Η παχυσαρκία

Ορισμός

Η παχυσαρκία ορίζεται ως έχει υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους. Η παχυσαρκία είναι κάτι περισσότερο από απλά ένα καλλυντικό ανησυχία, όμως. Αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες και προβλήματα υγείας όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Όντας εξαιρετικά παχύσαρκα σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος σας.

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει ή να αποτρέψει τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία. Μπορείτε να χάσετε βάρος, συνήθως μέσω των διαιτητικών αλλαγών, αυξημένη φυσική δραστηριότητα και τη συμπεριφορά αλλαγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να είναι επιλογές.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Η παχυσαρκία είναι διαγιγνώσκεται όταν ο δείκτης μάζας του ατόμου του σώματος (ΔΜΣ) είναι 30 ή υψηλότερο. Δείκτη μάζας σώματος σας υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σας σε κιλά (kg) με το ύψος σας σε μέτρα (m) στο τετράγωνο.

ΔΜΣ Σωματικό βάρος
Κάτω από 18.5 Λιποβαρής
18,5 - 24,9 Κανονικός
25,0 έως 29,9 Υπέρβαρος
30,0 και άνω Παχύσαρκος
40,0 και άνω Extreme παχυσαρκία

Επειδή η BMI δεν μετρά άμεσα το σωματικό λίπος, μερικοί άνθρωποι, όπως η μυϊκή αθλητές, μπορεί να έχει ΔΜΣ στην κατηγορία των παχύσαρκων, ακόμη και αν δεν έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν νομίζετε ότι μπορεί να είναι παχύσαρκοι, και ειδικά αν είστε ανησυχούν για το βάρος που σχετίζονται με προβλήματα υγείας, επισκεφθείτε το γιατρό σας ή το φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει τους κινδύνους για την υγεία σας και να συζητήσετε τις επιλογές σας για απώλεια βάρους. Ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει ή να αποτρέψει προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η απώλεια βάρους είναι συνήθως δυνατή μέσω των διαιτητικών αλλαγών, αυξημένη φυσική δραστηριότητα και τη συμπεριφορά αλλαγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να είναι επιλογές.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν γενετικές και ορμονικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος, η παχυσαρκία εμφανίζεται όταν παίρνετε σε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε μέσω της άσκησης και τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες. Το σώμα σας αποθηκεύει αυτές τις υπερβολικές θερμίδες ως λίπος. Η παχυσαρκία οδηγεί συνήθως από έναν συνδυασμό αιτιών και παράγοντες που συμβάλλουν, όπως οι εξής:

 • Αδράνεια. Εάν δεν είστε πολύ δραστήρια, δεν κάψει τόσες θερμίδες. Με την καθιστική ζωή, μπορείτε εύκολα να πάρετε σε περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα από ό, τι χρησιμοποιείτε μέσω της άσκησης και τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες.
 • Ανθυγιεινή διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες. Έχοντας μια διατροφή που είναι πλούσια σε θερμίδες, το φαγητό fast food, παρακάμπτοντας το πρωινό, τρώνε περισσότερες θερμίδες το βράδυ, πίνοντας ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας και τρώει τα υπερμεγέθη τμήματα, όλα συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.
 • Εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το βάρος μιας γυναίκας αυξάνει αναγκαστικά. Μερικές γυναίκες βρίσκουν αυτό δύσκολο να χάσουν βάρος μετά τη γέννηση του μωρού. Αυτή η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας στις γυναίκες.
 • Η έλλειψη ύπνου. Πάρει λιγότερο από επτά ώρες ύπνου το βράδυ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σε ορμόνες που αυξάνουν την όρεξή σας. Μπορείτε επίσης να ποθούν τα τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
 • Ορισμένα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αν δεν αντισταθμιστεί μέσω της διατροφής ή της δραστηριότητας. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά, φάρμακα κατά της κατάσχεσης, τα φάρμακα διαβήτη, αντιψυχωσικά φάρμακα, στεροειδή και β-αναστολείς.
 • Ιατρικά προβλήματα. Παχυσαρκία μπορεί μερικές φορές να εντοπιστεί σε μια ιατρική αιτία, όπως το σύνδρομο Prader-Willi, το σύνδρομο Cushing, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και άλλες ασθένειες και παθήσεις. Ορισμένα ιατρικά προβλήματα, όπως η αρθρίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ένα χαμηλό μεταβολισμό είναι απίθανο να προκαλέσει παχυσαρκία, όπως έχει χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Βλέπε επίσης

Οι παράγοντες κινδύνου

Η παχυσαρκία εμφανίζεται όταν τρώτε και πίνετε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε μέσω της άσκησης και τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες. Το σώμα σας αποθηκεύει αυτές τις επιπλέον θερμίδες ως λίπος. Η παχυσαρκία οδηγεί συνήθως από έναν συνδυασμό αιτιών και παράγοντες που συμβάλλουν, όπως οι εξής:

