι σωστά πέψη και την απορρόφηση της λακτόζης γεμάτο ποτό.
 • Υδρογόνο τεστ αναπνοής. Αυτή η εξέταση απαιτεί, επίσης, μπορείτε να πιείτε ένα υγρό που περιέχει υψηλά επίπεδα λακτόζης. Στη συνέχεια ο γιατρός μετρά την ποσότητα του υδρογόνου στην αναπνοή σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κανονικά, πολύ λίγο υδρογόνο είναι ανιχνεύσιμη. Ωστόσο, αν το σώμα σας δεν χωνέψει την λακτόζη, θα ζυμωθεί στο κόλον, απελευθερώνοντας υδρογόνο και άλλα αέρια, τα οποία απορροφώνται από τα έντερα σας και τελικά εκπνέεται. Μεγαλύτερη από τις κανονικές ποσότητες του εκπνεόμενου υδρογόνου κατά τη διάρκεια δοκιμής αναπνοής δείχνουν ότι δεν είναι πλήρως πέψη και την απορρόφηση της λακτόζης.
 • Σκαμνί δοκιμή οξύτητας. Για βρέφη και παιδιά που δεν μπορούν να υποβληθούν σε άλλες δοκιμές, ένα τεστ οξύτητας κοπράνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η ζύμωση της λακτόζης αχώνευτος δημιουργεί γαλακτικό οξύ και άλλα οξέα που μπορούν να ανιχνευθούν σε ένα δείγμα κοπράνων.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Δεν υπάρχουν θεραπείες μπορεί να θεραπεύσει δυσανεξία στη λακτόζη. Το παρόν δεν υπάρχει τρόπος για να αυξήσει την παραγωγή του σώματός σας του ενζύμου λακτάση. Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη συνήθως βρίσκουν ανακούφιση από τη μείωση του ποσού των γαλακτοκομικών προϊόντων που τρώνε και χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα για τους ανθρώπους με αυτόν τον όρο.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Τρώτε λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα
Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να μειώσει τα σημάδια και τα συμπτώματα τους με την κατανάλωση λιγότερων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Για πολλούς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ένας βολικός τρόπος για να πάρετε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο. Δίνοντας μέχρι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάρετε αρκετό ασβέστιο. Το ασβέστιο βρίσκεται σε πολλά άλλα τρόφιμα, όπως:

 • Μπρόκολο
 • Ασβέστιο-εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως ψωμί και χυμούς
 • Σολομός σε κονσέρβα
 • Υποκατάστατα γάλακτος, όπως το γάλα σόγιας και γάλα ρυζιού
 • Πορτοκάλια
 • Φασόλια Pinto
 • Ραβέντι
 • Σπανάκι

Εάν παραιτηθεί από όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή βιταμίνη D. Δεν υπάρχουν πάρα πολλά τρόφιμα με σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D, αλλά τα αυγά, το συκώτι και το γιαούρτι περιέχουν βιταμίνη D. Το σώμα σας κάνει επίσης τη βιταμίνη D όταν εκτίθενται στον ήλιο. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει όταν φοράτε αντηλιακό, η οποία είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματός σας από τον καρκίνο του δέρματος.

Ρωτήστε το γιατρό σας για μια παραπομπή σε έναν διαιτολόγο ο οποίος θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τα γεύματά σας. Και, ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πρέπει να πάρετε συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D.

Να είστε προσεκτικοί αν επιλέξετε να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα
Μπορεί να μην είναι αναγκαία για να αποφευχθεί εντελώς γαλακτοκομικά τρόφιμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να απολαύσουν ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς συμπτώματα. Μπορεί να είστε σε θέση να ανεχτεί χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το αποβουτυρωμένο γάλα, καλύτερα από το πλήρες γάλα προϊόντων. Επίσης, μπορεί να είναι δυνατό να αυξήσει την ανοχή σας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τη σταδιακή εισαγωγή τους στη διατροφή σας.

Τρόποι για να αλλάξετε τη διατροφή σας για να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη περιλαμβάνει:

 • Επιλέγοντας μικρότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων Πιείτε μικρές μερίδες γάλα -. Έως 4 ουγγιές (118 χιλιοστόλιτρα) σε μια στιγμή. Όσο μικρότερη είναι η δόση, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.
 • Εξοικονόμηση γάλα για τα γεύματα. Πίνουν γάλα με άλλα τρόφιμα. Αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη.
 • Πειραματισμός με μια ποικιλία των γαλακτοκομικών προϊόντων. Δεν είναι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν την ίδια ποσότητα λακτόζης. Για παράδειγμα, σκληρά τυριά, όπως το ελβετικό ή τσένταρ, έχουν μικρές ποσότητες λακτόζης και γενικά δεν προκαλούν συμπτώματα. Μπορεί να είστε σε θέση να ανεχτεί καλλιέργεια γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, επειδή τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία καλλιέργειας παράγουν φυσικά το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη.
 • Αγοράζοντας λακτόζη με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς λακτόζη προϊόντα. Μπορείτε να βρείτε αυτά τα προϊόντα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ στο ψυγείο τμήμα γαλακτοκομικών προϊόντων.
 • Βλέποντας έξω για κρυφά λακτόζη. Γάλα και τη λακτόζη είναι συχνά προστίθενται στα έτοιμα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, στιγμιαίες σούπες, σάλτσες σαλάτας, Nondairy κρέμες, επεξεργασμένα κρέατα και μίγματα ψησίματος. Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για το γάλα και τη λακτόζη στον κατάλογο των συστατικών. Επίσης ψάξτε για άλλες λέξεις που δείχνουν λακτόζη, όπως ο ορρός γάλακτος, τα υποπροϊόντα γάλακτος, λιπαρές ουσίες σε ξηρή γάλα σε σκόνη και ξηρά στερεά γάλακτος. Λακτόζη χρησιμοποιείται επίσης σε φάρμακα. Ενημερώστε το φαρμακοποιό σας αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.
 • Χρησιμοποιώντας δισκία ενζύμου της λακτάσης ή σταγόνες. Over-the-counter χάπια ή σταγόνες που περιέχουν το ένζυμο λακτάση (Ευκολία Dairy, lactaid, κ.ά.) μπορεί να σας βοηθήσει να αφομοιώσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορείτε να πάρετε τα δισκία λίγο πριν το γεύμα ή σνακ. Ή οι σταγόνες μπορούν να προστεθούν σε ένα κουτί από γάλα. Όχι ο καθένας με δυσανεξία στη λακτόζη ενισχύεται από αυτά τα προϊόντα.

Εναλλακτική ιατρική

Τα προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που υπάρχουν στο έντερο σας, που βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Τα προβιοτικά είναι επίσης διαθέσιμο ως ενεργό ή «ζωντανό» καλλιέργειες σε ορισμένες γιαούρτια και ως συμπληρώματα σε μορφή κάψουλας. Είναι μερικές φορές χρησιμοποιούνται για γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η διάρροια και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μπορούν επίσης να βοηθήσει το σώμα σας την πέψη της λακτόζης. Τα προβιοτικά είναι γενικά θεωρείται ασφαλής και μπορεί να αξίζει μια δοκιμή αν άλλες μέθοδοι δεν βοηθούν.