Βιοψία του προστάτη

Ορισμός

Μια βιοψία του προστάτη είναι μια διαδικασία για να αφαιρέσετε τα δείγματα των ύποπτων ιστού από τον προστάτη. Ο προστάτης είναι ένας μικρός, καρυδιά σχήμα αδένα στους άνδρες που παράγει ένα υγρό που τρέφει το σπέρμα και τις μεταφορές.

Κατά τη διάρκεια μιας βιοψία του προστάτη, που ονομάζεται επίσης έναν πυρήνα βελόνα βιοψία με λεπτή βελόνα χρησιμοποιείται για να συλλέξει μια σειρά από δείγματα ιστού από τον προστάτη σας. Μια βιοψία του προστάτη γίνεται από έναν γιατρό που ειδικεύεται στο ουροποιητικό σύστημα και τα σεξουαλικά όργανα των ανδρών (ουρολόγο).

Ουρολόγο σας μπορεί να συστήσει μια βιοψία του προστάτη εάν τα αποτελέσματα από τις αρχικές δοκιμές, όπως ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα ή δακτυλική εξέταση (DRE), σας προτείνουμε να έχετε καρκίνο του προστάτη.

Μετά από μια βιοψία του προστάτη, τα δείγματα ιστού από τον προστάτη βιοψία εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο για ανωμαλίες των κυττάρων που είναι ένα σημάδι του καρκίνου του προστάτη. Εάν ο καρκίνος είναι παρών, αξιολογείται για να καθορίσει πόσο γρήγορα είναι πιθανό να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί και να καθορίσουν καλύτερες επιλογές θεραπείας σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Μια βιοψία του προστάτη χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια βιοψία του προστάτη, εάν:

 • Τα αποτελέσματα ενός ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό για την ηλικία σας
 • Ο γιατρός σας βρήκε εξογκώματα ή άλλες ανωμαλίες κατά τη δακτυλική εξέταση
 • Είχατε μια προηγούμενη βιοψία που ήταν φυσιολογικό, αλλά εξακολουθείτε να έχετε αυξημένα επίπεδα PSA
 • Μια προηγούμενη βιοψία προστάτη αποκάλυψε τα κύτταρα των ιστών που ήταν φυσιολογικές αλλά και μη καρκινικές

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Κοινούς κινδύνους που συνδέονται με μια βιοψία του προστάτη περιλαμβάνουν:

 • Λοίμωξη. Ο πιο συνηθισμένος κίνδυνος που συνδέεται με ένα βιοψία του προστάτη είναι η μόλυνση. Σπάνια, οι άνδρες που έχουν μια βιοψία του προστάτη αναπτύξει μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή του προστάτη, που απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά.
 • Αιμορραγία στο σημείο της βιοψίας. Αιμορραγία από το ορθό είναι κοινό μετά από μια βιοψία του προστάτη. Μην αρχίσετε να παίρνετε οποιαδήποτε αντιπηκτικά φάρμακα μετά από βιοψία σας μέχρι ο γιατρός σας λέει ότι είναι ΟΚ.
 • Αίμα στο σπέρμα σας. Είναι κοινό να παρατηρήσετε κίτρινο ή κόκκινο χρωματισμό σκουριάς στο σπέρμα σας μετά από μια βιοψία του προστάτη. Αυτό δείχνει το αίμα, και δεν είναι μια αιτία ανησυχίας. Αίμα στο σπέρμα σας μπορεί να συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες μετά τη βιοψία.
 • Δυσκολία στην ούρηση. Σε ορισμένους άνδρες, βιοψία του προστάτη μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην ούρηση μετά τη διαδικασία. Σπάνια, ένα προσωρινό καθετήρα ούρων πρέπει να εισαχθεί.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Για να σας προετοιμάσει για βιοψία του προστάτη σας, ουρολόγο σας μπορεί να έχετε:

 • Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin), η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.), καθώς και ορισμένα φυτικά συμπληρώματα για αρκετές ημέρες πριν από τη διαδικασία
 • Κάντε ένα κλύσμα καθαρισμού στο σπίτι πριν από βιοψία ραντεβού σας
 • Πάρτε τα αντιβιοτικά 30 έως 60 λεπτά πριν από βιοψία του προστάτη σας για να βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Τύποι βιοψία του προστάτη διαδικασιών
Προστάτη δείγματα βιοψίας μπορούν να συλλέγονται με διαφορετικούς τρόπους. Βιοψία του προστάτη σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Περνώντας τη βελόνα διαμέσου του τοιχώματος του ορθού. Αυτό ονομάζεται Διορθικό βιοψία, και είναι ο πιο κοινός τρόπος για την εκτέλεση μιας βιοψία του προστάτη.
 • Συλλογή ενός δείγματος ιστού μέσω της άκρης του πέους. Αυτός ο τρόπος εκτέλεση μιας βιοψία του προστάτη ονομάζεται διουρηθρική βιοψία. Ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα εξοπλισμένο με κάμερα διέρχεται μέσω του ανοίγματος (ουρήθρα) στην άκρη του πέους προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο προστάτη.
 • Εισαγωγή της βελόνας μέσα από την περιοχή του δέρματος μεταξύ του πρωκτού και όσχεο. Αυτό το είδος της βιοψίας του προστάτη περιλαμβάνει κάνοντας μια μικρή τομή στην περιοχή του δέρματος (περίνεο) μεταξύ του πρωκτού και του όσχεου. Ο γιατρός εισάγει η βελόνα βιοψίας από το κόψιμο και στον προστάτη για να συντάξει ένα δείγμα του ιστού.
Βιοψία του προστάτη. Αιμορραγία στο σημείο της βιοψίας.
Βιοψία του προστάτη. Αιμορραγία στο σημείο της βιοψίας.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια transrectal βιοψία του προστάτη
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ουρολόγος εκτελεί μια Διορθικό βιοψία του προστάτη. Για τη διαδικασία αυτή, ο γιατρός σας θα ξεκινήσει από που θα βρίσκονται στο πλευρό σας, με τα γόνατα τράβηξε μέχρι το στήθος σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στο στομάχι σας.

Μετά τον καθαρισμό του χώρου και την εφαρμογή gel, ο γιατρός σας θα εισαγάγετε απαλά ένα λεπτό καθετήρα υπερήχων μέσα στο ορθό. Διορθικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει εικόνες του προστάτη σας, χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει τις εικόνες για να προσδιορίσει την περιοχή που πρέπει να αποκοιμίσει με μια ένεση αναισθητικού, εάν χρησιμοποιείται. Οι εικόνες υπερήχων χρησιμοποιείται επίσης για να κατευθύνει την βιοψία του προστάτη βελόνα στη θέση της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια ένεση ενός αναισθητική φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται για να μειώσει την ταλαιπωρία που συνδέεται με τη βιοψία του προστάτη. Μια βελόνα χρησιμοποιείται για την έγχυση του αναισθητικού σε διάφορα σημεία κοντά στη βάση του προστάτη.

Όταν η συσκευή βιοψίας βρίσκεται, ο γιατρός σας θα ανακτήσει λεπτό, κυλινδρικά τμήματα του ιστού με ένα κοίλο, την άνοιξη αυτοκινούμενα βελόνα. Η διαδικασία προκαλεί συνήθως μια πολύ σύντομη, δυσάρεστη αίσθηση κάθε φορά που το ελατήριο της βελόνας παίρνει ένα δείγμα. Ο γιατρός σας μπορεί να στοχεύει σε μια ύποπτη περιοχή με βιοψία ή μπορούν να λαμβάνουν δείγματα από διάφορα σημεία του προστάτη σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί θα λάβει 10 έως 12 δείγματα ιστών. Η όλη διαδικασία διαρκεί συνήθως περίπου πέντε έως 10 λεπτά.

Δυσκολία στην ούρηση. Τύποι του προστάτη διαδικασίες βιοψίας.
Δυσκολία στην ούρηση. Τύποι του προστάτη διαδικασίες βιοψίας.