 • Γενετική. Γονίδιά σας μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του σωματικού λίπους που αποθηκεύετε και εφόσον η κατανομή του λίπους. Γενετική μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στο πόσο αποτελεσματικά το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και πώς το σώμα σας καίει θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ακόμα και όταν κάποιος έχει μια γενετική προδιάθεση, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, τελικά, να σας κάνει να κερδίσετε περισσότερο βάρος.
 • Αδράνεια. Εάν δεν είστε πολύ δραστήρια, δεν κάψει τόσες θερμίδες. Με την καθιστική ζωή, μπορείτε εύκολα να πάρετε σε περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα από ό, τι κάψει μέσω της άσκησης και τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες.
 • Ανθυγιεινή διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες. Έχοντας μια διατροφή που είναι πλούσια σε θερμίδες, το φαγητό fast food, παρακάμπτοντας το πρωινό, καταναλώνουν ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας και τρώει τα υπερμεγέθη τμήματα, όλα συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.
 • Τρόπο ζωής της οικογένειας. Παχυσαρκία τείνει να τρέξει στις οικογένειες. Αυτό δεν είναι μόνο λόγω της γενετικής. Τα μέλη της οικογένειας τείνουν να έχουν παρόμοια διατροφή, τον τρόπο ζωής και συνήθειες σωματικής δραστηριότητας. Αν ένας ή και οι δύο γονείς σας είναι παχύσαρκοι, τον κίνδυνο να είναι παχύσαρκα αυξάνεται.
 • Η διακοπή του καπνίσματος. Διακοπή του καπνίσματος σχετίζεται συχνά με την αύξηση του σωματικού βάρους. Και για κάποιους, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους των όσο πολλά κιλά την εβδομάδα για αρκετούς μήνες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Μακροπρόθεσμα, όμως, η διακοπή του καπνίσματος είναι ακόμα μεγαλύτερο όφελος για την υγεία σας από ό, συνεχίζουν να καπνίζουν.
 • Εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της κύησης το βάρος αναγκαστικά αυξάνεται. Μερικές γυναίκες βρίσκουν αυτό δύσκολο να χάσουν βάρος μετά τη γέννηση του μωρού. Αυτή η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας στις γυναίκες.
 • Η έλλειψη ύπνου. Δεν πάρει αρκετό ύπνο τη νύχτα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σε ορμόνες που αυξάνουν την όρεξή σας. Μπορείτε επίσης να ποθούν τα τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
 • Ορισμένα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αν δεν αντισταθμιστεί μέσω της διατροφής ή της δραστηριότητας. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά, φάρμακα κατά της κατάσχεσης, τα φάρμακα διαβήτη, αντιψυχωσικά φάρμακα, στεροειδή και β-αναστολείς.
 • Ηλικία. Η παχυσαρκία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε μικρά παιδιά. Αλλά καθώς γερνάμε, οι ορμονικές αλλαγές και ένα λιγότερο δραστήριο τρόπο ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Επιπλέον, η ποσότητα των μυών στο σώμα σας τείνει να μειώνεται με την ηλικία. Αυτή η χαμηλότερη μυϊκή μάζα οδηγεί σε μία μείωση στο μεταβολισμό. Αυτές οι αλλαγές μειώσει τις ανάγκες σε θερμίδες και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κρατήσει μακριά το υπερβολικό βάρος. Αν δεν ελέγχετε τι τρώτε όπως την ηλικία σας, τότε μάλλον θα κερδίσει το βάρος.
 • Κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Ορισμένα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα μπορεί να συνδέεται με την παχυσαρκία. Μπορεί να μην έχουν ασφαλείς περιοχές για την άσκηση, μπορεί να μην έχουν διδαχθεί υγιείς τρόπους μαγειρέματος, ή μπορεί να μην έχουν χρήματα για να αγοράσουν πιο υγιεινά τρόφιμα. Επιπλέον, οι άνθρωποι που περνούν το χρόνο τους με το να επηρεάσει το βάρος σας - έχετε περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, αν έχετε παχύσαρκους φίλους ή συγγενείς.
 • Ιατρικά προβλήματα. Παχυσαρκία σπάνια μπορεί να εντοπιστεί σε μια ιατρική αιτία, όπως το σύνδρομο Prader-Willi, το σύνδρομο Cushing, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και άλλες ασθένειες και παθήσεις. Ορισμένα ιατρικά προβλήματα, όπως η αρθρίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ένα χαμηλό μεταβολισμό είναι απίθανο να προκαλέσει παχυσαρκία, όπως έχει χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Ακόμα κι αν έχετε ένα ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε προορίζονται να γίνουν παχύσαρκοι. Μπορείτε να εξουδετερώσει τις περισσότερες παράγοντες κινδύνου μέσω της διατροφής, της σωματικής άσκησης και την άσκηση, καθώς και τις αλλαγές συμπεριφοράς.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Εάν είστε παχύσαρκοι, είστε πιο πιθανό να αναπτύξουν μια σειρά από δυνητικά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι εξής:

 • Υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
 • Ο διαβήτης τύπου 2
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Το μεταβολικό σύνδρομο - ένας συνδυασμός του υψηλού σακχάρου στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια και η υψηλή χοληστερόλη
 • Καρδιακό νόσημα
 • Κτύπημα
 • Καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της μήτρας, του τραχήλου, των ωοθηκών, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ορθού και του προστάτη
 • Η άπνοια του ύπνου, μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή του ύπνου κατά την οποία αναπνοή σταματά επανειλημμένα και ξεκινά
 • Κατάθλιψη
 • Παθήσεις της χοληδόχου κύστης
 • Γυναικολογικές παθήσεις, όπως η στειρότητα και ακανόνιστες περιόδους
 • Στυτική δυσλειτουργία και σεξουαλική υγεία ζητήματα, εξαιτίας της δέσμευσης των καταθέσεων λίπους ή στένωση των αρτηριών στα γεννητικά όργανα
 • Μη αλκοολική ηπατική νόσο οξέων, μια κατάσταση στην οποία λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή ουλές
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Δερματικά προβλήματα, όπως η κακή επούλωση των πληγών

Ποιότητα ζωής
Όταν είστε παχύσαρκοι, η συνολική ποιότητα της ζωής σας μπορεί να είναι χαμηλότερο, πάρα πολύ. Μπορεί να μην είστε σε θέση να κάνει πράγματα που κανονικά θα απολαύσετε τόσο εύκολα όσο θα θέλατε. Μπορεί να δυσκολεύονται να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της οικογένειας. Μπορείτε να αποφεύγετε τους δημόσιους χώρους. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε ακόμη και τις διακρίσεις.

Άλλα θέματα σχετίζονται με το βάρος που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας περιλαμβάνουν:

 • Κατάθλιψη
 • Αναπηρία
 • Σωματική δυσφορία
 • Σεξουαλικά προβλήματα
 • Ντροπή
 • Κοινωνική απομόνωση

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Μιλώντας με το γιατρό σας ανοιχτά και με ειλικρίνεια για το βάρος σας είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναφέρεται σε έναν ειδικό της παχυσαρκίας - εάν είναι διαθέσιμο στην περιοχή σας. Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ένα φορέα παροχής ψυχικής υγείας, διαιτολόγο ή ειδικός διατροφής.

