Η ενεργητική επιτήρηση για τον καρκίνο του προστάτη

Ορισμός

Κατά τη διάρκεια της ενεργού επιτήρησης (προσεκτικής αναμονής) για καρκίνο του προστάτη, εσείς και ο γιατρός σας παρακολουθεί στενά τον καρκίνο του προστάτη σας για οποιεσδήποτε αλλαγές. Δεν ιατρική περίθαλψη παρέχεται - φάρμακα έννοια, ακτινοβολία και χειρουργική επέμβαση δεν χρησιμοποιούνται. Οι περιοδικές εξετάσεις προκειμένου να ελέγξει για σημάδια του καρκίνου αυξάνεται.

Επειδή ο καρκίνος του προστάτη συχνά αναπτύσσεται αργά και μπορεί να μην χρειάζονται θεραπεία, ενεργητική παρακολούθηση μπορεί να είναι μια επιλογή για μερικούς άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Η ενεργητική επιτήρηση μπορεί να είναι μια καλή επιλογή, αν ο καρκίνος σας είναι μικρό, αναμένεται να αυξηθεί πολύ αργά, περιορίζεται σε μία περιοχή του προστάτη σας, και δεν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα. Αν είστε ηλικιωμένος άνδρας ή έχετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα που περιορίζει το προσδόκιμο ζωής σας και τον καρκίνο του προστάτη σας δεν προκαλεί συμπτώματα ή βλάβη, ενεργητική επιτήρηση μπορεί επίσης να είναι μια λογική προσέγγιση.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Η ενεργητική επιτήρηση μπορεί να είναι κατάλληλη για σας εάν:

 • Ο καρκίνος ανιχνεύεται νωρίς, ενώ είναι ακόμα μικρή και περιορισμένη σε μια περιοχή του προστάτη σας.
 • Gleason score σας είναι χαμηλή (συνήθως μεταξύ 2 και 5), η οποία δείχνει μια λιγότερο επιθετική, πιο αργή ανάπτυξη (βραδείας) μορφή καρκίνου.
 • Έχετε άλλες προηγμένες προβλήματα υγείας, όπως η σοβαρή καρδιακή νόσο, που περιορίζουν το προσδόκιμο ζωής σας και που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιδεινωθεί με τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
 • Είσαι μεγαλύτερα, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανό ότι πιο επιθετική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη θα επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής σας. (Είναι δύσκολο να δοθεί ακριβής ηλικία στην οποία η ενεργή παρακολούθηση ενδείκνυται, όμως. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι είναι σωστό στην περίπτωσή σας.)

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Η ενεργητική επιτήρηση για τον καρκίνο του προστάτη. Συλλογή κύτταρα του προστάτη (βιοψία του προστάτη).
Η ενεργητική επιτήρηση για τον καρκίνο του προστάτη. Συλλογή κύτταρα του προστάτη (βιοψία του προστάτη).

Ενεργό παρακολούθηση για τον καρκίνο του προστάτη αποφεύγει τις παρενέργειες που μπορεί να συνδέονται με άλλες επιλογές θεραπείας, όπως στυτική δυσλειτουργία ή την ακράτεια. Αλλά υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με την ενεργό επιτήρηση:

 • Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί ενώ περιμένετε.
 • Η ενεργητική επιτήρηση απαιτεί την τακτική ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), και η εξέταση PSA δεν είναι αλάνθαστη. Ορισμένοι καρκίνοι εξαπλωθεί πριν από τα επίπεδα του PSA αυξάνονται.
 • Αν εξαπλώνεται ο καρκίνος, μπορεί να χάσετε το παράθυρο ευκαιρίας για την αποτελεσματική θεραπεία.
 • Μπορεί να είναι ανήσυχοι και έχουν μια αίσθηση της αβεβαιότητας σχετικά με την κατάσταση του καρκίνου σας.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της ενεργού επιτήρησης, θα έχουν τακτικές επισκέψεις με το γιατρό σας για την παρακολούθηση του καρκίνου, συνήθως κάθε τρεις έως έξι μήνες. Κατά τις επισκέψεις αυτές, ο γιατρός σας μπορεί να εκτελεί τις ακόλουθες δοκιμές ή διαδικασίες:

 • Δακτυλική εξέταση. Κατά τη διάρκεια μιας δακτυλική εξέταση, ο γιατρός σας εξετάζει το χέρι τον προστάτη σας με ήπια εισάγοντας ένα λιπαντικό, γάντια δάχτυλο στον πρωκτό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να αισθανθεί την επιφάνεια του προστάτη και να αξιολογήσει εάν ο καρκίνος έχει αυξηθεί.
 • PSA εξέταση αίματος. Μια εξέταση PSA μετρά την ποσότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα σας. Αν PSA σας αυξάνεται, μπορεί να υποδηλώνει την ανάπτυξη του καρκίνου.
 • Υπερηχογράφημα. Εάν άλλες εξετάσεις προκαλούν ανησυχίες, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει διορθικό υπερηχογράφημα για την περαιτέρω αξιολόγηση του προστάτη σας. Ένα μικρό καθετήρα, σχετικά με το μέγεθος και το σχήμα του πούρου, εισάγεται στο ορθό έντερο σας. Ο ανιχνευτής χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσετε μια εικόνα του προστάτη σας.
 • Συλλογή κύτταρα του προστάτη (βιοψία του προστάτη). Τη συλλογή των δειγμάτων των κυττάρων μέσα από τον προστάτη σας είναι συνήθως συνιστάται ένα χρόνο μετά την ενεργό παρακολούθηση αρχίζει, και στη συνέχεια, κατά καιρούς, όπως συνιστά ο γιατρός σας, για να καθορίσει πόσο ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί και να επαναξιολογήσει σας Gleason score για να δούμε αν ο καρκίνος παραμένει βραδεία.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Εάν αυτές οι δοκιμές και οι διαδικασίες δείχνουν ότι ο καρκίνος μπορεί να αυξάνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο ή διαδίδεται και έξω από ένα περιορισμένο χώρο εντός του προστάτη, ή αν ξεκινήσει με σημεία και συμπτώματα, ως αποτέλεσμα του καρκίνου του προστάτη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο επιθετικές θεραπευτικές επιλογές, όπως όπως ακτινοβολία ή χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, πολλοί άνδρες που επιλέγουν ενεργή παρακολούθηση ζήσουν κανονική διάρκεια ζωής τους, χωρίς θεραπεία και χωρίς την εξάπλωση του καρκίνου ή να προκαλέσει άλλα προβλήματα.

Βλέπε επίσης