Διπλή μήτρα

Ορισμός

Σε ένα θηλυκό έμβρυο, η μήτρα αρχίζει ως δύο μικρά σωληνάρια. Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, οι σωλήνες συνήθως ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο, κοίλο όργανο - τη μήτρα. Μερικές φορές, εντούτοις, οι σωλήνες δεν ενταχθούν εντελώς. Αντ 'αυτού, το καθένα αναπτύσσεται σε μία ξεχωριστή δομή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται διπλή μήτρα (didelphys μήτρας). Μια διπλή μήτρα μπορεί να έχει ένα άνοιγμα (τραχήλου) σε ένα κόλπο, ή σε κάθε κοιλότητα της μήτρας μπορεί να έχει ένα τράχηλο. Ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη δύο κόλπους.

Διπλό μήτρα είναι σπάνιο - και μερικές φορές δεν διαγνωστεί. Το ποσοστό των γυναικών με διπλή μήτρα είναι πιθανό υψηλότερος σε αυτούς με ιστορικό αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

Η θεραπεία είναι απαραίτητη μόνο εάν μια διπλή μήτρα προκαλεί τα συμπτώματα ή επιπλοκές, όπως πυελικό πόνο, επαναλαμβανόμενες αποβολές ή πρόωρο τοκετό.

Συμπτώματα

Μερικές γυναίκες έχουν διπλή μήτρα και ποτέ δεν το συνειδητοποιούν - ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Κάθε κοιλότητα σε μια διπλή μήτρα οδηγεί συχνά σε δικό του τραχήλου της μήτρας. Μερικές γυναίκες με διπλή μήτρα έχουν επίσης ένα αντίγραφο ή να διαιρεθεί κόλπο.

Πιθανά σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ασυνήθιστη πίεση ή κράμπες πόνο, πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως
 • Ανώμαλη αιμορραγία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, όπως η ροή του αίματος, παρά τη χρήση ενός ταμπόν

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν έχετε σημεία και συμπτώματα μιας διπλή μήτρα, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ή αν έχετε είχε επανειλημμένες αποβολές. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επιλογές θεραπείας για να βελτιώσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος, μένοντας έγκυος και έχει μια ασφαλή παράδοση.

Αν έχετε διαγνωστεί με μια διπλή μήτρα και εξετάζουν το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης, μιλήστε με το γιατρό σας πρώτα. Μαζί μπορείτε να κάνετε ένα σχέδιο για τη βέλτιστη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Αιτίες

Διπλή μήτρα. Ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων.
Διπλή μήτρα. Ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι προκαλεί μια διπλή μήτρα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να σχετίζεται με ανωμαλίες των νεφρών, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάτι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη αυτών των σχετικών δομών πριν από τη γέννηση.

Επιπλοκές

Πολλές γυναίκες με διπλή μήτρα έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή, την εγκυμοσύνη και τις παραδόσεις. Αλλά μερικές φορές μια διπλή μήτρα και άλλες ανωμαλίες της μήτρας ανάπτυξη να οδηγήσει σε υπογονιμότητα ή αποβολή. Μια διπλή μήτρα μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρη θέσεις του μωρού γέννησης ή ασυνήθιστο στη μήτρα, όπως προβλέπεται πυθμένα (παρουσίαση γλουτών).

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας το φορέα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας σας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν σας καλούν να κανονίσει μια συνάντηση, μπορεί να αναφέρεται σε ένα γιατρό που ειδικεύεται στις παθήσεις που επηρεάζουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα (γυναικολόγο) ή έναν γιατρό που ειδικεύεται στην αναπαραγωγική ορμόνες και τη βελτιστοποίηση της γονιμότητας (ενδοκρινολόγος αναπαραγωγής).

Τι μπορείτε να κάνετε
Για την προετοιμασία για το ραντεβού σας:

 • Ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων για να προετοιμαστούν για τυχόν δοκιμές.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα συμπτώματα που είχατε και για πόσο καιρό.
 • Κάντε μια λίστα με βασικές ιατρικές σας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν άλλους όρους για την οποία είστε σε θεραπεία και τα ονόματα των τυχόν φάρμακα, βιταμίνες, βότανα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν, για να σας βοηθήσει να θυμάστε τα πάντα.
 • Κάντε μια λίστα με ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επίσκεψή σας.

Μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των σημείων και συμπτωμάτων μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες;
 • Ποια προσέγγιση θεραπεία μου προτείνετε, αν υπάρχει;
 • Είμαι υποψήφιος για χειρουργική θεραπεία; Γιατί ή γιατί όχι;
 • Είμαι σε αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
 • Τι επιλογές είναι διαθέσιμες για να βελτιώσει τις πιθανότητές μου για μια επιτυχή εγκυμοσύνη, εάν είναι απαραίτητο;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να έχω εκεί; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις οποιαδήποτε στιγμή ότι δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα σας, και πότε θα παρατηρήσετε για πρώτη φορά;
 • Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα σας συνεχή, ή μήπως έρχονται και παρέρχονται?
 • Σας έχω περίοδο τακτικά;
 • Τι είναι ένα τυπικό έμμηνο ρύση, όπως για σας;
 • Έχετε πάει ποτέ έγκυος;
 • Αν έχετε μείνει έγκυος, ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
 • Έχετε την ελπίδα να έχουν βιολογικά παιδιά στο μέλλον;
 • Είστε ήδη θεραπεία ή έχετε πρόσφατα υποβληθεί σε θεραπεία για τυχόν άλλες ιατρικές παθήσεις;

Εξετάσεις και διάγνωση

Μια διπλή μήτρα μπορεί να διαγνωστεί κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης ρουτίνας, όταν ο γιατρός σας παρατηρήσει ένα διπλό τράχηλο ή αισθάνεται αφύσικα διαμορφωμένη μήτρα. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται μια ανωμαλία, αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει κάποια από τις ακόλουθες δοκιμές:

 • Υπερηχογράφημα. Η δοκιμή αυτή χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες από το εσωτερικό του σώματός σας. Για να συλλάβει τις εικόνες, μια συσκευή που ονομάζεται αισθητήριο είτε πιέζεται κοιλιακό δέρμα σας ή μέσα στον κόλπο σας (διακολπικό υπερηχογράφημα). Και οι δύο τύποι των υπερήχων μπορεί να γίνει για να πάρει την καλύτερη θέα. Μια 3-D υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου αυτά είναι διαθέσιμα.
 • Sonohysterogram. Η sonohysterogram (γιο-o-HIS-ter-o-gram), το υπερηχογράφημα, γίνεται μετά από ρευστό εγχέεται μέσω ενός σωλήνα στη μήτρα σας μέσω του κόλπου και του τραχήλου σας. Αυτό επιτρέπει στο γιατρό σας να ψάξουν για τα προβλήματα στο σχήμα της μήτρας σας.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Η μαγνητική τομογραφία μηχανή μοιάζει με ένα τούνελ που έχει δύο άκρα ανοικτά. Θα ξαπλώσετε σε ένα κινητό τραπέζι που γλιστρά μέσα από το άνοιγμα της σήραγγας. Αυτή η ανώδυνη διαδικασία χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να δημιουργήσουν συγχρονική εικόνες από το εσωτερικό του σώματός σας.
 • Η υστεροσαλπιγγογραφία. Κατά τη διάρκεια μιας υστεροσαλπιγγογραφία (του-tur-o-sal-ping-GOG-ruh-fe), μια ειδική χρωστική ουσία εγχέεται στη μήτρα σας μέσω του τραχήλου σας. Καθώς η χρωστική κινείται μέσα αναπαραγωγικά σας όργανα, οι ακτινογραφίες που λαμβάνονται για να καθορίζουν το σχήμα και το μέγεθος της μήτρας σας και αν σάλπιγγες είναι ανοικτές.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Αν έχετε μια διπλή μήτρα αλλά δεν έχετε σημεία ή συμπτώματα, η θεραπεία είναι σπάνια χρειάζεται. Χειρουργική επέμβαση για να ενώσει μια διπλή μήτρα γίνεται σπάνια - αν και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσει μια εγκυμοσύνη, αν έχετε μια μερική διάσπαση μέσα στη μήτρα σας και καμία άλλη ιατρική εξήγηση για μια προηγούμενη απώλεια κύησης.

Αν είστε έγκυος και να έχουν μια διπλή μήτρα, τον κίνδυνο επιπλοκών της κύησης μπορεί να είναι υψηλότερο λόγω του μικρότερου μεγέθους της κοιλότητας της μήτρας σας. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, συχνά με καισαρική τομή. Μοιραστείτε οποιεσδήποτε ανησυχίες που μπορεί να έχετε για τον τοκετό με το γιατρό σας, επειδή αυτός ή αυτή μπορεί να προτείνει τρόπους για να βοηθήσει στην πρόληψη πρόωρου τοκετού ή διευθυντής εργασίας.