Τι μπορείτε να κάνετε
Να συμμετέχει ενεργά στη φροντίδα σας είναι σημαντική. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την προετοιμασία για το ραντεβού σας. Σκεφτείτε τις ανάγκες και τους στόχους για τη θεραπεία σας. Επίσης, γράψτε μια λίστα ερωτήσεων για να ρωτήσω. Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Γιατί δεν μπορώ να διαχειριστείτε το βάρος μόνος μου;
 • Ποια άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να έχω;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν διαιτολόγο;
 • Πώς μπορώ να ξεπεραστούν τα εμπόδια που με κρατούν από το να είναι σωματικά πιο δραστήριοι;
 • Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για την παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας μου;
 • Είναι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους αποτελεί επιλογή για μένα;
 • Θα συμβουλευτική βοήθεια;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου;
 • Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε επισκέπτονται;

Εκτός από τις έτοιμες ερωτήσεις σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, ο γιατρός σας ή άλλο φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις διατροφικές σας, τη δραστηριότητα, τη διάθεση και τις σκέψεις, και τυχόν συμπτώματα που μπορεί να έχετε. Μπορεί να σας ζητηθεί ερωτήματα όπως:

 • Τι και πόσο τρώτε σε μια τυπική μέρα;
 • Πόση δραστηριότητα μπορείτε να πάρετε σε μια τυπική μέρα;
 • Κατά τη διάρκεια ποια περιόδους της ζωής σας έκανε να κερδίσει το βάρος;
 • Ποιοι είναι οι παράγοντες που πιστεύετε ότι επηρεάζει το βάρος σας;
 • Πώς είναι καθημερινή σας ζωή επηρεάζεται από το βάρος σας;
 • Πώς διάθεσή σας επηρεάζεται από το βάρος σας;
 • Ποιες δίαιτες ή θεραπείες έχετε προσπαθήσει να χάσετε βάρος;
 • Ποιες άλλες ιατρικές καταστάσεις, αν υπάρχουν, έχετε;
 • Έχετε κάποια μέλη της οικογένειας με προβλήματα βάρους;
 • Ποιοι είναι οι στόχοι σας για απώλεια βάρους;
 • Είστε έτοιμοι να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να χάσετε βάρος;
 • Τι νομίζετε ότι μπορεί να σας αποτρέψει από την απώλεια βάρους;
 • Πόσο αφοσιωμένοι είναι να χάσουν βάρος;
 • Ποια φάρμακα ή βότανα και συμπληρώματα over-the-counter παίρνετε;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ
Αν έχετε αρκετές ημέρες ή εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ραντεβού σας, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε κάποιες αλλαγές για τη δική σας με το φαγητό σας και τα επίπεδα δραστηριότητας, όπως μπορείτε να ξεκινήσει το ταξίδι για να χάσουν βάρος.

 • Ξεκινήστε κάνοντας υγιείς αλλαγές στη διατροφή σας, όπως το να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και τη μείωση του μεγέθους των μερίδων. Τρώτε πρωινό.
 • Παρακολουθείτε πόσο τρώτε ή πίνουν κάθε μέρα, ώστε να μπορείτε να πάρετε μια αίσθηση για το πώς πολλές θερμίδες που παίρνετε in Είναι εύκολο να υποτιμήσουμε πόσες θερμίδες παίρνετε πραγματικά κάθε μέρα.
 • Αρχίσει να αυξάνεται το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Προσπαθήστε να σηκωθεί και να κινηθεί γύρω από το σπίτι σας πιο συχνά. Ξεκινήστε σταδιακά, αν δεν είναι σε καλή κατάσταση ή δεν χρησιμοποιούνται για την άσκηση. Ακόμη και 10 λεπτά καθημερινό περπάτημα μπορεί να βοηθήσει. Εάν έχετε οποιεσδήποτε συνθήκες για την υγεία, ή αν είστε άνδρας άνω των 40 ετών ή γυναίκα άνω των 50 ετών, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αυτός ή αυτή θα εξετάσει τυπικά το ιστορικό της υγείας σας με κάθε λεπτομέρεια, να εκτελέσει μια φυσική εξέταση και να συστήσει κάποιες εξετάσεις.

Αυτές οι εξετάσεις και οι δοκιμές σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν:

 • Λαμβάνοντας το ιστορικό της υγείας σας. Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το ιστορικό βάρος σας, τις προσπάθειες απώλειας βάρους, τις συνήθειες άσκησης, διατροφικές συνήθειες, ποιες άλλες συνθήκες είχατε, τα φάρμακα, τα επίπεδα του άγχους και άλλα θέματα σχετικά με την υγεία σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να επανεξετάσει το ιστορικό της υγείας της οικογένειάς σας για να δείτε αν μπορεί να έχουν προδιάθεση σε ορισμένες προϋποθέσεις.
 • Έλεγχος για άλλα προβλήματα υγείας. Εάν έχετε γνωστά προβλήματα υγείας, ο γιατρός σας θα τις αξιολογήσει. Ο γιατρός σας θα ελέγξει για άλλα πιθανά προβλήματα υγείας στα εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.
 • Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος σας. Ο γιατρός σας θα ελέγξει το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), για να καθορίσετε το επίπεδο της παχυσαρκίας. ΔΜΣ σας βοηθά επίσης να καθοριστεί το συνολικό κίνδυνο για την υγεία σας και ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία.
 • Μέτρηση της περιφέρειας της μέσης σας. Λίπος αποθηκεύεται γύρω από τη μέση σας, μερικές φορές ονομάζεται σπλαχνικό λίπος ή το κοιλιακό λίπος, μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Οι γυναίκες με περιφέρεια μέσης (περίμετρος) πάνω από 35 ίντσες και άνδρες με περιφέρεια μέσης πάνω από 40 εκατοστά μπορεί να έχουν περισσότερους κινδύνους για την υγεία από ό, τι κάνουν οι άνθρωποι με μικρότερες μετρήσεις της μέσης.
 • Μια γενική φυσική εξέταση. Αυτό περιλαμβάνει την μέτρηση του ύψους σας, τον έλεγχο των ζωτικών σημείων, όπως τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τη θερμοκρασία, να ακούτε την καρδιά και τους πνεύμονές σας, και εξετάζοντας την κοιλιά σας.
 • Οι εξετάσεις αίματος. Τι εξετάσεις έχετε εξαρτώνται από την υγεία σας και τους παράγοντες κινδύνου. Μπορούν να περιλαμβάνουν έλεγχο χοληστερίνης, δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας, της γλυκόζης νηστείας, μια δοκιμή του θυρεοειδούς και άλλα, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ορισμένες εξετάσεις της καρδιάς, όπως ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Συγκέντρωση όλων αυτών των πληροφοριών βοηθά εσάς και το γιατρό σας να προσδιορίσει πόσο βάρος θα πρέπει να χάσουν και ποιες προϋποθέσεις υγείας ή τους κινδύνους που έχετε. Και αυτό θα διαμορφώσει ποιες επιλογές θεραπείας είναι κατάλληλο για εσάς.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και φάρμακα

Ο στόχος της θεραπείας της παχυσαρκίας είναι να φτάσει και να μείνετε σε ένα υγιές βάρος. Μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστεί με μια ομάδα των επαγγελματιών υγείας, συμπεριλαμβανομένου ενός διατροφολόγος, διαιτολόγος, θεραπευτής ή έναν ειδικό της παχυσαρκίας, για να σας βοηθήσει να καταλάβετε και να κάνετε αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες σωματικής δραστηριότητας.

