Ο καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη ελέγχου: θα πρέπει να πάρετε μια εξέταση PSA;

Κάνοντας την απόφαση να έχουν μια εξέταση PSA εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε μια καλή απόφαση.

Προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου - συμπεριλαμβανομένου του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) για να ψάξουν για σημάδια του καρκίνου του προστάτη - μπορεί να είναι μια καλή ιδέα. Προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου από νωρίς, όταν η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική. Και μια κανονική εξέταση PSA, σε συνδυασμό με την δακτυλική εξέταση, μπορεί να σας βοηθήσει να σας διαβεβαιώσω ότι είναι απίθανο να έχουν καρκίνο του προστάτη. Αλλά να πάρει ένα τεστ PSA για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να μην είναι απαραίτητη για μερικούς άνδρες, ειδικά οι άνδρες 75 ετών και άνω.

Επαγγελματικές οργανώσεις διαφέρουν στις συστάσεις τους για το ποιος θα πρέπει - και ποιος δεν θα πρέπει - να πάρετε μια δοκιμή ελέγχου PSA. Ενώ μερικοί έχουν οριστικές κατευθυντήριες γραμμές, άλλοι αφήνουν την απόφαση για τους άνδρες και τους γιατρούς τους. Οι οργανισμοί που δεν συνιστούν έλεγχο PSA γενικά να ενθαρρύνει τη δοκιμή στους άνδρες μεταξύ των ηλικιών 40 και 75, καθώς και σε άνδρες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Τελικά, αν έχετε μια εξέταση PSA είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει μετά από συζήτηση με το γιατρό σας, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες κινδύνου και ζυγίζει τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Εδώ είναι περισσότερες πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστούν για μια συζήτηση με το γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο του PSA.

Απλή εξέταση, όχι και τόσο απλή απόφαση

Υπάρχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από την εξέταση PSA.

Πλεονεκτήματα της εξέτασης PSA Μειονεκτήματα της εξέτασης PSA
PSA διαλογής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσει τον καρκίνο του προστάτη νωρίς. Ορισμένοι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά και ποτέ δεν εξαπλωθεί πέραν του προστάτη αδένα.
Ο καρκίνος είναι πιο εύκολο για τη θεραπεία και είναι περισσότερο πιθανό να θεραπευτούν αν είναι διαγνωστεί στα πρώτα στάδια της νόσου.

Δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του προστάτη χρειάζονται θεραπεία. Η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να έχουν κινδύνους και παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ακράτειας ούρων, στυτική δυσλειτουργία ή δυσλειτουργία του εντέρου.

PSA δοκιμή μπορεί να γίνει με μια απλή, ευρέως διαθέσιμο τεστ αίματος. PSA δοκιμές δεν είναι αλάνθαστη. Είναι δυνατό για τα επίπεδα PSA σας να είναι αυξημένα όταν ο καρκίνος δεν είναι παρούσα, και να μην είναι αυξημένα όταν ο καρκίνος είναι παρών.
Για ορισμένους άνδρες, γνωρίζοντας καλύτερα από ό, τι δεν ξέρει. Έχοντας το τεστ μπορεί να σας παρέχει με ένα ορισμένο ποσό της αντασφάλισης - είτε ότι ίσως δεν έχουν καρκίνο του προστάτη ή ότι θα το έχετε και μπορεί τώρα να αντιμετωπίζεται. Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να προκαλέσει άγχος και σύγχυση. Ανησυχία ότι ο καρκίνος δεν μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή μπορεί να κάνει τη λήψη αποφάσεων περίπλοκη.
Ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του προστάτη έχει πάει κάτω από το PSA δοκιμές έγιναν διαθέσιμα. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η μείωση των θανάτων από καρκίνο του προστάτη οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με βάση τις δοκιμές PSA ή οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

Τι είναι το PSA;

Προστατικό ειδικό αντιγόνο (PSA) είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται τόσο από καρκινικά (κακοήθη) και noncancerous (καλοήθης) προστατικό ιστό. PSA βοηθά στην υγροποίηση του σπέρματος. Μια μικρή ποσότητα του PSA κανονικά εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Καρκινικά κύτταρα του προστάτη κάνουν συνήθως περισσότερο από ό, τι PSA καλοήθη κύτταρα, προκαλώντας τα επίπεδα του PSA στο αίμα σας να αυξάνεται. Ωστόσο, τα επίπεδα του PSA μπορεί επίσης να είναι αυξημένα σε άνδρες με διευρυμένη ή φλεγμονή αδένων του προστάτη. Ως εκ τούτου, να προσδιορίσει τι σημαίνει ένα υψηλό σκορ PSA μπορεί να είναι περίπλοκη.

