Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS)

Ορισμός

Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) είναι μια κατάσταση που προκύπτει από την ανώμαλη πρόωρη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία αρχίζει, τα κατεστραμμένα ερυθρά κύτταρα του αίματος αρχίζουν να φράξει το σύστημα φιλτραρίσματος στα νεφρά, η οποία μπορεί τελικά να προκαλέσει την απειλητική για τη ζωή νεφρική ανεπάρκεια που συνδέεται με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο αναπτυχθεί σε παιδιά μετά από δύο έως 14 ημέρες της διάρροιας - συχνά αιματηρή - οφείλεται σε μόλυνση με ένα συγκεκριμένο στέλεχος της Escherichia coli (Ε. coli). Ενήλικες, επίσης, μπορεί να αναπτύξουν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μετά από μια μόλυνση Ε. coli, αλλά η αιτία μπορεί να είναι, επίσης, ορισμένα φάρμακα, τα άλλα είδη των λοιμώξεων, εγκυμοσύνης ή μπορεί να είναι άγνωστη.

Αν και αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι μια σοβαρή κατάσταση, να πάρει την έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία οδηγεί σε πλήρη ανάκαμψη για τους περισσότερους ανθρώπους - ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αιματηρή διάρροια
 • Εμετός
 • Κοιλιακό άλγος
 • Pale τόνο του δέρματος
 • Κόπωση και ευερεθιστότητα
 • Πυρετός, συνήθως δεν είναι υψηλή και δεν μπορεί να είναι παρόν σε όλα
 • Αίμα στα ούρα
 • Μικρό, ανεξήγητη μώλωπες ή αιμορραγία από τη μύτη και το στόμα
 • Μειωμένη ούρηση ή αίμα στα ούρα
 • Οίδημα στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια ή ολόκληρο το σώμα
 • Σύγχυση

Μερικές φορές νευρολογικά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, την ανάπτυξη, καθώς και.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας εμφανίζει ανεξήγητες μελανιές, αιματηρή διάρροια, ασυνήθιστη αιμορραγία, πρησμένα άκρα, υπερβολική κόπωση ή μειωμένη παραγωγή ούρων μετά από αρκετές ημέρες της διάρροιας. Αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα αν εσείς ή το παιδί σας δεν ουρήσει για 12 ώρες ή και περισσότερο.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Μια σειρά από πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, αλλά η πιο κοινή αιτία - ιδιαίτερα στα παιδιά - είναι μια μόλυνση με ένα συγκεκριμένο στέλεχος του Ε. coli, συνήθως το στέλεχος γνωστό ως O157: Η7. Ωστόσο, άλλα στελέχη του Ε. coli έχουν συνδεθεί με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, πάρα πολύ.

Ε. coli αναφέρεται σε μια ομάδα των βακτηρίων που συνήθως ανευρίσκονται στο έντερο των υγιών ανθρώπων και ζώων. Από τις εκατοντάδες είδη του Ε. coli, τα περισσότερα είναι αβλαβή. Αλλά ορισμένα στελέχη του Ε. coli είναι υπεύθυνα για σοβαρές τροφικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να οδηγήσει σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Ε. coli μπορούν να βρεθούν σε:

 • Μολυσμένο κρέας ή προϊόντα
 • Πισίνες ή τις λίμνες έχουν μολυνθεί με περιττώματα
Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ.
Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με Ε. coli, ακόμη και τα πιο επικίνδυνα στελέχη, δεν θα αναπτύξει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Είναι επίσης δυνατό για το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο να ακολουθήσει μόλυνση με άλλους τύπους βακτηρίων.

Στους ενήλικες, αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι πιο συχνά προκαλείται από άλλους παράγοντες, όπως οι εξής:

 • Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η κινίνη (ένα over-the-counter θεραπεία μυϊκές κράμπες), ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας, το ανοσοκατασταλτικό φάρμακο κυκλοσπορίνη (Neoral, Sandimmune) και αντι-αιμοπεταλίων φάρμακα
 • Εγκυμοσύνη
 • Ορισμένες λοιμώξεις, όπως HIV / AIDS ή μια μόλυνση με τα βακτηρίδια πνευμονιόκοκκου
 • Γονίδια, τα οποία μπορεί να είναι ένας παράγοντας, διότι ένας ορισμένος τύπος HUS - άτυπα αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο - μπορεί να περάσει κάτω από τους γονείς σας

Η αιτία της αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο σε ενήλικες είναι συχνά άγνωστη.