Μπορείτε να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα και να δει βελτίωση στην υγεία σας, εισάγοντας απλά καλύτερες διατροφικές συνήθειες και τη δραστηριότητα. Ο αρχικός στόχος είναι μια μέτρια απώλεια βάρους - 5 έως 10 τοις εκατό του συνολικού βάρους σας. Αυτό σημαίνει ότι εάν ζυγίζετε £ 200 (91 κιλά) και είναι παχύσαρκα από τα πρότυπα BMI, θα πρέπει να χάσει μόνο περίπου 10 έως 20 λίβρες (4.5 - 9.1 kg) για να αρχίσουμε να βλέπουμε τα οφέλη.

Παχυσαρκία. Ανθυγιεινή διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες.
Παχυσαρκία. Ανθυγιεινή διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες.

Όλα τα προγράμματα απώλειας βάρους απαιτούν αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Οι μέθοδοι θεραπείας που είναι σωστό για εσάς εξαρτάται από το επίπεδο της παχυσαρκίας, τη γενική υγεία σας και την προθυμία σας να συμμετάσχει σε πρόγραμμα απώλειας βάρους σας. Άλλα εργαλεία επεξεργασίας περιλαμβάνουν:

 • Διατροφικές αλλαγές
 • Άσκηση και δραστηριότητα
 • Αλλαγή συμπεριφοράς
 • Συνταγογραφούμενα φάρμακα απώλειας βάρους
 • Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους

Διατροφικές αλλαγές
Η μείωση των θερμίδων και να τρώτε υγιεινά είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Αν και μπορείτε να χάσετε βάρος γρήγορα στην πρώτη, αργή και σταθερή απώλεια βάρους από 1 ή 2 λίρες (1/2 έως 1 kg) την εβδομάδα μακροπρόθεσμα θεωρείται ο ασφαλέστερος τρόπος για να χάσουν βάρος και ο καλύτερος τρόπος για να το κρατήσετε από μόνιμα. Αποφύγετε δραστικές και μη ρεαλιστικές αλλαγές στη διατροφή, όπως είναι εξαντλητικές δίαιτες, επειδή είναι απίθανο να σας βοηθήσει να κρατήσει το υπερβολικό βάρος μακριά για τη μακροπρόθεσμη.

Διαιτητικά τρόπους για να ξεπεράσουν την παχυσαρκία περιλαμβάνουν:

 • Μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες. Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η μείωση πόσες θερμίδες που παίρνετε μέσα σας και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σας μπορεί να επανεξετάσει τυπικά διατροφικές συνήθειες και η κατανάλωση σας για να δείτε πόσες θερμίδες που καταναλώνει κανονικά και όπου μπορείτε να περικόψει. Εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει πόσες θερμίδες θα πρέπει να λάβει κάθε μέρα για να χάσετε βάρος, αλλά ένα τυπικό ποσό είναι 1.000 με 1.600 θερμίδες.
 • Αίσθημα πλήρης με λιγότερα. Η έννοια της ενεργειακής πυκνότητας μπορεί να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε την πείνα σας με λιγότερες θερμίδες. Όλα τα τρόφιμα έχουν ένα ορισμένο αριθμό των θερμίδων σε μια δεδομένη ποσότητα (όγκος). Ορισμένα τρόφιμα, όπως επιδόρπια, καραμέλες, τα λίπη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ενεργειακή πυκνότητα. Αυτό σημαίνει ότι ένας μικρός όγκος του τροφίμου έχει ένα μεγάλο αριθμό θερμίδων. Αντίθετα, άλλα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν σε μια μεγαλύτερη μερίδα με ένα μικρότερο αριθμό θερμίδων. Με τρώει μεγαλύτερες μερίδες των τροφίμων λιγότερο γεμάτη με θερμίδες, μπορείτε να μειώσει το αίσθημα της πείνας, να λάβει λιγότερες θερμίδες και να αισθάνονται καλύτερα για το γεύμα σας, η οποία συμβάλλει στο πόσο ικανοποιημένοι αισθάνεστε συνολικά.
 • Υιοθετώντας ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής-. Για να κάνετε γενική υγιεινή διατροφή σας, τρώτε περισσότερα φυτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και υδατάνθρακες ολικής αλέσεως. Επίσης τονίζουν άπαχο πηγές πρωτεϊνών, όπως τα φασόλια, οι φακές και η σόγια, και άπαχο κρέας. Προσπαθήστε να περιλαμβάνουν τα ψάρια δύο φορές την εβδομάδα. Περιορίστε το αλάτι και ζάχαρη. Stick με χαμηλά λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Τρώτε μικρές ποσότητες λιπών, και βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από την καρδιά-υγιείς πηγές, όπως τα καρύδια και το ελαιόλαδο, canola και έλαια ξηρών καρπών.
 • . Αντικαταστάσεις γεύματος Τα σχέδια αυτά δείχνουν ότι θα αντικαταστήσει ένα ή δύο γεύματα με τα προϊόντα τους - όπως η χαμηλή σε θερμίδες κουνήματα ή μπαρ γεύμα - και να τρώνε υγιεινά σνακ και μια υγιεινή, ισορροπημένη τρίτο γεύμα που είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αυτό το είδος της διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι δίαιτες δεν είναι πιθανό να σας διδάξει πώς να αλλάξουν τη συνολική τρόπο ζωής σας, όμως, οπότε ίσως χρειαστεί να κρατήσει αυτό, αν θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας μακριά.
 • Να είστε επιφυλακτικοί με εύκολες λύσεις. Μπορείτε να μπείτε στον πειρασμό από τις δίαιτες της μόδας που υπόσχονται γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές ή γρήγορες λύσεις. Δίαιτες της μόδας μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι καθόλου καλύτερα από ό, τι άλλες δίαιτες. Ομοίως, μπορείτε να χάσετε βάρος σε μια διατροφή συντριβής, αλλά είναι πιθανό να την ανακτήσει, όταν σταματήσετε τη δίαιτα. Για να χάσετε βάρος - και να το κρατήσετε μακριά - θα πρέπει να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, που μπορείτε να διατηρήσετε την πάροδο του χρόνου.

