Χάπι της επόμενης ημέρας

Ορισμός

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι ένας τύπος ελέγχου των γεννήσεων έκτακτης ανάγκης (αντισύλληψη). Ο σκοπός της επείγουσας αντισύλληψης είναι η πρόληψη της εγκυμοσύνης μετά από μια γυναίκα είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Πρωί-μετά από τα χάπια περιέχουν είτε λεβονοργεστρέλη (Plan B One-Step, επόμενη επιλογή) ή ulipristal (Ella).

Plan B One-Step, επόμενη επιλογή και Ella είναι το μόνο το πρωί-μετά από τα χάπια που έχουν Food and Drug Administration την έγκριση στις ΗΠΑ, ωστόσο, άλλες μάρκες πρωί-μετά από τα χάπια είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο.

Plan B One-Step είναι διαθέσιμες over-the-counter χωρίς ιατρική συνταγή. Επόμενη επιλογή είναι διαθέσιμες over-the-counter για τις γυναίκες ηλικίας 17 ετών και άνω. Ella είναι διαθέσιμη μόνο με συνταγή από τον γιατρό σας ή τον επαγγελματία υγείας.

Γιατί το κάνει

Πρωί-μετά από χάπια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, αν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη - αν δεν χρησιμοποιούν έλεγχο των γεννήσεων, χάσατε ένα χάπι ελέγχου των γεννήσεων ή μέθοδο αντισύλληψης απέτυχε.

Πρωί-μετά από χάπια μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη, επειδή σύλληψη συνήθως δεν εμφανίζονται αμέσως μετά το σεξ. Αντ 'αυτού, μπορεί να συμβεί έως και αρκετές ημέρες αργότερα. Κατά το χρονικό διάστημα ανάμεσα στο σεξ και την αντίληψη, τα ταξίδια του σπέρματος μέσω των σαλπίγγων μέχρι να φτάσουν δυνητικά ένα αυγό. Ως εκ τούτου, με τη χρήση επείγουσας αντισύλληψης αμέσως μετά το σεξ χωρίς προφυλάξεις δεν είναι πολύ αργά για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Πρωί-μετά χάπια δεν τερματίσει μια εγκυμοσύνη που έχει εμφυτευθεί. Ανάλογα με το πού βρίσκεστε στον έμμηνο κύκλο σας, πρωί-μετά από τα χάπια μπορούν να ενεργούν με μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες ενέργειες: καθυστερώντας ή εμποδίζοντας την ωορρηξία, εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση, ή κρατώντας ένα γονιμοποιημένο ωάριο από την εμφύτευση στη μήτρα. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν έντονα ότι Plan B One-Step και την επόμενη επιλογή δεν εμποδίζουν την εμφύτευση. Δεν είναι σαφές εάν το ίδιο ισχύει και για Ella.

Χάπι της επόμενης ημέρας. Ορισμός.
Χάπι της επόμενης ημέρας. Ορισμός.

Λάβετε υπόψη ότι το χάπι της επόμενης ημέρας δεν είναι το ίδιο με μιφεπριστόνη (Mifeprex), επίσης γνωστό ως RU-486 ή το χάπι της άμβλωσης. Mifeprex τερματίζει μια καθιερωμένη εγκυμοσύνη - μία στην οποία το γονιμοποιημένο ωάριο έχει επισυνάπτεται στο τοίχωμα της μήτρας και έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται.

Κίνδυνοι

Η επείγουσα αντισύλληψη είναι μια αποτελεσματική επιλογή για την πρόληψη της εγκυμοσύνης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο άλλες μεθόδους αντισύλληψης και δεν συνιστάται για χρήση ρουτίνας. Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν προσφέρει προστασία από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Εκτιμάται ότι 1 έως 2 γυναίκες θα μείνουν έγκυες από 100 γυναίκες που έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη για μία φορά και χρησιμοποιούν σωστά το χάπι της επόμενης ημέρας.

Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν είναι κατάλληλη για όλους. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν:

 • Είστε αλλεργικοί σε οποιοδήποτε συστατικό του χάπι της επόμενης ημέρας
 • Θα παίρνετε ορισμένα φάρμακα που μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του χάπι της επόμενης ημέρας, όπως βαρβιτουρικά ή βαλσαμόχορτο
 • Είσαι ο θηλασμός (Plan B One-Step και την επόμενη επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά η Ella δεν συνιστάται)

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε έγκυος πριν από τη χρήση Ella. Τα αποτελέσματα της Ella σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι άγνωστοι. Ωστόσο, εάν είστε ήδη έγκυος όταν παίρνετε Plan B One-Step ή επόμενη επιλογή, η θεραπεία θα είναι απλώς αναποτελεσματικές και δεν θα βλάψει το αναπτυσσόμενο μωρό.

Οι παρενέργειες του το πρωί-μετά από μέρες χάπι συνήθως διαρκούν μόνο μερικά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία ή εμετό
 • Ζάλη
 • Κούραση
 • Πονοκέφαλος
 • Ευαισθησία του μαστού
 • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή βαρύτερα έμμηνο ρύση
 • Κάτω κοιλιακό άλγος ή κράμπες
 • Διάρροια

Πώς να προετοιμαστείτε

Για μέγιστη αποτελεσματικότητα, η επείγουσα αντισύλληψη θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό μετά την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, και εντός 120 ωρών. Μπορείτε να πάρετε έκτακτης ανάγκης αντισυλληπτικά χάπια ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σας.

Αν είστε ηλικίας 17 ετών και άνω, Plan B One-Step και επόμενη επιλογή είναι διαθέσιμες over-the-counter στα περισσότερα φαρμακεία. Αν είστε 16 ετών ή νεότεροι ή θέλετε να χρησιμοποιήσετε Ella, θα χρειαστείτε μια συνταγή από τον παροχέα υπηρεσιών υγείας σας. Ορισμένοι φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να παρέχει μια συνταγή εκ των προτέρων για την επείγουσα αντισύλληψη, μόνο στην περίπτωση.

Θυμηθείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για οποιαδήποτε άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Για να χρησιμοποιήσετε το χάπι της επόμενης ημέρας:

 • Ακολουθήστε τις οδηγίες του πρωί-μετά το χάπι. Εάν χρησιμοποιείτε επόμενη επιλογή, να λαμβάνει ένα χάπι Επόμενη επιλογή, το συντομότερο δυνατό και λιγότερο από 72 ώρες μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Πάρτε τη δεύτερη Επόμενο χάπι Choice 12 ώρες αργότερα. Εάν χρησιμοποιείτε Plan B One-Step, πάρτε ένα Plan B One-Step χάπι το συντομότερο δυνατόν και λιγότερο από 72 ώρες μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Εάν χρησιμοποιείτε Ella, Ella πάρετε ένα χάπι το συντομότερο δυνατόν και λιγότερο από 120 ώρες μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Θεωρήστε ένα παυσίπονο, όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.), την ίδια στιγμή.
 • Εάν κάνετε εμετό μέσα σε δύο ώρες μετά τη λήψη του χάπι της επόμενης ημέρας, επικοινωνήστε με τον παροχέα υπηρεσιών υγείας σας για να συζητήσουν εάν θα επαναλάβει τη δόση.
 • Μην κάνετε σεξ μέχρι να ξεκινήσει μια άλλη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων. Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν προσφέρει μόνιμη προστασία από την εγκυμοσύνη. Εάν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μετά τη λήψη του χάπι της επόμενης ημέρας, είστε σε κίνδυνο να μείνουν έγκυες. Να είστε βέβαιος να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ή να συνεχίσετε τη χρήση του ελέγχου των γεννήσεων.

Χρησιμοποιώντας το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να καθυστερήσετε την περίοδό σας έως και μία εβδομάδα. Εάν η περίοδός σας είναι κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα καθυστέρηση, κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Εάν έχετε αιμορραγία ή κηλίδες αίματος που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα ή αναπτύξετε σοβαρά χαμηλότερο κοιλιακό άλγος τρεις έως πέντε εβδομάδες μετά τη λήψη του χάπι της επόμενης ημέρας, επικοινωνήστε με τον παροχέα υπηρεσιών υγείας σας. Αυτά μπορεί να είναι σημεία ή συμπτώματα της αποβολής ή μια έκτοπη κύηση - όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μια σάλπιγγα.