Παράγοντες κινδύνου

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι:

 • Παιδιά κάτω των 5 ετών
 • Οι άνθρωποι που έχουν ορισμένες γενετικές αλλαγές που καθιστούν πιο ευαίσθητα

Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να είναι σοβαρά άρρωστος από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

Επιπλοκές

Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως οι εξής:

 • Ξαφνική (οξεία) νεφρική ανεπάρκεια
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
 • Καρδιακά προβλήματα
 • Κτύπημα
 • Κώμα

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο εισαχθεί στο νοσοκομείο μετά από ένα ταξίδι στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης ή μετά από μια σύντομη τηλεφωνική κλήση ή να επισκεφθείτε με τους γιατρούς τους, δεν είναι πιθανό ότι εσείς ή το παιδί σας θα έχει μια επίσκεψη ρουτίνας γραφείου.

Ωστόσο, αν εσείς ή το παιδί σας βιώνει τα συμπτώματα της αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μετά από αρκετές ημέρες της διάρροιας, καλέστε αμέσως το γιατρό σας και να είναι έτοιμη να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις:

 • Έχετε παρατηρήσει αίμα σας ή διάρροια του παιδιού σας;
 • Τι άλλα σημάδια και συμπτώματα - όπως πυρετό, πρήξιμο ή μειωμένη παραγωγή ούρων - που εσείς ή το παιδί σας εμπειρία;
 • Πόσο καιρό έχετε εσείς ή το παιδί σας βιώνει αυτά τα συμπτώματα;
 • Πόσο καιρό έχει γίνει από εσάς ή το παιδί σας ουρήσει;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Αν εσείς ή το παιδί σας έχει μια ασθένεια που προκαλεί εμετό ή διάρροια, είναι μια καλή ιδέα να προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουν τα υγρά που έχουν χαθεί με ένα στοματικό διάλυμα ενυδάτωσης, όπως CeraLyte, Pedialyte ή Oralyte. Μην δώσετε στον εαυτό σας ή το παιδί σας οποιοδήποτε φάρμακο για να σταματήσει η διάρροια αν δείτε κανένα αποδεικτικό στοιχείο του αίματος στα κόπρανα. Αυτά τα φάρμακα, όπως υποσαλικυλικό βισμούθιο (Kaopectate, Pepto-Bismol) και λοπεραμίδης (Immodium), μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

Εξετάσεις και διάγνωση

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να γίνει για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

 • Εξετάσεις αίματος Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να αποκαλύψει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων ή υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο της κρεατινίνης -. Ένα προϊόν μεταβολισμού της κρεατίνης, ένα σημαντικό μέρος του μυός - στο αίμα σας. Ένα δείγμα αίματος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει εάν είναι κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια σας.
 • Εξέταση ούρων. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συλλέξει ένα δείγμα ούρων για τη δοκιμή για αίμα στα ούρα σας.
 • Δείγμα κοπράνων. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα κοπράνων για την ανίχνευση της παρουσίας των βακτηρίων.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο απαιτεί θεραπεία στο νοσοκομείο. Για να διευκολύνει την άμεση σημεία και τα συμπτώματα και την πρόληψη περαιτέρω προβλήματα, αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Αναπλήρωση υγρών. Lost υγρών και ηλεκτρολυτών θα πρέπει να επανατοποθετηθεί προσεκτικά, διότι τα νεφρά δεν απομάκρυνση των υγρών αποβλήτων και τόσο αποτελεσματικά όσο κανονικά.
 • Μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, μπορεί να αισθάνεστε διατηρημένα με απλή ψύξη, κουρασμένοι και δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί να έχετε μια ταχεία καρδιακό ρυθμό, κίτρινο δέρμα και σκούρα ούρα. Μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων, δίνεται μέσω ενδοφλέβιας (IV) βελόνα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή αυτών των σημείων και συμπτωμάτων.
 • Μεταγγίσεις αιμοπεταλίων. Εάν είστε αιμορραγία ή μώλωπες εύκολα, μεταγγίσεις αιμοπεταλίων μπορεί να βοηθηθεί η πήξη του αίματος σας πιο φυσιολογικά. Όπως μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, οι μεταγγίσεις αιμοπεταλίων δίνεται μέσω μιας βελόνας IV.
 • Πλασμαφαίρεση. Πλάσμα είναι το μέρος του αίματος που υποστηρίζει την κυκλοφορία των κυττάρων του αίματος και των αιμοπεταλίων. Μερικές φορές, ένα μηχάνημα που χρησιμοποιείται για να καθαρίσει το αίμα των δικών πλάσμα της και να την αντικαταστήσει με φρέσκο ​​ή κατεψυγμένο πλάσμα του δότη. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται πλασμαφαίρεση.
 • Αιμοκάθαρση. Μερικές φορές αιμοκάθαρση είναι απαραίτητη για να φιλτράρουν τα απόβλητα και περιττό υγρό από το αίμα. Η αιμοκάθαρση είναι συνήθως μια προσωρινή θεραπεία μέχρι τα νεφρά να αρχίσουν να λειτουργούν επαρκώς και πάλι. Εάν η νεφρική βλάβη είναι σημαντική, όμως, μόνιμη νεφρική ανεπάρκεια - που απαιτούν μακροχρόνια αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού - είναι δυνατόν.

Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, την κατάλληλη θεραπεία οδηγεί σε μια πλήρη ανάκαμψη για τους περισσότερους ανθρώπους με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο - ειδικά τα μικρά παιδιά.

Σε αυτούς που έχουν κάποια μόνιμη βλάβη στα νεφρά, μετά από μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη και λαμβάνοντας την μείωση της αρτηριακής πίεσης φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει περαιτέρω βλάβη των νεφρών.

Μια λιγότερο κοινός τύπος αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο που ονομάζεται άτυπα αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, επίσης κατεργάζεται με πλασμαφαίρεση. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει τη χρήση ενός φαρμάκου που ονομάζεται εκουλιζουμάμπη (Soliris) για τη θεραπεία της άτυπης αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Εκουλιζουμάμπη είναι ένας τύπος φαρμάκων που είναι γνωστό ως ένα μονοκλωνικό αντίσωμα. Εμποδίζει τη συνεχιζόμενη καταστροφή των υγιών κυττάρων. Ωστόσο, αυτό το φάρμακο έχει ένα σημαντικό κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης. Αν είναι δυνατόν, εσείς ή το παιδί σας μπορεί να λάβει το εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου πριν από τη λήψη αυτής της φαρμακευτικής αγωγής.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Ειδικά προληπτικά μέτρα για αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο δεν είναι σαφείς. Ωστόσο, είναι πάντα μια καλή ιδέα να λάβουν προληπτικά μέτρα κατά της E. coli και άλλων τροφιμογενών νόσων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κρέας ή τα προϊόντα που έχουν μολυνθεί με τον Ε. coli δεν θα είναι απαραίτητα δούμε, να αισθάνονται ή να μυρίζει άσχημα. Πράγματα που μπορείτε να κάνετε που θα σας βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο των τροφιμογενών νόσων:

 • Πλύνετε τα χέρια, τα σκεύη σας και τις επιφάνειες των τροφίμων συχνά.
 • Κρατήστε τα ωμά τρόφιμα χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
 • Απόψυξη ωμό κρέας στο φούρνο μικροκυμάτων ή το ψυγείο σας. (Μην αφήνετε το κρέας στον πάγκο για να ξεπαγώσουν.)
 • Επιμελώς μαγειρεύουν έδαφος του βοείου κρέατος σε τουλάχιστον 160 F (71 C) καθ 'όλη. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του κρέατος με ένα θερμόμετρο. Όταν αναθέρμανσης ήδη μαγειρεμένα μπιφτέκια burger, βεβαιωθείτε ότι η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει 165 F (74 C).
 • Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό.
 • Αποφύγετε παστεριωμένο γάλα, χυμούς και μηλίτη.
 • Αποφεύγετε το κολύμπι στο νερό μολυσμένων με κόπρανα, και δεν κολυμπούν εάν έχετε διάρροια.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο καθένας στην οικογένειά σας - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών - πλένει τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας και πριν από το φαγητό. Στις εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας, πάνες δεν πρέπει να αλλάξει ή να διατεθούν στον ίδιο χώρο όπου παρασκευάζονται ή τρώγονται.