Μετά τη διαδικασία
Μετά από μια βιοψία του προστάτη, θα πρέπει πιθανώς να πάρετε ένα αντιβιοτικό για λίγες μέρες. Μπορεί να αισθανθείτε ελαφρά πόνο και να έχουν κάποια ελαφριά αιμορραγία από το ορθό σας. Μπορεί να έχετε αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα για λίγες μέρες. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το σπέρμα σας έχει μια απόχρωση κόκκινο ή στο χρώμα της σκουριάς που προκαλείται από μια μικρή ποσότητα αίματος στο σπέρμα σας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες.

Καλέστε το γιατρό σας αν έχετε:

 • Η παρατεταμένη ή βαριά αιμορραγία
 • Ο πόνος που χειροτερεύει
 • Οίδημα κοντά στην περιοχή βιοψία
 • Δυσκολία στην ούρηση

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια βιοψία του προστάτη μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Αν έχετε οποιαδήποτε σημεία λοίμωξης, καλέστε τον γιατρό σας. Τα σημεία και συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν:

 • Πυρετός
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Απαλλαγή από το πέος σας

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ένας γιατρός που ειδικεύεται στη διάγνωση του καρκίνου και άλλες ανωμαλίες ιστού (παθολόγος) θα αξιολογήσει τα δείγματα βιοψίας του προστάτη. Ο παθολόγος μπορεί να πει αν αφαιρεθεί ιστός είναι καρκινικά και, εάν ο καρκίνος είναι παρών, εκτιμούν πόσο επιθετικός είναι. Ο παθολόγος συγκεντρώνει τα εργαστηριακά ευρήματα σε μια έκθεση παθολογίας που του δίνεται με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τα ευρήματα σε σας και, αν θέλετε, μπορείτε να ζητήσετε ένα αντίγραφο της παθολογίας έκθεσή σας για μελλοντική αναφορά.

Παθολογία έκθεσή σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό σας. Μια έκθεση παθολογία μπορεί να περιλαμβάνει μια συζήτηση σχετικά με το ιατρικό ιστορικό σας και οποιεσδήποτε άλλες εξετάσεις που προκάλεσε ο γιατρός σας να συστήσει μια βιοψία του προστάτη.
 • Μια περιγραφή του δείγματος βιοψίας. Αυτό το τμήμα της παθολογίας έκθεσης, μερικές φορές ονομάζεται το ακαθάριστο περιγραφή, περιγράφει το δείγμα βιοψίας σε γενικές γραμμές. Για παράδειγμα, μπορεί να περιγράψει το χρώμα και τη συνοχή του ιστού του προστάτη που συλλέγονται από την διαδικασία της βελόνας βιοψίας. Ή μπορεί να πει πόσα δείγματα υποβλήθηκαν σε εργαστηριακή ανάλυση.
 • Μια περιγραφή των κυττάρων. Αυτό το τμήμα της έκθεσης παθολογίας περιγράφει πώς τα κύτταρα εμφανίζονται κάτω από ένα μικροσκόπιο. Καρκινικά κύτταρα του προστάτη μπορεί να αναφέρεται ως αδενοκαρκίνωμα σε μια έκθεση παθολογίας. Μερικές φορές ο παθολόγος βρίσκει κύτταρα που φαίνεται ανώμαλη, αλλά δεν είναι καρκινικές. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται σε εκθέσεις παθολογίας για να περιγράψει αυτά τα μη καρκινικές καταστάσεις περιλαμβάνουν "προστατική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία" και "άτυπα μικρές κυψελοειδή πολλαπλασιασμό."

  Αν ο παθολόγος βρίσκει καρκίνο, πρέπει να βαθμολογείται σε μια κλίμακα που ονομάζεται το σκορ Gleason. Αυτή η κλίμακα ποσοστά πόσο διαφορετικά τα καρκινικά κύτταρα είναι από φυσιολογικό ιστό. Η χαμηλότερη βαθμολογία είναι 2, και η υψηλότερη είναι 10. Καρκίνοι με υψηλό σκορ Gleason είναι η πιο ανώμαλη και είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί γρήγορα.

 • Διάγνωση του Ιατροδικαστή. Αυτό το τμήμα της έκθεσης παθολογίας παραθέτει τη διάγνωση του Ιατροδικαστή. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις, όπως εάν συνιστώνται άλλες δοκιμές.

Βλέπε επίσης