Η εξέταση PSA

Ορισμός

Η εξέταση PSA χρησιμοποιείται κυρίως για την οθόνη για τον καρκίνο του προστάτη. Μια εξέταση PSA μετρά την ποσότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα σας. Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται στον προστάτη, ένα μικρό αδένα που βρίσκεται κάτω από ουροδόχο κύστη ενός άνδρα. PSA βρίσκεται κυρίως στο σπέρμα, το οποίο επίσης παράγεται στον προστάτη. Μικρές ποσότητες PSA συνήθως κυκλοφορούν στο αίμα.

PSA τεστ. Άλλοι λόγοι για την PSA τεστ.
PSA τεστ. Άλλοι λόγοι για την PSA τεστ.

Η εξέταση PSA μπορεί να ανιχνεύσει υψηλά επίπεδα του PSA που μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, πολλές άλλες συνθήκες, όπως μια διευρυμένη ή φλεγμονή του προστάτη, μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα του PSA.

Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες συμβουλές σχετικά με τον έλεγχο του PSA. Τελικά, αν έχετε μια εξέταση PSA είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει μετά από συζήτηση με το γιατρό σας, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες κινδύνου και ζυγίζει τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου nonskin στους άνδρες, και είναι η δεύτερη κύρια αιτία του καρκίνου που σχετίζονται θανάτου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να πάρει την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία.

Άνδρες με καρκίνο του προστάτη μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα του PSA. Πολλοί noncancerous συνθήκες μπορεί επίσης να αυξήσει το επίπεδο του PSA ενός άνδρα. Αν και η εξέταση PSA μπορεί να ανιχνεύσει υψηλά επίπεδα του PSA στο αίμα, η δοκιμή δεν παρέχουν ακριβείς διαγνωστικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του προστάτη.

Η εξέταση PSA είναι μόνο ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την οθόνη για πρώιμα σημάδια του καρκίνου του προστάτη. Μια άλλη κοινή δοκιμή διαλογής, συνήθως γίνεται εκτός από μια εξέταση PSA, είναι μια δακτυλική εξέταση. Σε αυτή τη δοκιμή, ο γιατρός σας εισάγει ένα λιπαντικό, γάντια δάχτυλο στον πρωκτό σας για να φτάσετε τον προστάτη. Με αίσθημα ή πατώντας στον προστάτη, ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να κρίνει αν έχει ανώμαλα εξογκώματα ή περιοχές με σκληρό.

Ούτε η εξέταση PSA ούτε η δακτυλική εξέταση παρέχει αρκετές πληροφορίες για το γιατρό σας για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Μη φυσιολογικά αποτελέσματα στις δοκιμασίες αυτές μπορεί να οδηγήσει το γιατρό σας να συστήσει μια βιοψία του προστάτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα δείγματα ιστού που έχει αφαιρεθεί για εργαστηριακή εξέταση. Η διάγνωση του καρκίνου με βάση τα αποτελέσματα βιοψίας.

Άλλοι λόγοι για την PSA τεστ
Για τους άνδρες που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, η εξέταση PSA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

 • Να αποφασίσει εάν και πότε πρέπει να αρχίσει θεραπεία
 • Κρίνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας
 • Ελέγξτε για επαναλαμβανόμενες καρκίνο

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Ένα τεστ PSA γίνεται με εξέταση δείγματος αίματος σε ένα εργαστήριο. Ένας τεχνικός νοσοκόμα ή ιατρική θα χρησιμοποιήσει μια βελόνα για να αντλήσει αίμα από μία φλέβα, πιθανότατα στο χέρι σας.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Σταθμιστούν τα οφέλη, τους περιορισμούς και τους πιθανούς κινδύνους του τεστ PSA μπορεί να σας βοηθήσει να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση.

Οφέλη από τη δοκιμή
Η εξέταση PSA μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο. Ο καρκίνος είναι πιο εύκολο για τη θεραπεία και είναι περισσότερο πιθανό να θεραπευτούν αν είναι διαγνωστεί στα πρώτα της στάδια.

Αλλά για να κρίνουμε το όφελος της δοκιμής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν η πρώιμη ανίχνευση και η έγκαιρη θεραπεία θα βελτιώσει τα αποτελέσματα της θεραπείας και να μειώσει τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο του προστάτη.

Περιορισμοί της δοκιμής. PSA-μείωση των παραγόντων.
Περιορισμοί της δοκιμής. PSA-μείωση των παραγόντων.