Άσκηση και δραστηριότητα
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα ή άσκηση είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας της παχυσαρκίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι σε θέση να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους για περισσότερο από ένα χρόνο να πάρει τακτική άσκηση, ακόμη και απλά περπατώντας.

Για να ενισχύσει το επίπεδο δραστηριότητάς σας:

 • Άσκηση. Το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Αθλητιατρικής συνιστά ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι να πάρει τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα για να αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση του σωματικού βάρους ή να χάσει ένα μικρό ποσό του βάρους. Αλλά για να επιτευχθεί σημαντική απώλεια βάρους, μπορεί να χρειαστεί να πάρει όσο 250 έως 300 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. Μάλλον θα χρειαστεί να αυξήσει σταδιακά το ποσό που ασκεί η αντοχή και η φυσική σας κατάσταση βελτιώνεται. Για να κάνετε αυτογκόλ άσκηση σας πιο εφικτό, να σπάσει σε αρκετές συνεδρίες όλη την ημέρα, κάνει ακριβώς πέντε ή έξι λεπτά κάθε φορά.
 • Αυξήστε την καθημερινή σας δραστηριότητα. Ακόμα κι αν τακτική αερόβια άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες και να ρίξει το υπερβολικό βάρος, κάθε επιπλέον κίνηση βοηθά να κάψετε θερμίδες. Κάνοντας απλές αλλαγές καθ 'όλη την ημέρα σας μπορεί να προσθέσει μέχρι και τα μεγάλα οφέλη. Πάρκο μακρύτερα από το κατάστημα εισόδους, μαρσάρω δουλειές του σπιτιού σας, στον κήπο, να σηκωθεί και να μετακινούνται περιοδικά, και φορέστε ένα βηματόμετρο για να παρακολουθείτε πόσα βήματα που παίρνετε στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλαγές συμπεριφοράς
Ένα πρόγραμμα τροποποίησης της συμπεριφοράς μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής, να χάσουν βάρος και να το κρατήσετε μακριά. Βήματα για να αναλάβει περιλαμβάνουν εξέταση των σημερινών συνηθειών σας για να μάθετε ποιοι παράγοντες, τάσεις ή καταστάσεις μπορεί να έχουν συμβάλει στην παχυσαρκία σας.

Τροποποίησης της συμπεριφοράς, που μερικές φορές ονομάζεται η συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Συμβουλευτική. Θεραπεία ή παρεμβάσεις με εκπαιδευμένους ψυχικής υγείας ή άλλους επαγγελματίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε συναισθηματικά και συμπεριφορικά θέματα που σχετίζονται με το φαγητό. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί τρώνε περισσότερο και να μάθουν υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσει το άγχος. Μπορείτε επίσης να μάθετε πώς να παρακολουθούν τη διατροφή και τη δραστηριότητα σας, να κατανοήσουν την κατανάλωση προκαλεί, και να αντιμετωπίσει τους πόθους τροφίμων. Συμβουλευτική μπορεί να είναι διαθέσιμη μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή προγράμματα που βασίζονται στο Internet αν το ταξίδι είναι δύσκολο. Η θεραπεία μπορεί να γίνει σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
 • Οι ομάδες υποστήριξης. Μπορείτε να βρείτε συντροφικότητα και την κατανόηση σε ομάδες υποστήριξης όπου οι άλλοι μοιράζονται παρόμοιες προκλήσεις με την παχυσαρκία. Ελέγξτε με το γιατρό σας, τοπικά νοσοκομεία ή εμπορικά προγράμματα απώλειας βάρους για τις ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας, όπως Βάρος παρακολουθήσεων.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα απώλειας βάρους
Η απώλεια βάρους απαιτεί μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα απώλειας βάρους μπορεί να βοηθήσει. Να θυμάστε, όμως, ότι το φάρμακο απώλειας βάρους έχει ως στόχο να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με δίαιτα, άσκηση και τη συμπεριφορά αλλαγές, όχι αντί αυτών. Αν δεν κάνετε αυτές τις άλλες αλλαγές στη ζωή σας, το φάρμακο είναι απίθανο να λειτουργήσει.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή για την απώλεια βάρους εάν τις άλλες μεθόδους απώλειας βάρους δεν έχουν εργαστεί για σας και να σας γνωρίσουμε ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Άλλες μεθόδους απώλειας βάρους δεν έχουν εργαστεί για σας
 • Σας δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι 30 ή μεγαλύτερο
 • Σας δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι μεγαλύτερη από 27 και έχετε επίσης ιατρικές επιπλοκές της παχυσαρκίας, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή άπνοια κατά τον ύπνο
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ανθυγιεινή διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ανθυγιεινή διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα απώλειας βάρους ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει να περιλαμβάνουν:

 • Η ορλιστάτη (Xenical). Orlistat είναι ένα φάρμακο απώλειας βάρους που έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για μακροχρόνια χρήση σε ενήλικες και παιδιά 12 ετών και άνω. Αυτό το φάρμακο εμποδίζει την πέψη και την απορρόφηση του λίπους στο στομάχι και τα έντερα σας. Δεν έχει απορροφηθεί το λίπος αποβάλλεται με τα κόπρανα. Η μέση απώλεια βάρους με ορλιστάτη είναι περίπου 5 με 7 κιλά (2.3 έως 3.2 κιλά) περισσότερο από ό, τι μπορείτε να πάρετε από τη διατροφή και την άσκηση μετά από ένα ή δύο χρόνια από τη λήψη του φαρμάκου.

  Ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την ορλιστάτη περιλαμβάνουν λιπαρά και συχνές κινήσεις του εντέρου, το επείγον του εντέρου, και το φυσικό αέριο. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να ελαχιστοποιηθούν και να μειώσετε το λίπος στη διατροφή σας. Επειδή η ορλιστάτη εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, πάρτε μια πολυβιταμίνη, ενώ το alli για την πρόληψη διατροφικές ελλείψεις.

  Το FDA έχει επίσης εγκρίνει μια έκδοση μειωμένη δύναμη της ορλιστάτης (Alli) που είναι πωλούνται over-the-counter, χωρίς ιατρική συνταγή. Alli δεν είναι εγκεκριμένη για παιδιά. Αυτό το φάρμακο λειτουργεί με τον ίδιο ως ορλιστάτη συνταγή αντοχής και προορίζεται μόνο για τη συμπλήρωση - δεν αντικαθιστά - μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.

