Εξωτερική ακτινοβολία για τον καρκίνο του προστάτη

Ορισμός

Εξωτερική ακτινοβολία για τον καρκίνο του προστάτη χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Κατά την εξωτερική ακτινοβολία για καρκίνο του προστάτη, οι υψηλής ενέργειας ακτίνες που παράγεται από μια μηχανή που ονομάζεται γραμμικός επιταχυντής που στοχεύει τα δοκάρια σε προστάτη σας.

Ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης για καρκίνο του προστάτη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, καταστρέφοντας το γενετικό υλικό που ελέγχει το πώς τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται. Τα υγιή κύτταρα στην πορεία της δέσμης επίσης επηρεάζονται από την εξωτερική ακτινοβολία, με αποτέλεσμα παρενέργειες. Ο στόχος της ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης για τον καρκίνο του προστάτη είναι να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα ενώ διαφυλάσσει τόσο του φυσιολογικού ιστού που περιβάλλει το δυνατόν περισσότερο.

Ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης για καρκίνο του προστάτη είναι μία από τις βασικές επιλογές θεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τους άνδρες που έχουν καρκίνο του προστάτη που επανέρχεται μετά την επέμβαση.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξωτερική ακτινοβολία για τον καρκίνο του προστάτη ως επιλογή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου σας και για διάφορους λόγους, όπως οι εξής:

 • Καθώς είναι το μόνο (πρωτοβάθμια) θεραπεία για τον καρκίνο, συνήθως για πρώιμου σταδίου καρκίνο που περιορίζεται σε προστάτη σας
 • Σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως η θεραπεία με αυξητική ορμόνη, για την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου που είναι ακόμη περιορισμένος στον προστάτη σας
 • Μετά τη χειρουργική επέμβαση, για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου (επικουρική θεραπεία)
 • Μετά τη χειρουργική επέμβαση, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καρκίνος σας έχει υποτροπιάσει είτε με τη μορφή αυξημένων επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα σας ή κλινικά στοιχεία του καρκίνου στη λεκάνη σας.
 • Για να ανακουφίσει τα συμπτώματα, όπως πόνος στα οστά, που προκαλείται από προχωρημένο καρκίνο που έχει εξαπλωθεί πέραν του προστάτη

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Ο τύπος και η σοβαρότητα των παρενεργειών που έχετε με ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να εξαρτάται από την δόση και από την ποσότητα του υγιούς ιστού που είναι εκτεθειμένα στην ακτινοβολία. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι προσωρινή, μπορεί να ελεγχθεί και γενικά τη βελτίωση πάροδο του χρόνου αφότου έχει τελειώσει η επεξεργασία.

Νεότερες τεχνολογίες, όπως η ένταση με διαμόρφωση ακτινοθεραπεία (IMRT), προσφέρει την υψηλότερη δόση της ακτινοβολίας στο στόχο ενώ διαφυλάσσει τον περιβάλλοντα υγιή ιστό. Αυτό βοηθά στην ελαχιστοποίηση των παρενεργειών των εξωτερική θεραπεία ακτινοβολίας δέσμης.

Πιθανές παρενέργειες της θεραπείας με εξωτερική ακτινοβολία για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Συχνουρία
 • Δύσκολη ή επώδυνη ούρηση
 • Αίμα στα ούρα
 • Διαρροή ούρων
 • Κοιλιακές κράμπες
 • Διάρροια
 • Επώδυνες κινήσεις του εντέρου
 • Αιμορραγία από το ορθό
 • Ορθού διαρροή
 • Κούραση
 • Σεξουαλική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένης μειωμένη στυτική λειτουργία ή μείωση του όγκου του σπέρματος
 • Δερματικές αντιδράσεις (παρόμοιο με ένα ηλιακό έγκαυμα)
 • Δευτεροπαθών καρκίνων στην περιοχή της ακτινοβολίας

Οι περισσότερες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και ανεκτή. Μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να αναπτύξουν μήνες ή χρόνια αργότερα. Σοβαρές αργά παρενέργειες είναι σπάνιες. Ρωτήστε το γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία σας.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Προτού υποβληθούν σε θεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία για τον καρκίνο του προστάτη, ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας σας καθοδηγεί μέσα από μια διαδικασία σχεδιασμού για να εξασφαλιστεί ότι η ακτινοβολία φτάνει το ακριβές σημείο στο σώμα σας, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Ακριβή σχεδιασμό είναι απαραίτητη για την χρήση όλων των ακτινοθεραπεία, αλλά ιδιαίτερα για IMRT. Ο στόχος είναι να παραδώσει ακριβώς ακτινοβολίας στον καρκίνο, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα ζημιά στους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς.