Ένα βασικό ζήτημα είναι η τυπική πορεία του καρκίνου του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως εξελίσσεται αργά σε διάστημα πολλών ετών. Ως εκ τούτου, ένας άνθρωπος μπορεί να έχει καρκίνο του προστάτη που δεν προκαλεί συμπτώματα ή γίνεται ένα ιατρικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Περιορισμοί της δοκιμής
Οι περιορισμοί των δοκιμών PSA περιλαμβάνουν:

 • PSA-ευαισθητοποίησης παράγοντες. Εκτός από τον καρκίνο, άλλες καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του PSA περιλαμβάνουν μια διευρυμένη προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ή ΚΥΠ) και μια φλεγμονή ή λοίμωξη του προστάτη (προστατίτιδα). Επίσης, τα επίπεδα του PSA συνήθως αυξάνει με την ηλικία.
 • PSA-μειώνοντας παράγοντες. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη ή του ουροποιητικού συνθήκες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του PSA. Μεγάλες δόσεις ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα του PSA.
 • Παραπλανητικά αποτελέσματα. Η δοκιμή δεν παρέχει πάντα ένα ακριβές αποτέλεσμα. Μια αυξημένα επίπεδα PSA δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κανονικό επίπεδο του PSA δεν αποκλείει εντελώς τον καρκίνο του προστάτη.
 • Υπερδιάγνωσης. Μελέτες έχουν Υπολογίζεται ότι μεταξύ 17 και 50 τοις εκατό των ανδρών με καρκίνο του προστάτη ανιχνεύονται με εξετάσεις PSA έχουν όγκους που δεν θα οδηγήσει σε συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτά τα συμπτώματα χωρίς όγκοι θεωρούνται overdiagnoses - αναγνώριση του καρκίνου δεν είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα υγείας ή να παρουσιάσουν κίνδυνο για τη ζωή του ανθρώπου.

Οι δυνητικοί κίνδυνοι
Οι πιθανοί κίνδυνοι του τεστ PSA ουσιαστικά σχετίζονται με τις επιλογές που κάνετε με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών, όπως η απόφαση να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία για καρκίνο του προστάτη. Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Βιοψία θέματα. Η βιοψία είναι μια διαδικασία που φέρνει τους δικούς της κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, αιμορραγία και η φλεγμονή.
 • Ψυχολογικές επιπτώσεις Ψευδώς θετικά αποτελέσματα των δοκιμών -. Υψηλά επίπεδα PSA, αλλά κανένας καρκίνος βρέθηκε με βιοψία - μπορεί να προκαλέσει άγχος ή αγωνία. Εάν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, αλλά φαίνεται να είναι ένα αργά αναπτυσσόμενο όγκο που δεν οδηγεί σε ασθένεια, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε σημαντικό άγχος απλά γνωρίζοντας ότι είναι εκεί.

Συστάσεις
Μια σειρά από σημαντικές επαγγελματικές οργανώσεις και οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν ζυγίζονται σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του ελέγχου PSA. Η Ευρωπαϊκή Αντικαρκινική Εταιρεία, η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία, το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο της Προληπτικής Ιατρικής, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και η αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης Task Force αναγνωρίζουν όλοι τη διαμάχη γύρω από έλεγχο με την εξέταση PSA και η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων επιχείρησης ότι η διαλογή μπορεί να αποτρέψει τους θανάτους από καρκίνο του προστάτη. Άλλα σημεία της συμφωνίας περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Screening πρέπει να είναι εξατομικευμένη απόφαση. Όλες οι οργανώσεις που συνιστούν ότι οι γιατροί συζητούν τα οφέλη και τους κινδύνους του ελέγχου PSA με τους άνδρες σε μια ορισμένη ηλικία ή σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι γιατροί θα πρέπει να βοηθήσει τους άνδρες να κάνουν τις δικές τους αποφάσεις για έλεγχο, με βάση την ηλικία, παράγοντες κινδύνου, το προσδόκιμο ζωής και τις προσωπικές προτιμήσεις.
 • Παλαιότερα οι άνδρες δεν χρειάζεται να ελέγχονται. Ορισμένοι οργανισμοί συνιστούν ότι η διαλογή δεν είναι απαραίτητη για τους άνδρες ηλικίας 75 ετών και άνω ή άτομα που δεν αναμένεται να ζήσει πάνω από 10 χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου συμβουλεύει ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να γίνεται σε ατομική βάση. Είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να εξατομικεύεται και να μην υποθέσουμε ότι όλα προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη πρέπει να σταματήσει όταν ένας άνθρωπος είναι στα 70 του.
 • Οι άνδρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θα πρέπει να συζητήσει έλεγχο σε μικρότερη ηλικία Ορισμένες ομάδες συνιστούν προηγούμενων συζητήσεων για τους άνδρες σε ομάδες υψηλού κινδύνου -. Αυτά με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη και της Αφρικής-Ευρωπαϊκό ανδρών.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου συνιστά ότι οι γιατροί παρέχουν πληροφορίες σχετικά με προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη στους άνδρες με μέσο κίνδυνο από την ηλικία των 50, ενώ οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτές τις πληροφορίες στην ηλικία των 40 ή 45. Η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία συστήνει ότι οι άνδρες θεωρούν πάρει μια βασική προστάτη προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του PSA και δακτυλική εξέταση, αρχίζει στην ηλικία των 40.