 • Lorcaserin (Belviq). Lorcaserin είναι μια μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους των ναρκωτικών που εγκρίθηκε από το FDA για τους ενήλικες το 2012. Λειτουργεί με την επηρεάζουν τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που βοηθούν να μειώσετε την όρεξή σας και να σας κάνει να αισθάνεστε πλήρης, έτσι ώστε να τρώτε λιγότερο. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί προσεκτικά την απώλεια βάρους σας, ενώ παίρνετε lorcaserin. Αν δεν χάνουν περίπου 5 τοις εκατό του συνολικού βάρους του σώματός σας μέσα σε 12 εβδομάδες από τη λήψη lorcaserin, είναι απίθανο το φάρμακο θα λειτουργήσει για σας και το φάρμακο θα πρέπει να διακοπεί.

  Οι παρενέργειες της lorcaserin περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη, κόπωση, ναυτία, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα. Σπάνιες αλλά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν μια χημική ανισορροπία (σύνδρομο σεροτονίνης), σκέψεις αυτοκτονίας, ψυχιατρικά προβλήματα, και τα προβλήματα με τη μνήμη ή κατανόηση. Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν lorcaserin.

 • Phentermine-τοπιραμάτη (qsymia). Αυτό το φάρμακο για την απώλεια βάρους είναι ένας συνδυασμός φάρμακο που εγκρίθηκε από το FDA για μακροχρόνια χρήση σε ενήλικες. Qsymia συνδυάζει φαιντερμίνη, ένα φάρμακο απώλειας βάρους που προβλέπονται για βραχυπρόθεσμη χρήση, με τοπιραμάτη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί την απώλεια βάρους σας, ενώ παίρνετε το φάρμακο. Αν δεν χάνουν τουλάχιστον το 3 τοις εκατό του σωματικού βάρους σας μέσα σε 12 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει είτε τη διακοπή χρήσης της Qsymia ή αύξηση της δόσης σας, ανάλογα με την κατάστασή σας.

  Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, μυρμήγκιασμα των χεριών και των ποδιών, αϋπνία, ζάλη, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα. Σοβαρές αλλά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αυτοκτονικές σκέψεις, προβλήματα με τη μνήμη ή κατανόηση, διαταραχές του ύπνου και διαταραχές της όρασης σας. Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν Qsymia. Qsymia αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.

 • Phentermine (Adipex-p, suprenza). Phentermine είναι ένα φάρμακο απώλειας βάρους για βραχυπρόθεσμη χρήση (τρεις μήνες) σε ενήλικες. Χρησιμοποιώντας φάρμακα απώλειας βάρους βραχυπρόθεσμα συνήθως δεν οδηγούν σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Ενώ ορισμένοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνταγογραφήσει φαιντερμίνη για μακροχρόνια χρήση, λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει την ασφάλεια και τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα.

Χρειάζεται στενή ιατρική παρακολούθηση κατά τη λήψη μια συνταγή φάρμακο απώλειας βάρους. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους δεν μπορεί να λειτουργήσει για όλους. Αν το φάρμακο δεν λειτουργεί, τα αποτελέσματά της έχουν την τάση να σταθεροποιείται μετά από έξι μήνες της χρήσης, όπως κάθε άλλη μέθοδος απώλειας βάρους. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους επ 'αόριστον. Όταν σταματήσετε να παίρνετε ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους, είναι πιθανό να ανακτήσει μεγάλο μέρος ή το σύνολο του βάρους που χάσατε.

Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, που ονομάζεται επίσης χειρουργική επέμβαση, είναι μια επιλογή. Απώλεια βάρους χειρουργική επέμβαση προσφέρει την καλύτερη πιθανότητα να χάσει το περισσότερο βάρος, αλλά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους. Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους περιορίζει την ποσότητα των τροφίμων που είστε σε θέση να άνετα να φάει ή να μειώνει την απορρόφηση της τροφής και των θερμίδων, ή και τα δύο.

Απώλεια βάρους χειρουργική επέμβαση για την παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί, αν:

 • Έχετε ακραία παχυσαρκία, με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 40 ή μεγαλύτερο
 • ΔΜΣ σας είναι 35 έως 39,9, και έχετε ένα σοβαρό βάρος που σχετίζονται με πρόβλημα υγείας, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Είστε αποφασισμένοι να κάνουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που είναι απαραίτητες για τη χειρουργική επέμβαση στην εργασία

Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί συχνά να σας βοηθήσει να χάσετε όσο το 50 τοις εκατό ή περισσότερο από το υπερβολικό σωματικό βάρος σας. Αλλά χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία της παχυσαρκίας. Αυτό δεν εγγυάται ότι θα χάσετε όλα του υπερβάλλοντος βάρους σας ή ότι θα το κρατήσει μακριά μακροπρόθεσμα. Επιτυχία απώλειας βάρους μετά από χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από τη δέσμευση σας για να καταστεί η δια βίου αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και την άσκηση.

Κοινή απώλεια βάρους χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:

 • Γαστρική χειρουργική επέμβαση παράκαμψης. Αυτή είναι η ευνοημένη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους στην Ευρώπη, διότι έδειξε σχετικά καλή μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Σε γαστρική παράκαμψη (Roux-en-Y γαστρική παράκαμψη), ο χειρουργός δημιουργεί μια μικρή σακούλα στην κορυφή του στομάχου σας. Το μικρό έντερο κόβεται στη συνέχεια μία μικρή απόσταση κάτω από το κύριο στομάχι και συνδέεται με το νέο σακκουλάκι. Τροφίμων και ροή υγρών απευθείας από το θύλακα σε αυτό το τμήμα του εντέρου, παρακάμπτοντας τα περισσότερα από το στομάχι σας.
 • Λαπαροσκοπική ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος (LAGB). Στη διαδικασία αυτή, το στομάχι σας χωρίζεται σε δύο σακουλάκια με ένα φουσκωτό μπάντα. Τραβώντας το σφιχτή ζώνη, σαν μια ζώνη, ο χειρουργός δημιουργεί ένα μικρό κανάλι μεταξύ των δύο σακουλάκια. Το συγκρότημα συνεχίζει το άνοιγμα από την επέκταση και συνήθως έχει σχεδιαστεί για να παραμείνει στη θέση του μόνιμα. LAGB είναι δημοφιλής επειδή είναι λιγότερο επεμβατική, συνήθως προκαλεί αργή, σταθερή απώλεια βάρους και η μπάντα μπορεί να προσαρμοστεί, αν χρειαστεί. Ωστόσο, όπως και με άλλες διαδικασίες, αυτό δεν θα λειτουργήσει χωρίς αλλαγές στη συμπεριφορά σας. Τα αποτελέσματα δεν είναι συνήθως τόσο καλή όπως και με άλλες διαδικασίες. Το LAP-BAND γαστρική banding συσκευή έχει επίσης εγκριθεί για χρήση σε άτομα που έχουν ΔΜΣ από 30 έως 34 και να έχουν μια πρόσθετη προϋπόθεση για την υγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία τους.
 • Γαστρικό μανίκι. Στη διαδικασία αυτή, ένα μέρος του στομάχου αφαιρείται, δημιουργώντας ένα μικρότερο δοχείο για τα τρόφιμα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες μελέτες σχετικά με αυτή τη διαδικασία.
 • Biliopancreatic εκτροπή με δωδεκαδακτυλικό διακόπτη. Σε αυτή τη διαδικασία, οι περισσότεροι από το στομάχι σας είναι αφαιρεθεί χειρουργικά. Αυτή η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους προσφέρει σταθερή απώλεια βάρους, αλλά ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο υποσιτισμού και έλλειψη βιταμινών, και απαιτούν στενή παρακολούθηση για προβλήματα υγείας. Είναι γενικά χρησιμοποιείται για τους ανθρώπους που έχουν δείκτη μάζας σώματος από 50 ή περισσότερα.

Η πρόληψη της επαναπρόσληψης βάρους μετά τη θεραπεία της παχυσαρκίας
Δυστυχώς, είναι κοινό να ανακτήσει το βάρος δεν έχει σημασία τι μεθόδους θεραπείας της παχυσαρκίας προσπάθειά σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειες απώλειας βάρους σας είναι μάταιη.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη επανάκτηση του βάρους που έχετε χάσει είναι να πάρει η τακτική σωματική δραστηριότητα. Παρακολουθήστε της σωματικής σας δραστηριότητας, αν αυτό σας βοηθά να μείνετε κίνητρα και στην πορεία. Όπως μπορείτε να χάσετε βάρος και να αποκτήσουν καλύτερη υγεία, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι πρόσθετες δραστηριότητες που μπορεί να είναι σε θέση να κάνει και, ενδεχομένως, τον τρόπο για να δώσει τη δραστηριότητά σας και να ασκήσει μια ώθηση.

Μπορείτε πάντα να πρέπει να συνεχίσουν να επαγρυπνούν για το βάρος σας. Συνδυάζοντας μια υγιεινή διατροφή και περισσότερη δραστηριότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσουν βάρος και να το κρατήσετε μακριά για τους μακροχρόνια ανέργους. Εάν παίρνετε φάρμακα για την απώλεια βάρους, θα πρέπει πιθανώς να ανακτήσει το βάρος όταν σταματήσετε τη λήψη τους. Μπορεί να ανακτήσει ακόμα το βάρος μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, αν συνεχίσουν να τρώνε περισσότερο ή να τρώνε τροφές φορτωμένο με λίπος και θερμίδες.

Πάρτε την απώλεια βάρους σας και διατήρηση του βάρους μια ημέρα τη φορά και να περιβάλλουν τον εαυτό σας με υποστηρικτική πόρους για να βοηθήσει να εξασφαλίσει την επιτυχία σας. Βρείτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που μπορείτε να κολλήσετε με για το μακροπρόθεσμο.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Προσπάθεια σας να ξεπεράσουν την παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής θα ακολουθήσει στρατηγικές στο σπίτι εκτός από την επίσημη σχέδιο θεραπείας σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Stick με το σχέδιο θεραπείας σας. Αλλαγή στον τρόπο ζωής σας μπορεί να έχουν ζήσει με για πολλά χρόνια μπορεί να είναι δύσκολη. Να είστε ειλικρινείς με τον γιατρό σας, θεραπευτή ή άλλους φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, αν βρείτε τη δραστηριότητά σας ή το φαγητό τους στόχους ολίσθηση. Μπορείτε να εργαστείτε μαζί για να καταλήξουμε σε νέες ιδέες και νέες προσεγγίσεις.
 • Πάρτε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Εάν παίρνετε φάρμακα για την απώλεια βάρους ή φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας που σχετίζονται με τις συνθήκες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, πάρτε ακριβώς όπως ορίζεται. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα να κολλήσει με το φαρμακευτικό σχήμα σας ή να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, μιλήστε με το γιατρό σας.
 • Μάθετε για την κατάστασή σας. Εκπαίδευση για την παχυσαρκία μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για το γιατί έγιναν παχύσαρκα και τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό. Μπορεί να αισθανθείτε πιο αρμόδιο να αναλάβει τον έλεγχο και να κολλήσει με το σχέδιο θεραπείας σας. Διαβάστε αξιόπιστους βιβλία αυτοβοήθειας και να εξετάσει μιλάμε γι 'αυτά με το γιατρό ή το θεραπευτή σας.
 • Μέσα στήριξης. Πάρτε την οικογένεια και τους φίλους σας επί του σκάφους με τους στόχους σας για απώλεια βάρους. Surround τον εαυτό σας με τους ανθρώπους που θα σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει, να μην σαμποτάρουν την προσπάθειά σας. Σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι η απώλεια βάρους είναι για την υγεία σας. Ίσως επίσης να θέλετε να ενταχθούν σε μια ομάδα υποστήριξης για την απώλεια βάρους.
 • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Όταν έχετε να χάσετε ένα σημαντικό ποσό του βάρους, μπορεί να θέσει τους στόχους που δεν είναι ρεαλιστικές, όπως προσπαθούν να χάσουν πάρα πολλά πάρα πολύ γρήγορα. Μην τεθείτε επάνω για την αποτυχία. Ορισμός ημερήσιες ή εβδομαδιαίες στόχους για άσκηση και απώλεια βάρους. Κάντε μικρές αλλαγές στη διατροφή σας, αντί να προσπαθούν δραστικές αλλαγές που δεν είστε πιθανό να κολλήσει με για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν εναύσματα τροφίμων. Σας αποσπάσει την προσοχή από την επιθυμία σας να φάτε με κάτι θετικό, όπως η κλήση σε ένα φίλο. Πρακτική λένε όχι σε ανθυγιεινά τρόφιμα και μεγάλες μερίδες. Τρώτε όταν είστε πραγματικά πεινασμένοι - όχι μόνο όταν το ρολόι λέει ότι ήρθε η ώρα για να φάει.
 • Κρατήστε ένα αρχείο. Κρατήστε ένα τρόφιμο και τη δραστηριότητα περιοδικό. Το περιοδικό μπορεί να σας βοηθήσει να παραμένει υπεύθυνος για την διατροφή σας και τις συνήθειες άσκησης. Μπορείτε να ανακαλύψετε τη συμπεριφορά που μπορεί να σας κρατά πίσω και, αντίστροφα, τι λειτουργεί καλά για σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ημερολόγιο για να παρακολουθείτε άλλες σημαντικές παραμέτρους για την υγεία, όπως τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και της συνολικής ικανότητας.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Πολυάριθμες συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται να σας βοηθήσει να ρίξει το βάρος γρήγορα είναι διαθέσιμες. Αλλά σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των προϊόντων αυτών είναι αμφισβητήσιμη. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα διατροφής.