Εκτός από τον αριθμό PSA ίδιο, ο γιατρός σας θα εξετάσει μια σειρά από άλλους παράγοντες για την αξιολόγηση PSA βαθμολογία σας:

 • Η ηλικία σας
 • Το μέγεθος του αδένα του προστάτη σας
 • Πόσο γρήγορα τα επίπεδα του PSA σας αλλάζουν
 • Είτε παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν PSA μετρήσεις, όπως η φιναστερίδη (Propecia, Proscar), dutasteride (Avodart), ακόμη και κάποια φυτικά συμπληρώματα

Όταν αυξημένα PSA δεν είναι καρκίνος

Ενώ τα υψηλά επίπεδα PSA μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του προστάτη, μια σειρά από προϋποθέσεις, εκτός από τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να προκαλέσει τα επίπεδα του PSA να αυξάνονται. Αυτές οι άλλες συνθήκες θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό ως «ψευδώς θετικό» - δηλαδή ένα αποτέλεσμα που ψευδώς δηλώνει μπορεί να έχετε καρκίνο του προστάτη, όταν δεν το κάνουν. Οι όροι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα PSA σε άνδρες που δεν έχουν καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν:

 • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη)
 • Μια λοίμωξη του προστάτη (προστατίτιδα)
 • Άλλες λιγότερο συχνές προϋποθέσεις

Ψευδώς θετικά είναι κοινά. Μόνο περίπου 1 στους 4 άνδρες με ένα θετικό τεστ PSA αποδεικνύεται ότι έχουν καρκίνο του προστάτη.

Όταν ο καρκίνος του προστάτη δεν αυξάνει PSA

Ορισμένοι καρκίνοι του προστάτη, ιδίως εκείνες που αναπτύσσονται γρήγορα, δεν μπορούν να παράγουν πολύ PSA. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να έχετε αυτό που είναι γνωστό ως «ψευδώς αρνητικό» - ένα αποτέλεσμα της δοκιμής που εσφαλμένα υποδεικνύει ότι δεν έχουν καρκίνο του προστάτη, όταν το κάνετε. Λόγω της πολυπλοκότητας αυτών που αφορούν τους παράγοντες, είναι σημαντικό να έχετε ένα γιατρό ο οποίος είναι έμπειρος στην ερμηνεία επίπεδα του PSA αξιολογήσει την κατάστασή σας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός τεστ PSA;

Ανίχνευση ορισμένων τύπων καρκίνου του προστάτη νωρίς μπορεί να είναι κρίσιμη. Αυξημένα αποτελέσματα PSA μπορεί να αποκαλύψει καρκίνο του προστάτη που είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας (μεταστάσεις), ή μπορεί να αποκαλύψει μια γρήγορη ανάπτυξη του καρκίνου που είναι πιθανό να προκαλέσει άλλα προβλήματα.

Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να πιάσει τον καρκίνο προτού να γίνει απειλητική για τη ζωή ή προκαλεί σοβαρά συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τον εντοπισμό του καρκίνου νωρίς σημαίνει ότι θα χρειαστεί λιγότερο επιθετική θεραπεία - μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για ορισμένες παρενέργειες, όπως η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια.

Βλέπε επίσης

Ο καρκίνος του προστάτη ελέγχου: θα πρέπει να πάρετε μια εξέταση PSA;

Τι είναι επικίνδυνη για μια εξέταση PSA;