Σχεδιασμός συνήθως περιλαμβάνει:

 • Προσομοίωσης ακτινοβολίας. Λίγες μέρες πριν από το διορισμό προσομοίωσης ακτινοβολίας σας, αρκετές σπόρους δείκτης θα πρέπει να εισαχθεί σε προστάτη σας από έναν ακτινολόγο. Οι δείκτες αυτοί βοηθούν να εντοπιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια προστάτη σας κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας θεραπεία ακτινοβολίας.

  Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, είναι σημαντικό να βρίσκονται ακόμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ακτινοβολία Η ομάδα σας θεραπείας θα σας βοηθήσει να βρείτε μια άνετη θέση κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

  Οι προσαρμοσμένες συσκευές ακινητοποίησης χρησιμοποιείται για να σας βοηθήσει να κρατήσει ακόμα στη σωστή θέση. Ακτινοβολία Η ομάδα σας θεραπείας θα κάνει σημάδια στο σώμα σας που θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση κατά τις συνόδους ακτινοθεραπεία σας.

 • Σχεδιασμός σαρώσεις. Ακτινοβολία σας ομάδα θεραπείας εκτελεί αξονική τομογραφία (CT) σαρώνει να καθοριστεί η ακριβής περιοχή του σώματός σας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

  Μετά τη διαδικασία σχεδιασμού, η ακτινοβολία σας ομάδα θεραπείας αποφασίζει τι είδος της ακτινοβολίας και ποια δόση που θα λάβετε με βάση το στάδιο του καρκίνου σας, τη γενική υγεία σας και τους στόχους για τη θεραπεία σας.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Εξωτερική ακτινοβολία για τον καρκίνο του προστάτη διεξάγεται χρησιμοποιώντας ένα γραμμικό επιταχυντή - ένα μηχάνημα που κατευθύνει την υψηλής ενέργειας ακτίνες της ακτινοβολίας στο σώμα σας. Καθώς βρίσκονται στο τραπέζι, ο γραμμικός επιταχυντής κινείται γύρω σας για να παραδώσει την ακτινοβολία από πολλές οπτικές γωνίες. Ο γραμμικός επιταχυντής παρέχει την ακριβή δόση ακτινοβολίας που σχεδιάζεται από την ομάδα θεραπείας σας.

Θεραπείας με εξωτερική ακτινοβολία είναι συνήθως:

 • Λόγω σε μια βάση εξωτερικών ασθενών
 • Χορήγηση πέντε ημέρες την εβδομάδα για μια περίοδο περίπου επτά έως εννέα εβδομάδες
Εξωτερική ακτινοβολία για τον καρκίνο του προστάτη. Προσομοίωσης ακτινοβολίας.
Εξωτερική ακτινοβολία για τον καρκίνο του προστάτη. Προσομοίωσης ακτινοβολίας.

Κάθε συνεδρία θεραπείας συνήθως διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Οι περισσότεροι από αυτό είναι ο χρόνος προετοιμασίας. Η πραγματική θεραπεία ακτινοβολίας διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής συνεδρίας:

 • Μπορείτε να ξαπλώσετε στη θέση που καθορίζεται κατά τη διάρκεια της συνόδου προσομοίωσης ακτινοβολίας σας.
 • Μπορεί να τοποθετηθεί με εξατομικευμένες συσκευές ακινητοποίησης για να σας κρατήσει στην ίδια θέση για κάθε θεραπευτική συνεδρία.
 • Ο γραμμικός επιταχυντής μηχάνημα μπορεί να περιστρέφεται γύρω από το σώμα σας για να παραδώσει δέσμες ακτινοβολίας από διάφορες κατευθύνσεις.
 • Λες ψέματα ακόμα και να αναπνεύσει κανονικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Ακτινοβολία σας ομάδα θεραπείας παραμένει κοντά σε ένα δωμάτιο με βίντεο και ήχου, ώστε να μπορείτε να μιλάτε ο ένας στον άλλο.
 • Δεν πρέπει να αισθανθείτε οποιοδήποτε πόνο. Μιλήστε αν αισθάνεστε άβολα.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Μετά την εξωτερική ακτινοθεραπεία σας πορείας είναι πλήρης, θα έχετε τακτική παρακολούθηση ραντεβού με το γιατρό σας για να αξιολογήσει πώς ο καρκίνος σας έχει ανταποκριθεί στη θεραπεία. Θα χρειαστεί μακροχρόνια παρακολούθηση για να διαπιστωθεί εάν η ασθένεια σας σε ύφεση ή εάν η πρόσθετη θεραπεία είναι απαραίτητη.

Βλέπε επίσης