Η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (AUA) συνιστά κατά εξέταση PSA σε άνδρες κάτω των 40 ετών, και δεν συνιστά έλεγχο μεταξύ των ηλικιών 40 και 54 για τους άνδρες με μέσο κίνδυνο. Για τους άνδρες ηλικίας 55 έως 69, το Γ.Π.Α. συνιστά κοινή λήψη αποφάσεων μεταξύ των ανδρών και τους γιατρούς τους για το πότε θα αρχίσει να προβάλλεται. Η AUA κατευθυντήριες γραμμές προβλέπουν ότι το μεγαλύτερο όφελος του προσυμπτωματικού ελέγχου φαίνεται να είναι άνδρες ηλικίας 55-69, και δεν συνιστά έλεγχο ρουτίνας μετά την ηλικία των 70.

Η αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης Task Force (USPSTF) συνιστά κατά της PSA προσυμπτωματικό έλεγχο για τους άνδρες που δεν έχουν συμπτώματα που είναι πολύ ύποπτο για καρκίνο του προστάτη. Η USPSTF αναφέρει ότι PSA δοκιμές σε υγιείς άνδρες, ανεξάρτητα από την ηλικία, δεν προσφέρει καθαρό όφελος ή ότι οι βλάβες αντισταθμίζουν τα οφέλη. Αυτό ήταν ένα πολύ αμφιλεγόμενο σημείο του άποψη, και πολλοί ειδικοί στον τομέα του καρκίνου του προστάτη δεν συμφωνούν με τις USPSTF συστάσεις.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των δοκιμών που αναφέρθηκαν PSA ως νανογραμμάρια του PSA ανά χιλιοστόλιτρο αίματος (ng / mL). Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημείο αποκοπής μεταξύ ενός κανονικού και μη φυσιολογικά επίπεδα PSA. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια βιοψία του προστάτη με βάση τα αποτελέσματα του τεστ PSA σας και δακτυλική εξέταση, μαζί με άλλους παράγοντες.

Παραλλαγές του τεστ PSA
Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους ερμηνείας PSA αποτελέσματα πριν από τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την παραγγελία μια βιοψία για τη δοκιμή για καρκινικούς ιστούς. Αυτές οι άλλες μέθοδοι που προορίζονται να βελτιώσουν την ακρίβεια του τεστ PSA ως εργαλείο διαλογής.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να ερευνήσουμε παραλλαγές του τεστ PSA για να καθορίσει εάν θα παρέχουν ένα μετρήσιμο όφελος. Παραλλαγές του τεστ PSA περιλαμβάνουν:

 • PSA ταχύτητα. Ταχύτητα PSA είναι η μεταβολή των επιπέδων του PSA πάροδο του χρόνου. Η ραγδαία άνοδος της τιμής του PSA μπορεί να δηλώνει την παρουσία του καρκίνου ή μια επιθετική μορφή καρκίνου.
 • . Ποσοστό του ελεύθερου PSA PSA κυκλοφορεί στο αίμα σε δύο μορφές - είτε συνδέεται με ορισμένες πρωτεΐνες του αίματος ή ασύνδετος (ελεύθερο). Εάν έχετε ένα υψηλό επίπεδο PSA, αλλά ένα χαμηλό ποσοστό του ελεύθερου PSA, μπορεί να είναι πιο πιθανό ότι έχετε καρκίνο του προστάτη. Η δοκιμή αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για άνδρες με επίπεδα PSA στο μεταίχμιο φάσμα μεταξύ 4 και 10. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τον καθορισμό της ανάγκης για εκ νέου βιοψία μάλλον παρά σε μια αρχική κατάσταση διαλογής.

Συζητήστε με το γιατρό σας
Πριν πάρει ένα τεστ PSA, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους. Αν αποφασίσετε ότι μια εξέταση PSA είναι σωστό για σας, ρωτήστε το γιατρό σας:

 • Όταν θα συζητήσουν τα αποτελέσματα
 • Τι είδους των συστάσεων που αυτός ή αυτή θα μπορούσε να κάνει αν τα αποτελέσματα είναι θετικά
 • Πόσο συχνά θα πρέπει να επαναλάβετε το τεστ, αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά

Συζητώντας αυτά τα θέματα εκ των προτέρων μπορεί να καταστήσει ευκολότερο για σας να μάθουν τα αποτελέσματα των δοκιμών σας και να κάνετε τις κατάλληλες αποφάσεις αργότερα.

Βλέπε επίσης