Μπορείτε να αναρωτηθείτε πώς να πάρει ένα τεστ για τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να έχει ένα μειονέκτημα. Μετά από όλα, υπάρχει μικρός κίνδυνος που εμπλέκονται στην ίδια τη δοκιμή - απαιτεί απλώς την κατάρτιση του αίματος για την αξιολόγηση στο εργαστήριο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι όταν τα αποτελέσματα είναι in Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ανησυχία για ψευδώς θετικά αποτελέσματα που προκαλούνται από αυξημένα επίπεδα PSA από κάτι άλλο εκτός από τον καρκίνο του προστάτη
 • Επεμβατική, αγχωτική, ακριβό ή χρονοβόρα παρακολούθηση δοκιμές
 • Λάθος διαβεβαίωση από ένα τεστ PSA που δεν αποκαλύπτει καρκίνου (ψευδώς αρνητικά), με αποτέλεσμα να χάσει τη διάγνωση του επιθετικού καρκίνου του προστάτη που χρειάζεται θεραπεία
 • Το στρες ή το άγχος που προκαλείται από γνωρίζοντας ότι έχετε μια αργή ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη που δεν χρειάζεται θεραπεία
 • Η απόφαση να έχουν τη χειρουργική επέμβαση, οι ακτινοβολίες ή άλλες θεραπείες που προκαλούν παρενέργειες που είναι πιο επιβλαβές από το ακατέργαστο καρκίνο

Δακτυλική εξέταση

Η εξέταση PSA δεν είναι το μόνο εργαλείο ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη. Δακτυλική εξέταση (DRE) είναι ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να αξιολογήσει τον προστάτη και να ψάξουν για σημάδια του καρκίνου. Ο γιατρός σας εκτελεί τη δοκιμή εισάγοντας ένα γάντι, λιπαίνεται δάκτυλο του ορθού σας να αισθανθεί τον προστάτη για ανωμαλίες ή άλλες ανωμαλίες. Είναι μια γρήγορη, ασφαλή και εύκολη εξέταση.

Εκτός από τον έλεγχο για τα σημάδια του καρκίνου του προστάτη, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα DRE να ελέγξει για σημάδια του καρκίνου του ορθού. Μια DRE πρέπει πάντα να γίνεται με μια εξέταση PSA, όταν διαλογή για καρκίνο του προστάτη. Αυτό θα βοηθήσει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο της λείπει καρκίνο του προστάτη - ή κακώς προσδιορισμό ενός καλοήθης διαταραχή, όπως ο καρκίνος.

Σκεφτείτε για τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη

Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε εάν και όταν θέλετε να ξεκινήσετε προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία. Δεδομένου ότι γερνάτε, τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη καρκίνου αυξάνεται. Μετά την ηλικία των 50 ετών, έχετε την ευκαιρία να έχουν καρκίνο του προστάτη αυξάνεται σημαντικά. Η πλειοψηφία των καρκίνων του προστάτη που βρίσκεται σε άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω. Η επιλογή για να έχετε εξέταση PSA αρχίζει στην ηλικία των 40 και συνεχίζει μέχρι να είστε στην ηλικία, όταν το προσδόκιμο ζωής σας είναι 10 ετών ή λιγότερα. Μόλις φτάσετε σε αυτή την ηλικία, η πιθανότητα ότι ένας καρκίνος του προστάτη θα προχωρήσει και να προκαλέσει προβλήματα για το υπόλοιπο της ζωής σας είναι μικρό.
 • Race. Για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητή, μαύρο άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν και να πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη.
 • Οικογενειακό ιστορικό Εάν ένα στενό μέλος της οικογένειας -. Πατέρας ή ο αδελφός σας - διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη πριν από την ηλικία των 65 ετών, ο κίνδυνος της νόσου είναι μεγαλύτερη από εκείνη του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής άνθρωπο. Εάν περισσότεροι του πρώτου βαθμού συγγενείς σας - ο πατέρας, αδέλφια, γιοι - είχαν καρκίνο του προστάτη σε νεαρή ηλικία, ο κίνδυνος θεωρείται πολύ υψηλό.
 • Διατροφή. Μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Εξετάστε τις διαφορετικές οπτικές γωνίες: ποιες είναι οι προτάσεις;