Βότανα, βιταμίνες και μέταλλα, όλα θεωρούνται συμπληρώματα διατροφής από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, δεν έχουν την ίδια αυστηρό έλεγχο και επισήμανση διαδικασία, over-the-counter και συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που επισημαίνονται ως «φυσικά» έχουν επιδράσεις των φαρμάκων-όπως που μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ακόμη και μερικές βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν λαμβάνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Συστατικά μπορεί να μην είναι επίπεδο, και μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτες και επιβλαβείς παρενέργειες. Διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής μπορεί επίσης να προκαλέσει επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνετε.

Πιστεύεται ότι ο βελονισμός και η ύπνωση μπορεί να συμπληρώνει άλλες θεραπείες της παχυσαρκίας. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν είστε ενδιαφέρονται για την προσθήκη βελονισμό ή ύπνωση για τη θεραπεία σας.

Βλέπε επίσης

Αντιμέτωποι και υποστήριξη

Συζητήστε με το γιατρό ή το θεραπευτή σας για τη βελτίωση της αντιμετώπισης των δεξιοτήτων σας και να σκεφτείτε αυτές τις συμβουλές για την αντιμετώπιση με την παχυσαρκία και τις προσπάθειες απώλειας βάρους σας:

 • Εφημερίδα. Γράψτε σε ένα περιοδικό για να εκφράσουν τον πόνο, θυμό, φόβο ή άλλα συναισθήματα.
 • Συνδέστε. Να μην γίνει απομονωμένα. Προσπαθήστε να συμμετέχουν σε τακτικές δραστηριότητες και να πάρει μαζί με την οικογένεια ή τους φίλους σας σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Γίνετε μέλος. Συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης, έτσι ώστε να μπορείτε να συνδεθείτε με τους άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.
 • Focus. Μείνετε επικεντρώθηκε στους στόχους σας. Ξεπερνώντας την παχυσαρκία είναι μια συνεχής διαδικασία. Μείνετε αιτιολογημένο με τη διατήρηση στόχους σας στο μυαλό. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε υπεύθυνοι για την διαχείριση της κατάστασής σας και να εργάζονται προς τους στόχους σας.
 • Χαλαρώστε. Μάθετε χαλάρωσης και διαχείρισης του άγχους. Μαθαίνοντας να αναγνωρίσουν το άγχος και την ανάπτυξη της διαχείρισης του άγχους και χαλάρωσης δεξιότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Είτε είστε σε κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι, υπέρβαροι ή σε ένα υγιές βάρος, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποτρέψει ανθυγιεινά αύξηση του σωματικού βάρους και προβλήματα υγείας που συνδέονται. Δεν αποτελεί έκπληξη, τα μέτρα για την πρόληψη της αύξησης βάρους είναι τα ίδια με τα βήματα για να χάσετε βάρος: η καθημερινή άσκηση, η υγιεινή διατροφή, και μια μακροπρόθεσμη δέσμευση να προσέχετε τι τρώτε και πίνετε.

 • Να ασκείστε τακτικά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή College of Sports Medicine, θα πρέπει να πάρει 150 έως 250 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα για να αποτρέψει αύξηση του σωματικού βάρους. Μέτριας έντασης σωματικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν γρήγορο περπάτημα και το κολύμπι.
 • Τρώτε υγιεινά γεύματα και σνακ. Έμφαση στην χαμηλή σε θερμίδες, θρεπτικά συστατικά-πυκνά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και το όριο γλυκά και αλκοόλ. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε μικρές ποσότητες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα όπως σπάνια απόλαυση. Ακριβώς να είστε βέβαιος να επιλέξει τα τρόφιμα που προάγουν ένα υγιές βάρος και την καλή υγεία πιο συχνά από ό, τι επιλέγετε τρόφιμα που δεν το κάνουν.
 • Γνωρίζουν και να αποφύγει τις παγίδες των τροφίμων που σας προκαλούν να φάνε. Προσδιορισμός καταστάσεων που προκαλούν out-of-ελέγχου φαγητό. Προσπαθήστε να διατηρούν ένα ημερολόγιο και να γράψετε ό, τι τρώτε, πόσο τρώτε, όταν τρώτε, πώς αισθάνεστε και το πόσο πεινασμένοι είμαστε. Μετά από λίγο, θα πρέπει να δείτε σχέδια προκύπτουν. Μπορείτε να προγραμματίσουν το μέλλον και να αναπτύξουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των τύπων των καταστάσεων και να παραμείνουν στον έλεγχο των συμπεριφορών διατροφής σας.
 • Παρακολουθείτε το βάρος σας τακτικά. Οι άνθρωποι οι οποίοι ζυγίζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι πιο επιτυχημένες στην κρατώντας μακριά τα περιττά κιλά. Ο έλεγχος του βάρους σας μπορεί να σας πει αν οι προσπάθειες σας μπορούν να εργάζονται και να σας βοηθήσει να εντοπίσει μικρά κέρδη βάρους πριν γίνουν μεγάλα προβλήματα.
 • Να είστε συνεπείς. Κολλήσει με το σχέδιο υγιές βάρος σας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα Σαββατοκύριακα, και μέσα σε διακοπές στην όσο το δυνατόν περισσότερο αυξάνει τις πιθανότητές σας μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Βλέπε επίσης