Οργάνωση Σύσταση
Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (AUA) Το Γ.Π.Α. συνιστά να αρχίζει στην ηλικία των 55, οι άνδρες συμμετέχουν στην κοινή λήψη αποφάσεων με τους γιατρούς τους για το αν θα υποβληθούν σε εξέταση PSA. Το Γ.Π.Α. δεν συνιστά έλεγχο ρουτίνας PSA για τους άνδρες ηλικίας άνω των 70, ή για κάθε άνθρωπο με λιγότερο από ένα προσδόκιμο ζωής 10-σε-15 έτος.
Ευρωπαϊκή Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) Η ACS συνιστά ότι οι άνδρες διαβουλεύσεις με τους γιατρούς τους για να πάρουν μια απόφαση για τον έλεγχο του PSA. Σύμφωνα με την ACS, οι άνδρες θα πρέπει να διερευνήσει τους κινδύνους και τα οφέλη του τεστ PSA από την ηλικία των 50, εάν είναι σε μέσο κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, στην ηλικία των 45, εφόσον βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο και σε ηλικία 40 ετών, εφόσον είναι σε πολύ υψηλό κίνδυνο (άτομα με διάφορες συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη σε νεαρή ηλικία).
Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Το CDC συνιστά κατά της PSA προσυμπτωματικό έλεγχο για τους άνδρες που δεν έχουν συμπτώματα, αλλά υποστηρίζει συζητήσεις μεταξύ ανδρών και τους γιατρούς τους να προβαίνουν σε ενημερωμένες αποφάσεις για έλεγχο με βάση την ατομική τους κινδύνους και τις προτιμήσεις.
ΗΠΑ Υπηρεσία Πρόληψης Task Force (USPSTF) Η USPSTF συνιστά κατά της PSA-προσυμπτωματικό έλεγχο, ανεξάρτητα από την ηλικία. Η USPSTF αναφέρει ότι υπάρχει μέτρια έως υψηλή βεβαιότητα ότι η εξέταση PSA δεν έχει καθαρό όφελος ή ότι βλάπτει υπερκαλύπτουν τα οφέλη.
Ευρωπαϊκό Κολέγιο της Προληπτικής Ιατρικής (ACPM) Η ACPM συνιστά ότι ένας άνθρωπος αποφασίσει για το αν θα έχουν PSA δοκιμή, μετά τη συζήτηση τους κινδύνους και τα οφέλη με το γιατρό του. Η ACPM θεωρεί την ανάγκη για τον έλεγχο αμφισβητήσιμη σε ηλικιωμένους άνδρες με άλλες χρόνιες ασθένειες και οι άνδρες το προσδόκιμο ζωής λιγότερο από 10 χρόνια.
Ίδρυμα για τη Βελτίωση της Κλινικής Systems (ICSI) Η ICSI αναφέρει ότι, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μέτρηση PSA μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα στάδια του καρκίνου του προστάτη, υπάρχει μεικτό ή ασαφή στοιχεία για να καθοριστεί με σαφήνεια αν η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει την κατάσταση της υγείας. Συνιστά ότι ένας άνθρωπος να αποφασίσει τι είναι σωστό γι 'αυτόν με βάση μιλώντας με τον γιατρό του.
ιατρικός ιατρική συνιστά προσφέροντας μέτρηση PSA και δακτυλική εξέταση για τους άνδρες ηλικίας κάθε χρόνο 50 έως 75 με προσδόκιμο ζωής περισσότερο από 10 χρόνια, στην αφρικανική-Ευρωπαϊκό ανδρών ηλικίας 45-75 με προσδόκιμο ζωής περισσότερο από 10 χρόνια, και για τους άνδρες ηλικίας 45 έως 75 ετών με ένα θετικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη και προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερη από 10 χρόνια.

Πώς να προσθέσει επάνω;

Ο καρκίνος του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη ελέγχου: θα πρέπει να πάρετε μια εξέταση PSA;
Ο καρκίνος του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη ελέγχου: θα πρέπει να πάρετε μια εξέταση PSA;

Μια θετική εξέταση PSA μπορεί να είναι μια ζωή για μερικούς άνδρες, τον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη που χρειάζεται θεραπεία νωρίς. Είναι γενικά μια καλή ιδέα να έχουμε εξέταση PSA γίνει, αν είστε σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τον έλεγχο. Μπορεί να θέλετε να σκέφτονται δύο φορές, αν είστε σε μια ομάδα ανδρών απίθανο να ωφεληθούν από αυτό. Αφού εξέτασε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προσυμπτωματικού ελέγχου, την ηλικία σας, τη γενική υγεία και παράγοντες κινδύνου, τις προτιμήσεις σας και το τι λένε οι ειδικοί, μιλήστε με το γιατρό σας. Μαζί μπορείτε να κάνετε τη σωστή απόφαση για σας.

Βλέπε επίσης